اردبیل مثل سایر شهرهای تاریخی ایران بناهای قدیمی زیادی داره. علاوه بر بناها، آثار تاریخی زیادی از دوران‌های مختلف در این شهر باقی مونده. یکی از این آثار تاریخی پل‌هاست. پل‌های این شهر اکثرا متعلق به دوران صفویه هستند. البته در سلسله صفویه در شهرهای مختلف کشور پل‌های زیادی با کاربری‌های متفاوتی ساخته شدند که یکی از معروف‌ترین اون‌ها الان در اردبیله.

اردبیل یکی از استان‌های تاریخی و با قدمتی دیرینه در شمال غرب ایرانه. این استان مناظر طبیعی و جاذبه‌های ارزشمند تاریخی متعددی رو در دل خودش جای داده و به همین خاطر هرساله گردشگران زیادی رو مجذوب خودش میکنه. امروز با سفربازی به سمت اردبیل می‌ریم تا پل هفت چشمه رو از نزدیک ببینیم و با دیگر دیدنی‌های این شهر بیشتر آشنا بشیم.

آشنایی با پل هفت چشمه در اردبیل

یکی از این جاذبه‌های تاریخی پل هفت چشمه هست که با نام‌های دیگه‌ای همچون پل ججین، یدی گوزلی، کورپی قرمزی و داش کسن شناخته میشه. این پل دارای هفت دهانه آجری همراه با قوس پنج و هفت و موج‌شکن‌های سنگی هست. گچ و آهک از جمله مصالح اصلی به کار رفته در ساخت پل هفت چشمه‌ هست. قدمت پل به عهد صفوی برمیگرده و جز آثار ملی ایران به ثبت رسیده. پل داش کسن در میدان پانزده خرداد ابتدای خیابان ساحلی بر روی رودخانه بالیقلوچای قرار گرفته.

این اثر در تاریخ ۲۸ مرداد ۱۳۴۸ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده و از مهم‌ترین بناهای تاریخی کشور به حساب میاد.

 

 

پل هفت چشمه مثل سایر پل‌هایی که شاهان صفوی ساختند، دارای موج‌شکن‌های سنگی و هفت تاق هلالی ضربیه. در بدنه و پایه‌‌های عمیق این پل از مصالحی چون گچ و آهک و در نمای بیرونی این بنا از آجر استفاده شده و بنیانش بسیار محکم و پرقدرت بنا شده. در زمان‌های قدیم افراد روی این پل وایمیسادن و گذر اب رو تماشا می‌کردند. درست مثل زاینده‌رود. البته چند سالیه به دلیل خشکسالی‌های که در کشور وجود داره، از خروشندگی رودخانه‌ی بالغلو خبری نیست.

بر اساس جنس و طول موج‌شکن‌ها و البته اسناد تاریخی به دست اومده، رودخانه بسیار عمیق و خروشان و پرطغیان زیر پل جاری بوده. برای همین این بنا انقدر مستجک ساخته شده. مستحکم بودن پل «هفت چشمه‌» به شکلیه که با گذشت زمانی نزدیک به ۶۰۰ سال بدون هیچ فرسودگی باقی مونده. این پل نسبت به پل‌های زمان خودش محکم‌تره.

لازم به ذکره که در زمان صفویان، این پل، شهر رو به دو بخش حکومتی و شهری تقسیم می‌کرده؛ ساختمان‌های حکومتی و دیوانی در بخش غربی پل و بخش‌های مردمی و مسکونی در شرق پل قرار داشته.

سفر به اردبیل و تماشای پل تاریخی هفت چشمه یا داش کسن

تماشای آثار تاریخی اصالت ایران رو به رخ می‌کشه و بعد از بازدید این بناها حس غروری که به آدم دست می‌ده با هیچ چیزی قابل مقایسه نیست اگه به اردبیل سفر کردید در کنار بازدید از جاذبه‌های طبیعی تماشای بناهای تاریخی رو در اولویت بذارید. این روزی جزو پایتخت‌های مهم صفویه به حساب میومده و برای همین از اون دوران بناهای تاریخی زیادی مثل پل هفت چشمه رو داره.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای