راهآهن چابهار- سرخس؛ مهمترین طرح گذرگاهی ایران
وزیر راه و شهرسازی گفت: تکمیل گذرگاه ریلی چابهار در سیستان و بلوچستان- سرخس در خراسانرضوی مهمترین طرح در حوزه تکمیل گذرگاههای کشور است.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایرنا، مهرداد بذرپاش در آیین آغاز به کار فرودگاه گناباد، افزود: خط گذرگاه ریلی جنوب -شمال که از چابهار به سرخس ختم میشود یکی از نقاط عطف توسعه منطقه و خراسانرضوی خواهد بود.
وی ادامه داد: در سفر کاری به امارات متوجه شدم که همسایگان و سرمایهگذاران منتظر تکمیل گذرگاههای ریلی ایران هستند.
راهآهن چابهار – سرخس به طول ۱۳۵۰ کیلومتر در قالب ۲ قطعه خط ریلی چابهار- زاهدان و زاهدان – سرخس در حال اجراست، دومین اقدام در طرح جهش کریدور ترانزیتی شمال-جنوب، تکمیل راهآهن چابهار-زاهدان است که طی سال گذشته قطعه زاهدان- خاش به بهره برداری رسید و امید است قطعه خاش-چابهار تا پایان سال جاری به بهرهبرداری برسد و بندر شهید بهشتی چابهار بهعنوان تنها بندر اقیانوسی کشور به شبکه ریلی متصل شود.
راهآهن چابهار- زاهدان تاکنون بیش از ۶۰ درصد پیشرفت داشته و براساس پیشبینیهای سال گذشته اعتبار مورد نیاز برای تکمیل این خط بالغ بر ۵۰۰ میلیون دلار است.
راهآهن زاهدان- سرخس که در امتداد محور چابهار- زاهدان است، تنها بندر اقیانوسی منطقه را به اصلیترین مرز ترانزیت ریلی کشور یعنی سرخس متصل میسازد و ترکمنستان و چهار کشور دیگر آسیای مرکزی را از طریق خطوط ریلی به اقیانوس هند متصل میکند.
مسئله اصلی این طرح زیرساختی، نیز تامین اعتبارات لازم است که بالغ بر ۱.۵ میلیارد دلار برآورد میشود. پیشبینی میشود در صورت تامین ضربتی منابع محور چابهار-زاهدان-سرخس، این محور تا پایان کار دولت به بهرهبرداری برسد.
وزیر راه و شهرسازی گفت: اگر بگوییم موقعیت جغرافیایی و سیاسی ما بیش از نفت یا حداقل معادل نفت برای ایران درآمد خواهد داشت کلامی به گزاف نگفتهایم بنابراین یکی از اولویتهای اصلی دولت همین توسعه خطوط ترانزیت و گذرگاههای تجاری از مسیر ایران است.
بذرپاش افزود: یکی از مقامات خارجی نقشهراه ابریشم قدیم را آورده بود و میگفت «خداوند خواسته یک بار دیگر راه ابریشم را برای شما زنده کند»، این عقیده درست است و این فرصتی برای شکوفایی تجارت بینالمللی در ایران است.
وی به عزم وزارت راه و شهرسازی برای تکمیل زیرساختهای حملونقلی خراسانرضوی اشاره و اضافه کرد: آغاز به کار فرودگاه گناباد و اتصال آن به گذرگاه ریلی چابهار – مشهد- سرخس، نقطه عطفی برای توسعه منطقه است.
وزیر راه و شهرسازی گفت: نمیتوان حرف از رشد و شکوفایی زد اما به موازات آن زیرساختهای حملونقلی را فراهم نکرد و احداث فرودگاه گناباد یکی از همان زیرساختهای توسعه در منطقه است.
آیین افتتاح فرودگاه منطقهای شهدای گناباد با حضور افزون بر ۴۰۰ نفر از مسئولان کشوری و استانی شامل رییس مجلس، وزیر راه و شهرسازی، مدیر عامل شرکت فرودگاههای کشور و سازمان هواپیمایی، سرکنسولهای کشورهای افغانستان، پاکستان، ترکمنستان و ترکیه در مشهد و مسوولان شهرستانهای همجوار برگزار شد.
فرودگاه گناباد بهعنوان سومین فرودگاه مسافری استان خراسانرضوی تا فرودگاه مشهد ۲۷۰ کیلومتر، تا فرودگاه سبزوار ۳۰۰ کیلومتر و تا فرودگاه بیرجند ۲۱۸ کیلومتر فاصله دارد.
گفتنی است، مرکز شهرستان گناباد در فاصله ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.