واکسنهای مورد تایید عربستان برای حج ۱۴۰۱
در فاصله حدود یک ماه تا برگزاری مراسم حج تمتع ۱۴۰۱، عربستانسعودی واکسنهای مورد تایید برای ورود زائران به این کشور را اعلام کرده است.
طبق گفته معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت هلالاحمر «تمامی زائران واجد شرایط اعزام باید واکسن کامل را دریافت کرده باشند که از بین واکسنهای مورد تایید وزارت بهداشت عربستان واکسنهای آسترازنکا و سینوفارم در سبد واکسیناسیون ایران قرار دارند.»
به گزارش سفربازی، حج امسال درحالی برگزار میشود که این مراسم به دلیل شیوع ویروس کرونا به مدت دو سال اجرا نشد و حالا پس از اجرای واکسیناسیون در جهان، عربستان درحالی بار دیگر برنامه حج تمتع ۱۴۰۱ را برپا خواهد کرد که ورود افراد بالای ۶۵ سال را به این مراسم ممنوع کرده است.
با توجه به صدور دستورالعمل واکسیناسیون کرونا برای حجاج از سوی عربستان و اعلام واکسنهای مورد تایید، تا چند روز پیش ایران به دنبال راهحلی بود تا وضعیت حجاجی که واکسن ایرانی تزریق کردهاند برای اعزام به حج، مشخص شود.
سینوفارم، آسترازنکا و اسپوتنیک؛ واکسنهای تایید شده حج
ایسنا در گزارشی به نقل از معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت هلالاحمر نوشته است: «عربستان دستورالعملی را درباره واکسن کرونا منتشر و واکسنهای مورد تاییدشان را اعلام کرده؛ در صورتی که زائران هر یک از این واکسنها را تزریق کرده باشند، با کارت واکسیناسیون از نظر دولت سعودی قابل قبول است. برخی از واکسنهای مورد تایید عربستان، واکسنهایی است که در ایران هم استفاده شده است؛ واکسنهایی مانند سینوفارم، آسترازنکا و اسپوتنیک که مورد تایید عربستان بوده و در ایران هم برای افراد استفاده شدند.»
طاهر درودی اضافه کرده است: «لیست واکسنهای مورد تایید عربستان برای حج امسال که منتشر شده شامل واکسنهای فایزر، مدرنا و… است که در ایران خیلی استفاده نشده، اما واکسنهایی مانند سینوفارم، آسترازنکا و اسپوتنیک که در ایران هم برای مردم تزریق شده نیز در لیست مورد تایید عربستان وجود دارد. حجاج هم باید حداقل دو دز واکسن تزریق کرده باشند. البته پیشنهاد وزارت بهداشت کشورمان تزریق سه دز واکسن کروناست که ایمنی بیشتری وجود داشته باشد.»
تزریق واکسن مننژیت دو هفته قبل از اعزام به حج
در این میان، نکته دیگر درباره وضعیت واکسیناسیون زائران ایرانی حج امسال علیه مننژیت است که با توجه به اینکه برگزاری مراسم حج امسال قطعی نبود و از طرفی واکسن مننژیت وارداتی است و در صورت عدم برگزاری حج، ورود واکسن منجر به گذشتن تاریخ مصرف واکسنها و هزینههای بالا میشد، این روزها به گفته این مقام مسئول «هلالاحمر درحال پیگیری واکسیناسیون مننژیت حجاج ایرانی بوده است. با این توضیح که این برنامه هر ساله به صورت اختصاصی از سوی جمعیت هلالاحمر انجام میشود.»
موضوعی که رییس مرکز پزشکی حج و زیارت نیز درباره آن در روزهای اخیر توضیح داده است: «واکسن مننژیت تامین شده و دو هفته قبل از اعزام تزریق خواهد شد و در زمان مقرر برای تزریق این واکسن اطلاعرسانی میشود.»
در ادامه، معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت هلالاحمر هم اظهارامیدواری کرده که «در یک ماه آینده این واکسن به زائرینی که امسال قرار است به حج مشرف شوند، تزریق شود. با توجه به سهمیهای که عربستان برای زائران امسال اعلام کرده، معاون حج و عمره سازمان حج و زیارت نیز اعلام کرده که حدود ۴۰ هزار نفر اعم از زائران، عوامل و … به حج مشرف میشوند. برای این تعداد و مقداری بیشتر سهمیه واکسن مننژیت پیشبینی و سفارشگذاری شده است. بعد از سفارشگذاری، شرکت تولیدکننده باید مراحل تولید را آغاز کند و فرآیند تهیه، تامین، انتقال، ورودش به کشور و توزیع واکسن در استانها مقداری زمانبر است. قاعدتا اگر واکسن مننژیت را دو هفته قبل از اعزام حجاج تلقیح کرده باشیم، طبق دستورالعملها کفایت میکند. البته فکر میکنیم زودتر از این واکسن در دسترسمان باشد. احتمالا اواخر خرداد یا اوایل تیرماه اعزام حجاج آغاز شود که تا آن زمان وقت کافی برای ورود واکسن و تلقیح آن را داریم.»
