افزایش ۴۰درصدی گردشگر نسبت به قبل از شیوع کرونا
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از ورود ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار گردشگر خارجی به ایران در کمتر از یکسال خبر داد.
به گزارش سفربازی، به نقل از ادارهکل روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، عزتالله ضرغامی با بیان اینکه در حوزه گردشگری به عنوان اولین کار، صدور روادید گردشگری از سر گرفته شد، گفت: این موضوع حل نشده مانده بود و بهعلت شیوع کرونا نگرانی وجود داشت، اما با حمایت رییسجمهوری روادید از سر گرفته شد و ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر در مدت کمتر از یکسال وارد ایران شدند. این میزان بهشدت در حال رشد و افزایش است.
وزیر میراثفرهنگی با اشاره به موانع پیشروی توسعه گردشگری خارجی، گفت: در گردشگری عوامل مختلفی داریم که باید متوازن با هم رشد کنند، در غیر این صورت ممکن است به مشکل برخورد کنیم؛ برای همین اولین کاری که کردیم این بود که زیرساختها را فراهم کنیم.
او افزود: بهعنوانمثال وقتی گردشگری دریایی ما صفر بوده علت را بررسی کردیم. دیدیم که مشکل سوخت یکی از این علتها است. در همین رابطه پیشنهادهایی را در دولت مطرح کردیم و سوخت یارانهای به شناورها و کشتیهای تفریحی، تخصیصیافته است.
او درباره وضعیت گردشگران داخلی نیز گفت: بر اساس پیشبینیهای سازمان جهانی گردشگری تا پایان سال ۲۰۲۴ بهحالت عادی پیش از کرونا برمیگردد. این در حالی است که ما زودتر از پیشبینیهای سازمانهای جهانی به حالت عادی برگشتیم. در گردشگری داخلی نیز ۴۰ درصد افزایش گردشگر داخلی نسبت به قبل از شیوع کرونا داشتیم.
وزیر میراثفرهنگی یادآور شد: البته نوروز امسال با سونامی سفر روبهرو بودیم که خوشبختانه با همکاری ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر که ۲۳ دستگاه عضو آن هستند، شاهد رونق گردشگری داخلی و هماهنگی هستیم. این درحالی است که هتلها شرایط خوبی در دوران کرونا نداشتند، اما اکنون به دوران رونق خود برگشتند.
پروژه سفر زمینی ارزانقیمت به کشورهای همسایه
او در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: اولویت ما تقویت روابط با کشورهای همسایه است و اکنون پروژه سفر زمینی ارزانقیمت با کشورهای همسایه را دنبال میکنیم. در کنار آن گردشگری زیارتی مزیت ویژه گردشگری ماست که در این باره برنامههای ویژهای داریم و در همین ارتباط تفاهمنامه نهایی را با نهادهای مختلف از جمله فراجا با هدف توسعه و رونق هرچه بیشتر گردشگری امضا کردیم. این درحالی است که با ۱۱ کشور تفاهمنامه امضا شده است.
ضرغامی توضیح داد: نباید بهعلت ترس از یک مسئله خاص درهای گردشگری را ببندیم. وظیفه وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برطرفکردن مشکلات سر راه گردشگری و ایجاد تعامل با دستگاههای مختلف است.
اهمیت نگاه تحولی در مأموریتهای مختلف
او در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برنامههای این وزارتخانه، گفت: گزارش اصلی ما در این وزارتخانه در ۳۰ محور تهیه شده و بهزودی رسانهای میشود. در کتاب معرفی دستاوردهای دولت نیز ۶ صفحه به فعالیتهای این وزارتخانه اختصاصیافته است. اصولاً معتقدم نگاه ما در مأموریتهای مختلف باید نگاه تحولی باشد. نگاه من به وزارتخانه پروژهمحور است و برای همین بهدنبال این هستیم که چند پروژه را اجرایی کنیم و چند گام جلو برویم.
به گفته وزیر میراثفرهنگی، در قدم اول باید نظام مسائل را در بیاوریم و مسئلهمحور حرکت کنیم. برای همین از ابتدا احساس کردم تا نظر کارشناسان را دریافت و با آنها مشورت نکنیم، نمیتوانیم تصمیمی بگیریم. بنابراین نشستهای تخصصی با کارشناسان داشتیم که از آن جمله میتوان به برگزاری نشست با پیشکسوتان میراثفرهنگی اشاره کرد. مانند این نشستهای تخصصی در حوزه گردشگری و نیز صنایعدستی برگزار شده است. اکنون مصمم هستیم که ۲۰ مسئله پیشرو را برطرف کند. عمده مسائل ما فرابخشی است و قدم به قدم کارها جلو میرود.
عقبماندگی در نگهداری، نمایش و معرفی آثار
ضرغامی در ادامه به حوزه میراثفرهنگی نیز اشاره کرد و افزود: میراثفرهنگی ریشه تمدنی ما است. در حوزه میراثفرهنگی ملموس رتبه نهم و در حوزه میراث ناملموس رتبه هفتم را داریم و ۲۶ اثر ثبت جهانی داریم. مزیت نسبی گردشگری ما نیز توریسم تاریخی و تمدنی و توریسم طبیعی است. به نسبت بضاعت فراوانی که داریم امکان نگهداری، نمایش و معرفی آثار، خیلی عقبماندگی دارد. البته اعتقاد من این است که موزهها از حالت ایستا خارج و به یک موزه فعال تبدیل شوند. در حال حاضر بیش از ۸۰۰ موزه داریم اما نسبت به اشیا و اسناد تاریخی هنوز ۱۰ درصد امکان نمایش داریم.
