آب انبار باسیلیکا، شاهکار تاریخی امپراتوری بیزانس
اگر به مکانهای تاریخی و هم آلود و پر رمز و راز علاقه دارین، پیشنهاد میکنم در اولین فرصت ممکن از آب انبار باسیلیکا بازدید کنین! این سرداب تاریخی در قلب شهر زیبای استانبول قرار گرفته و به واسطه جذابیتهای منحصر به فرد، فضای پر رمز و راز و معماری با شکوهی که داره، گردشگران بسیاری رو از سراسر دنیا به کشور ترکیه دعوت میکنه.
قدمت آب انبار باسیلیکا به سالهای ۵۶۵-۵۲۷ میلادی و دوران امپراتوری بیزانس برمیگرده و با وجود اینکه بیش از ۱۶ قرن از عمرش میگذره، همچنان پابرجاست و به یکی از دیدنیترین موزه های استانبول تبدیل شده. به جرات میشه گفت قدم زدن در دالانهای آب انبار ۱۵۰۰ ساله باسیلیکا، دست کمی از قدم زدن در بناهای ساخته شده در دوران امپراتوری روم باستان نداره! درست مثل اینکه با ماشین زمان، به قرنها پیش سفر کنین!
راز عمر طولانی این بنا رو میشه در زیربنای محکم و استوارش جستجو کرد چرا که باسیلیکا روی ۳۳۶ تا ستون بنا شده که هر کدوم تقریباً ۹ متر ارتفاع دارن. در بین ستونها، دو ستون با ظاهر بسیار متفاوت و عجیب توجه شما رو به خودش جلب میکنه. در مورد این دو ستون افسانههای رمزآلودی وجود داره که در ادامه به طور کامل توضیح میدیم.
جالبه بدونین باسیلیکا با ظرفیت نگهداری از ۱۰۰ هزار مترمکعب آب، یکی از بزرگترین آب انبارهای دنیا محسوب میشه!
اگر کنجکاو شدین همه چیز رو درباره تاریخچه این آب انبار ۱۵۰۰ ساله بدونین، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشین. چرا که قصد داریم اطلاعاتی مثل قیمت ورودی آب انبار باسیلیکا، تاریخچه و علت نام گذاری آب انبار تاریخی باسیلیکا، بهترین زمان بازدید و جاهای دیدنی اطراف آب انبار باسیلیکا سیسترن رو به شما معرفی کنیم.
آب انبار باسیلیکا سیسترن کجاست؟
همونطور که اشاره کردیم آب انبار باسیلیکا در کشور ترکیه و در شهر استانبول قرار گرفته. این سرداب باشکوه در میدان سلطان احمد استانبول واقع شده و با بقیه جاذبههای دیدنی استانبول مثل مسجد سلطان احمد، مسجد ایاصوفیه، کلیسا ایا ایرنه و موزه هنرهای اسلامی و ترکی فاصله بسیار کمی داره. پس با یه برنامه ریزی مناسب میتونین تو یک روز از همه این جاذبههای تاریخی دیدن کنین.
آب انبار تاریخی باسیلیکا سیسترن از تنگه بسفر، ۳.۵ کیلومتر (در حدود یک ساعت و ۱۵ دقیقه) و از میدان تکسیم، حدود ۲.۴ کیلومتر (نیم ساعت) فاصله داره. همچنین باسیلیکا در فاصله ۳.۲ کیلومتری فرودگاه آتاتورک استانبول (نیم ساعت) و ۴.۵ کیلومتری فرودگاه صبیحه گوکچن استانبول (یک ساعت و ۱۰ دقیقه) قرار گرفته.
خبر خوب اینکه دسترسی به آب انبار باسیلیکا بسیار سادست و شما از هر کجای استانبول میتونین به راحتی با اتوبوس، تاکسی یا مترو در کوتاهترین زمان ممکن به این سرداب تاریخی برسین.
آدرس آب انبار باسیلیکا: منطقه فاتح، محله سلطان احمد، محله علمدار، خیابان یرتابان، آب انبار باسیلیکا سیسترن
چه رازی پشت ستونهای آب انبار باسیلیکا وجود داره؟!
