دسترسی سریع

واقعیت اینه که وقتی صحبت از جاهای دیدنی ایران می‌شه قطعا شما اسم سه تا شهر شیراز، یزد و اصفهان رو می‌شنوید. یعنی یه جورایی تهران با اینکه پایتخت ایرانه، کمتر توی لیست جاهای دیدنی ایران بهش اشاره می‌شه. البته این موضوع اصلا از لطف شهرهای دیگه ایران مثل شهرهای شمالی و جنوبی یا حتی زیارتی و غربی و شرقی کم نمی‌کنه، اما موضوعی که هست اینه که این سه تا شهر به دلیل داشتن بافت تاریخی قابل توجه خیلی مورد توجه توریست‌ها قرار گرفتن، به همین دلیل هم هست که بهشون لقب مثلث گردشگری ایران رو دادن.

توی این متن از مجله گردشگری سفربازی می‌خوام براتون از مثلث گردشگری ایران بگم. از اینکه چرا سه شهر شیراز، اصفهان و یزد جزء این مثلث هستن و اینکه هر کدوم این شهرها چه جاهای دیدنی دارن که ارزش داره حتما بهشون سفر کنید و اونجارو از نزدیک ببینید. البته بهترین فصل سفر به هرکدوم این شهرها رو هم با هم بررسی می‌کنیم. شما هم اگه به مثلث گردشگری ایران سفر کردید حتما برامون از تجربه‌هاتون بنویسید.

 

 

چرا این سه شهر مثلث گردشگری ایران رو ساختن؟

اون چیزی که این سه شهر رو مثلث گردشگری ایران کرد مشترکات فرهنگی و ساختار شهری بود که با هم داشتن. شما اگه به بافت تاریخی این سه شهر دقت کنید می‌بینید که شباهت اونا به هم باعث می‌شه حتی گاهی نیاز باشه ما زیر عکس‌هامون توصیح بدیم که دقیقا توی چه شهری بودیم چرا که گاهی مثلا بافت تاریخی یزد با اصفهان اشتباه گرفته شده. از طرفی این سه شهر از نظر دسترسی یه مثلث رو تشکیل می‌دن. سه نقطه‌ای در مرکز ایران که وقتی به هم وصل می‌شن یه مثلث طلایی یه اسم مثلث گردشگری ایران رو ساختن. به همین دلیل هم گردشگرانی که به ایران سفر می‌کنن معمولا این سه شهر رو در لیست خودشون دارن و برای دیدن اونا برنامه‌ریزی می‌کنن. در ادامه توضیح می‌دیم که هر کدوم از شهرهای عنوان شده چه جاهای دیدنی دارن و بهتره که توی چه فصلی به این شهرها سفر کنید.

سفربازی - شهر شیراز

شهر شیراز

شهر شیراز ضلع جنوبی مثلث گردشگری ایران و جاهای دیدنی این شهر

شیراز، کلان‌شهری در ایران و مرکز استان فارس در جنوب کشوره. شیراز آب‌وهوای معتدلی داره و از سمت غرب به کوه دراک، از سمت شمال به کوه‌های بمو، سبزپوشان، چهل‌مقام و باباکوهی (از رشته‌کوه‌های زاگرس) محدود شده.

نام شیراز در کتاب‌ها و سندهای تاریخی، با نام‌های مختلفی مثل، «تیرازیس»، «شیرازیس» و «شیراز» به ثبت رسیده. محل اولیهٔ این شهر در محل قلعهٔ ابونصر بوده. شیراز در دوران بنی‌امیه به محل فعلی منتقل می‌شه و به بهای نابودیِ اصطخر، پایتخت قدیمیِ فارس، رونق می‌گیره. این شهر در دوران صفاریان، بوییان و زندیان، پایتخت ایران بوده.

شیراز از دیرباز به واسطهٔ مرکزیت نسبیش در منطقهٔ زاگرس جنوبی و واقع‌شدن در یک منطقهٔ به نسبت حاصل‌خیز، محلی طبیعی برای مبادلات محلی کالا بین کشاورزان، یک‌جانشینان و عشایر بوده. همچنین این شهر در مسیر راه‌های تجاری داخل ایران به بندرهای جنوب مثل بندرعباس و بندر بوشهر قرار گرفته. شیراز به‌خاطر جاذبه‌های تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی زیادش، همیشه گردشگران بسیاری رو به سوی خودش جذب کرده. بیشتر مردم شیراز فارسی‌زبان هستن و به لهجهٔ شیرازی حرف می‌زنن.

