فرح آباد ساری، بهترین ساحل ساری در کنار یک مجموعه تاریخی!
سواحل ایران همیشه جزء بخش های پرطرفدار در بین مردم بوده. چه جنوب و چه شمال، در تمام طول سال میتونین مردمی رو ببینین که برای تفریح به کنار دریا رفتن. امروز میخوام یکی از بهترین سواحل شمال ایران با نام فرح آباد ساری بهتون معرفی کنم. این منطقه مکان محبوب شاه عباس صفوی بوده، بناهای تاریخی و سلطنتی بسیاری در اون ساخته شده که امروزه بهعنوان مجموعه تاریخی فرح آباد شناخته میشن. در این مقاله قصد دارم علاوهبر آشنایی با یکی از بهترین سواحل مازندران، شما رو با تمام اجزای این مجموعه تاریخی آشنا میکنم. پس با من همراه باش تا یک سفر رویایی و خیالانگیز در کنار هم رو به این مجموعه دلانگیز تجربه کنیم.
اول از همه، چرا فرح آباد؟!
حقیقت ماجرا این هست که مادر شاه عباس صفوی، اهل فرح آباد ساری بود! بهخاطر همین هست که در زمان حکومت او، توجه ویژهای به این منطقه شده. شاه عباس تمام تلاش خودش رو کرد که فرح آباد ساری به یک منطقه آباد و پررونق تبدیل بشه، از آثار تاریخی که تا الان به جا مونده میشه این موضوع رو ثابت کرد!
در اون زمان، در این منطقه بادهای خنک و مفرحی در جریان بود، به همین دلیل اسم اون رو فرح آباد گذاشتن. این اسم در دوران پهلوی انتخاب شد اما بعدها فرح آباد به خزر آباد تغییر نام داد. از اهمیت این شهر در گذشته همین قدر بهت بگم که فرح آباد سالیان سال بهعنوان پایتخت شاه عباس کبیر درنظر گرفته شده بود. پس تعجبی نداره که در این منطقه یک مجموعه تاریخی با ارزش وجود داشته باشه. حالا مسئولین از وجود این مجموعه تاریخی استفاده کردن و با رسیدگی به دریای اون، یک ساحل زیبا با تفریحات متنوع برای گردشگان فراهم کردن. همه این اقدامات باعث شده تا فرح آباد ساری به یکی از بهترین مکانهای گردشگری و تاریخی در مازندران تبدیل بشه.
در طول تاریخ چه بر سر منطقه فرح آباد گذشت؟
مجموعه تاریخی فرح آباد در ابتدا وسعتی به اندازه ۴۰ هکتار داشت که در فاصله دو کیلومتر از ساحل خزر تا راه اصلی ساری تا فرح آباد ادامه پیدا میکرد. اما به مرور زمان برخی از حوادث باعث شدن تا بخشی از این بناها تخریب بشن. نمونهاش حمله روسها هست که طی اون بخش قابل توجهی از این مجموعه تاریخی از بین رفت.
در مجموع، منطقه فرح آباد برای شاهان صفوی حکم سوگلی شهرها رو داشت! این منطقه یک بندر بسیار بزرگ و پررونق بود که شاهان صفوی برای تعطیلات تابستانه به اون مراجعه میکردن. اما حمله روسها در زمان شاه عباس دوم مقدار زیادی از شکوه و زیبایی این منطقه رو از بین برد. روسها بعد از آتیش سوزی مجموعه تاریخی و کشتار همگانی مردم فرح آباد، از طریق دریای این منطقه فرار کردن.
امروزه چی از مجموعه تاریخی فرح آباد باقی مونده؟
چیزی که امروزه از مجموعه تاریخی فرح آباد میبینیم، فقط بخشی از اون هست. چون همونطور که گفتم بخش بزرگی از این مجموعه در طول تاریخ از بین رفته. حالا فکرش رو کن که این مجموعه قبل از تخریب چه شکوه و عظمتی داشته! درحال حاضر، مجموعه تاریخی فرح آباد شامل یک کاخ، مسجد، پل، آب انبار، کاروانسرا، حمام، بازار، مدرسه و خیابانهای متعدد میشه. این مجموعه در نزدیکی رود تجن قرار گرفته. با نگاه به نقشه این مجموعه، سبک شهرسازی دوران صفویه به چشم میخوره. برای مثال، میدان مستطیل شکلی که از سمت شمال به کاخ ختم میشه.