اگر قدم زنان به گوشه شمال غربی آب انبار باسیلیکا سر بزنین، دو ستون متفاوت با ظاهر عجیب و غریب میبینین. اولین چیزی که توجه شما رو به خودش جلب میکنه، تصاویر وهم آلود حکاکی شده روی پایه ستونهاست که چهره دو زن رو نشون میده!
عجیبتر اینکه یکی از این چهرهها به صورت وارونه زیر پایه ستون قرار گرفته و چهره دوم به پهلو حکاکی شده! این تصاویر به «مدوسا»، یکی از شخصیتهای افسانهای یونان مربوط میشه.
مدوسا نام موجودی به اسم گورکن در دنیای زیر زمینی افسانههای یونان باستانه. صورت این موجود عجیب و غریب شبیه انسانهاست ولی به جای مو، روی سرش مار روئیده! در افسانههای یونانی، سه مدوسا وجود داره که با هم خواهر هستن و قدرت عجیبی دارن، به این صورت که فقط یه لحظه خیره شدن به این مدوسا کافیه تا شما رو به مجسمه سنگی تبدیل کنه!
شاید دلیل استفاده از تصاویر حکاکی شده مدوساها روی در و دیوار بناهای بزرگ هم دقیقا همین باشه: محافظت بنا و ساکنانش از شر دشمنان!
البته داستان مدوساها به همین جا ختم نمیشه! یه افسانه دیگه وجود داره که میگه مدوسا دختری زیبا، با چشمان درشت سیاه و موهای بلند و البته بسیار مغرور بوده. مدوسا عاسق پرسئوس، پسر زئوس در افسانه های یونانی میشه در حالی که آتنا، الهه یونانی، هم عاشق همین پسر شده بود!
آتنا از این موضوع بسیار عصبانی شده بود و به همین دلیل موهای مدوسا را به مار تبدیل کرد!! و کاری کرد که هر کس به طور اتفاقی به مدوسا نگاه میکرد، به هیولایی با قیافه زنانه تبدیل بشه!
تاریخچه و معماری آب انبار باسیلیکا سیسترن
قسطنطنیه باستان یا همون استانبول امروزی، به خاطر موقعیت جغرافیایی ویژه برای تجارت و برج و باروهای دفاعی قوی، از قدیم الایام یکی از شهرهای مهم برای امپراتوری بیزانس بود و به خاطر همین موقعیت ویژه و استراتژیک، همیشه مورد حمله و محاصره دشمن قرار میگرفت.
این موضوع باعث شد حاکم استانبول، ۱۵۰۰ سال پیش، بعد از تخریب گسترده شهر، به فکر ساختن یه آب انبار بزرگ و دائمی برای تامین آب مورد نیاز کاخ در زمان حمله و محاصره دشمن بیفته. به این ترتیب آب انبار باسیلیکا ساخته شد.
آب انبار تاریخی باسیلیکا در حال حاضر ۵۲ پله پایین تر از سطح زمین قرار گرفته. یعنی با پایین رفتن از این پلههای سنگی، یک محوطه بزرگ و سحرآمیز پیش روی شما قرار میگیره. بدون شک گردش در میان راهروها و دالانهای این سرداب بزرگ، شما رو با معماری هوشمندانه یونان باستان آشنا میکنه.
مساحت سرداب باسیلیکا سیسترن در حدود ۹۰۰۰ متر مربع هست که تقریباً دو برابر یک زمین فوتبال میشه! دور تا دور سرداب دیوارهای آجری دیده میشه و برای جلوگیری از نم کشیدن دیوارها، نوعی ملات ضد آب روی آجرها استفاده شده.
همونطور که قبلا هم اشاره کردیم، ۳۳۶ ستون مرمری، در سرتاسر آب انبار ساخته شده تا وزن سقف رو به دوش بکشن. این ستونهای بلند مرتبه، گنبدهای چلیپایی بسیار زیبایی با فاصلههای منظم در سقف به وجود آوردن که هر بینندهای رو محو تماشای سقف میکنه!
