جاذبههای گردشگری روستای ارده رضوانشهر گیلان
روستای زیبای ارده رضوانشهر با خانههای قدیمی و مناظر طبیعی بکر و مردمانی مهربان و صمیمی، هر ساله مقصد بسیاری از گردشگران است.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایسنا، با عبور از مسیر توریستی پونل به سمت جنگلهای زیبا و مراتع بالادست با پشت سر گذاشتن آبادیهای متعدد و زیبای این محور اعم از دوران، نوده، روشنده و وسکه به مرکز دهستان ارده میرسیم.
در طول این جاده، اثری از مجتمعهای لوکس و مجلل نیست اما مناظر و درختان انبوه و رودخانه خروشان در امتداد این محور بر طراوت و زیبایی آن افزوده است و اغلب افراد از داخل خودرو در حرکت یا در کنار مسیر با دوربین و گوشیهای تلفن همراه مشغول ثبت این زیباییها هستند.
در ادامه این مسیر زیبا، روستای قدیمی ارده خودنمایی میکند، روستایی با مردمانی مهربانی و مهماننواز که چون همه گیلانیان با روی باز به گرمی مهمانان غریبه و آشنا را میزبان میشوند.
مردمان این دیار از قوم تالش هستند و آداب و رسوم تالشیان را دارند، روستا در آرامش و زیبایی طبیعت این منطقه غوطهور است، در این سکوت زیبا زمانی را با مردان و زنان ساده و خونگرم به گعده مینشینیم.
کوههای بلند و استوار با پوشش سبزینه و انبوه درختان تناور که شانه به آسمان میسایند دور تا دور این دهستان زیبا را احاطه کرده و مردم در میان این همجواری و همنشینی با طبیعت به کار و زندگی روزانه خود مشغولند.
اهمیت رفتار مسئولانه گردشگران
شناخت و معرفی مناطق روستایی و سفر به این زیباییها و حظ تمامی که برای هر بینندهای دارد، میتواند برای مردمان این مناطق روستایی و طبیعی هم داشتهها و آوردههایی داشته باشد اما به شرط آنکه گردشگران مسئولانه رفتار کنند.
مسئولانه رفتار کردن در گردشگری روستایی در گام نخست به این معنی است که حرمت طبیعت و ساکنان آن را داشته باشیم و این زیبایی را برای خود و نسلهای بعد حفظ و حراست کرده و به فرهنگ و آداب و رسوم مردمان آن احترام گذاشته و حریم خصوصی مردم روستایی را رعایت کنیم.
در این صورت حضور گردشگران و مسافران برای این مناطق مفید به فایده است زیرا با خرید سوغات و صنایعدستی و حتی موادغذایی تولیدی این مناطق به اقتصاد روستایی و این مردم کمک میشود و هم تولیداتی خاص و مناسب را تهیه کرده و سفر هم با خاطرهای خوش، انرژی مضاعف و اثری ماندگار بر روح و جسممان توام است.
صیانت از طبیعت برای نسلهای آینده
این روزها گیلان این خطه سرسبز بینظیر جسم و جانش از بیمهری آدمیان آزرده است آزرده از انبوه زبالههایی که در طبیعت بیهمتای آن رها شده و آلودگیهایی که آبها و محیط زیست انواع حیوانات ارزشمند آن را به مخاطره انداخته که به تبع آن زیست انسانی هم به خطر میافتد و شاید با این رویه به جایی برسیم که نسلهای آینده فقط در کتابها این مناظر زیبا و بیهمتا را ببینند.
آقای طالش میرامیراردجانی از بزرگان مرکز دهستان ارده، مردی نیک از دیار گیلهمردان ما را به منزل خود دعوت میکند، منزلی در ۲طبقه که در بخش فوقانی آن تلاری(تالار) با دورنما و منظرهای از طبیعت زیبا وجود دارد و با حفاظ چوبی صاف با طرحهای هندسی به ارتفاع یک متر دور تا دور ساختمان کشیده شده تا زیباییها را از چهارطرف ساختمان به رخ بکشد.
او میگوید: ما هرچه داریم از این روستاست و این روستا هر چه دارد از همت اجداد و پدران و مادران ما دارد.
امیراردجانی گفت: این روستای زیبا با معماری خاص و بیبدیل همانند یک گنجینه باعظمت است، این خانههای خشتی با قدمتی به درازای تاریخ مملو از عشق، محبت، گذشت و ایثار است.
گندمزارهایی زیر نور خورشید
به گفته او، ارده به دلیل وجود گندمزارهای فراوان که در زیر نور خورشید؛ رنگ طلاییاش دوچندان خودنمایی میکند از گذشتههای دور آسیابهای آبی متعدد داشته که امروز از آنها جز یاد و خاطره، هیچ اثری نیست.
امیراردجانی درخصوص منابع آبی غنی و چشمههای جاری در این روستای گردشگری زیبا، میگوید: وجود چشمههای طبیعی جاری و منابع آبی غنی از مهمترین مواهب الهی و نعمت بزرگی است که از سال ۱۳۵۱ اهالی منطقه بهصورت خودیاری اقدام به ایجاد شبکه آب آشامیدنی کردند.
به گفته این مرد کهنسال، این منطقه دارای بیش از ۷۰۰ خانوار است که حدود ۲۵۰ خانوار در آن سکونت دائم دارند و مابقی نیز در رفتوآمد هستند و از این میزان ۷۵ خانوار به شغل دامداری و کشت گندم مشغولند.
وجود خانههای زیبا و قدیمی در بافت تاریخی دهستان ارده به عنوان یک سازه چوبی و خشتی با ویژگیهای خاص معماری متناسب با اقلیم شمال میراثی ارزشمند است که با بیش از یک قرن قدمت، ناشناخته باقی مانده و نیاز به معرفی بیشتر دارد.
محافظت از گرمای شرجی شمال ایران
احداث چنین سازههایی در مناطق شمالی خصوصا کوهستانهای گیلان بهدلیل اقلیم خاص این مناطق ضرورت داشته و در همه پهنه رضوانشهر و تالش چنین بناهای متعدد را میتوان دید که از دیرباز مردم برای زندگی آن را احداث کردهاند.
با توجه به تناوب بارندگی و سرمای هوا در نیمه دوم سال و همچنین دمای بالای هوا در تابستان، وجود این خانه با سبک معماری خاص در گذشته ضروری بوده؛ از همینرو با گذشت سالیان دراز همچنان استوار و مقاوم ایستادهاند.
روستای زیبای ارده رضوانشهر در بهار و تابستان آب و هوایی معتدل و دلچسب دارد، این روستا میتواند مقصدی مناسب برای آنهایی باشد که دوست دارند در تابستان به شمال سفر کنند اما از گرمای طاقتفرسا و شرجی کلافهکننده پهنه شمالی کشور در امان باشند.
در پاییز و زمستان هم با اینکه هوا سرد است اما طبیعت اطراف هنوز افسون خود را دارد و با رنگهای تند و زیبای پاییزی و یا با بر تن کردن لباس سفید برفی از هر بازدیدکنندهای دل میبرد.
جاذبههای گردشگری رضوانشهر
علاوهبر روستای نمونه گردشگری ارده که در منطقه فوقالعاده زیبا و دیدنی رضوانشهر قرار گرفته است، این شهرستان جاذبههای دیگری هم دارد که عبارتند از مراتع سرسبز و زیبای زندانه، جهانگیریه، دشت و دامن، شاله راه، صالح و سنگده، ارسطون، میانرود، پارگام، چروده و اندل، لتوم و خجه دره، وسکه، رینه، آق مسجد و بیاچال، اورما ملال، نوده.
رضوانشهر و پرهسر، دارای بیش از ۲۰۰ باب خانه قدیمی با قابلیت استفاده در راستای طرح بومگردی است و وجود این بناها زمینه اشتغال برای خانوارهای روستایی را فراهم میسازد و ماندگاری آنان در روستاها موجب حفظ و احیای خانههای اصیل و بومی منطقه میشود.
گفتنی است، شهرستان رضوانشهر با حدود ۸۰ هزار نفر جمعیت و ۱۲۰ روستا و دو بخش به نامهای مرکزی و پرهسر، در ۷۰ کیلومتری غرب مرکز استان گیلان واقع شده است و شغل ساکنان این مناطق کشاورزی، شالیکاری، دامداری، دامپروری، زنبورداری، زراعت چوب، تولید صنایعدستی، صید و صیادی و غیره است.