خرید همیشه جذاب بوده، اما خرید از بازارهای قدیمی و تاریخی حس و حالا متفاوتی داره. در گذشته بازار به شکلی که امروزه می‌بینیم وجود نداشته و مردم در یک خیابون یا پارک دور هم جمع می‌شدند و محصولات‌شون رو برای فروش در معرض نمایش قرار می‌داند.

در اراضی عباس آباد و در نزدیکی باغ هنر شهر تهران یه بازار قشنگ و جذاب وجود داره که به اسم جمعه بازار پروانه یا جمعه بازار پارکینگ پروانه معروفه. این محل در واقع پاتوق بسیاری از هنرمندان و فروشندگانی به حساب میاد که آثار دست سازی هنری خودشون، اجناس آنتیک و… رو به فروش می‌ذارن. امروز با سفربازی می‌ریم سراغ جمعه بازار پروانه تا با هنرمندانی که دست‌سازه‌هاشون رو به این نقطه میارند و حال و هوای مردم در این بازار آشنا بشیم.

تاریخچه جمعه بازار پروانه

دلیل اینکه افراد اسم این بازار رو پروانه می‌گن، به سال ۱۳۸۰ برمی‌گرده. این بازار برای اولین بار در پارکینگ پروانه برپا شد. با توجه به اینکه هر شهری بازاچه‌های معروف خودش رو داره، بازار به اصطلاح محلی تهرانی‌ها، جمعه بازار پروانه است. برای اولین بار نام پارکینگ رو روی بازار گذاشتند و تا به امروز این بازار به نام پروانه شناخته می‌شه. محل قرارگیری قبلی این بازار برای خیلی از تهرانی‌ها حالتی نوستالژیک داره.

 

در بازار پروانه چه خبره؟

سفربازی-بازار پروانه

در یک جمله می‌تونیم بگیم محل جمع شدن هنرمندان دور هم. مهم نیست چه سنی دارید و چه هنری دارید در این مکان هر صنایع دستی که بگید پیدا می‌شه. هنرمندان کنار هم قرار گرفتند تا اثرشون رو به نمایش بذارند. در کنار این که شما انواع صنایع دستی رو می‌بینید، غرفه‌های قرار گرفته که عتیقه‌جات قدیمی هم به فروش می‌رسه. برای همین که می‌گن در بازار پروانه از شیر مرغ تا جون آدمیزاد پیدا می‌شه.

اگر اهل خرید وسایل عتیقه یا کلکسیونی قدیمی هستید، در بازار پروانه حتما می‌تونید پیدا کنید. در غرفه‌های لوازم آنتیک و عتیقه ظروف قدیمی، نوار و صفحه گرامافونی که هیچ پیدا نمی‌شه، وجود داره. سکه، ساعت و حتی دوربین‌های قدیمی مهم‌ترین عتیقه‌های این بازار هستند.

پاساژ پروانه امروزی دو طبقه داره. هیچی بخشی از بخش دیگه مجزا نشده و یکی از نقاط قوتش همیشه. شما دارید راه می‌رید یک دفعه در کنار یک بشقاب مسی شیک، دامن گلدوزی شده رو می‌بینید. غرفه‌ها به ترتیب خاصی کنار هم قرار نگرفتند و از نظر موضوعی با هم تفاوت دارند. 

 

 

بازار پروانه در زمان‌های قدیم

جالبه که بدونی این مرکز خرید در دل یه پارکینگ برپا می‌شده. رسم بوده که جمعه‌ها دیگه هیچ ماشینی توی پارکینگ پارک نمی‌کرده و در سه طبقه هنرمندان به نمایش آثار خودشون می‌پرداختن. معمولا توی طبقه اول می‌تونستین اجناس آنتیک، عتیقه نو و دسته دوم رو بخرین، در طبقه دوم میتونستی به تماشای آثار صنایع دستی و سنتی بشینین و در طبقه سوم هم از دست سازهای هنرمندان مثل زیورآلات و لباس‌های رنگارنگ و… دیدن کنین.

روال کاری بازار تا سال ۱۳۹۸ به همین شکل بود. تا زمانی که بیماری کرونا وارد کشور شد. پارکینگ پروانه به دلایل امن نبودن خود بنا و همینطور مسائلی مثل کورنا تعطیل شد. یعنی از ابتدای کرونا به علت جلوگیری از شیوع بیماری بازار به صورت کامل بسته شد. دو، سه سال بعد افراد مجدد درخواست کردند بازار پروانه برپا بشه. بعد از اون دیگه از پارکینگ خبری نبود و محل جدید این بازار به باغ هنر منتقل شد.

سفربازی-بازار پروانه

این روزهای بازار پروانه

این روزهای بازار پروانه مثل قدیم شلوغ شده. بعد از اتمام کرونا و قرارگیری بازار در محل دیگر افراد فکر می‌کردند بازار پروانه شور و اشتیاق قدیم رو نداشته باشه. اما چند هفته بعد از شروع کار بازار، مجدد مثل قدیم شلوغ شد. هنرمندان کنار هم قرار گرفتند و آثار هنری که خلق کرده بودند، برای فروش به پروانه آوردند. جای جدید جمعه بازار پروانه در باغ هنر تهران قرار گرفته. جمعه بازار پروانه از ساعت ۸ صبح تا ۴ عصر باز است.

آدرس جمعه بازار پروانه: اراضی عباس آباد، اتوبان حقانی، خروجی کتابخانه ملی، باغ هنر

 

 

چجوری در بازار پروانه غرفه بزنیم؟

شاید فکر کنید در بازار پروانه مثل سایز پاساژهای خرید هر فرد، غرفه مخصوص به خودش رو داره. درصورتیکه بازار پروانه به صورت غرفه به غرفه اجاره داده می‌شه. تا چندی پیش اجاره هر میز ۱۰۰ هزار تومان برای یک روز بود. یعنی شما وارد سایت می‌شدید و یک غرفه رو اجاره می‌کردید. این سایت همیشه شلوغه! چون معروف‌ترین بازار جمعه شناخته شده کشور به حساب میاد و خب هزینه کمتری برای اجاره غرفه باید پرداخت.

البته در نظر داشته باشید که دربعضی‌ها زودتر غرفه رو تحویل می‌دن. شما می‌تونید بعد از اتمام کار اون شخص، در ساعت‌های پایانی غرفه‌‌ای که خالی شده رو، برای چند ساعت دیگر اجاره کنید. برای اطلاع از قیمت‌های دقیق می‌کنیم بهتره به صورت حضوری قیمت‌ها رو بررسی کنید.

دیدنی‌های نزدیک بازار پروانه امروزی

پارک آب و آتش: این پارک با عنوان بوستان حضرت ابراهیم شناخته می‌شه که در تاریخ ۱۶ تیر ۱۳۸۸ تهران افتتاح شد. تجهیزاتی مانند چهار برج آتش و چادری ۷۰۰ متری با روی گردان ۳۷۰ نفری، پل ابریشم، لانه کبوتر، کالسکه‌رانی، فانوس دریایی، آبنما، برج آتش، آمفی تئاتر، آلاچیق، محوطه دوچرخه سواری، اسکیت سواری و محیط سبز در آن قرار گرفته. 

آدرس پارک آب و آتش: تهران، خیابان گاندی، پل طبیعت

 

 

باغ کتاب:

باغ کتاب تهران یکی از بزرگترین مجموعه کتاب و سرگرمی‌های متفاوت کشور به حساب میاد. این مجموعه دوطبقه در اراضی عباس‌آباد احداث شده. این محل کاربری‌های متفاوتی داره با اینکه فروش کتاب و لوازم تحریر اولویت مجموعه است، سینما و کاربری‌های علمی دیگری در این باغ وجود داره.

آدرس باغ کتاب تهران: میدان ونک، بزرگراه حقانی، مسیر غرب به شرق، بعد از تقاطع بزرگراه شهید مدرس، خروجی کتابخانه ملی

بزرگراه شهید همت، مسیر شرق به غرب، بعد از خروجی بزرگراه حقانی، خروجی باغ موزه دفاع مقدس و باغ کتاب تهران

موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس: باغ موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس تهران محلی برای ارائه اطلاعاتی از فعالیت‌های مردم ایران در دوران انقلاب و دفاع در برابر جنگ عراق است. این موزه با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی، شهردار تهران، اعضای شورای شهر و مقامات لشکری و کشوری در سال ۱۳۹۱ افتتاح و چهار سال بعد با تغییراتی در ساختار و اهداف، به موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس تغییر پیدا کرد.

آدرس موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس: تهران، داودیه، بزرگراه حقانی، خیابان سرو

 

 

قدم زدن در خیابون‌ها قدیمی تهران و رفتن به بازار پروانه

وقتی سفر می‌ریم سر زدن به بازارهای محلی حال و هوای متفاوتی داره. این باعث می‌شه با فرهنگ اون شهر آشنا بشیم و با محلی‌ها گفت‌وگو کنیم. در تهران بازار پروانه مثل بازارهای محلیه. آدم‌های مختلف که برای قسمت‌های مختلف کشور هستند دور هم جمع شدند و هنرشون رو به نمایش می‌ذارند. خلاصه اگه عاشق هنر هستین، یکی از بهترین جاهایی که میتونین توی شهر تهران ببینین و از بازارش لذت ببرین جمعه بازار پروانه است.

بهترین هتل های پایتخت

 

اگر قصد سفر به تهران را دارید، پیشنهاد می کنیم اقامت در یکی از این ۱۵ هتل را انتخاب نمایید:

 

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۳ از ۵
از مجموع ۲ رای