همون طور که می‌دونین مشهد معروف‌ترین شهر زیارتی ایرانه که به خاطر وجود حرم امام هشتم شیعیان هر ساله گردشگران و زائران زیادی رو به سمت خودش می‌کشونه. با این حال این شهر مقدس به خاطر قدمت و بافت تاریخی‌ش هم بسیار معروفه، به طوری که خانه‌های قدیمی زیبا و باارزشی در شهر مشهد وجود دارن که هر کدوم دارای معماری و تاریخچه متفاوتی هستن. در چند سال اخیر برخی از این خانه‌ها تخریب شدن و قابل بازدید نیستن. برخی دیگر بازسازی شده و به صورت موزه یا ساختمون‌های تجاری دراومدن و بازدید از اون‌ها برای همه آزاده. امروز می‌خوایم در مورد خانه امیری مشهد براتون بگیم که یکی از خانه‌های باشکوه قاجاری با معماری جذاب و دیدنیه. 

خانه امیری مشهد از آغاز تا امروز

یکی از خیابون‌های قدیمی مشهد که با وجود ساخت و سازهای زیاد در اون همچنان بافت سنتی خودش رو حفظ کرده خیابون شهید نواب صفوی‌ست. وقتی تو کوچه پس کوچه‌های قدیمی این محله قدم می‌زنین حال و هوای جذابی از گذشته در ذهن‌تون تداعی می‌شه و می‌تونین کلی خاطره از گذشته رو برای خودتون بسازین. تو این کوچه‌ها خونه‌های قدیمی زیادی قرار گرفته که بیشتر اون‌ها لابه‌لای ساختمون‌های نوساز بلند، پنهان شدن. یکی از این بناها خانه تاریخی امیری نام داره که داستان‌ها و ماجراهای زیادی رو از دوران قاجار تا به امروز از سر گذرونده. با اینکه تندباد حوادث ظاهر این خونه رو تحت تاثیر قرار داده، اما اگه کمی تخیل‌تون رو پرواز بدین، به راحتی می‌شه شکوه و عظمت قدیم این بنا رو در ذهن ساخت. 

 

تاریخچه ساخت خانه امیری مشهد

این بنا در زمان قاجار و سال ۱۳۳ هجری قمری ساخته شده و تقریبا می‌توان گفت ساخت این خونه به اواخر قاجار و اوایل دوران پهلوی برمی‌گرده. اما از نظر باستان شناسان این بنا قدیمی‌تر و مربوط به اوایل دوران قاجاره. معمار اون هم فرد معروفی به نام عباس امیری بوده است.

کمی بعد از ساخت این خانه، عباس امیری فوت می‌کنه و کل ملک به فرزندش می‌رسه. تا سال ۱۳۶۵ خانواده امیری در این خونه زندگی می‌کردند و بعد به جای دیگری رفتن. این خونه زیبا در محله عیدگاه قرار گرفته که در گذشته بیشتر افراد این محله در حرم امام رضا کار می‌کردن و خادم امام هشتم بودن.

منزل امیری در نزدیکی حرم امام رضا (ع) قرار داره و خیلی راحت می‌تونین بعد از زیارت حرم از این بنا بازدید کنین.

مدتی می‌شه که این بنا در حال بازسازی و ساخت و سازه، اما نمای کلی اون مشخصه. این بنا در سال ۱۳۸۴ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. دیدن این بنای تاریخی تنها نیم ساعت زمان می‌بره.

به خاطر اینکه خیابون‌های اطراف حرم خیلی شلوغه، بهتره برای بازدید از این بنا از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنین. ممکنه بردن خودرو اذیتتون کنه.

مرمت و بازسازی خانه امیری

در تمام این سال‌ها خانه امیری مشهد بدون سکنه بوده و در سال‌های اخیر بین چند ارگان در مورد بازسازی این بنا اختلاف به وجود اومده. برخی از قسمت‌های این خونه خراب شده و بازسازی و مرمت کاملی احتیاج داره.

یکی از بهترین روش‌ها برای بازسازی این بناهای قدیمی، استفاده از روش و مکتب میان افزاست. شاید براتون جالب باشه که بدونین این چه روشیه. مکتب میان افزا یک روش بین المللی‌ست که برای بازسازی بناهای قدیمی و معروف استفاده می‌شه، به این صورت که ظاهر بنا حفظ می‌شه و کل بنای داخل اون تخریب و بازسازی می‌شه. هتل شاه عباسی، موزه لوور پاریس نمونه‌های موفقی از بازسازی به این روش هستند. 

آیا آینده‌ای روشن در انتظار خانه امیری مشهد است؟

یکی از دلایلی که این بنا تا به امروز شکل قدیمی خودش رو حفظ کرده، قرار گرفتن در نزدیکی حرم امام رضاست. به همین دلیل مراکز خرید و مراکز تجاری زیادی در اون اطراف درست شده که رونق اون رو هم حفظ کرده. یکی دیگه از ایده‌هایی که برای بازسازی خانه امیری مشهد در نظر گرفته شده، تبدیل این بنا به سفره خانه سنتی است تا شکل قدیمی و روح زیبای این خونه به همون شکل حفظ بشه.

 

 

تفاوت‌های معماری خانه امیری مشهد در چیست؟

خانه امیری در خیابان نواب صفوی، نواب صفوی ۹ پلاک ۳۵۱ قرار داره. به چند دلیل این بنا از دیگر خانه‌های دوره قاجاریه متفاوته. بیشترین دلیلش هم وجود کاشی‌کاری‌ها و آجرکاری‌هایی‌ست که کاملا خاصه و با دیگر نماسازی‌های اون دوره به کلی فرق داره. 

یک موضوع دیگه اختلاف سطحیه که این بنا با بیرون از خونه داره. همین موضوع باعث شده که فشار زیادی رو روی دیوارها تحمل کنه و خطر ریزش اون افزایش پیدا کنه. یکی دیگه از جذابیت‌های خاص معماری این بنا نورگیرهای خاص اونه که متاسفانه خیلی از اون‌ها هم در حال تخریبه.

یکی دیگه از ویژگی‌های خاص این خونه دو گونه معماری متفاوته که کاملا از ظاهر خانه امیری مشهد هم پیداست. این موضوع نشون می‌ده که دو مدل افراد با سبک زندگی متفاوت در این خونه زندگی می‌کردن. به همین دلیل با کمی بازسازی این بنا می‌شه این دو گونه معماری رو به نمایش گذاشت.

یک نکته جالب دیگه در مورد این بنا که می‌توان بهش اشاره کرد اینه که تیرهای چوبی که زمانی نگه دارنده خانه امیری مشهد بودن، با گذشت زمان تخریب شدن و برای جایگزینی اون‌ها از چوب‌های سنتی حصیری استفاده شده. به هر صورت که این بنا از آثار تاریخی و دیدنی مشهده و در سفر به این شهر حتما بهش سر بزنید.

بهترین هتل های شهر مشهد

اگر عازم سفر به مشهد هستید، می توانید به راحتی یکی از ۲۰ هتل زیر را برای اقامتی آسوده و راحت انتخاب نمایید:

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۳ از ۵
از مجموع ۲ رای