پل سیاه اهواز، اولین پل احداث شده بر فراز کارون
ماها توی زندگیم از پلهای زیادی رد شدیم! اما هیچ وقت شده به فسلفه وجود اونها فکر کردیم؟ یکم این فیلمهایی که درباره جنگهای جهانی ساخته شدن رو ببینی متوجه میشدی بعضی اوقات خراب شدن تنها یه پل میتونست ارتش دشمن رو پشت شهر نگه داره و سقوطش رو چندین روز به تاخیر بندازه!
یا حتی اگه جنگی و اکشن به ماجرا نگاه نکنیم و یکم داستان رو رمانتیکش داستان کنیم یه پل با منظرهای که در زیرش قرار گرفته چه لحظات احساسی و عاشقانهای رو میتونسته رقم بزنه! خودمونیم ولی خیلی وقتها بدون اینکه به داستان یه پل فکر کنیم به راحتی ازش گذر میکنیم و بدون هیچ درنگی ازش فاصله میگیریم!
احتمالا تا الان متوجه شده باشی که توی این نوشته میخوام درباره یه پل حرف بزنم، پلی که داستان زیاد داشته و شاهد اتفاقات زیادی بوده! پلی که تا به امروز چندین اسم عوض کرده اما در حال حاضر مردم به اسم پل سیاه میشناسنش!
این نوشته داستان پل سیاه اهواز رو تعریف میکنه. پلی که سالیان دراز شاهد گذر کردن واگنهای قطار بر روی خودش بوده!
داستان پر فراز و نشیب پل سیاه از کجا شروع میشود؟
احتمالا تا الان فهمیده باشی که پل سیاه یه پل مخصوص عبور قطاره اما داستان این پل با حرکت اولین قطار بر روی اون شروع نشده!
میگن توی اون زمانهای قدیم یعنی دوره ساسانیان سرجای همین پل سیاهی که امروزه مثل شاخ شمشاد پاهاش رو تو دل کارون محکم کرده پلی وجود داشته به اسم شادووان! ( البته بعضی از روایتها هم میگه یکم اینور اونورتر بوده) اما بعدش خراب میشه و در دوره پهلوی و حدود سال ۱۳۰۸ جای خودش رو به پل آهنی و سیاهی که امروزه میبینیم میده!
توی اون ایام تازه راهآهن سراسری ایران افتتاح شده و خیلی از حمل و نقلهای داخل کشور توسط قطار انجام میشده!
برای اینکه بتونن این پل رو بسازن توی اون سالها با یه شرکت آمریکایی به اسم پولن وارد همکاری میشن. این شرکت مامور میشه که قطعات فلزی این پل رو بسازه و اون رو به بندر شاپور که امروزه اسمش شده بندر امام خمینی منتقل کنه!
خلاصه قطعات این پل به ایران میرسه و سر هم میشه و حیات پل آغاز میشه.
این پل نقش بسیار موثری توی جنگ جهانی دوم داشته! توی اون دوران با اینکه ایران اعلام بیطرفی کرده بوده اما نیروهای متفقین به نقشههای دنیا که یه نگاه میندازن میبینن این پل میتونه توی عملیاتهای نظامیشون حسابی به کارشون بیاد پس میان و از روش کلی مهمات و نیروهای نظامی رو رد میکنند. استفاده از این پل باعث میشه پیروزیهای متعددی به دست بیارن و سر همین موضوع هم اسم پل رو بین خودشون میذارن پل ویکتوری.(همون پیروزی خودمون)
بعد از جنگ جهانی دوم این پل شاهد انقلاب و بعدش هم جنگ در ایران میشه. توی همون سالها یه بمب زیر یکی از پایههاش منفجر میشه و پل بلااستفاده میشه. اما خوشبختانه خیلی زود به داد زخمهای این پل میرسن و پل مجددا مرمت میشه و مورد استفاده قرار میگیره!
به نظرم مسافران قدیمی این پل احساسات مختلف و عجیب غریبی رو تجربه میکردن یه عدهشون استرس و ترس داشتن چون به سمت میدان جنگ حرکت میکردن، مقصدی که مشخص نبود آیا ازش زنده به خونه برمیگردن یا نه! بعضیها هم وقتی از پنجره به بیرون خیره میشدن غرق در زیبایی کارون میشدن!
این پل با اینکه صد ساله سرپاست اما خب دیگه عمر خودش رو کرده و امروز یه گوشه آروم و ساکت برای خودش نشسته و همچنان ناظر بر گذر زمان و زندگی ماست!
اما اسمهای این پل به پل سیاه و پل پیروزی محدود نمیشه. این پل یه روزی به اسم پل کارون هم شناخته میشده.
