همه آنچه باید درباره جاذبههای گردشگری کرمانشاه بدانید
نوروز مهمترین فصل سفر به سرزمین چهار فصل استان کرمانشاه است و در آستانه سال نو که مردم پس از چند سال خانهنشینی کرونایی رهسپار نقاط مختلف ایران میشوند، مرور جاذبههای گردشگری شهرستانهای مختلف این استان برای آشنایی بیشتر گردشگران خالی از لطف نیست.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایرنا، استان کرمانشاه یکی از مقاصد مهم گردشگری کشورمان محسوب میشود که در طول سال بهخصوص ایام نوروز و تابستان پذیرای هزاران مسافر و گردشگر است.
وجود چهار هزار اثر شناخته شده تاریخی و طبیعی که بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ مورد آن به ثبت ملی رسیده است، ۲۰۰ جاذبه گردشگری، ۵۰ منطقه نمونه گردشگری، ۱۴روستای هدف گردشگری، اثر جهانی بیستون در کنار آثار شاخص دیگری همچون طاق بستان، معبد آناهیتا، تکیه معاونالملک، مجموعه قلعه یزدگرد، چهارقاپی و کاخ خسرو و غار قوری قلعه که جملگی در فهرست موقت ثبت جهانی قرار دارند، ۶۰ رشته فعال صنایع دستی، ۹۷ نشان ملی صنایع دستی و ۱۰ نشان بین المللی صنایع دستی موجب شده استان کرمانشاه جزو استانهای مطرح در حوزه گردشگری باشد.
طبیعت بکر، اقلیم مناسب، آبوهوای چهارفصل، آب فراوان، سرابهای بیشمار، بازارچههای مرزی متعدد، تنوع فرهنگی و دشتهای حاصلخیز، زیرساختها و مسیرهای ارتباطی مناسب، فرودگاه بینالمللی و از همه مهمتر مردمان مهماننواز این گهواره تمدن را به سینه ستبر و چهره زیبای ایران تبدیل کرده است.
معرفی و موقعیت جغرافیایی پاوه
شهرستان پاوه با قدمتی بیش از سه هزار سال در شمالغربی استان کرمانشاه قرار دارد. این شهرستان از شمال و شمالشرقی به شهرستان مریوان در استان کردستان، از شرق و جنوب به شهرستان جوانرود و از غرب به کشور عراق محدود شده است.
این شهرستان دارای سه بخش به نامهای مرکزی، باینگان و نوسود و هفت دهستان است. شهر پاوه مرکز شهرستان پاوه در ۱۱۲ کیلومتری شمالغربی شهر کرمانشاه قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا هزار و ۴۸۵ متر است، این شهرستان در مجاورت مرز ایران با عراق (اقلیم کردستان) قرار دارد، به دلیل ساختار پلکانی شهر پاوه و به دلیل شباهت معماری این شهر به ماسوله گیلان این شهر ملقب به شهر هزار ماسوله است.
شهرستان پاوه دارای جاذبههای گردشگری فراوانی است که بصورت اختصار تعدادی از این جاذبهها را معرفی میکنیم.
پاوه شهر آبشارها
شهرستان پاوه همچنین از جهت داشتن آبشارهای مختلف به شهر آبشارها نیز معروف است و هر ساله گردشگران ایرانی و غیرایرانی زیادی را جذب میکند به همین دلیل در ادامه با چند مورد از این آبشارهای معروف و زیبای منطقه را معرفی میکنیم.
آبشار دشه
آبشار دشه با ۳۵ متر بر دامنه کوه آتشگاه و در پایین دست روستای دشه در حدود هشت کیلومتری غرب شهر پاوه قرار گرفته است و یکی از زیباترین آبشارهای این منطقه و از دیدنی های پاوه است که در فصل های مختلف این کشور چهار فصل، زیبایی خود را حفظ میکند و در هر فصل به صورتی خاص و منحصر به فرد زیبا است. طبیعتی که اطراف این آبشار را احاطه کرده نیز بر زیباییهای این آبشار افزوده است. این آبشار بعد از عبور از رودخانه پاوه رود به رودخانه بزرگ سیروان سرازیر میشود.
آبشار شیلماو
یکی دیگر از دیدنیهای پاوه و آبشارهای زیبای استان کرمانشاه آبشار شیلماو است که در قسمت غربی روستای خانقاه و در سه کیلومتری شهر پاوه قرار دارد، اوج زیبایی این آبشار در فصل بهار است که جاری شدن و جوش و خروش این آبشار منظرهای رویایی به آن می بخشد. این آبشار از ارتفاعات کوه آتشگاه سرچشمه میگیرد.
آبشار شولخه
آبشار دوقلوی شولخه یکی دیگر از دیدنی های پاوه و از آبشارهای زیبا و افسانه ای این شهر است، این آبشار زیبا در فاصله هفت کیلومتری از شهر پاوه و در دره گنجگاه و در مسیر جاده نوسود قرار گرفته است.
آبشار شولخه از چشمه ای به نام چشمه سیلی سرچشمه می گیرد و از آن جایی که این چشمه فصلی است این آبشار نیز فصلی به شمار میآید و در فصل های مخصوصی از سال در جریان است اما از آنجایی که این آبشار در زیر جاده قرار گرفته و از چشم رهگذران و مسافران نا آشنا دور مانده است هنوز طبیعت و فضای بکر و دست نخورده خود را حفظ کرده و فقط افرادی که کاملا با محیط این منطقه آشنایی دارند میتوانند جای این آبشار را به راحتی پیدا کنند و از فصولی که آبشار در جریان است آگاه هستند.
آبشار نودشه
آبشار نودشه که یکی از دیدنیهای پاوه به شمار میرود و طبیعتی واقعا زیبا و بکر دارد در روستای نودشه که یکی از توابع شهر پاوه است قرار دارد، این آبشار در دل کوههای بلند و درههای عمیق و بکر در امتداد رودخانه سیروان جا خوش کرده است و طبیعت این آبشار به قدری زیبا است که به تنهایی میتواند دلیلی برای سفر به شهر پاوه باشد، اطراف این آبشار را کوهستانهای سرسبز و جنگلهای انبوه احاطه کرده است.
از آنجایی که رسیدن به این آبشار و گذر از کوهستانها و جنگلهای انبوه اطراف آن کار نسبتا دشواری است طبیعت این آبشار دست نخورده و طبیعی باقی مانده است و خوشبختانه اثری از تخریب طبیعت توسط انسان در آن جا به چشم نمیخورد.
جاده پاوه به نودشه طبیعتی بسیار زیبا و دیدنی دارد و میتواند بیشتر از چشم اندازهای جاده معروف چالوس شما را به وجد بیاورد، هنگام گذر از این جاده چشماندازهایی مثل کوههای بلند و صخرههای سنگی و دره های عمیق، جنگلهای سرسبز و رودخانه و چشمههای مختلف را مشاهده خواهید کرد.
آبشار دریبر یکی دیگر از دیدنیهای پاوه
آبشار زیبای دریبر یکی دیگر از دیدنیهای پاوه است که در بین پیچوخمهای جاده نوسود به پاوه قرار دارد و زیبایی توصیفنشدنی و منحصربهفردی به این منطقه بخشیده است.
این آبشار زیبا از ارتفاعات بلند کوهستانهای اطراف سرچشمه گرفته و پس از ریزش از چندین صخره با ارتفاعات متفاوت به رودخانه پاوهرود و از آنجا به رودخانه سیروان میریزد.
منطقه محافظت شده بوزین و مرخیل
منطقه حفاظت شده بوزین و مرخیل یکی از جاذبههای دیدنی استان کرمانشاه در شهر پاوه و نزدیک به مرز کشور عراق قرار دارد، این منطقه با هدف حمایت از گونههای با ارزش حیات وحش از جمله شوکای ایرانی در سال ۱۳۷۴ بهعنوان منطقه شکار ممنوع و از سال ۱۳۷۸ بهعنوان منطقه حفاظتشده اعلام شد، علاوهبر حیوانات، پوشش گیاهی این منطقه هم از گونههای ارزشمندی است که نگهداری آنها از اهمیت زیادی برخوردار است.
تنوع فراوان زیستی گیاهی و جانوری، جنگلهای زیبای بلوط، کوهستانهای دلربا، رودهای پرآب از جمله دیدنیهای این منطقه جذاب هستند.
در این منطقه گیاهانی مانند بلوط ایرانی، زیتون، ارغوان، گلابی وحشی، بنه، زالزالک و زبان گنجشک قابل مشاهده است و حیواناتی نظیر شوکای ایرانی، گوزن مینیاتوری، پلنگ، سیاهگوش و گربه وحشی نیز در آن زندگی میکنند.
چشمه هانهکوان
این چشمه در نزدیکی روستای دشه، در قعر دره پاوه رود وبر دامنه آتشگاه قرار گرفته است، آبدهی هانه کوان نیز دائمی بوده و از جمله چشمههای پرآب منطقه اورامان محسوب میشود.
درهها و رودخانه سیروان
دره گنجگه، این دره در ادامه مسیر پاوه رود به سمت سیروان قرار دارد و از روستای دشه به پایین بسیار سخت و صعبالعبور بوده و فقط افراد حرفه ای قادر به طی این مسیر هستند، دره زیته از نزدیکیهای روستای دودان شروع شده و بخشی از مسیر شاخه مرخیل، رودخانه سیروان را تشکیل میدهد؛ حرکت در این دره نیز پر هیجان و فقط کار گردشگران ماجراجو و حرفه ای است.
رودخانه سیروان، مهمترین و معروفترین رودخانه شهرستان پاوه است و مسیر نسبتاً طولانی و پرپیچ و خمی دارد، این رودخانه پرآبترین رودخانه استان کرمانشاه محسوب میشود که در بخش غربی و شمالغربی منطقه اورامان قرار گرفته و شاخههای فراوانی دارد که مهمترین شاخههای آن ژاوهرود، پاوهرود و مرخیلرود است و بخش اعظم آب این رودخانه از چشمههای دامنه کوههای شاهو، کوسالان، دالانی، آتشگاه و ماکوان و نیز بخش شمالی اورامان تأمین میشود.