باغ ارم، باغی که شاهد وقایع مختلفی از تاریخ بوده

باغ ارم شیراز، باغی زیبا و سرسبز که در شمال غرب شهر شیرازه و هر ساله گردشگران داخلی و خارجی بسیاری رو مجذوب زیبایی‌های خودش می‌کنه. اگر از بالا به باغ ارم شیراز نگاه کنیم مثل مستطیله که در دوره‌های مختلف زمانی مساحتش دستخوش تغییر شده، اما امروزه مساحتش نزدیک به۱۱۰ هزار مترمربعه. پیاده‌راه اصلی که از مقابل استخر اصلی شروع می‌شه و تا انتهای باغ ارم کشیده شده با جوی آبی در وسط و گل‌کاری‌های زیبا تزئین شده. در اطراف این پیاده‌راه، مسیر عبور عریض‌تری کشیده شده که اطرافش رو درختان سرو سربه‌فلک‌کشیده‌ای محصور کرده. استخر اصلی مساحتی بیش از ۳۰۰ متر داره که با انعکاس تصویر عمارت در اون و نخل‌های زیبای اطرافش منظره‌ای خیره‌کننده رو به بازدیدکنندگانش هدیه می‌ده. به دلیل شیب باغ، جوی‌های آب پله دارن که باعث خروشان‌تر شدن صدای آب شدن. می‌تونید ساعاتی رو به دور از شلوغی شهر و هر دغدغه‌ای در پیاده‌رو‌های این باغ قدم بزنید و از هوای مطبوع و گونه‌های گیاهی متنوعش لذت ببرید. درختان زیادی از گونه‌های مختف در باغ ارم شیراز کاشته شدن درست مثل سرو، کاج، افرا، بیدمجنون و درختان نارنج که بوی اونا در فصل بهار هوش از سر گردشگران می‌بره. غیر از همه اینا، می‌تونید شاهد انواع درختچه‌های زینتی، گل‌ها و بوته‌ها در سرتاسر باغ باشید. چطوری بریم باغ ارم؟ نزدیک‌ترین ایستگاه مترو به باغ ارم، ایستگاه متروی نمازیه که پس از پیاده شدن از قطار می‌تونید با حدود ۱۰ دقیقه پیاده‌روی و عبور از میدان دانشجو و میدان ارم، به باغ ارم برسید یا با استفاده از تاکسی به‌سمت باغ برید.

سفربازی - مسجد نصیرالملک

مسجد نصیرالملک

مسجد نصیرالملک؛ جایی که با عظمت و شکوهش جاذبه‌های دنیا رو به چالش کشید

مسجد نصیرالملک کلکسیونی از هنرهای ناب ایرانیان رو در معماری منحصربفردش جای داده. از طراحی بیرونی و داخلی استادانه‌اش گرفته تا مقرنس‌کاری‌ها و کاشی‌کاری‌های پیچیده و هنرمندانه‌اش، این مکان مثل نگینی بر تاج جاذبه‌های تاریخی می‌درخشه.

مسجد نصیرالملک شیراز دو ایوان شمالی و جنوبی داره که ایوان شمالیش از نظر زیبایی و طراحی بسیار شکیل‌تر و جذاب‌تر از ایوان جنوبیه و ایوان جنوبی صرفا برای قرینه‌سازی طراحی شده. در ایوان شمالی این مسجد دو شبستان مختلف شرقی و غربی دیده می‌شه که هر کدوم با کاربردی متفاوت در فاصله نسبتا کمی از هم قرار گرفتن. در حین ورود به این مسجد با درب چوبی بزرگی روبرو می‌شید که از قابی محکم و سنگی، مزین به تزئینات اسلیمی تشکیل شده. بالای قاب مرمرین درب چوبی مسجد نصیرالملک شیراز، شعری دو بیتی از شوریده شیرازی همراه با اطلاعاتی از قبیل نام سازنده مسجد و تاریخ اتمام ساختش نوشته شده.

کاشی‌کاری‌ها و مقرنس‌کاری‌های زیبا و پیچیده این بنا از همین نقطه آغاز می‌شه. بعد از عبور از پیچ ۹۰ درجه هشتی، وارد راهروی می‌شید که با فضای تاریک خودش چشمای بیننده رو برای رونمایی از زیباترین بخش بنای مسجد آماده می‌کنه. منظره شگفت‌انگیز و خیره‌کننده‌ای که در انتهای راهرویی تاریک قرار داره، حیاطه نورانی و درخشان؛ حیاطی چهارگوش با فضایی رویایی و دلنشین که در مرکزش حوضی زیبا، حوضی که با گلدان‌هایی رنگارنگ تزئین شده، قرار گرفته. چطوری بریم مسجد نصیرالملک؟ کافیه در ایستگاه ولیعصر شیراز پیاده بشید تا با طی حدود ۱.۵ کیلومتر، به مسجد نصیرالملک برسید.