این ستونها در ۱۲ ردیف ۲۸ تایی بنا شدن و در حدود ۵ متر از هم فاصله دارن، هر ستون هم ۹ متر ارتفاع داره. اکثر ستونهای آب انبار باسیلیکا به سبک معماری کلاسیک کورینتی (Corinthian) و آیونیک (Ionic) ساخته شدن. ستونهای باریک و بلند، با سر ستونهای پیچ خورده که سبک مورد پسند امپراتوریهای روم باستان محسوب میشه. البته یه سری از ستونها هم در سالهای بعد با سبک دوریک (Doric) ساخته شدن که تزئینات خاصی در قسمت سر ستون ندارن.
طبق اسنادی تاریخی موجود، برای ساخت سرداب باسیلیکا، بیشتر از هزار اسیر جنگی به کار گرفته شده که تعداد زیادی از اونها در مدت ساخت آب انبار، جون خودشون رو از دست دادن. به همین خاطر و به یاد اسیرهای جنگی کشته شده، روی تعدادی از ستونها، طرح اشک حکاکی شده. به راستی که معماری بنای آب انبار باسیلیکا بعد از گذشت ۱۴ قرن هوشمندانه و حیرت انگیزه!
جالبه بدونین تا حالا علاوه بر میلیونها گردشگر داخلی و خارجی، افراد و شخصیتهای سیاسی معروفی مثل بیل کلینتون (رئیس جمهور سابق آمریکا)، مارک روته (نخست وزیر سابق هلند)، لامبرتو دینی (وزیر خارجه سابق ایتالیا)، گوران پرسون (نخست وزیر سابق سوئد)، تامس کلستیل (رئیس جمهور قبلی اتریش) و توماس شان کانری (بازیگر نقش جیمز باند) از آب انبار باسیلیکا سیسترن دیدن کردن.
آب مخزن آب انبار باسیلیکا سیسترن چطوری تامین میشد؟
شاید کمی عجیب به نظر برسه ولی در گذشته آب مورد نیاز سرداب باسیلیکا، به وسیله مرکز توزیع آب اگریکاپی در فاصله ۱۹ کیلومتری شمال استانبول، تامین میشد! این مرکز توزیع آب در جنگل بلگراد قرار داشت. آب اگریکاپی هم توسط دو قنات به نامهای والنس (Valens Aqueduct) و ماگلوا (Mağlova Aqueduct) و تامین میشد.
به دلیل دور بودن مرکز توزیع آب و قناتها، مسئولین سرداب عملاً هیچ نظارتی روی سلامتی آب نداشتن و ممکن بود دشمنان برای نابود کردن امپراتوری و حمله به شهر، از طریق مسموم کردن آب قنات وارد عمل بشن!
به همین خاطر از گذشتههای دور در آب انبار باسیلیکا، ماهی نگهداری میشد و این یه راه حل ساده و البته هوشمندانه برای حل یه مشکل بزرگ بود! به این ترتیب اگر دشمنان برای کشتن امپراتور، آب قناتهای مرتبط با سرداب رو مسموم میکردن، ماهیها میمُردن و مسئولین سرداب به سرعت متوجه توطئه دشمن میشدن!
همین راه حل به ظاهر ساده، چندین مرتبه توطئه دشمن رو خنثی کرده و جان امپراتور رو نجات داده بود!
امروزه هم برای تمیز و شفاف موندن آب و زیباتر شدن سرداب، ماهی کوچک و بزرگ تزئینی در آب انبار یاسیلیکا نگهداری میشه.
باسیلیکا سیسترن چه معنایی داره؟
شاید براتون سوال شده باشه که “باسیلیکا سیسترن” به چه معناست و چرا نام این آب انبار رو باسیلیکا گذاشتن؟
در پاسخ به این سوال باید بگیم باسیلیکا از نظر معنایی به “محل عبات” گفته میشه و به کلیساهای بزرگ امپراتوری روم اشاره داره. آب انبار باسیلیکا هم در واقع زیرزمین کلیسایی با همین نام بوده که در شورش قرن ششم، بخش زیادی از کلیسا از بین رفت و زیر زمین، نسبتاً سالم موند که بعدها به سرداب تبدیل شد و امروزه به آن انبار باسیلیکا معروف شده.
