آب انبار رستم گیو، آب انبار معاصر یزد
شهر یزد پر شده از بناهای حیرت انگیز که نمونه اون رو توی هیچ جای ایران شاید نتونی پیدا کنی و عمده این بناها هم توی بافت یزد قرار گرفته. تا به الان راجع به تعدادی از بناهای دیدنی یزد صحبت کردیم که اگه دوست داشتی میتونی با جستجو در مجله گردشگری سفربازی اونها رو ببینی. توی این مقاله قصد دارم درباره آب انبار رستم گیو یزد صحبت کنم. این آب انبار توی سال ۱۳۲۰ ساخته شده و جزو اماکن گردشگری شهر یزد به حساب میاد. این آب انبار با داشتن چهار تا بادگیر و همینطور گنبد خشتی نمای جالبی داره که واقعا خوراک عکس انداختنه. اگه دوست داشتی به این آب انبار یه سری بزنی میتونی توی حاشیه بلوار بسیج پیداش کنی.
تاریخچه آب انبار رستم گیو چیه؟
قدمت آب انبار رستم گیو به دوران قاجار برمیگرده. دقیقتر بخوام بگم، طبق سندهای مربوط به این آب انبار، این مکان در سال ۱۳۲۰، یعنی دقیقا در زمان آغاز جنگ جهانی اول ساخته شده. فرآیند ساخت این بنا دو سال طول کشید. طی این مدت، حاج محمد ابراهیم خرمشاهیی و ارباب جمشید امانت وظیفه نظارت بر ساخت این بنا رو برعهده داشتن. در سال ۱۳۹۷ بود که شهرداری یزد برای مرمت و بازسازی این مکان اقدام کرد تا به شکل فعلی تبدیل بشه. این مکان تاریخی در دی ماه سال ۱۳۷۵ با شماره ۱۸۲۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. درگذشته، آب این آب انبار توسط قناتهای شهر یزد پر میشده اما متاسفانه درحال حاضر این قناتها خشک شدن و آب این مکان توسط لولهکشی شهری تامین میشه.
رستم گیو چه کسی بود؟
هزینه احداث و ساخت آب انبار رستم گیو به عهده شخصی به همین نام بود. رسم گیو یکی از خیرین زرتشتی هست که بهعنوان رئیس انجمن و نماینده زرتشتیان در مجلس شورای ملی و سناتور مجلس سنا و نماینده زرتشتیان در مجلس شورای ملی فعالیت داشت.
معماری این آب انبار چطوریه؟
مثل بسیاری از آب انبارهای دیگه، آب انبار رستم گیو هم در سطح پایینتری نسبت به زمین ساخته شده. طراحی این ساختمان بهشکل شلغمی هست. درواقع با نگاه به گنبد این آب انبار چنین حسی بهت منتقل میشه. این گنبد با استفاده از آجر ساخته شده. آب انبار رستم گیو شامل یک خزینه بزرگ هم میشه که به شکل استوانهای طراحی شده. این خزینه حدود ۲۳۰۰ مترمکعب آب رو در خودش جای میده. قطر دهانه این استوانه به اندازه ۱۴ متر هست که تاعمق ۱۵ متری ادامه پیدا میکنه.
آجری که در ساخت این بنا استفاده شده با نام آجرفرش شناخته میشه که برای ساخت آب انبارها بسیار رایجه. مصالح دیگه این ساختمان شامل ملات ساروج میشه. طرح این آجرفرش به شکل نماد ایرانی سرو هست که به جاودانگی اشاره داره. یک نکته دیگه در معماری آب انبار رستم گیو، دو دهانهای هست که برای زرتشتیان و مسلمانان به طور جداگانه ساخته شده. دو محله زرتشت و مسلمان نشین با فاصله دو کیلومتر از هم در نزدیکی این آب انبار قرار دارن که برای ساکنین هرکدام از این محلهها یک دهانه جدا طراحی شده. این موضوع درحقیقت پیوند بین مردم شهر یزد، جدا از دینی که دارن رو نشون میده.
برای این آب انیار چند بادگیر هم درنظر گرفته شده تا باتوجه به هوای گرم شهر یزد، آبی که در درون این آب انبارها قرار میگیره بیش از حد گرم نشه و قابل خوردن باشه. تعداد این بادگیرها به ۴ عدد میرسه. تعدادی پله هم در این مسیر ساخته شدن که به محل تجمع آب میرسن.
آب انبار رستم گیو کجاست؟
آدرس آب انبار رستم گیو به این صورت هست: شهرستان یزد، محلهی زرتشتیان، اطراف بلوار بسیج احداث. از اونجایی که این مکان در موقعیت جغرافیایی مناسبی قرار گرفته، دسترسی به اون بسیار آسونه.
بازدید از آب انبار رستم گیو
برای بازدید از آب انبار رستم گیو بهت پیشنهاد میکنم که در زمان غروب اقدام کنی، چون این آب انبار در غروب بسیار دیدنیتر میشه. درنظر داشته باش که بازدید از این آب انبار رایگانه. پس تو میتونی در هر ساعت از شبانه روز، بدون پرداخت هزینه به بازدید این آب انبار بری. اگه قبلا به آب انبار رستم گیو مراجعه کردی حتما برام بنویس که نظرت درمورد این بنای تاریخی چیه؟ اگه هم شانس بازدید حضوری از این بنا رو نداشتی بهم بگو که کدوم یکی از ویژگیهای آب انبار رسم گیو به نظرت جالب اومد؟