حافظیه؛ فضایی رویایی که در شب خیلی دیدنی‌تره

حدودا ۶۵ سال بعد از درگذشت حافظ شیرازی، حاکم فارس یعنی میرزا ابوالقاسم بابر گورکانی به وزیر خودش دستور می‌ده تا روی مزار حافظ یک بنای گنبد‌مانند بسازه. حاکم فارس همچنین دستور به ساخت یک حوض در نزدیکی این مزار می‌ده. پس از اون چند بار گنبد ساخته شده مرمت می‌شه. در اوایل دوران زندیه به دستور کریم‌خان زند باغ بزرگ‌تر شده و دیوارکشی می‌شه. در این دوران با ساخت یک بنا که امروزه به نام چهار ستون کریمخانی مشهوره، باغ به دو قسمت نارنجستان و قبرستان تقسیم می‌شه. همچنین به دستور کریم‌خان یک سنگ مرمر در بالای قبر قرار می‌گیره که امروزه هم اونو می‌تونید ببینید.

وقتی وارد حافظیه می‌شید، با یک باغ بزرگ و سرسبز با درختان بهار نارنج مواجه می‌شید. تماشای جزئیات این بنا می‌تونه جالب باشه. مجموعه حافظیه از معماری دوره زندیه الهام گرفته و با دو هکتار مساحت از دو بخش شمالی و جنوبی تشکیل شده که با یک تالار از هم جدا شدن. یک جوی آب از وسط این باغ می‌گذره که منظره بی‌نظیری رو خلق می‌کنه. چطوری بریم حافظیه؟ آرامگاه حافظ در استان فارس، شیراز، منطقه سه، بین چهارراه حافظیه و چهارراه ادبیات قرار گرفته. اگر از مسیر مرودشت به شیراز برید پس از ورود به شهر ابتدا دروازه قرآن رو می‌بینید. کافیه پس از دیدن این جاذبه وارد بلوار آیت‌الله ربانی بشید و پس از رسیدن به میدان ابوالکلام آزاد مسیر رو همچنان در بلوار ربانی ادامه بدید. پس از رسیدن به میدان قائم به چپ بپیچید تا وارد خیابان آزادی بشید. کمی جلوتر به مقصد می‌رسید.

سفربازی - خانه زینت‌الملوک

خانه زینت‌الملوک

خانه زینت‌الملوک که اندرونی خانه قوام بوده

عمارت زینت‌الملوک بخشی از مجموعه نارنجستان قوامه. این بنا به‌اندازه یک کوچه با خانه قوام فاصله داره و از طریق دالان و راهی زیرزمینی به اون خونه راه پیدا می‌کنه. خانه زینت‌الملک در حقیقت، اندرونی خانه قوام بوده و محلی برای تردد محارم عمارت به شمار می‌رفته.

ورودی خانه زینت‌الملوک تزئیناتی داره؛ معرق‌کاری شده، از هشتی که عبور می‌کنید، راه‌رویی وجود داره که با زاویه شمال شرقی وارد حیاط بنا می‌شه. در حیاط هم دو باغچه زیبا و حوضی بزرگ و کوچک وجود داره. تزئینات خانه زینت‌الملوک هم دیدنیه. در قسمت بالایی ساختمان می‌شهد کاشی‌کاری‌هایی رو دید که به شکل هلالی و در هفت رنگ مختلف قرار گرفتن. تصاویر و نقوشی هم در بنا دیده می‌شه. برای مثال، نقش‌هایی از خورشید، دو فرشته، دو شیر با شمشیرهایی در دست و آیه‌ای از قرآن.

بخش‌های دیگه خانه شامل ایوانی بدون سقفه. در قسمت شرقی حیاط هم ۲۰ اتاق وجود داره؛ این اتاق‌ها به هم متصل‌ هستن و راه دارن. تالار شاه‌نشین بنا در غرب قرار گرفته و آینه‌کاری‌هایی در اون وجود داره که در کنار گچ‌بری‌هایی با تصاویر اروپایی، دیدنی هستن. چطوری بریم خانه زینت‌الملوک؟ اگر می‌خواید سری به خانه زینت‌الملوک بزنید باید راهی گود عرب‌ها بشید. گود عرب‌ها در خیابان لطفعلی‌خان زند قرار گرفته. این خیابان در کوچه کناری نارنجستان قوام قرار داره.

