روز جاده چالوس، نمنم بارون، تو یه ماشین که مال خودته و آهنگی که عاشقشی
توی رویاهای خیلی از ما جاده چالوس حسابی جا خوش کرده. این مار خوش رنگ و نگار با تمام تب و تابهاش، برای خیلی از ماها یادآور زندگی، بارون، عشق، آهنگای بلند و ماشینای کفخوابیه که تموم شور جوونی رو زنده میکنن. خیلیامون وقتی میخواستیم از آرزوهامون بگیم میگفتیم کاش یه روزی فارغ از همه دنیا و آدما، یک ماشین خوشکل آلبالویی داشته باشم برم سمت جاده چالوس، آهنگ زیبای شروین رو با صدای بلند پخش کنم و با چشمای نم زده، قطرات بارونی که روی شیشه میشینن رو به اینور و اونور، هدایت کنم. روز جاده چالوس شاید بد نباشه به این رویامون رنگ حقیقت بزنیم و راه بیفتیم. مگه این دنیا چند روزه و ما چقدر زندهایم که بخویم رویایی به این دمدستی رو برای همیشه فراموش کنیم.
توی این متن از مجله گردشگری سفربازی میخوام براتون از روز جاده چالوس و کارایی که خیلی کیف میده انجام بدین، بگم. قبلش از تاریخچه این جاده و چی شد که این جاده انقدر معروف شد مینویسم و در آخر هم طبق عادت همیشه کمی از عادات یه گردشگر خوب براتون صحبت میکنم. اگر شما هم رویایی دارید، رویای رهایی بیاید که قراره کلمات رو به بهترین شکل کنار هم بچینیم.
جاده چالوس یکی از پرطرفدارترین جادههای کشور
جاده چالوس، با نام رسمی جاده ۵۹، یکی از مهمترین جادههای دسترسی به شمال ایران برای مردم تهران و کرجه که از میان شهر کرج در استان البرز شروع و به شهر چالوس در مازندران وصل میشه. بعضی این جاده رو یکی از زیباترین جادههای جهان میدونن. محور چالوس – کرج از بینظیرترین مناظر و چشماندازهای بکر و طبیعی و از پرطرفدارترین مسیرهای منتهی به شمال کشوره که همین امر گاهی باعث ترافیکهای سنگین در تعطیلات میشه. این جاده یکی از پر رفت و آمدترین جادههای کشوره.
چی شد که اون جاده خاکی جاده چالوس امروزی شد
تا اواخر دورهی قاجار، جادهای بین کرج – چالوس وجود نداشت و تنها یه مسیر خاکی و مالرو، راه دسترسی به روستاهای این منطقه رو تشکیل میداده اما به شکلی نبود که ارتباطدهنده شمال و جنوب کشور باشه. این جاده تو دوران پادشاهی رضاشاه در اردیبهشت ۱۳۱۰ آغاز و در سال ۱۳۱۲ مورد بهرهبرداری قرار گرفت. مراسم افتتاح روز جمعه دهم آذر ۱۳۱۲ با حضور رضاشاه برگزار و جاده چالوس افتتاح و به نام «راه مخصوص» نامگذاری شد. طول این جاده ۱۶۸ کیلومتر و عرض اون ۸ متر و در بعضی قسمتها به ده الی دوازده متر هم میرسید.
از این زمان به بعد، انواع رستورانا و واحدهای اقامتی و پذیرایی در کنار این جاده شکل گرفت و با ساخت سد امیرکبیر (سد کرج) در سال ۱۳۴۰ به جاذبهها و زیباییهای این جاده اضافه شد و در کمتر زمانی این جاده به یکی از تفریحگاههای مهم گردشگری ایران تبدیل شد. به نقل از گفتههای شفاهی از مردم قدیم، کارگران رو برای کندن این تونل در دل کوه (چون کندن تونل کندوان اونم بدون تجهیزات کار بسیار سخت و دشواری بود) با یه سکه پنج ریالی که در اون زمان ارزشمند بود تشویق میکردن و به ازای هر کلنگ پول داده میشد. ساخت تونل کندوان از اردیبهشت ماه سال ۱۳۱۴ شروع شد و ساخت در تاریخ ۲۷ اردیبهشت ۱۳۱۷ به پایان رسید. خلاصه اینکه جاده خاکی ایران ما شد این جاده زیبای امروزی که میبینید.
مشاهده اقامتگاه ها اطراف جاده چالوس
روز جاده چالوس بریم و تو این جاده چی ببینیم؟
مناظر و چشماندازهای بینظیری در محور چالوس – کرج وجود دارند و این مسیر یکی از پرطرفدارترین مسیرهای منتهی به شمال ایران به حساب مییاد. خیلیا از این جاده برای رسیدن به شمال استفاده میکنن ولی خود این جاده هم کلی جای زیبا داره که دیدن ازشون اصلا دستکمی از خود شمال نداره.
روستا و آبشار سنج
روستای سنج (senj) در نزدیکی جاده چالوس در ارتفاع ۲۸۰۰ متری از سطح دریا واقع شده. به طور دقیق این روستا در استان البرز، شهرستان ساوجبلاغ و در بخش چندلر قرار گرفته. این روستا، در غرب کوههای البرز و بین کرج و هشتگرده. تو تابستون برای تفریحهای یه روزه بسیار مناسبه. از جمله جاذبههای این روستا میشه به چشمههای مختلف، درخت چنار چند صد ساله، رودخانه پرآب سرهه که از کوههای شمالی سرچشمه میگیره و خونههای قدیمی اشاره کرد. درواقع تفاوتی که روستای سنج با روستاهای دیگر داره به بافت تاریخی و فرهنگی اون مربوط میشه که هنوز هم با قدم زدن در روستا میشه خونههایی با معماری قدیمی و ساده رو تماشا کرد. این خانهباغها دیوارهایی گلی به همراه سقفهای چوبی دارن و پنجرهای اونا ارسی و رنگارنگه. خوبه که روز جاده چالوس یه سر به این مکان بزنید و لذت ببرید.
مشاهده اقامتگاه ها اطراف روستا سنج
آبشار هفت چشمه
آبشار هفت چشمه کرج، از جمله آبشارهای زیبای استان البرزه که با ارتفاعی در حدود ۹۰ متر، از مرتفعترین آبشارهای ایران به حساب میاد. این آبشار بلند و زیبا، در کیلومتر ۱۷ جاده کرج به چالوس، در نزدیکی روستای ارنگه کرج و بالادست رودخونه ارنگه واقع شده. در مسیر رسیدن به آبشار اصلی که در انتهای راه قرار داره و «آدران» نامیده میشه، هفت چشمه و آبشار کوچیک با ارتفاع تقریبی پنج تا هفت متر به چشم میخوره که وجه تسمیه کلی آبشار، از وجود این چشمهها نشات میگیره. مسیر دسترسی به آبشار هفت چشمه، از کنار رودخونه زیبا و خروشان ارنگه چالوس میگذره که به رودخونه هفت چشمه هم شهرت داره و از سرشاخههای مهم رودخونه اصلی کرج محسوب میشه. بنابراین در میانه راه، برخی از قسمتها بسیار تنگ و باریک شده و لازمه از بین شکاف صخره و سنگ گذر کرد. کجا خوش آبوهواتر از اینجا اونم تو روز جاده چالوس.
مشاهده اقامتگاه ها اطراف آبشار ۷ چشمه
مرداب هسل
مرداب هسل یا تالاب کنیچال یکی از جاذبههای شگفتانگیز چالوسه که همچون زیبایی خفته در بین جنگلی سرسبز با درختای سربه فلک کشیده و انبوه پنهانه. برای رسیدن به این مرداب رویایی و زیبا باید در دل جنگلی سحرانگیز پیادهروی کنید و هرچه بهسمت اون پیش میرید، متوجه اسیدی شدن و ترش مزه بودن هوا میشید و این نوید دهنده نزدیک شدن به این مکان شگفتانگیزه. مرداب هسل در گذشته زیستگاه جانوران و حیوانات متعددی بوده؛ اما امروزه با برهم خوردن اکوسیستم مرداب، این گونهها دیگر دیده نمیشن یا کمتر هستن. شاید دلیل این اتفاق باز شدن پای گردشگران به این منطقه با احداث جاده در دل جنگل باشه. شاید بد نباشه روز جاده چالوس به یه جای سهرانگیز برید.
