مسجد ۷۰۰ ساله مرند گردشگرمحور میشود
معاون میراثفرهنگی مدیرکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری آذربایجانشرقی گفت: به دلیل اهمیت تاریخی و گردشگری مسجد ۷۰۰ ساله جامع شهر مرند، کاربری مذهبی بخش مرکزی این مکان تاریخی به حداقل رسیده و گردشگرمحور میشود.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایرنا، وحید نواداد اظهار کرد: بر همین اساس امسال با اتمام مرمت بخش اصلی و مرکزی مسجد جامع مرند و پس از بررسیهای کارشناسی قصد داریم این بخش را از سایر قسمتهای مسجد جدا کنیم تا کاربری مذهبی آن را بیشتر به گردشگری تبدیل کنیم.
وی هدف از این اقدام میراثفرهنگی آذربایجانشرقی را جلوگیری از آسیبهای احتمالی به مسجد جامع مرند و نیز گردشگرمحور کردن آن اعلام کرد تا گردشگران بدون مشکل خاصی و در ساعات مختلف روز از این مکان تاریخی و بسیار نفیس بازدید کنند.
نواداد با اشاره به اینکه مرمت مسجد جامع مرند از سالهای قبل آغاز شده است، یادآور شد: به همت هیات امنای این مسجد و نیز کمکهای مالی مجتمع مس سونگون از محل مسئولیتهای اجتماعی و با دستور استاندار آذربایجانشرقی، این مکان جزو پروژههای مرمتی اولویت دار میراثفرهنگی است که تلاش داریم تا پایان سال مرمت و نوسازی آن به اتمام برسد.
وی از تعیین تکلیف پیمانکار این مسجد تاریخی خبر داد و افزود: عملیات بازسازی و مرمت مسجد تاریخی جامع شهر مرند با بهرهگیری از تکنیکهای نوین مرمتی اجرا میشود که در آن نوع بازسازی بر اساس تصاویر باقیمانده تاریخی از مرمتها و بازسازیهای دورههای مختلف تاریخی به انجام میرسد.
نواداد نمونه کامل این نوع مرمتها را مسجد کبود تبریز بیان کرد و گفت: با وجود اینکه کل بنا در زلزله سال ۱۰۹۲ این شهر ویران شده بود و طبق تصاویر تاریخی گنبدی در آن وجود نداشت، اما طی بازسازیهای مختلف گنبد نیز به بنای اصلی اضافه شد.
وی اعتبار سالجاری برای مرمت و بازسازی مسجد جامع مرند را ۶ میلیارد ریال اعلام کرد.
نواداد از حفظ و نگهداری در اصلی مسجد جامع مرند خبر داد و گفت: این در که از چند قطعه سنگ و با نوشتههایی از آیات قرآنی مزین تشکیل یافته است پس از پایان عملیات مرمت به محل مرکزی منتقل میشود.
وی تاریخ ۷۰۰ ساله مسجد جامع مرند را میراثی گرانبها برای تاریخ آذربایجان و ایران دانست و قدمت این بنای تاریخی را مربوط به دورههای سلجوقی و ایلخانی بیان کرد که به لحاظ معماری و کاربری مذهبی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
نواداد هدف اصلی میراثفرهنگی آذربایجانشرقی از مرمت و بازسازی آثار و بناهای تاریخی را پوشش وضعیت کنونی و نگهداری آنها اعلام کرد و گفت: سالها قبل قسمتهایی از مسجد جامع مرند با آجرهای نسوز بازسازی شده بود که در زمان کنونی آجرها را جدا کردیم تا بدنه اصلی نمای دیوارها و سقف مشخص شود.
گفتنی است، شهرستان مرند با ۲۵۰ هزار نفر جمعیت در فاصله ۷۰ کیلومتری شمالشرقی تبریز واقع شده است.