اکوکمپینگ چیست و بهترین اکوکمپینگهای ایران کجاست؟
ابتداییترین سوالی که باید بهش جواب بدیم اینه که اصلا اکوکمپینگ چیه؟ خوب من معمولا اینو میدونم وقتی عبارتی یه اکو اولش قرار میگیره درباره موضوعیه که قطعا میخواد ارزش بالایی برای طبیعت و محیطزیست قائل باشه. تعجب نکنید، سفر رفتن ما اگر مواظب نباشیم میتونه خیلی بلاها سر محیطزیست بیاره که خودمون اصلا حواسمون نیست. از سفر کردن به شهرها تا رفتن و کمپ زدن توی طبیعت هر کدوم آداب خاص خودشون رو دارن که خیلیا حتی حاضر نیستن به اونا توجهی داشته باشن. مثلا ما توی عید نوروز زیاد میبینیم که شهرهایی که میزبان مهمونا هستن، بیشتر کثیف میشن، این دلیلش اینه که اون مهمونا یاد نگرفتن که باید از شهر مقصد هم به اندازه شهر خودشون محافظت کنن. یا اینکه خیلی به چشم دیدیم که بعد از کمپهایی که زده میشه چقدر طبیعت آسیب میبینه بدون اینکه این بشر ذرهای براش مهم باشه. اکوکپینگهای ایران هم از این قضیه مستثنا نیستن و احتمال آسیب دیدن اونا خیلی زیاده.
توی این متن از مجله گردشگری سفربازی میخوام براتون از اکوکمپ و اکوکمپینگها بگم. اولش یه تعریف جامیعی ازش داریم و در ادامه هم اکوکمپینگهای ایران رو بهتون معرفی میکنم که کشورتون رو بهتر از چیزی که الان میشناختید، بشناسید. چیزی که از شما میخوام اینه که اگه تجربه اکوکمپینگ دارید حتما اونو با ما در میون بذارید و توی قسمت نظرات برامون بنویسید.
اکوکمپینگ چیست؟
اکوکمپینگ برای توصیف کمپینگ دوستدار محیطزیست استفاده میشه. این موضوع شامل همه چیز میشه، از جایی که به کمپینگ میرید، نحوه رسیدن به اونجا، تجهیزاتی که خریداری کردید و کارایی که پس از حضور در اونجا انجام میدید. همچنین ممکنه شنیده باشید که به اکوکمپینگ «کمپینگ صفر زباله» یا «کمپینگ پایدار» هم میگن.
پس فکر کنم دقیق متوجه شده باشید. اکوکمپینگ به کمپینگی گفته میشه که شما زمان شروع تا پایان اون، هیچ زبالهای تولید نمیکنید و سعی میکنید کمترین آسیب رو به محیطزیست وارد کنید. پس اگر کمپینگ میکنید و با خودتون کلی زباله به همراه دارید یا اینکه شروع میکنید چوبای درختارو آتیش زدن یا اینکه آب یه منطقه خاص رو با مواد شویندگی آلوده میکنید، اصلا نمیتونید خودتون رو در دستهای که اکوکمپینگ میکنن، قرار بدید.
البته، یادگیری این چیزها زمان میبره و با تمرین همراه میشه، هیچ کس از ابتدا متخصص کمپینگ زیستمحیطی یا اکوکمپینگ نیست! اما، با کمی تحقیق (مثل خوندن راهنمای اکوکمپینگ)، و به اشتراکگذاری دانش با دوستان خودتون، بیشتر ما از چگونگی کاهش تأثیر خودمون روی محیطزیست آگاه میشیم.
چرا باید اکوکمپینگ رو یاد بگیریم و مزایاش چیه؟
مزایای بیشماری از اکوکمپینگ برای محیطزیست، حیاتوحش و حتی خودمون وجود داره! ترک محل کمپینگ انتخابی خودمون، همونطوری که اون رو پیدا کردیم (یا حتی در شرایط بهتری!)، به این معنیه که افراد بیشتری میتونن به اون کمپ برن و از این مکانهای زیبا لذت ببرن. وقتی ما وارد یه جنگا بکر میشیم اگر بتونیم اون جنگل رو همونطوری که ابتدا واردش شدیم، ترک کنیم نشون میده ما اکوکمپر هستیم. به عبارتی این نشون میده ما نسبت به نسل بعدیمون آگاهی داریم و دوست داریم طبیعت رو اونطوری که خودمون تحویل گرفتیم به اونا هم تحویل بدیم. هر زمانی که مغزتون خطور کرد زبالههاتون رو توی طبیعت رها کنید به این فکر کنید که، بچههای شما هیچ شانسی برای دیدن این طبیعت نداشته باشن یا اینکه نوههای شما دیگه نتونن توی آبی به این زلالی شنا کنن و لذت ببرن، به نظرتون این خودخواهانه نیست که ما فقط به خودمون و همون لحظهای که داریم توش زندگی میکنیم، فکر کنیم؟
در ادامه میخوام از مزایای اکوکمپینگ براتون بگم، به نظر با من همراه باشید که ببینید این موضوع چقدر برای همه ما موجودات زنده، حیاتیه.
تاثیر شما بر محیطزیست رو کاهش میده
در چند سال گذشته، افراد بیشتری نسبت به قبل لذت ماجراجویی در فضای باز رو کشف کردن و این عالیه. البته که ما اینجائیم که اتفاقا افراد بیشتری هم عاشق طبیعت بشن و دوست داشته باشن به جای سفرای خیلی لوکس، وقت گذاشتن توی طبیعت رو انتخاب کنن. اینو گفتم چون خیلیا فکر میکنن وقتی صحبت از محافظت ار محیط زیست میشه حرف ما اینه که دیگه به طبیعت سر نزنید و اونو دست نخورده نگه دارید. اتفاقا ما میگیم باید به طبیعت سر زد، ولی باید یاد گرفت که چطور کمترین آسیب رو بهش رسوند.
وقتی میزان سفر به طبیعت زیاد میشه، چیزی که عالی نیست اینه که این امر منجر به افزایش قابل توجه زبالهها (انسانی و غیر انسانی) شده که توی طبیعت رها میشن. حیواناتی که توسط ماموران حفاظت محیطزیست مورد آزار و اذیت قرار میگیرن و در نهایت به دلیل علاقه زیاد آدما به تیراندازی، شکار هم میشن، خیلیهاشون هم که توی قفس نگهداری میشن و دست و پاهاشون بسته میشه. خیلی جاها مردم محلی با خونههیا خیلی قدیمی زندگی میکنن که میبینیم با مراجعه زیاد مردم به اون مناطق، خونههاشون در حال تخریبه و آسایش ازشون گرفته میشه. میبینید؟ خیلی وقتا هم رفتن به طبیعت باعث لذت خودمون میشه ولی از اون طرف آسیب جبرانناپذیری به طبیعت وارد میشه.
اکو کمپینگ همه اینها رو در نظر میگیره و اقداماتی مانند Leave No Trace رو ترویج میکنه که به کاهش تأثیر ما بر محیطزیست کمک میکنه. به عبارتی وقتی ما اکوکمپینگ بلد باشیم، نه تنها زیاد به طبیعت میریم ولی بلدیم کمترین آسیب رو به طبیعت وارد کنیم.
حفظ محیطزیست رو ترویج میکنه و یاد میده
من معتقدم که اگه مردم در فضای باز به مکانهای زیبا برن، درک بهتری از اینکه چرا باید از اونا محافظت کنن، به دست میارن. میدونید مثل چی میمونه؟ شما تا زمانی که خودتون یه جواهر گرونقیمت نداشته باشید، اگر بقیه براتون از میزان حساسیت مراقبت ازش بگن، اصلا درک نمیکنید که اون داره از چه میزان حساسیت صحبت میکنه یا اینکه وقتی گردنبند رو گردنش داره چقدر استرس داره. تا اینکه شانس بهتون رو میکنه و خودتون هم یه گردنبند جواهر میخرید، اونجاست که متوجه یمزان حساسیت میشید. طبیعت هم همینطوره، کسی که سالهاست تیو گرد و غبار شهرها زندگی کرده اصلا نمیدونه طبیعت چیه و چه تاثیر مثبتی میتونه روی روحیه و سلامتیش داشته باشه، پس این آدم اگر پاشو توی طبیعت بذاره، میفهمه الان دیگه باید بیشتر مراقب باشه، چون جواهری که گردن انداخته باید از این طبیعت محافظت کنه.
چه راهی بهتر از کمپینگ در مکان های زیبا برای عاشق شدن در فضای باز؟ اکوکمپینگ به آدما یادآوری میکنه چه جواهری در دست دارن و باید تا چه حد ازش مراقبت کنن.
گازهای گلخانهای کاهش پیدا میکنه و میتونیم نفس بکشیم
کمپینگ معمولاً در هنگام سفر نسبت به سایر گزینههای اقامتی ردپای بسیار کمتری داره. مخصوصاً زمانی که در اکوکمپینگ هستید. بسیاری از کمپینگها در نزدیکی خونه بدون پرواز انجام میشن (آلودگی کمتری در سفر) و از نیروی زیادی (در صورت وجود) استفاده نمیکنن. مزیت دوم هم یک وقفه ذهنی عالی از رسانههای اجتماعی و نیاز به احساس ارتباط مداومه. خیلی از ما وقت یتصمیم میگیریم به یه کمپ بریم، با دوستامون هماهنگ میکنیم و چندین نفر با هم سفر میکنیم. در واقع سفری که معمولا با چند تا ماشین بوده رو ما با یه ماشین میریم و اینجوری سوخت کمتری مصرف میکنیم. حتی خیلی وقتا ممکنه تصمیم بگیریم بریم پارک بغل خونه و اونجا بشینیم که توی این موارد حتیهمون یه ماشینم با خودمون نمیبریم.
ضمن اینکه نباید نسبت به این موضوع هم بیاهمیت باشیم که جاهایی که برای کمپ بهشون سر میزنیم جاهایی هستن که آنتندهی سختی دارن، پس ما کمتر از اینترنت استفاده میکنیم خلاصه که گرمایش زمین هم با این کار کمتر میشه.
در طبیعت غوطهور میشید و میتونید ازش الهام بگیرید
با گذشت سالها، تحقیقات بیشتری در مورد قدرت طبیعت برای شفابخشی و سلامت روان انجام میشه. من همیشه وقتی در خارج از منزل وقت میگذرونم احساس بهتری دارم. کمپینگ رفتن یکی از راههای مورد علاقه من برای گذروندن آخر هفته است. شما فکر کن اگر این کمپینگ یه اکوکمپینگ هم باشه چقدر این حس خوبی میتونه بیشتر باشه. چون ما بعد از برگشتن از سفر، یه حس عمیق لذتبخش داریم که تونستیم به طبیعت هم کمک کنیم.
باعث صرفهجویی در پولهاتون میشه
کمپینگ اغلب ارزونتر از سایر گزینههای اقامتیه، اگرچه این بستگی به نوع کمپینگی که انجام میدید و جایی که اون رو انجام میدید هم داره. پارکهای ملی اغلب برای مکانهای کمپینگ هزینه بیشتری دریافت میکنن و کمپها با امکاناتی مانند دوش و اتصالات برقی هم گراونتر هستن. به عبارتی شما با سفر کمپینگی پول پرواز نمیدید ضمن اینکه خود اکوکمپینگ به خاطر اینکه تلاش میکنه بهتون یاد بده آسیب کمتری به محیط زیست بزنید، پس خرتوپرت کمتری رو هم باید همراه ببرید در نتیجه سفرتون ارزونتره.
حالا که تا اینجا رو خوندیم بریم چند تا اکوکمپینگ ایرانی معروف رو با هم بررسی کنیم در ادامهاش براتون از نکات مهم اکوکمپینگ میگم.
معروفترین اکوکمپهای ایران
ایران کشوری پهناور با مناطق طبیعی بسیاره که جاذبه هر یک از اونا هوش از سر هر جنبندهای میبره. تنوع این طبیعت حیرتانگیز تا جایی پیش رفته، که ایران رو در میان پنج کشور برتر جهان از نظر تنوع طبیعی قرار داده. علاوه بر طبیعت بکر، فرهنگ و سنتهای ویژه مردم هر منطقه عامل دیگهای در شکلگیری اکوکمپها، محسوب میشه؛ اقوام بسیاری در دل این کشور کهن جای گرفتن؛ از عشایر کوچ نشین گرفته تا لک، بلوچ، کرد و آذری که هر یک با زبان، فرهنگ و نوع پوشش خاص اجتماعی رنگارنگ و عجیب پدیده آفریده. بر طبق ویژگیهای ذکر شده، در ایرانی که موقعیت مناسبی برای ایجاد اکوکمپ گردشگری داره، اکوکمپهای زیادی ساخته شده و روز به روز بر تعداد اونا افزوده میشه.
اکوکمپ ستاره لوت ایران، کرمان
از بین اکوکمپهای ایران، اکوکمپ ستاره لوت مجموعهای اقامتی تفریحیه که در روستای زیبای ملکآباد در قلب کویر لوت در استان کرمان، پهناورترین استان ایران قرار داره. اکوکمپ ستاره لوت دارای ۳۵ واحد لوکس اقامتی و مجهز در حد یه هتل چهارستاره است. این واحدها عمدتا بصورت چادر و تعداد کمی سازههای بتنی مشابه چادرها هستن که در بین نخلستانی زیبا جای گرفتن بطوریکه وجود همین نخلستان اکوکمپ رو در نوع خودش کمنظیر کرده. از جاذبههایی که در اطراف اکو کمپ شهداد وجود داره و با اقامت در اکوکمپ از این جاذبهها بهرهمند میشید، میشه به گورستان شهداد که در اون ۳۸۳ گور و ۴۰۰۰ اشیای تدفینی یافت شده، وجود ۱۰۰ هزار نمکزار به شکل جوشش تخممرغی، ۶ ضلعیهای نمکی و در نهایت رود شوری که به قلب کویر نفوذ کرده و سرشار از املاح معدنیه، اشاره کرد.
آدرس اکوکمپ ستاره لوت: شهر شهداد، کیلومتر ۲۰ جاده شهداد ، روستای ملک آباد، اکو کمپ ستاره لوت
اکوکمپ کویری متین آباد، کاشان
این اکوکمپ در ۲۵ کیلومتری جنوب نطنز و ۶۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر کاشان قرار گرفته. این اقامتگاه در ابتدای رملهای شنی بزرگ کویر “پشت ریگ” در جنوب دریاچه نمک “مسیله” و در نزدیکی قلعه “کرشاهی” احداث شده. این منطقه گردشگری، نخستین اکوکمپهای ایران به شمار میره که با هدف توسعه گردشگری پایدار و حفاظت از زیستبوم منطقه ساخته شده. در اکوکمپ کویری متینآباد ابتدا فقط اقامت در چادرهای بومی بود. با افزایش شمار گردشگران ورودی به این منطقه، کاروانسرایی به سبک قدیمی و چند کومهی گلی هم به این مجموعه اضافه شدن. این کمپ در همسایگی کویر مرکزی کشور قرار داره. به همین دلیل با اقامت در اون، میتونید به گشتوگذار کویری بپردازید. تماشای رملهای بزرگ منطقه، تماشای طلوع و غروب خورشید از بلندای اون رملها، دیدن آسمون پر ستاره کویر و شترسواری، خاطرات خوشی رو توی این مکان براتون رقم میزنه. چادرها و کومههای سنتی این اکوکمپ، حمام و سرویسهای جداگونه ندارن و مسافرانی که کومه و چادر رو برای اقامت انتخاب میکنن، باید از توالتها و حمامهای تمیز و مجهز عمومی این مکان استفاده کنن.
اکو کمپ کویری متین آباد بادرود
آدرس اکوکمپ کویری متینآباد: کیلومتر ۵۵ جاده کاشان-اصفهان، نطنز، شهر بادرود، روستای خالدآباد، دهآباد، روستای متینآباد، اکوکمپ کویری متینآباد
اکوکمپ دورنا، اکوکمپ عشایری ملکسویی، اردبیل
یکی از اکوکمپهای ایران، اکوکمپ دورنا است. اکو کمپ دورنا (ملک سویی در مشگینشهر اردبیل واقع شده که مساحتی حدود ۵ هکتار داره. این اقامتگاه عشایری در دامنه سبلان و در مجاورت ۸۰۰ متری آبشار گورگور و آبگرم ملکسویی قرار داره. منطقهای زیبا در ییلاقات ملکسویی که در بیشتر فصول سال میتو
نید ابرها رو در زیر پای خودتون مشاهده کنید. از جاذبههای گردشگری این منطقه میشه به آبگرم قینرجه اشاره کرد که گرمترین آب گرم جهانه، همچنین مناطقی چون جهنم دره و آبشار رویایی گورگور، شهر باستانی یثری، غارهای بینه لر و چشمههای آبگرم سبلان از دیگر جاذبههای طبیعتگردیه که در نزدیکی این اقامتگاه سنتی ملکسویی قرار دارن. پل معلق مشگینشهر یکی از زیباترین و هیجانانگیزترین جاذبههای گردشگری این شهرستانه. این پل در یکی از مناطق نمونهی گردشگری شهرستان مشگین شهر به نام منطقهی گردشگری خیاو تا گیردولی و در مساحتی بالغ بر ۱۳۰ هکتار ساخته شده که نظاره کردن مناظر زیبای شهر و نمایی دیدنی از قلهی زیبای سبلان هنگام عبور از این پل معلق بسیار لذتبخش و دیدنیه.
اکو کمپ عشایری دورنا مشکین شهر
آدرس اکوکمپ دورنا: اردبیل، مشگینشهر، جاده گردشگری موئیل، ۲۰ کیلومتری جنوب مشگینشهر، نرسیده به دوراهی آبگرم قینرجه، سمت چپ، ۱ کیلومتر بعد از روستای ناصرآباد
اکوکمپ سوباتان، ارتفاعات تالش
اقامتگاه بومگردی تالش کمپ دارای ۴ ویلا به ظرفیت ۲۰ نفره و در مجموع امکان اسکان و پذیرایی از حداکثر ۸۰ گردشگر رو داره. تمامی ویلاهای مجموعه دارای سرویس بهداشتی (توالت ایرانی) و حمام اختصاصی هستن. این بومگردی زیبا در دل ییلاق سوباتان محیطی دنج و آروم رو برای گردشگران و طبیعتدوستان فراهم کرده تا اوقات خوش و خاطرهانگیزی رو در کنار عزیزانشون تجربه کنن. از جمله زیباییهای منطقه که گردشگران و طبیعت دوستان بسیاری رو شیفته زیبایی خودش کرده، میشه دریاچه نئور، آبشار ورزان (یکی از زیباییهای تالش که در روستای ورزان و در شمال غربی سوباتان قرار داره)، پارک جنگلی الچاق، قلعه بینیوردی، پارک جنگلی سیاهدارن (یکی از جاذبههای گردشگری پرطرفدار تالشه که به بام تالش شهرت داره)، غار سوباتان، دریاچه سراگاه (دریاچهای زیبا با آبی زلال که انعکاس مناظر اطراف اون زیبایی دریاچه رو دو چندان کرده) و رودخونه کرگانرود رو نام برد.
آدرس اکوکمپ سوباتان: فاصله ۲۲ کیلومتری شهر لیسار تالش، منطقه ییلاقی سوباتان
حالا که اکوکمپهای ایران رو شناختین، خوبه که با یه سری نکته مهم زمان اکوکمپینگ آشنا بشید و سعی کنید اونارو به دقت اجرا کنید.
نکات مهم زمان اکوکمپینگ
اکنون که فواید اکوکمپینگ رو فهمیدید، بیایید به چگونگی تمرین اکوکمپینگ و داشتن سفرهای کمپینگ سازگار با محیطزیست بیشتر بپردازیم!
اول، کجا کمپ بزنیم؟
برنامهریزی یه سفر کمپینگ بومگردی با تصمیمگیری در مورد محل کمپ شروع میشه. این هم برای منطقهای که قصد سفر به اون رو دارید و هم برای منطقهای که در نهایت چادر یا کمپینگ خودتون رو برپا میکنید، صدق میکنه. وقتی نوبت به تصمیمگیری برای رفتن به کمپینگ میرسه، به پارکهای کمتر محبوب یا پارکهایی که دارای سیستم رزرواسیون هستن که تعداد کمپینگهایی رو که میتونن برن، محدود میکنند، پایبند باشید. افراد زیادی در یه منطقه میتونن به اکوسیستمها آسیب بزنن، چون محدودیتی برای حمایت از افراد وجود داره به ویژه در مناطق حساس کوهستانی. به علاوه، به هر حال، اردو زدن در جایی که شلوغتره، همه چیز یه جورایی بسیار زیباتره. پارکهای استانی و ملی معمولاً بودجه و حفاظت بیشتری نسبت به مناطق مدیریتنشده دارن، بنابراین اکوکمپینگ رو در منطقهای بدون مدیریت و شلوغ، انتخاب کنید.
البته این به این معنا نیست که شما هرگز نمیتونید توی یه مکان زیبا کمپ بزنید! به سادگی در خارج از فصل سفر کنید. سعی کنید در اواخر بهار یا پاییز کمپینگ کنید یا در هفتهای که منطقه خلوتتره به این منطقه سفر کنید. وقتی نوبت به انتخاب یه کمپینگ مناسب میرسه، فقط در صورت وجود از کمپهای تعیین شده استفاده کنید. در واقع سعی کنید فقط اون بخشایی که برای چادر زدن تعیین کردن رو انتخاب کنید و هر جایی چادر خودتون رو بنا نکنید. اگه توی منطقهای هستید که این گزینه براتو محیا نیست، باید:
- نقطهای رو انتخاب کنید که کفپوش به طور طبیعی پاک شده باشه. جایی که مشخصه کسی قبلاً اردو زده.
- حداقل ۶۰ متر دورتر از منبع آب کمپ بزنید تا باعث آلوده کردن اون نشید
- از جابجایی یا آسیب رسوندن به پوشش گیاهی برای برپا کردن چادر خودداری کنید
- توی مکانهایی که بارون میاد چادر نزنید، چون ممکنه کیسه خوابتون خیس بشه
- برای آرامش خودتون و ایجاد مزاحمت نکردن برای دیگران، دور از مسیر کمپ بزنید
- حتما چادرتون رو به درختان محکم ببندید و به جای طناب از تسمه استفاده کنید تا آسیبی هم به درختا وارد نشه.
وقتی به کمپ رسیدید، وسایلتون رو درست مدیریت کنید
از بردن وسایل اضافی خودداری کنید. بردن هر تیکه اضافی یعنی بار روی دوشتونه و همون میتونه حرکت کردن رو براتون خیلی سخت کنه. ضمن اینکه بردن هر وسیله پلاستیکی هم یعنی شما برای محیط زیست ارزش قائل نیستید و اصلا دیگه این اسمش اکوکمپینگ نیست. طمان بستهبندی کردن لوازم حتما سعی کنید حداقلها رو رعایت کنید. دائم هر چیزی رو توی یه پلاستیک جداگونه نذارید، به این چند تا نکته دقت کنید به دردتون میخوره:
- غذاهایی که آبکی نیستن و با هم قاطی نمیشن رو با هم دستهبندی کنید و هر کدوم رو توی یه کیسه جدا نذارید.
- کیسههای یکبار مصرف رو بعد از استفاده بشویید تا دوباره از اونا استفاده کنید
- از کیسههای سیلیکونی استفاده کنید.
- از یه بطری آب قابل استفاده مجدد استفاده کنید
- لوازم بهداشتی رو از بطریهای معمولیتان به ظروف کوچیکتر بریزید، بهجای خرید مینیهای مسافرتی.
اجاره، استفاده مجدد، تعمیر و خرید لوازم دست دوم، با کیفیت خوب
اگر اولین باره که کمپینگ میکنید، یا کمپ کردن کار دائمی شما نیست سعی کنید لوازم رو از بقیه قرض بگیرید سریع نرید برای خریدن اونا. چون ممکنه واسه اولین بار که رفتین دیدین اصلا دیگه علاقهای به کمپینگ ندارید. ضمن اینکه این کار باعث میشه بیخودی لوازم اضافه نشه و به محیطزیست کمک کنید. پس تو قدم اول از دوستاتون بپرسید ببینید میتونن لوازم رو به شما قرض بدن یا نه. این به این معنیه که نه تنها عمر و استفاده از سایر اقلام رو افزایش میدید، بلکه اگه تصمیم بگیرید که کمپینگ برای شما مناسب نیست، به طور بالقوه میتونید توی هزینههاتون صرفه جویی کنید!
اگه وسایل خودتون رو دارید، قبل از دور انداختن به تعمیر اون فکر کنید. زیپها و پارگیها رو میشه به راحتی تعمیر کرد. اگه لوازمتون کثیف شدن اونارو بدید خشکشویی حتما براتون مثل روز اول تمیزش میکنن.
وقتی نوبت به خرید تجهیزات میرسه، هر چند خرید ارزون وسوسهانگیزه، این کار رو نکنید. روی تجهیزات باکیفیت سرمایهگذاری کنید. به شما قول میدم که در درازمدت توی هزینههای شما صرفه جویی میشه. وسایل کمپینگ ارزون نیستن اما میتونید از فروش بلکفرایدی در کالاهای بیرون از خونه نهایت استفاده رو ببرید یا از طریق بازار فیسبوک یا گروههای اجتماعی دست دوم بخرید. در واقع یه کالای دستدوم ولی باکیفیت بهتر از یه محصول نو و ارزونه.
محصولات کمپینگ سازگار با محیط زیست بدون مواد شیمیایی بسیار سمی
شما باید به محصولاتی که در کمپینگ استفاده میکنید، فکر کنید. مخصوصاً برای اکوکمپینگ، باید از افزودن مواد شیمیایی از صابونها، کرمهای ضد آفتاب، اسپریهای حشرات و خمیر دندون به محیطهای حساسی که ممکنه سفر کنید، خودداری کنید.
زبالههای انسانی رو به درستی دور بریزید
زبالههای انسانی حاوی مقدار زیادی مواد سمی ناسازگار با محیطزیست هستن. علیرغم این واقعیت که وقتی در حال کاوش در طبیعت هستید، دیدن اونا بسیار ناخوشاینده، اما هم برای محیطزیست و هم برای حیاتوحش مضره. حتما کیسه زباله با خودتون داشته باشید و همه زبالهها رو توی اون بریزید و بعدجایی زبالهها رو بذارید که محل دفع زباله است، اونا رو توی طبیعت رها نکنید.
آب خاکستری رو به درستی دور بریزید
در حالی که برخی از کمپینگها دارای یه منطقه دفع آب خاکستری مشخصی هستن، اما همه این کار رو انجام نمیدن. این بدان معنا نیست که شما فقط میتونید آب رو در جایی که میخواید بریزید و به خصوص نه در منبع آب! اکوکمپرها باید هنگام تخلیه آب ظرف، شستن قابلمهها و تابهها یا مسواک زدن این قوانین رو رعایت کنند.
در مقابل آتیشی که توی کمپ درست میکنید، مسئولیتپذیر باشید
اگر قصد رفتن به کمپینگ رو دارید و میخواید یه آتیش توی کمپ داشته باشید، مطمئن بشید که از قوانین و مقررات آتیش کمپ در اون منطقه مطلع هستید. اگه توی مکانهایی که مجاز به آتیش زدن، هستید، هرگز نباید خودتون درختان رو پایین بیارید. هیزم خریداری کنید و اصلا به سراغ درختان اون منطقه نرید.
همیشه به حیاتوحش احترام بگذارید
احترام به حیاتوحش به این معنیه که مطمئن بشید ناخواسته اونا رو جذب نمیکنید و اطمینان حاصل کنید که فضای زیادی به حیاتوحش دادید و جای اونا رو اشغال نکردید. این کار به حفظ حیات وحش کمک میکنه و تضمین میکنه که تعاملات منفی کمتری بین انسان و حیات وحش وجود داره که معمولاً منجر به کشته شدن حیوانات میشه. برای جلوگیری از جذب حیات وحش هنگام کمپینگ، باید یه کمپینگ مرتب داشته باشید، هرگز غذا یا وسایل مورد استفاده برای پخت غذا رو کنار نذارید. اگه به طور اتفاقی حیاتوحش رو میبینید، مطمئن بشید که فضای زیادی به اونا میدید. به اونا نزدیک نشید یا سعی نکنید از طریق تغذیه اونا رو تشویق کنید.
بهتر از چیزی که تحویلش گرفتین اونجا رو ترک کنید
ممکنه با این جمله آشنا باشید: “اون رو همونطور که پیدا کردی بگذار”. اکوکمپرهای متعهد، فضا رو حتی بهتر از اون چیزی که پیدا کردن ترک میکنن. وقتی همه وسایل کمپینگ خودتون رو جمع کردید، مطمئن بشید که به اطراف نگاهی انداختید و مطمئن بشید که همه چیز رو تمیز کردید. ممکنه یه گیره چادر، تکه کوچکی از لفاف یا چیز دیگهای وجود داشته باشه. همچنین، اگه چیزی پیدا کردید که مال شما نیست، قهرمان محیط زیست باشید و اون رو هم از روی زمین بردارید.
در نهایت اینکه
اکوکمپینگهای ایران فضایی رو براتون فراهم کردن که کمترین آسیب رو به محیطزیست وارد کنید. قرار نیست چون دوست دارید بیرون رو ببینید، اونجا رو آلوده کنید یا اینکه همه جا رو به هم بریزید. فقط کافیه که به این نکتههایی که توی این متن گفته شده دقت کنید، اینجوری همه چیز خوب پیش میره. هم شما طبیعت رو میبینید هم به طبیعت آسیبی وارد نمیکنید و فضا رو برای حیاتوحش تنگ نمیکنید.