یکی از مکان‌های تاریخی هر شهر که هویت و اصالتش رو به رخ می‌کشه، بازارهای اون شهره. این بازارها هستند که روزگاری یکی از مهم‌ترین محل‌های درآمد مردم بودند. در اونجا به داد و ستد می‌پرداختند و زندگی روزمره‌شون رو می‌گذروندند. مهم‌ترین بازار تاریخی ایران رد همدان قرار گرفته که امروز می‌خوایم از نزدیک این بازار رو ببینیم و درباره تاریخچه‌اش صحبت کنیم.

درباره بازار همدان

شاید بشه گفت بزرگ‌ترین بازار قدیمی ایران بازار همدان باشه! بازاری با ۳۰ هکتار وسعت! این بنا در دوره قاجار ساخته شده و اصلی‌ترین بازار شهر همدان به حساب میاد. بازار همدان بخش‌های مختلفی داره که معروف‌ترین اون‌ها شامل سرای گلشن، سرای پیغمبر، سرای میرزا کاظم و سرای نهاوندی‌ها میشه.

در این بازار تقریبا میتونی هر چیزی که فکرش رو میکنی خریداری کنی اما اصلی‌ترین کالاهایی که میشه توی این بازار تهیه کرد شامل ادویه، خشکبار، ظروف مسی، کیف و کفش، فرش دستبافت و… میشه. این بازار در خیابان شهدا و در نزدیکی میدان امام خمینی قرار داره و ساعت کار اون از ساعت هشت صبح تا ۲۱ شب هست.

در برخی از اسناد تاریخی، قدمت این بازار رو به دوران حکومت سامانیان در قرن چهارم پس از هجرت نسبت دادند. برخی معتقدند این بنا در دوره صفویه ساخته شده. هرچند حتی عده‌ای از مورخین اعتقاد دارند تاریخ بازار سنتی همدان، به خیلی قبل‌تر، زمانی که هگمتانه پایتخت کشور در دوران حکومت مادها بوده، برمی‌گرده و بخش‌هایی از بازار، برای داد و ستد و بازرگانی استفاده می‌شده. همدان که نقطه‌ی مهمی از کشور، از دیرباز تاکنون بوده، محل عبور کاروان‌های مختلفی بود که برای تجارت، به نقاط مختلف شکور و دنیا سفر می‌کردند. بازار بزرگ در پاسخ به چنین تقاضایی احداث شد تا تاجران بتونند محصولات خودشون رو عرضه کنند و خریداران، کالای موردنظر رو بخرند. برای همین نظریه سوم، نظریه درست‌تری بوده؛ اما شکل امروزی بازار، به معماری دوران صفویه شباهت بیشتری داره. گفتنیه که، مجموعه تاریخی بازار همدان در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده.

بازار همدان از گردهم آمدن سراها، راسته‌ها، گره‌ها، میدان‌ها، حجره‌ها و مسجد جامع، مسجد پیغمبر و شاهزاده حسین به وجود آمده. بازارهای بزرگ در ایران، معمولاً به صورت مسقف ساخته می‌شدند و در آن‌ها، انواع و اقسام حرفه و مشاغل، مشغول داد و ستد بودند. با توجه به گسترش بازار، تمام قسمت‌های آن مسقف نیست. درهرحال، بخش مسقف از گنبدهای مختلفی تشکیل شده که بین هر گنبد، یک الوار چوب، به عنوان پایه، قرار گرفته. این گنبدها به جریان باد و خنک نگه داشتن بازار در گرما و جلوگیری از خیس شدن کالاها و مردم در شهر سرد و برفی‌ای چون همدان کمک می‌کنند.

هتل‌های همدان در نزدیکی بازار قدیمی شهر

هتل پارسیان همدان

هتل باباطاهر همدان

هتل آپارتمان هگمتانه همدان

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای