رصدخانه ابن صلاح همدانی، گشتی میان ستارهها
تماشای ستارگان همیشه جذاب بوده. به احتمال زیاد شما یک نفر هم پیدا نمیکنید که از تماشای آسمان در شب یا ستارگان بگذره. همهی ما کم و بیش عاشق ستارهها و گشتن میان کهکشانها هستیم. انگار که یه جور کنجکاوی دربارهی جهان فراتر از زمین در وجود ما هست و میخواهیم بدونیم که توی آسمون چه خبره؟! اگه تو هم به نجوم و چرخیدن بین ستارهها علاقمندی با این مقاله همراه شو چون قراره یه جایی رو بهت معرفی کنم که خوراک سفر به کهکشانهاست! رصدخانه ابن صلاح همدانی همون جاییه که میتونی از زمین فاصله بگیری و ساعتها در دنیای اجرام آسمانی ماجراجویی کنی. امروز با سفربازی به سمت همدان رفتیم تا رصدخانه رو از نزدیک ببینیم. همراهمون باشید.
درباره رصدخانه همدان
این رصدخانه که بر روی تپهای در بوستان حاج عنایت در شهر همدان قرار گرفته، در سال ۱۳۸۲ به بهرهبرداری رسیده. این رصدخانه دارای تجهیزات متعدد و به روزی هست. دو گنبد آسماننما با قطر درونی و بیرونی ۵/۴ و ۶ متر، یک تلسکوپ چرخشی، یک تلسکوپ ثابت و… ازجمله تجهیزات موجود در این رصدخانه هست. یکی از جاهای دیدنی شهر همدان، رصدخانه آن است که به رصدخانه ابن صلاح همدانی معروفه. این بنا در شمال شرق شهر و بر بالای تپه حاجعنایت قرار داره. در سال ۱۳۸۲ شهرداری همدان این مرکز رو راهاندازی کرد و معاونت فرهنگی شهرداری مدیریت آن رو برعهده گرفت. باتوجه به اینکه نام این مرکز ابنصلاح همدانیه، بهتره کمی از علت این نامگذاری هم بگیم.
ابوالفتوح احمدبن محمدبن سری نجمالدین همدانی مشهور به ابنصلاح، داشمند مشهور اهل همدان بود که در نیمه اول قرن ششم متولد شد. او در آغاز جوانی برای کسب علم بهسوی بغداد رفت. در آنجا زیر نظر ابوالحکم مغربی که شاعر، ریاضیدان، طبیب و رئیس بیمارستان نظامی بود، شاگردی کرد. ابن صلاح توانست با فراگیری علوم مختلف آثار تألیفی ارزشمندی از خود بهجا بگذارد که از آن میان میتوان به کتابهای زیر اشارهکرد: -مجموعه مبسوطه در زمینه پزشکی -رساله قیاس در منطق -رساله نجومی درباب تسطیح کروی سرانجام او در سال ۵۴۸هجری دیده از جهان فروبست و در گورستان صوفیان واقع در دمشق به خاک سپرده شد. از اینرو این رصدخانه را به رصدخانه ابن صلاح همدان نامگذاری کردند.
امکانات رصدخانه شهر همدان
در حال حاضر این رصدخانه به دوگنبد آسماننما با تجهیزات الکترونیکی پیشرفته مجهزه. قطر درونی این گنبد ۵/۴ و قطر بیرونی آن ۶متره. در این مرکز دو تلسکوپ ۶ و ۸ اینچی وجود داره که یکی از آنها ثابت و دیگری چرخشیه. شما میتونید با لنزهای هر دو تلسکوپ ستارهها رو ببینید و همزمان دو تجربه خارقالعاده رو بهدست بیارید. همچنین این مرکز دارای دستگاههای sky sensor ( جستوجوگر آسمان)، ccd (دوربین عکسبرداری از اجرام آسمانی) امکانات سمعی و بصری، سالن کنفرانس ۱۰۰نفره، کارگاه و تاریکخانه است.
این مرکز ۶۸۴ متر زیربنا داره که با درنظر گرفتن مساحت محوطه به ۸۰۰ متر میرسه. سینهکشیهای این تپه کاملا خیابانکشی و جدولبندی شده. فضای ظاهری این رصدخانه بسیار موردتوجه گردشگران قرار گرفته؛ چراکه باید برای رفتن به داخل رصدخانه ابتدا از فضای سبز زیبا و چندهکتاری بوستان حاجعنایت عبور کنند. اگه تو هم کنجکاوی که ببینی در همسایگی ماه چه اتفاقی داره میفته و گشتن در میان کهکشان و ستارهها به وجدت میاره، حتما در سفرت به این شهر زیبا و تاریخی از رصدخانه ابن صلاح همدانی دیدن کن و یک روز متفاوت و خاطرهانگیز رو برای خودت ثبت کن.
بهترین هتلهای همدان برای اقامت در این شهر
۱.هتل پارسیان همدان