سیسترن هم به معنی آب انبار یا سردابهای بزرگی هست که برای ذخیره آب بارون ساخته میشدن. در واقع میشه “باسیلیکا سیسترن” رو به “آب انبارِ کلیسا” ترجمه کرد که با کاربری بنا هم کاملاً مطابقت داره.
البته مردم بومی استانبول به این بنای باستانی «یرباتان سارایی» میگن که در زبانی ترکی معنی «قصر غرق شده» میده! آب انبار تاریخی باسیلیکا، نامهای دیگهای هم داره مثل: سرداب باسیلیکا، آب انبار استانبول و بازیلیکا سیسترن
قیمت ورودی آب انبار باسیلیکا و ساعت بازدید
برای بازدید از آب انبار باسیلیکا مثل اکثر جاهای دیدنی ترکیه، باید هزینه پرداخت کنین. البته قیمت بلیط برای گردشگران خارجی با گردشگران ترک، کمی تفاوت داره. اما اگر به زبان ترکی استانبولی تسلط داشته باشین، هزینه بلیط رو به اندازه گردشگران ترکیهای پرداخت میکنین!
آب انبار باسیلیکا از ساعت ۹ صبح تا ۱۹ برای بازدید گردشگران بازه و هزینه بازدید از آب انبار در سال ۱۴۰۲ برای بزرگسالان ۱۹۰ لیر ترکیه هست و برای کودکان زیر ۸ سال کاملاً رایگانه. البته هزینه بلیط با تغییر فصل و تعداد مسافران، کمی تغییر میکنه. مثلا در فصل تابستون که توریستهای زیادی به ترکیه سفر میکنن، مبلغ بلیط کمی بیشتر میشه و در فصل زمستون با کمتر شدن تعداد گردشگرها، قیمت بلیط هم کمتر میشه.
نکتهای که باید بدونین اینه که هزینه بلیط رو با کارت اعتباری و یا کارت «پاس موزه استانبول» (Museum Pass Istanbul) نمیتونین پرداخت کنین و باید حتماً پول نقد بدین. البته امکان خرید بلیط به صورت اینترنتی وجود داره و پیشنهاد ما خرید بلیط آنلاین برای صرفه جویی در وقت هست. چرا که معمولاً برای خرید بلیط، با صفهای طولانی مواجه میشید.
بهترین فصل سفر به استانبول برای بازدید از باسیلیکا
اگه دوست دارین بدونین که بهترین زمان سفر به ترکیه و بازدید از باسیلیکا کدوم فصله باید بگم بهار و تابستون رو انتخاب کنین. توی این فصلها آب و هوای استانبول برای سفر عالیه و اکثر گردشگران این فصلها رو برای سفر به ترکیه و بازدید از جاذبههای دیدنی انتخاب میکنن.
با یه برنامه ریزی عالی میتونین در عرض یک هفته همه جاذبه های توریستی ترکیه رو ببینین. البته باید از قبل محاسبه کنین که برای بازدید از هر موزه چقدر زمان نیاز دارین. به عنوان مثال بازدید از آب انبار باسیلیکا، حدود دو ساعت زمان میبره و با توجه به اینکه موزه از ساعت ۹ صبح تا ۷ عصر بازه، باید سعی کنین حداکثر تا ساعت ۵ خودتون رو به این سرداب تاریخی برسونین.
جاذبههای گردشگری اطراف آب انبار تاریخی باسیلیکا
اگر قصد سفر به ترکیه داشته باشین، بدون شک بازدید از آب انبار باسیلیکا، تنها مقصد شما نیست و دوست دارین به جاذبههای دیدنی اطراف این بنای تاریخی هم سر بزنین تا عملاً با یک تیر دو نشون زده باشین!
خبر خوب اینکه در اطراف آب انبار باسیلیکا، آثار باستانی و جاذبههای توریستی بسیاری وجود داره که با یه برنامه ریزی عالی میتونین از همه این بناها دیدن کنین. در ادامه این مکانهای دیدنی رو به شما معرفی میکنیم.
مسجد ایاصوفیه
اکثر گردشگران در جاهای مختلف دنیا، کشور ترکیه و به خصوص شهر استانبول رو با مسجد ایاصوفیه میشناسن. در واقع میشه گفت این مسجد به نمادی برای کشور ترکیه تبدیل شده.
مسجد ایاصوفیه در میدان سلطان لحمد و درست در مقابل مسجد سلطان احمد که به مسجد آبی هم معروفه، قرار گرفته. این مسجد در حدود ۱۵ قرن پیش برای امپراتوری بزرگ بیزانس یا همون روم شرقی ساخته شد. اما در اون زمان ظاهری شبیه به کلیسا داشت و محلی برای عبادت مسیحیها بود.
اما حدوداً ۹ قرن بعد با حمله عثمانی به ترکیه و فتح استانبول، به دستور پادشاه عثمانی به مسجد تبدیل شد و حالا یکی از جاذبه های گردشگری و موزه های بسیار مشهور کشور ترکیه به حساب میاد.
قبلاً اشاره کردیم که آب انبار باسیلیکا در فاصله بسیار کمی از مسجد ایاصوفیه قرار گرفته. در واقع هر دوی این بناها در میدان معروف سلطان احمد قرار دارن به طوریکه در یک روز میتونین از هر دو بنا دیدن کنین.
فاصله مسجد ایاصوفیه از آبانبار باسیلیکا سیسترن ۱۱۰ متره و در حدود ۲ دقیقه زمان لازم دارین تا قدم زنان به ورودی مسجد برسین.
مسجد سلطان احمد
یکی دیگه از جاذبههای بی نظیر شهر استانبول که در نزدیکی آب انبار باسیلیکا قرار داره، مسجد سلطان احمد هست. این مسجد به دلیل کاشی کاریهای آبی رنگ بسیار زیبا، به مسجد آبی معروف شده. جالبه بدونین این مسجد علاوه بر اینکه یه جاذبه توریستی به حساب میاد، هنوز هم به عنوان مسجد برای اقامه نمازهای روزانه فعاله!
موقع بازدید از این مسجد اولین چیزی که توجه شما رو به خودش جلب میکنه، وجود ۶ گلدستهست در حالیکه تقریباً اکثر مساجد ۲ تا گلدسته دارن! در واقع مسجد آبی، اولین مسجدی هست که عثمانیها در ۴ قرن پیش با ۶ گلدسته در ترکیه ساختن. شاید براتون سوال باشه دلیل اینکار چی بوده؟
تاریخ نویس ها معتقدن مسجد سلطان احمد که درست در مقابل مسجد ایاصوفیه ساخته شده، نمادی برای نشون دادن قدرت و اعتبار امپراتوری عثمانی در مقابل امپراتوری بیزانس هست. این مسجد ساخته شده تا به جهانیان ثابت کنه معماران مسلمان و به ویژه عثمانی میتونن رقبای سرسختی برای معماران مسیحی و یونانی باشن!
برای اثبات هرچه بیشتر این موضوع، معمار مسجد آبی به یک گنبد و ۲ گلدسته اکتفا نکرده و ۴ گلدسته اضافه برای مسجد ساخته و به ترتیب مسجدی با یک گنبد و ۶ گلدسته پدید اومده.
شبستان زیبا و بزرگ، پنجرههای رنگی، سقف با شکوه، کاشی کاریهای آبی، لوسترهای درخشان و خوشنویسیهای منحصر به فرد، از جمله جذابیتهای این مسجد باشکوه هستن.
پیشنهاد میکنم برای بازدید از این بنای زیبا حتماً دوربین به همراه داشته باشین تا بعد از بازگشت از سفر هم بتونین از زیباییهای تکرار نشدنی این مکان زیبا لذت ببرید!
مسجد سلطان احمد در فاصله ۲۸۰ متری آب انبار باسیلیکا قرار گرفته و ۵ دقیقه زمان نیاز دارین تا با پای پیاده به ورودی مسجد برسین و بلیط تهیه کنین.
کاخ توپکاپی
برای دیدن یکی از قدیمیترین، بزرگترین و البته باشکوهترین کاخهای دنیا، میتونین سری به کاخ توپکایی بزنین. این کاخ دقیقاً ۶ سال بعد از اینکه عثمانیها قسطنطنیه رو فتح کردن، به دستور اولین پادشاه عثمانی، سلطان محمد دوم، روی ویرانههای بیزانس ساخته شد. حدود ۳۰ پادشاه طی ۴۰۰ سال امپراتوری عثمانی در کاخ توپکایی حکومت کردن.
این کاخ در طول زمان، بارها مرمت شده و انواع سبکهای معماری مثل معماری اسلامی، معماری عثمانی و معماری اروپایی رو تجربه کرده. کاخ توپکایی از سه بخش حرمسرا، اندرونی و بیرونی تشکیل شده و نکته قابل توجه در مورد معماری بخش اندرونی کاخ، رعایت حریم سلطان از بقیه قسمتهاست.
این کاخ چهار حیاط با تزئینات بسیار زیبا و منحصر به فرد داره که هر حیاط برای کار خاصی ساخته شده و با یک دروازه از بقیه قسمتها جدا میشه. وقتی از حیاط اول و دوم عبور کنین، به حیاط سوم و چهارم میرسین که به فضای اندرونی نزدیکتر هستن و نسبت به بقیه حیاطها خصوصیتر به حساب میان.
کاخ توپکایی از آب انبار باسیلیکا حدوداً ۴۵۰ متر فاصله داره و ۷ دقیقه زمان نیاز دارین تا به سمت ورودی کاخ برای تهیه بلیط پیاده روی کنین.
حمام خرم سلطان
یکی از قدیمیترین و جذابترین حمامهای تاریخی دنیا در شهر استانبول ترکیه قرار گرفته و اون حمام جایی نیست جز حمام خرم سلطان ایاصوفیه. قدمت این حمام به قرن ۱۶ میلادی و زمان سلطان سلیمان عثمانی برمیگرده.
حمام به دستور خرم سلطان، ملکه امپراتوری عثمانی، توسط سینان، معمار مخصوص دربار ساخته شد. به گفته تاریخ، سینان با بررسی مناطق مختلف شهر استانبول، فاصله بین مسجد ایاصوفیه و مسجد سلطان احمد رو برای ساخت حمام در نظر گرفت تا دسترسی مناسبی برای مردم داشته باشه.
با وجود اینکه حمام خرم سلطان در دوره عثمانی ساخته شده اما خلاقیت و نوآوریهای معماری استاد سینان، در بخشهای مختلف دیده میشه. مثلاً سیستم گرمایشی حمام بسیار هوشمندانه و با روش «زیر سوز» طراحی شده که از کف و دیوارها، گرمای مورد نیاز حمام رو تامین میکنه
خود استاد سینان درباره این حمام گفته:
«حتی تا روزهای پایانی ساخت حمام هم امیدوارم زمانی که دوستان خوشقلبم به بنایی که من با دستان خودم ساختم نگاه میکنن، جدیت و روح کار من رو درک کنن، نگاه صادقانهای به این کار داشته باشن، با خوشی از من یاد کنن و دقایقی برای من دعا بخونن!»
حمام خرم سلطان در سال ۲۰۱۱ میلادی به عنوان موزه برای بازدید عموم باز شد. نکتهای که مورد توجه و استقبال بسیاری از گردشگران قرار گرفته اینه که بازدید کنندهها میتونن علاوه بر بازدید، حمام آبگرم به سبک ترکی به همراه ماساژ حرفهای رو تجربه کنن و لذت ببرن!
حمام خرم سلطان با آب انبار باسلیکا در حدود ۴۵۰ متر فاصله داره و تنها ۱۰ دقیقه پیاده روی شما رو به ورودی حمام برای تهیه بلیط میرسونه.
موزه هنرهای اسلامی و ترکی
اگر به هنر و تاریخ علاقه دارین، بازدید از موزه هنرهای اسلامی و ترکی رو در برنامه سفرتون قرار بدین. آثار این موزه همونطور که از اسمش معلومه، ترکیبی از آثار هنری ترک و آثار هنری اسلامی هست. موزه به دستور عثمان حمدی بیک ساخته شد تا از سرقت آثار تاریخی جلوگیری بشه.
در این موزه آثار مختلفی مثل دربهای چوبی بسیار قدیمی و منبر مسجدهای باستانی، مجموعههای بی نظیر خوشنویسی، قرآنهای دستنویس، نمونههای کمنظیر کاشیکاری و تذهیب و در نهایت فرشهای نفیس و قالیچههای ارزشمند، به نمایش گذاشته شده.
بعضی از این فرشها بسیار قدیمی هستن و حکم عتیقه دارن! مثلا یکی از فرشهای موزه ۸۰۰ سال قدمت داره و در شهر سلجوق بافته شده.
فاصله سرداب باسیلیکا با این موزه فقط ۴۵۰ متر هست و با ۱۰ دقیقه پیاده روی به راحتی میتونین به موزه دسترسی پیدا کنین.
کلیسای ایا ایرنه (Hagia Irene)
اولین کلیسایی که در شهر قسطنطنیه یا استانبول امروزی ساخته شد، کلیسای ایا ایرنه بود. قدمت این کلیسا به ۱۶ قرن پیش برمیگرده و جزو معدود کلیساهایی هست که به مسجد تبدیل نشده، چون بعد از پیروزی عثمانیها و فتح قسطنطنیه (استانبول قدیم)، اکثر کلیساها به مسجد تبدیل شدن.
ایا ایرنه یکبار در قرن ۵ و یکبار دیگه در قرن ۸ میلادی تخریب شد و خوشبختانه هر دوبار بازسازی شد تا به طور کامل از بین نره. در طول بازسازی دوم، تزئینات و کاشیکارهای زیبایی به این بنا اضافه شد تا شکوه کلیسا چند برابر بشه.
معماری بسیار زیبا با سقفهای بلند، قوسهای هنرمندانه، ستونهای پر تعداد و محکم، تابلوهای نقاشی ظریف، موزائیک کاریهای ماهرانه و طلاکوبی در قسمتهای مختلف، از جمله زیبایی های کلیسای ایا ایرنه استانبول هستن.
کلیسای ایا ایرنه در حال حاضر علاوه بر اینکه یک جاذبه گردشگری به حساب میاد، به محلی برای برگزاری کنسرتها و فستیوالهای موسیقی در سراسر دنیا تبدیل شده.
فاصله کلیسای ایا ایرنه از آب انبار باسیلیکا حدوداً ۶۰۰ متره، در نتیجه ۱۰ دقیقه پیاده روی، شما رو به کلیسا میرسونه.
دانستنیهای جالب درباره آب انبار باسیلیکا استانبول
دانستیهای جالبی درباره آب انبار باسیلیکا وجود داره که احتمالاً برای شما جذاب باشه، در ادامه این دانستیها رو با شما به اشتراک میذاریم:
- پایین رفتن از ۵۲ پله سنگی، شما رو به وردی آب انبار تاریخی باسیلیکا میرسونه.
- سرداب باسیلیکا، بزرگترین آب انبار شهر استانبول و یکی از بزرگترین آب انبارهای دنیا به حساب میاد.
- مردم بومی استانبول به آب انبار باسیلیکا، یرباتان سارایی میگن، به معنی قصر غرق شده.
- آب انبار باسیلیکا، آب مورد نیاز قصر امپراتوری بیزانس و ساختمونهای اطراف رو تامین میکرده و منبع اصلی تامین آب در سالهای خشکسالی بوده.
- بخشهای ماجراجویی بازی ویدئویی Assassin’s Creed: Revelations در آب انبار باسیلیکا اتفاق میافته.
- یکی از صحنههای فیلم جیمز باند و فیلم “برادری اشک” (Brotherhood of Tears) در آب انبار باسیلیکا، فیلمبرداری شده.
سخن پایانی
در این مطلب درباره آب انبار باسیلیکا و راز رمزهای ستونی های این سرداب صحبت کردیم و اطلاعاتی درباره دلیل نان گذاری این آب انبار، تاریخچه، معماری داخلی و جاذبه های دیدنی اطراف باسیلیکا در اختیار شما قرار دادیم.
بهترین فصل سفر به این مکان تاریخی و هزینه بازدید از آب انبار رو برای شما بیان کردیم. بدون شک بازدید از سرداب بزرگ باسیلیکا برای شما پر از خاطره و تجربیات تکرار نشدنیه. امیدوارم خوندن این مطلب اطلاعات کافی در مورد سرداب تاریخی رو در اختیار شما قرار داده باشه و از سفر به استانبول لذت ببرین!