بیا باهم نگاه دقیقتری به هر قسمت از این مجموعه تاریخی داشته باشیم:
مسجد جامع فرح آباد
معماری مسجد جامع فرح آباد از معماری مسجد اصفهان الهام گرفته شده که هر دوی اونها به سبک دوران صفویه برمیگردن. این مسجد شامل ایوان، شبستان و محراب میشه و حجرههای متعددی در اطرافش ساخته شدن تا مورد استفاده طلاب قرار بگیرن.
در گذشته زیبایی این مسجد دوچندان بود. منارههای این مسجد یکی از زیباترین عنصرهای اون بودن که در حال حاضر فقط پایههای اونها باقی مونده. با وجود تخریبات زیاد این بنا، هنوز هم برخی از تزئینات و مقرنس کاریها اون بهجا موندن که بسیار زیبا بهنظر میرسن. آب مورد نیاز این مسجد ازطریق جوهای آجری که از رودخانه تجن سرچشمه میگیرن تامین میشه. این آب در یک حوض داخل حیاط مرکزی مسجد جمع میشه.
پل شاه عباسی
پل شاه عباسی برروی رودخانه تجن قرار گرفته بود که متاسفانه بخشی از اون تخریب شده. درحال حاضر این پل تنها پل آجری تخریب شدهای هست که فقط چند چشمه طاق ازش باقی مونده. درگذشته این پل دارای ۷ چشمه بوده. در ساخت اون از آجر، ملات و ساروج استفاده شده.
کاخ جهان نما
کاخ جهان نما هم مانند مسجد شاه عباسی، ما رو به یاد بناهای تاریخی اصفهان میندازه. در ساخت این کاخ از کاشیهای لعابی رنگی برای تزئین نمای اون استفاده شده. همچنین، نقاشیهای روی دیوارهای این کاخ جلوه خاصی در نمای اون ایجاد میکنن. این کاخ رو میتونی در غرب رودخانه تجن و شمال مجموعه تاریخی فرح آباد ساری پیدا کنی. کاخ جهان نما درگذشته محل اقامت شاه عباس صفوی بوده، اما متاسفانه توسط قزاقها و ترکمنها به آتیش کشیده میشه، تاحدیکه امروزه آثار کمی از اون بهجا مونده.
و اما ساحل فرح آباد ساری!
در ۳۵ کیلومتری ساری، ساحل فرح آباد یا خزر آباد قرار داره که در اون تفریحات بسیار متنوعی برای گردشگران فراهم شده. موقعیت جغرافیایی این ساحل باعث شده تا از قدیمالایام یکی از بهترین سواحل مازندران شناخته بشه، بهطوریکه در دوران قاجار و پهلوی یکی از مهمترین بندرهای منطقه شمال محسوب میشده. درحال حاضر، شرایطی فراهم شده تا آقایان و خانمها بتونن بهطور مجزا در دریای این منطقه شنا کنن و از دریای خزر لذت ببرن.
امکانات و تفریحات ساحل فرح آباد چیا هستن؟
در این منطقه هرچیزی که برای تفریح و رفاه در کنار ساحل نیاز داری فراهم شده! تفریحات آبی این ساحل شامل این موارد میشن:
- پلاژ آقایان و بانوان
- قایق سواری
- ماهی گیری
- جت اسکی
- تیوپ سواری
- بنانا
- سایر تفریحات
تفریحات غیرآبی هم در این منطقه وجود دارن که شامل این موارد میشن:
- سوارکاری
- پیکنیک و کمپ در ساحل
- آفتاب گرفتن در طرح سالمسازی
- شهربازی
- پارک بادی کودکان
- موتور چهارچرخ
علاوهبر تمام این موارد انواع امکانات لازم برای لذت بردن از ساحل فرح آباد در این مکان فراهم شده. برای مثال، انواع رستوران و بوفه در این محوطه احداث شدن. همچنین، آلاچیقهای زیادی ساخته شدن تا گردگشران بتونن در اونها چادر بزنن و شب رو سپری کنن. فروشگاه صنایع دستی هم یکی دیگه از امکانات این مکان هست. در این فروشگاه میتونی هرچی که دوست داری برای عزیزانت سوغاتی بخری.