به گفته او، ما یک پدیده نامیمون بهنام مخزن داریم؛ ما اشیای ارزشمندی داریم که در مخزنها نگهداری میشوند برای همین نیازمند ساخت موزههای متعدد هستیم. این در حالی است که ۳۵ هزار اثر ثبت ملی داریم و بودجه مرمت و نگهداری ما نسبت به این حجم از آثار و محوطهها تقریباً صفر است و به هر اثر تاریخی ما تقریباً روزی ۳۰۰ هزار تومان میرسد که دستمزد روزانه یک کارگر نیز نمیشود.
او افزود: در همین رابطه بودجه عمرانی ۷۷ درصد رشد پیدا کرده که دو برابر رشد عمرانی دولت است. سفرهای استانی که آقای رئیسجمهور نیز میرود برای سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ رقمی برابر با سه هزار میلیارد تومان برای ما پیشبینی شده است.
خیران به حفظ میراث فرهنگی کمک کنند
ضرغامی اضافه کرد: ما خیر مدرسهساز داریم برای همین از همه خیران و علاقهمندان که برای صیانت و نگهداری و حفاظت و مرمت آثار تاریخی آمادگی دارند برای کمک دعوت میکنیم. باید از مردم کمک گرفت. البته کارهای خوبی نیز انجام دادیم. بهعنوانمثال ما اجازه ساخت و ساز در عرصه و حریم را نمیدهیم. در سفرهای استانی نیز مشکلات را از نزدیک دیدهام و به مردم در برخی مواقع حق میدهم اما ما این مشکلات را برطرف و میراثفرهنگی را با این بضاعت حفظ میکنیم.
او تأکید کرد: البته یکی از مزیتهای ما نیروی ماهر مرمت است. حتی در ملاقات با وزرای برخی از کشورها آنها درخواست اعزام نیروهای مرمت کار داشتند تا بناهای تاریخی آن کشورها را مرمت کنند.
مرمت آتشکدهها؛ ایران قبل و بعد اسلام تفاوتی ندارند
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی توضیح داد: با تمام مشکلاتی که در بودجه داریم برای تمام بناهای تاریخی حتی مرمت کلیساها بودجه میگذاریم. سه کلیسای ثبت جهانی داریم و مرمت کلیساها و آتشکدهها در حال انجام است. آقای فولادی روحانی است و ۹۰ سال سن دارد؛ از ۱۰ سالگی به مرمت بناهای تاریخی مشغول است و هم مسجد و هم آتشکده مرمت کرده است. وقتی از او درباره انگیزه مرمت آتشکده سؤال کردم با استدلالهایی از قرآنکریم پاسخ من را داد.
او در ادامه گفت: عدهای قصد داشتند دانسته یا ندانسته در حوزه میراثفرهنگی دو قطبی ایجاد کنند و بین ایران باستان و ایران بعد از اسلام تفکیک ایجاد کنند. اما واقعاً اینگونه نیست و ایران قبل از اسلام و بعد از اسلام با هم تفاوتی ندارد.
ضرورت سرمایهگذاری برای ترمیم بناهای تاریخی
ضرغامی به آسیب بناهای تاریخی در سیل اشاره کرد و افزود: در سیل اخیر گزارشی را به دولت دادم. برآورد اولیه این بود که حدود ۷۳۰ بنای ما آسیب دید و ۲ هزار میلیارد تومان خسارت وارد شد. ما نیازمند این هستیم که برای صیانت از این آثار سرمایهگذاری دقیق انجام دهیم.
او اضافه کرد: این وزارتخانه در سالهای گذشته بهعنوان یک دستگاه درجه دو شناخته میشد. گاهی اوقات از اهمیت مأموریتهای آن از جمله گردشگری صحبت به میان میآمد، اما اهمیتی به آن داده نمیشد شاید علت آن هم این بود که پول گردشگری مستقیم به دولت نمیرسید. اما واقعیت این است که توجه به گردشگری اشتغالآفرین است.
بعد از انقلاب معماری ایرانی آسیب دید
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در بخش دیگری از صحبتهای خود به موضوع معماری و مرمت بناهای تاریخی اشاره کرد و افزود: یکی از آسیبشناسیهایی که باید انجام دهیم وضعیت معماری بعد از انقلاب است. متأسفانه بعد از انقلاب معماری ما آسیب دید. البته شاید این حرفها برای من هزینه داشته باشد. بهعنوانمثال در کنار تئاتر شهر یک مسجد احداث میکنیم اما هیچ نشانی از معماری ایرانی نداریم. ما بعد از انقلاب در حوزه معماری مشکلاتی داریم باید با صدای بلند اعلام و باید جبران کنیم. دستوراتی را در این باره از روز اول دادم و معاونت میراثفرهنگی طرحهایی را در این باره دنبال میکند.
او همچنین به موضوع بومگردیها اشاره و خاطرنشانکرد: بومگردیها ظرفیتهای خوبی هستند و در حال تکثیر آنها هستیم. توجه به جنبههای مختلف بومگردیها و ظرفیتهای آنها میتواند کمبودهای اقامتی ما را جبران کند. ضمن اینکه برخلاف عقیده برخیها بومگردیها آسیبی به فرهنگ نمیزند.