پل سیاه دقیقا کجا ساخته شده؟
بعد از خوندن داستان بالا احتمالا دلت بخواد که بدونی این پل دقیقا کجای اهواز قرار گرفته تا اگه یه روزی مسیرت به این شهر زیبا افتاد یه سری هم به پل سیاه بزنی.
پل سیاه در جنوب مرقه علی بن مهریار یا امتداد بلوار ساحلی رود کارون قرار گرفته. اگه یکم برات سخت بود پیدا کردن این پل تنها کاری که باید بکنی اینه که پل هفتم اهواز رو پیدا کنی یکم پایینتر پل سیاه قرار گرفته.
مشاهده اقامتگاه ها اطراف پل سیاه اهواز نمایش پل سیاه اهواز روی نقشه مسیریابی پل سیاه اهواز با گوگل
چطور در کنار پل سیاه خوش بگذرونیم؟
اگه دنبال تفریحات خیلی خاص و جت اسکی و قایق سواری و اینجور چیزا هستی بذار همین اول کار باهات صادق باشم، این پل همچین تفریحاتی رو نداره!
سبک تفریحاتی که میشه نزدیک این پل داشت بیشتر یه تم آرامش بخش و ملایم داره. مثلا در دو طرف پل دو تا خط پیادهروی وجود داره که میتونی عصرها یا شبها و حتی صبح زود برای ورزش، روی اون قدم بزنی و از منظره لذت ببری.
این پل به صورت کلی شبهای زیبایی داره و برای وقت گذروندن با دوستان و خانواده واقعا ایدهآله.
از طرفی این پل مثل خیلی از پلهای دیگه یه سوژه عکاسی خوب به حساب میاد. اگه اهل عکس گرفتن هستی حتما توی به آلبوم سفر اهوازت عکس با پل سیاه رو هم اضافه کن.
چه دیدنیهایی در نزدیکی پل سیاه قرار گرفته؟
اصلیترین دیدنیای که نزدیک این پل قرار گرفته که اصن خود کارونه! اما اگه بخایم یکم دورتر بشیم اولین جایی که میتونی بهش برسی پارک ساحلی اهوازه.
این پارک ساحلی فاصله کمی هم تا پل سفید داره. توی این پارک میشه هم دوچرخه سواری کرد و هم قایق سواری.
بعد از اون اگه عاشق بناهای خاص هستی، کلیسای مسروپ مقدس رو بهت پیشنهاد میکنم.
اما اگه دوستدار معماری و هنر ایرانی هستی باید یه سر به خانه تاریخی ماپار بزنی. این خونه تو دوره قاجار ساخته شده و معماریش اینقدر زیباست که آدم آرزو میکنه کاش تا آخر عمر توی این خونه زندگی کنه!
پارک جزیره اهواز مقصد بعدیای هست که در نزدیکی پل سیاه قرار گرفته. شاید برات جالب باشه که درست وسط کارون یه جزیره کوچک و جمع و جور از آب سربرآورده که امروزه تبدیل به یه پارک تفریحی شده و به جزیره شادی هم معروفه.
خلاصه که این چندتا جا میتونن گزینههایی باشن که توی یه گردش چند ساعته توی اهواز میتونی کنار هم ببینشون و یه خاطره خوش رو ثبت کنی.
بهترین فصل برای سفر به اهواز و دیدن پل سیاه
وقتی پای سفر به جنوب ایران وسط باشه خود به خود همه ما به اون آخر سال یعنی زمستون و گاهی هم پاییز فکر میکنیم! جز این هم خب چارهای نیست برای ماهایی که توی اون شهر زندگیم نمیکنیم تحمل اون گرما واقعا سخته و ممکنه خاطره خوش سفر رو تبدیل به ناخوش کنه!
خلاصه که اگه قصد سفر به اهواز رو داشتی حتما توی فصلهایی که هوا یکم سرده به اونجا سفر کن تا از آب و هوای خوب و بهاریش لذت ببری!
سخن پایانی
داستان این پل هم به سر رسید و دیگه باید کم کم متن رو به انتها برسونم. امیدوارم که از خوندن این نوشته لذت برده باشی و اطلاعات خوبی رو درباره پل سیاه اهواز به دست آورده باشی.
اگه تو هم پل سیاه رو از نزدیک دیدی و خاطرهای باهاش داری خوشحال میشیم که دربارهاش برامون بنویسی.
در انتها باید به این نکته اشاره کنم که اگه دوست داری با سایر جاذبههای دیدنی شهر اهواز آشنا بشی تا بتونی به خوبی برای سفرت برنامهریزی کنی، میتونی به مجله گردشگری سفربازی مراجعه کنی و از اونجا با پیدا کردن شهر اهواز، به تمامی مطالبی که درباره جاذبههای گردشگری این شهر منتشر شده دسترسی داشته باشی.