چه زمانی به فرح آباد بریم؟
بهترین زمان برای سفر به ساحل فرح آباد و بازدید از مجموعه تاریخی این منطقه فصل بهار و تابستان هست. گرچه تو این بازه زمانی شرجی بودن هوای شمال کمی آزاردهنده میشه، اما درعوض میتونی از تفریحات این ساحل استفاده کنی و هیجان سفرت رو بیشتر کنی! در فصل پاییز و زمستان خبری از تفریحات آبی نیست، اما میتونی با خیال راحت از مجموعه تاریخی دیدن کنی و در ساحل مشغول پیادهروی یا اسبسواری بشی.
چطوری به فرح آباد برسیم؟
اگه میخوای از تهران به سمت این منطقه حرکت کنی، اول باید خودت رو به ساری برسونی. پس از شرق تهران، جاده فیروز کوه به سمت ساری حرکت کن. بعد از رسیدن به ساری، مسیر میدان ساعت رو در پیش بگیر تا به فرح آباد برسی. البته از جاده هراز هم میشه به فرح اباد رسید. بعد از رسیدن به بومهن به سمت امامزاده هاشم حرکت کن، تا به جاده هراز و سپس به شهرهای آمل و محمود آباد برسی. اما برای رفتن به این منطقه از ساری میتونی وارد بلوار خزر بشی و سپس در میدان خزر به جاده فرح اباد بری. انتهای این جاده تو رو به ساحل فرح آباد ساری میرسونه.
آدرس: استان مازندران، جاده فرحآباد، ۳۵ کیلومتری شمال شهر ساری.
در فرح آباد کجا اقامت کنیم؟
باوجود تعریفاتی که از ساحل فرح آباد آوردم، اگه طبیعت دوست باشی حتما به این فکر افتادی که در ساحل این منطقه کمپ بزنی. راستش رو بخوای کمپینگ در ساحل فرح آباد یکی از محبوبترین گزینههای گردشگران برای سپری کردن شب در این منطقه هست! آلاچیقهای موجود در ساحل این کار رو برای تو راحتتر میکنن. اما اگه اهل کمپ زدن نیستی اصلا نگران نباش چون هتلهای زیادی نزدیک به ساحل فرح آباد وجود دارن. این هتلها شامل اتاقهایی لوکس با چشمانداز بینظیر یا سوییتهای کوچک با قیمتهای مناسب میشن. اما اگه میخوای برای اقامت در این منطقه هزینه کمتری بپردازی، باید در زمانهایی که مسافر کم هست برای سفر به فرح آباد اقدام کنی.
سخن آخر درمورد فرح آباد ساری
مجموعه تاریخی فرح آباد ساری و ساحل این منطقه میتونه یکی از بهترین مقاصد سفر در شمال کشور باشه. خوبیش اینه که هیچ محدودیت زمانی در این مورد وجود نداره و همه میتونن ازش بازدید کنن! من سعی کردم که در این مقاله تمام اطلاعات لازم درمورد فرح آباد ساری رو در اختیارت بذارم. اما اگه خودت قبلا به این منطقه سفر کردی، خوشحال میشم که این تجربهات رو با من به اشتراک بذاری. در غیر این صورت برای من بنویس با توجه به توضیحاتی که درمورد فرح آباد ساری آوردم، چه چیزی تو رو برای سفر به این منطقه تشویق میکنه؟
-
سلامتی اونی که فرح ابادیه