غار دستساز مرحوم خالو حسین
خالو حسین کوهکن با نام اصلی (حسین عثمانیزاده) ششم مهرماه ۱۳۰۹، در دروله سفلی، شهرستان جوانرود، استان کرمانشاه درگذشت. پنجم مردادماه ۱۳۹۵، در بانهوره (شهرستان پاوه، استان کرمانشاه) مردی است که نامش همانند نام اساطیر بزرگی چون فرهاد کوهکن پرآوازه گشته و چون افسانهای جاودان، همگان را در بهت و حیرت واداشته است.
خالو حسین در ابتدا تنها میخواهد جایی کوچک برای نمازگذاردن خود بسازد، اما هر روز که میگذشت عزمش بیشتر میشد تا بنایی را بنا نهد که در طول ادوار، باقی بماند و نمادی برای پایداری و پایمردی مردمان دیار خود باشد.
وی که فردی معلول به نام حسین کوهکن ملقب به فرهاد ثانی بود در سال ۱۳۵۷ شروع به کندن کوه کرد و ۲۰ سال از عمرش صرف ساخت این غار شد.
همچنین غار دستکند خالو حسین از جاذبههای توریستی زیبای منطقه میگوره پاوه است که طی سالهای گذشته نیز این اثر به تدریج مطرح شده و تعداد گردشگران قابلتوجهی هم از آن بازدید کردهاند. این غار در منطقه توریستی میگوره شهر بانه وره شهرستان پاوه قرار دارد.
۱۲ روستای جذاب پاوه برای گردشگری در نوروز
یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری شهرستان پاوه روستاهایی زیبا و جذاب آن است که در میان آنها ۱۲ روستا در این شهرستان وجود دارد که بیشتر از دیگر روستاها به ویژه پس از ثبت جهانی منظر فرهنگی تاریخی اورامانات تبدیل به مقصد گردشگران شده است.
با توجه به ظرفیتهای زیادی که در بحث اکوتوریسم در منطقه اورامانات وجود دارد، گردشگری روستایی هم در آن بسیار مورد توجه قرار گرفته است به طوری که تعدادی از روستاهای پاوه هر ساله بهویژه در ایام نوروز پذیرای گردشگران زیادی هستند که امسال هم با توجه به ثبت جهانی شدن منطقه پیشبینی میشود شمار بالایی از گردشگران از آنها دیدن کنند.
روستاهای تین، زردویی، ساتیاری، دودان، داریان، نجار، خانقاه، شمشیر، گلال، دشه، هجیج و شرکان ۱۲ روستای پاوه هستند که با معماری منحصربهفرد، طبیعت بکر و حیرت آور و زیباییهای سحرانگیز در ایام نوروز گردشگران را به سمت خود میکشانند و سفری خاطرهانگیز و رویایی را برایشان رقم میزنند.
در میان این روستاها، «هجیج» شهرت زیادی کسب کرده و با وجود جاذبههایی همچون رودخانه سیروان، چشمه پرآب بِل، سد داریان، قایقرانی در سد، امامزاده عبیدالله معروف به کوسه هجیج، حوض پیر، چلهخانه و … میزبان گردشگران بیشماری است.
روستای شمشیر
این روستا بر دامنه جنوبی شاهو و در کیلومتر ۱۱۰ جاده اصلی کرمانشاه – پاوه واقع شده است، زمستان های سرد و تابستانهای معتدل از ویژگیهای آبوهوایی شمشیر قلمداد میشود.
روستای خانقاه
این روستا در ۲ کیلومتری جنوب شهر پاوه روبروی کوه آتشگاه واقع شده واز هر چهار طرف توسط درختان باغی محصور شده است، جاده پاوه به خانقاه و ادامه آن تا روستای گلال تماما آسفالت بوده و عبور از این مسیر جنگلی ۱۰ کیلومتر برای هر گردشگری پر از مناظر دیدنی و جذاب است.
از صنایعدستی شهرستان پاوه میتوان به قالیبافی، گیوهبافی (زیر پارچهای) پارچهبافی (چوخه رانک)، نساجی و سبدبافی اشاره کرد.
از جمله سوغاتهای معروف منطقه پاوه و اورامانات میتوان به محصولات باغی، کشاورزی و لبنی شامل توت، انار، انجیر، انگور دیم، گردو و مویز، رب انار سقز کردی، روغن حیوانی و کشک، کلاش هورامی، سجاده نماز و پارچه شال اشاره کرد.
استان کرمانشاه با هزاران جاذبه بکر طبیعی و آثار منحصربهفرد تاریخی، بعد از سه سال رکود گردشگری ناشی از همهگیری کرونا، ایام نوروز نیز خود را آماده استقبال از مسافران نوروزی اقصی نقاط کشور کرده است.
نوروز امسال بیش از ۲ میلیون و ۶۷۵ هزار نفر از جاذبههای استان کرمانشاه دیدن کردند.