درختی به قدمت ۱۳۰ سال در دل حیاط یک مدرسه
طی هفته گذشته مراتب ثبت ملی دو میراث طبیعی در فهرست اقدامات پاسدارانه از سوی علی دارابی، قائممقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور به استاندار خراسانشمالی ابلاغ شد.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایسنا، یکی از این آثار درخت کهنسال کاج در یکی از مدارس پایه ابتدایی بجنورد است.
این تک درخت کهنسال کاج داخل مدرسهای در داخل شهر بجنورد واقع شده که به دبستان پروین اعتصامی معروف است؛ در اطراف آن خانههای مسکونی اهالی منطقه دیده میشود و ترکیبی از بافت کهنه و خانههای جدید هستند. این درخت کهنسال دارای محیط تنه به اندازه ۴ متر ( ۱.۲۷۳قطر) و طول تاج ۱۱ متر، عرض تاج ۶.۴۰ و ارتفاع ۱۵متر با سطح پوشش تاج ۲۳۷ مترمربع فضای زیبایی را ترسیم کرده است.
در فاصله ۱.۵ تا ۲ متری از بستر زمین درخت منشعب به چهار بخش (شاخه) میشود. شاخهای که در فاصله ۱.۵ متری از تنه درخت در سمت جنوب رشد کرده در قسمت میانی این شاخه اقدام به برش شاخهای کوچک کرده است.
در فاصله ۲ متری درخت دارای سه شاخه اصلی در جهات شرق – شمال و غرب است که شاخه غرب از قطر و رشد بیشتری برخوردار است. شاخه شرق با خمیده شدن به سمت جنوب سبب شده تا شاخه از حیاط مدرسه خارج و به طرف کوچه کنار مدرسه رشد کند. شاخه شمالی در مرکز درخت بین شاخه شرق و غرب استوار شده است.
کاجها گونههای درختی یا درختچهای متعلق به جنس Pinus هستند. آنها همیشه سبز بوده و به جای برگهای گسترده دارای دستجات سوزن هستند. ۴۰ گونه رایج درخت کاج وجود دارد که بسیاری از آنها کاشت شده و یا به فراتر از محدوده بومی مهاجرت کردهاند.
یکی از روشهای معمول برای طبقهبندی درختان کاج، تعداد برگها (سوزنها) در هر دسته است.
درختان کاج را میتوان از طریق برگهای سوزنی مانند، مخروطهای دانهدار و پوست قهوهای مایل به قرمز یا خاکستری تشخیص داد. یکی دیگر از ویژگیهای شناسایی درختان کاج، مخروطهای تخم شکل آنهاست که از شاخهها آویزان میشوند. بعضی از انواع کاجها میتوانند دارای مخروطهای بزرگ چوبی با مقیاسهای بلند و مستقیم باشند.
گفتنی است، قدمت این درخت کهنسال ۱۰۰ تا ۱۳۰ سال و به شماره ۱۱۴۰ به ثبت ملی رسیده است.