خانه قدیری محل سکونت حاکم گیلان در زمان پهلوی
رشت با بافت تاریخی و قدمتی که داره یکی از زیباترین شهرهای شمال کشور به شمار میاد. محلههای قدیمی این شهر پر از خانههای تاریخی با معماری سنتیست که در همه جا میدرخشه. تعدادی از این خونههای تاریخی مثل خانه قدیری رشت در مرکز شهر قرار دارن و وقتی دارین قدم میزنین میشه اونا رو از نزدیک ببینین.
خانه قدیری یکی از خونههای قشنگ و تاریخی در شهر رشته که نزدیک یکی از قدیمیترین میدونهای رشت یعنی سبزهمیدون جا خوش کرده. یه خونه قدیمی با یه حیاط باصفا که داستانهای زیادی رو در خودش داره. اگه دوست دارین این خونه قجری رشت رو بهتر بشناسین و قصهش رو بدونین با من در سفربازی همراه باشین.
معرفی خانه قدیری رشت
خانه قدیری در ضلع شرقی سبزه میدون قرار داره. این خونه نرسیده به سبزه میدون و انتهای کوچه بنبست احتساب قرار داره. از اول تا آخر کوچه خانههای مدرن و خانههای قدیمی قرار داره و حسی عجیب با غربت و دلتنگی ایجاد میکنه، اما خانه قدیری رو از دیوارهای آجرنما و در چوبی قدیمی اون میشه شناخت.
ساعت بازدید از خانه قدیری رشت
شما میتونین بعد از بازدید از میدون شهرداری رشت که یه بنای قدیمی و پر بازدید به شمار میره، با پیادهروی از مسیر فرهنگی شهرداری رشت، خودتون رو به سبزه میدون برسونین و این خونه تاریخی رو هم از نزدیک ببینین. فقط یادتون باشه که ساعات بازدید از این بنا در ساعات اداریست و غیر از این ساعتها اجازه ورود ندارید.
قدمت این خانه چقدر است؟
قدمت خانه قدیری رشت به دوره قاجار میرسه. این خونه رو «محمد ولی خان تنکابنی سپهدار» حکمران گیلان ساخته. این خونه تا تیر ۱۳۴۴ خورشیدی در دست محمد حسن و نصرالله همدانی بود و بعد از اون به «دکتر فریدون نصیری» فروخته شد.
او هم آن را به عنوان مهریه به همسرش اکرم قدیری بخشید و به همین دلیل با این نام مشهور شده. در سال ۷۹ خورشیدی این خانه ثبت آثار ملی شد و یکی از جاهای دیدنی رشت به شمار میاد.
در ابتدا که وارد خونه میشید، یه حیاط بزرگ و با صفا میبینین. حیاط اصلی از ورودی خونه پایینتره. ورودی خونه سنگفرش شده و فقط کافیه چند پله رو به پایین برید تا به حیاط اصلی برسین. چیزی که قبل از هر چیزی جلب توجه میکنه، درختان و درختچههای کوچکیست که در کنار نمای آجری و معماری سنتی خونه، خودنمایی میکنه.
خانه قدیری با وجود در و پنجرههای چوبی از جنس نراد، بسیار باشکوه و اصیل به نظر میرسه. خونههای قاجاری قدیمی معمولا درهای تو در تو دارن، اما خونه قدیری تنها با وجود یک در و سردر سفالی، نمای بی نظیری داره. برخی از اهالی قدیمی محله معتقدن که در جریان ساخت و ساز فعلی کوچه، نمای خونه به این صورت دراومده.
درختهای تزیینی، انبه، انجیر و دیگر میوهها در کنار آجرهای قرمز رنگ این خونه ترکیبی جذاب و دیدنی ایجاد کرده. مثل همه خونههای گیلانی، یه حیاط پشتی تو خونه قدیری هست که مرمت نشده و شکل قدیمی خودش رو حفظ کرده. این حیاط باعث شده که حال و هوای جدید با ظاهر واقعی و قدیمی اون گره بخوره. یک بخشی از حیاط و کاشیهای حوض پر از خزههای سبز شدن که نشون میده این بخش از حیاط بیشتر مواقع در سایه قرار میگیره.
معماری خانه قدیری رشت
به خاطر معماری قدیمی و با ابهت این خونه میتونیم بگیم که تونسته در تمام این سالها قدمت و ویژگیهای منحصر به فردش رو به رخ بکشه. در سال ۱۳۶۷ به خاطر بی دقتی یکی از مستاجران، بخشی از خونه دچار حریق شد و آسیب جدی دید.
ساختمان اصلی خانه قدیری دو طبقه است و در زمان ساخت به فضای اطراف اون هم اهمیت زیادی داده شده. شیروانی و در و پنجرههای این بنا از جنسهای اعلا ساخته شدن که مقاومت زیادی در برابر پوسیدگی دارن.
بیرون خونه از جنس آجرهای سفالی و داخل اون هم با شیشههای رنگی و گچبریهای سنتی تزیین شدن. به خاطر تزیینات و لوازم دیدنی که در ساخت این بنا به کار رفته باعث شده تا بعد از گذشتن تمام این سالها همچنان یکی از دیدنیترین بناهای تاریخی رشت باشه. با توجه به وضعیت اقلیمی گیلان نمای بیرونی این خونه بدین شکل ساخته شده در چیدمان و طراحی داخلی این بنا اصول زیبایی شناسی به طور کامل رعایت شده.
طبقه دوم خانه قدیری دارای ارسیها و گرههای چینی در تالار مرکزیه و در کنار آینهکاریها و گچبریهای سقف به زیبایی خودنمایی میکنه. این طبقه به خاطر وجود سقف بلند و هوایی خنک و مطبوع، در روزهای تابستان، کاربرد اتاق ییلاقی رو داشته. این بخش از منزل با داشتن ایوان بلند و با بالا رفتن پنجرههای ارسی، هوای خنک رو به داخل بنا میآورد. بخش همکف هم با داشتن سقفی کوتاه، در فصلهای پاییز و زمستون خونه رو گرم نگه میداشت.
خانه قدیری رشت امروزه چه کاربردی دارد؟
از سال ۱۳۶۸ اداره کل میراث فرهنگی گیلان این بنا رو خرید و تا سال ۱۳۸۱ خودشون در این مکان مستقر بودن. بعد از نقل مکان به ساختمان جدید از این بنا به عنوان پژوهشکده استفاده میشه.
در خانه قدیری یه کتابخونه تخصصی در حوزه معماری، مردمشناسی و گردشگری داره که برای دانشجوها و پژوهشگران بسیار مورد استفاده قرار میگیره.
شما هم اگر به این خانه قدیمی و تاریخی در رشت رفتید برای ما از تجربیات و دیدههای خودتون بگید تا ما هم بیشتر در مورد این بنا و بازخورد اون در بین مردم بدونیم.
هتلهای نزدیک میدان شهرداری رشت
- هتل اردیبهشت، در فاصله ۱۵۰ متری از میدان شهرداری،
- مهمانپذیر کناره، در فاصله ۳۵۰ متری از میدان شهرداری،
- هتل پارک رشت، در فاصله ۷۵۰ متری از میدان شهرداری،
- هتل کادوس، در فاصله ۳ کیلومتری از میدان شهرداری
- هتل شبستان، در فاصله ۳٫۲ کیلومتری از میدان شهرداری