بستک ناشناخته اما تاریخی و دیدنی
جاذبههایی که در بستک ناشناخته ماندند! بستک در دل خود بناهای تاریخی با قدمت هزار ساله را جای داده است. این شهرستان در غرب استان هرمزگان واقع شده است. و به علت نزدیکی به خلیج فارس و موقعیت کوهستانی ویژگی اقلیمی خاصی دارد. مردم بستک به زبان اچمی گویش بستکی سخن میگویند که از دسته زبانهای پارسی جنوب غربی ایران و بازمانده زبان پهلوی ساسانی است. در ادامه سفربازی به معرفی تعدادی از بناهای تاریخی میپردازد.
کنچی ﺭﻭﺳﺘﺎی پلکانی
ﮐُﻨﭽﯽ ﺭﻭﺳﺘﺎﯾﯽ پلکانی با کوچههایی تنگ و پیچ ﺍﺯ ﺭﻭﺳﺘﺎﻫﺎﯼ ﺁﺑﺎﺩ ﻣﻨﻄﻘﻪٔ ﮔﻮﺩﻩ است. ﺭﻭﺳﺘﺎ ﺭﻭﯼ تپهای ﻭﺍﻗﻊ ﺷﺪﻩ و چشمهای در میان آن جریان دارد. افراد زیادی هنوز در این روستا زندگی میکنند. نام روستای کنچی در اصل کنجی بوده است. در زمانهای بسیار دور شخصی که نسب ایشان به امام حسن بن علی بن ابی طالب میرسد به این روستا مهاجرت میکند و چون محل عبادت این سید در کنج کوه (گوشه ی کوه) بوده است به ایشان لقب « سید کنجی» میدهند و بعد از مدتی فرزندان و مریدان سید به این روستا آمده و خانه هایی را برای خود بنا میکنند و اسم روستا را « کنجی » میگذارند و تا مدتها اسم روستا ، کنجی میماند اما طی گذشت سالها اسم روستا از کنجی به« کنچی» دگرگون میشود.
کریکی بست
این مکان تفریحگاه حاکمان بستک و جهانگیریه بوده است، آثار کاخ سلطنی مشهور به «بنگله کریکی» و تفریحگاه حاکم پرقدرت بستک وجهانگیریه محمد تقی خان مشهور « صولت الملک» هنوز در آن مکان باقیمانده که حکایت از دوران باشکوه آن زمان است.
خانه بنی عباسی
خانه در قسمت شرقی شهر بستک جنب حمام خانی در حدود ۱۱۰ _ ۱۰۰ سال قبل توسط بزرگان بستکی (حاکمان وقت) ساخته شده است. این خانه در اصل سه طبقه بوده که طبقات فوقانی آن بر اثر زلزله خراب گشته است. اما هنوز بقایایی از آن به جا مانده است.
قلعه قلات
این قلعه به نام قلعه خان بستک نیز مشهور است. به گویش محلی به «تپه بلند» ( قَلات ) گفته میشود. روایت است که حدود ۲۸۰ سال پیش بنا شده است. و مقر حاکم ( خان بستک ) بوده است. قلعه دارای سه برج در سه ضلع محوطه است که هنوز پا بر جا است. این اثر در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۱۱۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
مسجد جامع بستک
مسجد جامع از معماری منحصر به فردی برخوردار است. سطح داخلی و بیرونی مسجد پر از تزئینات متفاوت با طرحهای هندسی، گل و بوته میباشد. مسجد دارای محراب و منبر است. ستونهای مسجد با گچبریهای برجسته تزئین شدهاست. مسجد دارای شبستانی بزرگ با طاقهای اکلیل و گچبری و دو مناره که در حدود ۳۲ متر ارتفاع دارند است. همچنین منبر مسجد از نقاشی و گچبری برخوردار است.
مدرسه مصطفوی
ساخت مدرسه مصطفویه در سال ۱۳۰۴ پایان یافت. از قدیمیترین مدرسههای ایران است. این مدرسه مدرسه که در محل تقاطع خیابان قدیم و خیابان مصطفویه شهر بستک قرار دارد، از زمان ساخت تاکنون پیوسته مورد استفاده قرار گرفته و چندین نسل به طور متوالی در آن تحصیل کردهاند. مدرسه تاریخی مصطفویه در سال ۱۳۸۱ با شماره ۶۱۰۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بازار بستک
بازرار در مرکز شهر بستک قرار گرفته و شامل سه بازار است که قدمت آن به دوره صفویه و قاجاریه میرسد. این بنا در سال ۱۲۹۵ هجری قمری به همت استاد عبدالله امینایی معروف به حاجی استاد ساخته شده است. در این بازار کسبه هنوز مشغول به کار هستند، اما دیگر آن رونق سابق و قدیم را ندارد.