پرونده جشن مهرگان که پیش از این نیز توسط کارشناسان یونسکو ثبت نشده بود این‌بار نیز فرصت جهانی شدن را پیدا نکرد.

به گزارش سفربازی، به نقل از مهر، هفدهمین نشست کمیته بین‌الدول حفاظت از میراث‌فرهنگی ناملموس به میزبانی پادشاهی مراکش در شهر رباط از ۲۸ نوامبر برگزار شده و تا سوم دسامبر ۲۰۲۲ ادامه دارد.

در این نشست پرونده‌هایی مانند یلدا با همکاری کشور افغانستان، مهارت ساخت و نواختن عود یا همان بربط با مشارکت کشورهای ایران، تاجیکستان و ازبکستان، سوزن‌دوزی ترکمنی نیز با مشارکت ترکمنستان، نوغان‌داری و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی نیز با همکاری افغانستان ایران و آذربایجان، ترکیه، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان بررسی شد تا وضعیت آن‌ها در فهرست میراث‌جهانی مشخص شود.

ایران فقط می‌تواند مشارکت داشته باشد

یکی دیگر از این پرونده‌ها، جشن مهرگان با همکاری ایران و تاجیکستان است. مراسم مهرگان شامل جشن‌هایی در این دو کشور است که از ۲ اکتبر تا ۲ نوامبر به صورت سالانه برگزار می‌شود اما این جشن‌ها که مطابق با تقویم محصول هر دو کشور است، بیشتر از آنکه در ایران برگزار شود، در سراسر کشور تاجیکستان گرامی داشته می‌شود. به همین دلیل پیش از این، کارشناسان آن را ثبت نکرده بودند چون می‌گفتند گستردگی آن در تاجیکستان بیشتر از ایران است به همین دلیل ارائه‌دهنده پرونده باید تاجیکستان باشد نه ایران. اما ایران می‌تواند در آن مشارکت داشته باشد.

علت ثبت نشدن پرونده در سال ۹۹

سال ۹۹ پرونده ثبت جهانی جشن مهرگان به همراه عود در پانزدهمین اجلاس میراث ناملموس یونسکو رد شدند. محمدحسن طالبیان که در آن زمان معاون میراث‌فرهنگی بود درباره ریفر شدن مهرگان، گفته بود: درباره مشترکات عناصری که در جشن مهرگان توسط تاجیکستان انجام می‌شود، ایهام‌هایی وجود داشت که باعث شد آن پرونده ریفر شود.

اما امسال بالاخره در هفدهمین نشست با تبیین ایهام‌های مطرح شده، این پرونده که از سوی تاجیکستان مطرح شده بود با مشارکت ایران به صورت چند ملیتی ارائه شد اما نتوانست عنوان جهانی را متعلق به خود کند و دوباره ریفر شد به این معنا که باید در اجلاس بعدی مطرح و ایرادات آن حل شود.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای