گردشگری سبز؛ محبوب گردشگران و سرمایهگذاران
به گفته رئیس جامعه گردشگری الکترونیکی، گردشگری سبز مفهومی محبوب در میان گردشگران، سرمایهگذاران و سایر ذینفعان در کشورهای در حال توسعه و توسعهیافته و به سرعت در حال افزایش است. گردشگری سبز در واقع خدمات گردشگری پایدار، سازگار با محیط زیست و مسئولیت اجتماعی را ارائه میدهد.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایرنا، حسن تقیزادهانصاری در یادداشتی نوشته است: «پس از فروکشی همهگیری کووید ۱۹، صنعت گردشگری در جهان سرعت خود را افزایش داده و پیوسته به سطح قبل از همهگیری در حال بازگشت است. سرمایهگذاریهای سبز در صنعت گردشگری بسیار با اهمیت است زیرا ما هرچه از همهگیری دورتر میشویم ترجیح و نوع تقاضای بسیاری از مصرفکنندگان به سمت سازگاری با محیط زیست تغییر میکند.
اکنون دیگر سرمایهگذاریهای سازگار با محیطزیست موضوع داغ و مورد بحث گردشگران و سرمایهگذاران است و با انتخاب به عنوان شعار روز جهانی گردشگری (۲۷سپتامبر / ۵مهرماه) در کانون توجه قرار گرفتهاست.
سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) برای برجسته کردن موضوعات مهم شعار امسال را «گردشگری و سرمایهگذاری سبز» (Tourism and Green Investment) اعلام کرده است و بر سرمایهگذاری بیشتر و هدفمندتر در سه حوزه افراد، سیاره زمین و رفاه، تاکید کرده است.
این سازمان با تاکید بر سرمایهگذاری به عنوان یکی از اولویتهای بهبود گردشگری و توسعه آینده این صنعت، فراخوانی برای سرمایه گذاری و اقدام همه جانبه جامعه بین الملل حول یک راهبرد جدید اعلام کرده که بر اهمیت و نیاز حیاتی سرمایهگذاری در طرحهای آموزشی و ارتقا مهارتهای افراد، سرمایهگذاری در زیرساختهای پایدار و تحول سبز سیاره زمین، نوآوری و فناوری تاکید میکند، بدون شک تحقق گردشگری پایدار در گرو سرمایهگذاری پایدار است و صد البته اهمیت روز افزون گردشگری برای توسعه اقتصادی در سراسر جهان بیش از پیش مشخص است.
در سالهای اخیر بسیاری از شرکتها و نهادها در همه صنایع، از نفت پتروشیمی تا خوردو و ارتباطات گرفته تا سفر، به دنبال جایگزین های پایدار دیگری هستند. این جایگزین ها برای هر شرکت و صنعتی متفاوت به نظر میرسند و اهمیت آن اکنون بیش از گذشته است.
گردشگری سبز بهعنوان فعالیتهای گردشگری دوستدار محیطزیست با محورها و معانی مختلف تعریف میشود. در یک اصطلاح کلی، گردشگری سبز به معنای گردشگر دوستدار محیطزیست یا ارائه خدمات گردشگری دوستدار محیطزیست است. مفهوم گردشگری سبز به دلیل افزایش فشار دولتها برای بهبود عملکرد محیطزیستی با اتخاذ روشهای مدیریت محیطزیستی موثر و ملموس، برای شرکتها و اپراتورهای گردشگری بسیار جذاب خواهد بود؛ علاوهبر این، دستیابی و ارتقای جوایز زیستمحیطی شناخته شده بینالمللی میتواند برای شرکتهای گردشگری در بازاریابی خدمات مفید باشد. در نتیجه بسیاری از بخشهای ذیربط و مسئول توصیههایی را برای محصولات گردشگری سبز برای تنظیم اثرات منفی گردشگری ارائه میکنند.
سرمایهگذاری و تامین مالی نقش مهمی در حمایت از گذار به توسعه گردشگری با کربن کم، منابع کارآمد و فراگیر اجتماعی دارد. گردشگری یک صنعت فرابخشی است که تاثیرات گستردهای بر بخشهایی از جمله حملونقل، ساختمان، کشاورزی، مشاغل مختلف و تجارت دارد. طیف گستردهای از فرصتهای سرمایهگذاری سبز برای رسیدن به پایداری بیشتر در گردشگری، از جمله تامین مالی طرحها برای ساختمانهای سبز (بهویژه در بهرهوری انرژی)، مدیریت آب، مدیریت پسماند، انتقال بهرهوری انرژی، تنوع زیستی و میراثفرهنگی در دسترس است.
روند مصرفکننده برای شیوههای سبز
به گفته سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی (OECD)، در حالی که برای گردشگری پایدار نیازی به ایجاد ابزارهای سرمایهگذاری و تامین مالی جدید نیست، پروژههای گردشگری باید با ابزارهای تامین مالی سبز موجود ارتباط بهتری داشته باشند. از طرفی با نگاهی به آینده، نیاز به کاهش انتشار گازهای گلخانهای که حدود هشت درصد تولید آن به گردشگری اختصاص دارد، فرصت سرمایهگذاری قابلتوجهی در افزایش خطوط هوایی سبز، ساختمانهای سبز برای هتلها، استراحتگاهها، رستورانها و مهماننوازی زیستمحیطی و محصولات محلی فراهم میکند.
علاوهبر این گردشگری فرصتهای سرمایهگذاری مرتبط با راهحلها و فنآوریهای جدید را برای کربنزدایی بخش و تضمین زیرساختهای مقاوم در برابر آبوهوا از طریق راهحلهای سازگاری ارائه میدهد. مقابله با همه این فرصتها به پر کردن شکاف سرمایهگذاری سالانه چهار تریلیون دلاری برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار در کشورهای در حال توسعه کمک میکند.
سوئد یکی از کشورهایی است که همواره در مسیر استفاده از سوختهای طبیعی پیشگام بوده و فاصله چشمگیری را با سایر کشورها حفظ کرده است. سوئد هزینههای هنگفتی را در حوزههای مختلفی از جمله انرژی پاک، محیطزیست، انرژیهای تجدیدپذیر و فناوریهای جدید صرف کرده است.
دانمارک با امتیاز کلی ۷۷.۹ بهعنوان سبزترین کشور جهان در سال ۲۰۲۲ رتبهبندی شد. دانمارک قبلاً بهخاطر سیاستهای کارآمد در حوزه انتشار گازهای گلخانهای و تلاشهایش برای جلوگیری از تغییرات آبوهوایی شناخته شده بود، اما شاخص عملکرد زیستمحیطی (EPI) در سال۲۰۲۰ به این کشور برای عملکرد عالی در زمینههای انرژی پاک، کشاورزی پایدار و به اشتراک گذاشتن موفقیتها و بینشهای خود با ۱۹ شریک انرژی جهانی خود، از جمله ایالاتمتحده، چین، هند و ژاپن، تمجید کرد.
با این حال تقاضای رو به رشد مصرفکنندگان برای خرید از مشاغل با اعتبار زیستمحیطی قوی وجود دارد. بهعنوان مثال، ۸۴ درصد از مصرفکنندگان انگلیسی میگویند که خرید از شرکتی با سابقه محیطزیست ضعیف را متوقف میکنند. تقریباً نیمی از مصرفکنندگان انگلیس مایلند برای برندی که از آگاهی اجتماعی بیشتری برخوردار است، هزینه بیشتری بپردازند.
کشورهای اروپایی طیف گستردهای از اقدامات پایداری را برای کمک و تشویق مصرف پایدارتر اجرا میکنند. ابتکارات از صدور کوپنهای تعمیر لوازم الکترونیکی تا منصرف کردن مردم از خرید لوازم الکترونیکی جدید (اتریش)، برنامه تلفن همراهی که به فروشگاههای مواد غذایی اجازه میدهد باقیمانده مواد غذایی را به قیمت تمام شده به جای دور ریختن آنها بفروشند (دانمارک) و یک طرح سپردهگذاری برای بطریها و قوطیهای قابل بازیافت را شامل میشود (نروژ)، بنابراین رویکرد سازمانهای بینالمللی در برنامههای توسعهای توجه همزمان به توسعه گردشگری و بهرهگیری از اقتصاد سبز برای هدفگذاری و رسیدن به کربن صفر است و در این چارچوب توجه برنامهریزان کلان هر کشور برای همراهی با تصمیمات جهانی موجبات کاهش گازهای گلخانهای و رسیدن به آرمان گردشگری سبز میشود.»