خانه ارشادی اردبیل، خانهای که مدرسه شد
خانههای اردبیلی بسیار معروف هستند. تخچه این خانهها عموما به زمان صفویه یا قاجار برمیگرده. در جار محل زندگی بزرگان بوده و در زمان صفویه محل فرمانروایی پادشاهان. با این وجود تعدادی از خانهها هم وجود دارند که تاریخچهشون مشخص نیست و به دست فراموشی سپرده شدند. تعدادی از عمارتها هم به علت تخریب بز حاز بیفتند یا چیزی ازشون باقی نمونده.
تا به امروز راجع به دیدنیهای شهر اردبیل مطالب زیادی رو منتشر کردیم که با مراجعه به صفحه اصلی این مجله میتونی به همه اونها دسترسی پیدا کنی. در این نوشته قراره راجع به یکی دیگه از این جاهای دیدنی یعنی خانه ارشادی اردبیل صحبت کنیم.
خانه ارشادی اردبیل در دوره قاجار ساخته شده و توی یکی از قدیمیترین محلههای اردبیل یعنی منطقه خیابان کاشانی و در کوچه اوچدکان قرار گرفته. با ماه همراه باشید تا به اردبیل سفر کنیم و با این خانه ارشادی بیشتر اشنا بشیم.
درباره خانه ارشادی اردبیل
بانی اولیه این بنا خانوادهای بوده به اسم علوی که در دوره پهلوی دوم این بنا رو به عنوان مدرسه به آموزش و پروش میده. آخرین مالک شخصی خانه نیز که تا سال ۱۳۷۷ در اون سکونت داشت خانواده ارشادی بوده. این خونه معماری چشم نواز و زیبایی داره که از تزئینات اون میشه به طاقنماها، مقرنسهای گچی، در و پنجرههای چوبی و شیشههای رنگی اشاره کرد. خانه ارشادی اردبیل در سال ۱۳۸۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
برای دیواره های بیرونی این خانه از آجر و برای دیوارههای داخلی از خشت. سنگ بازالت سیاه تیشهای با تراش دستی برای نمای این بنا بکار رفته و یک قرنیزه ده سانتی، سنگها رو پوشش داده. از دیگر تزئینات بنا میتونیم به طاق نماها، مقرنسهای گچی، در و پنجرههای چوبی و شیشههای رنگی، اشاره کنیم.
در ساخت خانه ارشادی از پیهای سنگی با ملات ماسه و آهک استفاده شده. نمای بیرونی خانه از آجر، و نمای درونی آن خشتیه. شاه نشین خانه شامل بخاریهای دیواری هم میشه. در و پنجره های چوبی خانه با شیشههای رنگی به صورت طرحهای اسلیمی تزئین شده. در حیاط خانه ارشادی نیز نماهای گچی و آجری به چشم میخورند.
سفر به اردبیل و بازدید از این خانهها
اردبیل از شهرهایی مهمه ایران به حساب میاد که همیشه در حال جذب گردشگره. این شهر تاریخی طبیعت بکر، عمارتهای قدیمی، تالاب بیشمار و جنکلهای عظیم رو داره که در سفر به اردبیل میتونید ببینید. بازدید از خانههای قدیمی این شهر رو فراموش نکنید چونکه نشونگر تاریخ کهن این شهره.