محدودیتهای اعزام حجاج بیمار در شرایط کرونایی
تصمیم دیگری که با توجه به همهگیری کرونا از سوی عربستان اتخاذ شده درخصوص حجاجهایی است که سالمند یا بیمار هستند؛ طبق این اعلامیه، معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر درباره این محدودیتها گفته است: «با توجه به دستورالعملی که از قبل وجود داشته است، بخشی از بحث استطاعت حجاج، استطاعت مالی و بخشی هم استطاعت جسمی است و اگر فردی استطاعت جسمانی نداشته باشد، به حج اعزام نخواهد شد. یکسری موارد برای سالهای قبل هم بوده تا مشخص شود که فرد توانایی لازم برای اعزام به حج و انجام اعمالش را داشته باشد که این موارد از سوی پزشکان ما و با توجه به دستورالعملها، باید چک شود.»
به گفته درودی «امسال به دلیل شرایط خاص کرونا، مانند چند سال قبل که بحث آنفلوآنزا را داشتیم و محدودیتها در انتخاب حجاج و معاینات بیشتر بود، سختگیریهایی وجود دارد. امسال هم مقداری سختگیری در معاینات بیشتر خواهد بود تا بتوانیم حجاجی را که شرایط جسمی مناسبتری را دارند، اعزام کنیم تا دچار مشکل نشوند یا اگر با بیماری مواجهه داشتند، مشکلات کمتری داشته باشند تا بتوانند حجشان را به راحتی انجام دهند و مشکلات منجر به جلوگیری از انجام اعمالشان نشود.»
تاکید به انجام کامل واکسیناسیون برای اعزام به حج
از سوی دیگر، رییس مرکز پزشکی حج و زیارت نیز به متقاضیان حج امسال که واکسیسناسیون خود را به صورت کامل انجام ندادهاند، توصیه کرده است: «حتما از واکسنهای مورد تایید وزارت حج و عمره عربستان که در داخل کشورمان وجود دارد، استفاده کنند.»
علی مرعشی در ادامه با توصیه به زائران برای رعایت نکات بهداشتی، تاکید کرده است: «استفاده از ماسک و تعویض مکرر آن، شستوشوی مکرر دستها، رعایت بهداشت فردی، نوشیدن مایعات به ویژه آب و پرهیز از تردد در ساعات گرم ازجمله الزامات این مراسم محسوب میشود.»
حجاج مراقب کرونا باشند
او با اشاره به آمادگی کامل کادر درمان برای ارائه خدمات هر چه بهتر به حجاج، گفته است: «حجاج باید مراقب ابتلا به کرونا نیز باشند چراکه در صورت ابتلا و قرنطینه، بهترین زمان خود که میتوانست صرف زیارت و اعمال عبادی شود را از دست میدهند، بنابراین تمام نکات ذکر شده درحوزه درمان و رعایت بهداشت بسیار ضروری است.»
گفتنی است؛ امسال ۳۹ هزار و ۶۴۰ زائر از ایران پس از دو سال وقفه به دلیل همهگیری کرونا در حج شرکت میکنند. ثبتنام در کاروانهای حج از ۱۷ اردیبهشتماه آغاز شده و همچنان ادامه دارد. طبق اعلام سازمان و حج و زیارت امسال زائرانی میتوانند به حج اعزام شوند که هزینه حج ۹۹ را که به خاطر کرونا تعلیق شد، پرداخت کرده بودند. عربستان برای حج امسال شرط سنی تعیین کرده است و تنها زائران کمتر از ۶۵ سال که واکسنهای کووید۱۹ مورد تایید این کشور را تزریق کرده باشند، اجازه حضور در مناسک حج را دارند. از بین واکسنهای مورد تایید عربستان تنها دو واکسن «سینوفارم» و «آسترازنکا» در ایران موجود بوده است. اعزام زائران ۱۵ ذیقعده برابر با ۲۴ خردادماه انجام میشود و در این تاریخ عملیات حج تمتع ۱۴۰۱ آغاز و ۲۹ ذیحجه مصادف با ۷ مرداد ماه به پایان میرسد.