اقامتگاه ها اطراف مرداب هسل
مکان مقدس پیر پیران
آرامگاه پیر پیران واقع در دهستان کمالآباد در روستای آتشگاه. در میان درختای میوه و کنار راه مالرو بین روستا، باغی کوچک وجود داره. در درون این باغ، درخت کهنسالی وجود داره که سن اون رو دو هزار سال تخمین میزنن. مردم روستا به این درخت باور دارن و در کنار اون اتاقی برای برپایی نماز و خوندن دعا بنا کردن. مردم روستا این باغ رو امامزاده پیر پیران نامگذاری کردن. در این باغ به جز این درخت، اثر تاریخی دیگهای دیده نمیشه. این درخت یکی از درختای مسن استان البرزه و به تازگی درختای کهنسال این استان توسط کمیته ثبت و تعیین حریم میراث فرهنگی البرز ثبت ملی شدن و روند ثبت همچنان ادامه داره. زرتشتیان عزیز روز جاده چالوس خوبه که محلی خوش آبوهوا برن.
اقامتگاه ها اطراف مکان مقدس پیر پیران
باغ لالههای گچسر
به هر شهری که سفر کنید ردپایی از باغهای سرسبز رو در اون خواهید دید. باغ لاله گچسر یکی از همین باغ هایه که بازدید از اون میتونه ذهنتون رو باز کنه و در عین حال سیستم عصبی و ایمنیتون رو به شدت تقویت کنه. بازدید از ناحیه البرز و پا گذاشتن در جاده چالوس آغاز سفری شگفتانگیز رو برای شما پیش رو داره. زمانی که وارد استان البرز میشد و بخشهای مختلف اون رو وارسی میکنید، با گزینههایی رو به رو میششید که هر کدامشون به تنهایی کوله باری از تجربه رو براتون به ارمغان میاره.
اقامتگاه ها اطراف باغ لالههای گچسر
سد امیرکبیر
سد امیرکبیر که سد کرج هم نامیده میشه، بر رودخانه کرج در ۲۵ کیلومتری شمال شهر کرج و کنار جاده چالوس احداث شده و اولین سد چندمنظوره ایرانه. این سد یکی از منابع تأمین آب شهر تهران و دریاچه اون از مراکز طبیعی مهم پرورش ماهیهای قزلآلای رنگینکمان و قزلآلای خالقرمز و ماهی سفید و ماهی سیاهه. انباشته شدن آب رودخونه کرج در پشت سد امیرکبیر علاوه بر کارایی در تولید انرژی برقابی و تأمین بخشی از آب آشامیدنی شهر تهران، دریاچه ای پدید آورده که باعث استفادههای گردشگری و تفریحی و ورزشی از سد کرج شده و از بهترین استراحتگاهها و جاذبههای طبیعی کرجه. در حال حاضر آب سد کاملا خشک شده و میشه گفت یکی از بزرگترین مشکلاتیه که باید بهش فکر کرد.
مشاهده اقامتگاه ها اطراف سد امیرکبیر
تونل کندوان
تونل کندوان تونلی در جاده چالوس (جاده ۵۹) واقع در دهستان کلارستاقه که شهرستان کرج رو به شهرستان چالوس وصل میکنه. این تونل در ارتفاعات ۲۷۰۰ متری کندوان و در فاصله ۹۰ کیلومتری جنوب چالوس، به طول۱۸۸۳٫۸ متر و ۵/۵ متر عرض و ۶ متر ارتفاع حفر شده. تونل کندوان همان زمان به خاطر اهالی روستای کندوان که در شهرستان اسکو، استان آذربایجان شرقی ساکن بودن تونل کندوان نام گرفت. بر اساس شنیدههای غیر مستند با توجه به اینکه محل احداث تونل بسیار سختگذر بوده و در ارتفاع بالایی از کوهستان وجود داشته و اون زمان تجهیزات امروزی برای کندن صخره موجود نبود و باید تونل با تجهیزات نخستین کنده میشد. به علت تبحر اهالی روستایی در شهرستان اسکو به نام کندوان در کندن سنگ و کوه از کارگرانی از اون روستا جهت کندن تونل استفاده شده و نهایتاً به پاس زحمات مردم اون روستا به پیشنهاد مهندس گرایلی سازنده تونل، این تونل کندوان نام گرفت. یه چیزی که باید در نظر بگیرید اینه که روز جاده چالوس ممکنه یه خرده این تونل شلوغ باشه.
مشاهده اقامتگاه ها اطراف تونل کندوان
رودخونه کرج
رودخونه کَرَج رودخونهای در البرز مرکزی و شمال باختری تهرانه. رودخونه کرج از کوههای جنوبی البرز سرچشمه میگیره. این رود از کوهی بنام کلونبستک در بلندیهای خرسنگ سرچشمه میگیره و بعد از طی مسیری رودخونه ولایت رود هم به رود کرج پیوسته و بعد از گذر کردن از حاشیه شرقی شهر کرج و سیراب کردن دشتهای کرج و شهریار به جاجرود میرسه.
مشاهده اقامتگاه ها اطراف رودخونه کرج
رود چالوس
رود چالوس رودی دائمی در غرب مازندرانه که از دامنه شمالی ارتفاعات کندوان و طالقان سرچشمه گرفته و بعد از طی حدود ۷۲ کیلومتر در کنار چالوس در نزدیکی ده فرجآباد به دریای خزر میریزه. این رود با دو شاخه اصلی زانوس و میخساز و شاخههای فرعی خودش، دارای یه حوضه آبریز ۱۵۵۰ کیلومتر مربعیه. مسیر این رود کوهستانیه، و بستر رود باریک و جریانش تند و سیلابیه. میانگین آبدهی اون در ایستگاه اندازهگیری واقع در پل زغال، سالی ۴۳۰ میلیونمتر مکعب اندازهگیری شده. نامهای دیگه اون رود کجور (در دشت نظیر) و نکارود در (در مرزن آباد). از لحاظ صید ماهیهایی چون آزاد، سفید و سوف مهمه. این رود به دلیل ورود پسابها آلودگی داره.
مشاهده اقامتگاه ها اطراف رود چالوس
پیست اسکی دیزین
دیزین مهمترین پیست اسکی ایران در استان البرز واقع شده. پیست اسکی دیزین اولین پیست اسکی در ایرانه که از طرف فدراسیون جهانی اسکی مورد تأیید برای برگزاری مسابقات رسمی شناخته شده و عنوان بینالمللی به خودش گرفت. این پیست وابسته به امکانات ویژه و خاص که شامل نکات فنی مثل، شیب مسیر، طول مسیر، محل برگزاری مسابقات و امکانات رفاهیه. دیزین در کوههای البرز و از تهران به فاصله ۱۲۳ کیلومتر از مسیر جاده چالوس و همینطور مسیر جدید آزاد راه تهران شمال ,۷۴ کیلومتری شهر کرج و ۷۱ کیلومتر از مسیر شمشک که امکانات ورزشی قابل توجهی داره، واقع شده.
اقامتگاه ها اطراف پیست اسکی دیزین
روستای یوش
یوش روستاییه از توابع بخش بلده شهرستان نور در استان مازندران ایران. این روستا به دلیل این که زادگاه نیما یوشیج پدر شعر نو فارسیه، شهرت پیدا کرده. روستای یوش در البرز مرکزی در میانه جادهای آسفالته شرقی-غربی به طول ۱۱۰ کیلومتر (از چهل کیلومتری آمل در جاده هراز تا پل زنگوله در جاده کندوان) واقع شده. اوزرود یکی از دو سرشاخه اصلی رود هراز از پایین دست و جنوب این روستا میگذره. اقتصاد این روستا از دامداری، باغداری و پرورش زنبور عسل میگذره و محصولات عمدهی اون شیر، سرشیر، پنیر، کره، ماست، قره قروت، گردو، زردآلو، گیلاس، فندق، سیب، آلو، لواشک و عسله. روز جاده چالوش وقته که یه لقمه کره طبیعی و عسل تازه طبیعی با نون تازه نوشجان کنید.
مشاهده اقامتگاه ها اطراف روستا یوش
روستای سیاهبیشه
روستای سیاه بیشه، یکی از روستاهای بسیار زیبا و خوش آب و هوای استان مازندرانه که در شهرستان کلاردشت، در حاشیه جاده چالوس واقع شده. این روستای دلپذیر، به دلیل برخورداری از نعمتهای بکر طبیعی و مناظر فوقالعادهای که در تمام طول سال این روستا در مه غلیظی پنهان شده و گاهی این مه مایل به رنگ سیاه میشه، یکی از مناطق پر بازدید گردشگری و توریستی در بخش چالوس به شمار میره و دارای طبیعتی بسیار زیبا و چشم نوازه.
مشاهده اقامتگاه ها اطراف سیاه بیشه
در نهایت اینکه
روز جاده چالوس یه بهونه است واسه اینکه یادمون بمونه چقدر کشور زیبایی داریم. جاده چالوس فقط یه مسیر برای وصل کردن دو تا شهر به همدیگه نیست، بلکه انقدر زیبایی داره که خودش میتونه یه مقصد باشه. توی کمتر جایی از دنیا انقدر زیبایی میبینید.