سعدیه شیراز سبکی مدرن در عین حال سنتی

وقتی به آرامگاه سعدی نگاه می‌کنیم، یک ساختمان به سبک معماری سنتیِ ایرانی اما کاملا مدرن می‌بینیم. طرح بنای این آرامگاه از کاخ چهل‌ستون الهام گرفته ‌شده و تلفیقی از معماری قدیمی و مدرن ایرانیه. معمار این بنای باشکوه، محسن فروغیه که طرح بنا رو با همکاری علی‌اکبر صادق اجرا کرده. محسن فروغی معمار مدرنیستی بود که به تاریخ و پیشینه‌ی فرهنگی ایران عشق می‌ورزید. او برداشت فرمال و ظاهری از تاریخ رو سطحی‌نگری همکاران جوان خودش می‌دونست و بر این عقیده بود که رابطه‌ی ساختمان‌ها را از نظر سبک و شکل می‌شه به دو دسته تقسیم کرد:، رابطه ظاهری و رابطه حقیقی. برای فروغی، رابطه ظاهری به مانند ساختمان‌های ساخته شده در ابتدای دوره شکل‌گیری معماری ساسانیه که با الگوبرداری از معماری هخامنشی درصدد خلق شباهت بین معماری ساسانی و هخامنشی بودن. این ساختمان با ۲۵۷ مترمربع زیربنا، از یک ایوان با ۸ ستون و یک تالار بلند تشکیل ‌شده که مزار سعدی در نقطه تقاطع اوناست. در انتهای تالار هم به مزار شوریده شیرازی می‌رسیم.

بنای اصلی که مقبره سعدی در اونه، از بیرون به شکل یک مکعب به نظر می‌رسه اما در داخل به صورت یک هشت‌ضلعیه. سنگ قبر سعدی در وسط این عمارت قرار داره و در چهار ضلعش کتیبه‌هایی کاشی‌کاری‌شده تزئین شده با اشعار سعدی دیده می‌شه. متن کتیبه‌ها از گلستان، بوستان، بدایع و طیبات سعدی انتخاب و به خط «ابراهیم ابوذری» نوشته شدن. سمت چپ آرامگاه رو به رواق بلندی باز می‌شه که ستون‌هاش در نهایت به مزار شوریده شیرازی می‌رسن. چطوری به سعدیه بریم؟ آرامگاه سعدی در شمال شرق شیراز و در دامنه کوه قرار داره و در انتهای خیابان بوستان و کنار باغ دلگشا واقع شده.

دیگر جاهای دیدنی شیراز

اگر بخوایم تمام جاهای دیدنی شیراز رو براتون بنویسیم اصلا با یک متن نمیشه این کار رو کرد و از حوصله‌ی شما هم خارجه. پس در ادامه یه لیست درست کردم ااز جاهای دیدنی شیراز که توصیه می‌کنم در سفرتون به شیراز حتما این مناطق رو ببینید:

  • عمارت شاپوری
  • مسجد جامع عتیق شیراز
  • باغ نارنجستان قوام
  • بازار وکیل شیراز
  • حمام وکیل شیراز
  • مسجد مشیر
  • ارگ کریم خان زند
  • شاهچراغ
  • باغ دلگشا
  • دروازه قرآن شیراز
  • باغ عفیف آباد شیراز
  • آب انبار وکیل (موزه آب)
  • آرامگاه خواجوی کرمانی
  • باغ پرندگان شیراز
  • آرامگاه بابا کوهی
  • سرای مشیر شیراز
  • موزه موسیقی شیراز (خانه منطقی نژاد)
  • خانه سعادت (موزه خاتم)
  • خانه فروغ الملک (موزه هنر مشکین فام)
  • موزه پارس شیراز
  • مسجد نو شیراز
  • باغ تخت شیراز
  • خانه صابر
  • آرامگاه شاه شجاع
  • آرامگاه شیخ روزبهان
  • عمارت دیوانخانه قوام ملکی
  • آرامگاه بی‌‌بی دختران
  • روستای قلات
  • باغ جنت شیراز
  • پاساژ شهر شب
  • باغ موزه هفت تنان
  • موزه رادیو شیراز
  • گهواره دید شیراز
  • باغ جهان‌‌نما
  • باغ ملی شیراز
  • مدرسه خان شیراز
  • رصدخانه ابوریحان بیرونی
  • بازار مسگرهای شیراز
  • آرامگاه علی بن حمزه
  • قبرستان دارالسلام
  • آرامگاه سیبویه شیراز

شهر یزد ضلع مرکزی مثلث گردشگری ایران و جاهای دیدنی این شهر

یزد مرکز استان یزد و شهرستان یزد و یکی از کلانشهرهای ایرانه. یزد به عنوان نخستین شهر خشت خام جهان معروفه و به عنوان نخستین شهر تاریخی ایران و بیست‌ودومین اثر تاریخی کشور در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده. شهر یزد یکی از قطب‌های پزشکی و فرهنگی ایران به‌شمار میاد و نخستین صندوق امانات جهان ۱۷۰۰ سال پیش در حوضه تمدن این شهر بنا شده. اوج آبادانی یزد، از سدهٔ «هشتم هجری» به بعد بوده و اتابکان یزد از مهم‌ترین عوامل پیشرفت این شهر در سده‌های گذشته به‌شمار می‌رن. یزد به عنوان شهر بادگیرها، دارالعباده، دارالعلم و دارالعمل، شهر دوچرخه‌ها، شهر شیرینی، شهر قنات و قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب هم معروفه.

 

 

بلنترین بادگیر جهان در باغ دولت‌آباد یزد

در این باغ زیبا یکی از اصیل‌ترین طرح‌های باغ ایرانی به کار رفته و مثل سایر باغ‌های ایرانی فضای باغ در وسطه و ساختمان‌ها در اطراف. این باغ زیبا دارای چهار بنای اصلیه که سه مورد از اونا هشتی، تالار طنبی و سردر نام دارن و چندین اتاق زمستانی هم در این مجموعه وجود داره. باغ دارای دو بخش مستطیل شکله که به صورت عمود روی هم قرار دارن و دو بخش مختلف اندرونی و بیرونی رو شامل می‌شن. یکی از ممتازترین قسمت معماری این باغ، بادگیر مرتفع اونه که با بیش از ۳۳.۸ متر به شکل هشت ضلعی به عنوان بلندترین بادگیر جهان شناخته‌ شده. دراین ساختمان تلفیق باد و آب باعث گذر هوای خنک از زیر بادگیر به قسمت شاه‌ نشین و تالارها می‌شه. باغ دولت‌آباد یزد در طی تاریخ کاربری مختلفی مثل سکونتگاهی، حکومتی داشته و باغ بیرونی محلی برای انجام تشریفات حکومتی، مراسم ورزشی و اداره امور شهری و باغ اندرونی هم بخش خصوصی و اقامتگاهی بوده. چطوری به باغ دولت‌آباد بریم؟ این باغ زیبا در بلوار دولت‌آباده و دسترسی بهش از طریق وسایل نقلیه عمومی امکان‌پذیره. اگه بخواید از طریق اتوبوس اقدام کنید، نزدیک‌ترین ایستگاه اتوبوس به باغ دولت‌آباد، سه‌راه شحنه‌اس که باید سوار اتوبوس امام خمینی – دولت آباد بشید. در اصلی باغ دولت‌آباد در خیابان شهید رجایی و درب دیگه در بلوار دولت‌آباده.

سفربازی - بافت تاریخی یزد

بافت تاریخی یزد

بافت تاریخی یزد فضایی منحصربه‌فرد

این بافت سنتی و تاریخی یکی از نمونه‌های شاخص معماری به شمار می‌ره. در معماری خانه‌ها و کوچه‌ها جهت وزش باد و تابش خورشید در نظر گرفته شده. هر خانه بخش‌هایی داره که عبارتند از، بخش بیرونی و اندرونی حیاط، تختگاه، تالار، بادگیر، سردر، هشتی، اتاق‌های مجزا برای کارهای مختلف روزانه، آشپزخانه و آب انبار. از جذب‌بترین بخش‌های هر خانه داشتن سیستم‌های تهویه طبیعی به نام بادگیره که دریچه‌هایی برای ورود باده و به‌وسیله‌ی این بادگیرها دمای هوا کنترل می‌شه. از جذابیت‌های دیگه خانه‌های بافت تاریخی یزد می‌شه آب انبارها رو گفت که شامل حوضی سر پوشیده هستن و در بخش زیرزمین خانه‌ها ساخته شده که سقف و گنبدشون ‌خشتی یا آجری بوده و آب داخل این آب انبارها در فصول پر بارون جمع و ذخیره می ‌شه تا در زمانی که بارش کمه مورد استفاده قرار بگیره.

کوچه‌های یزد، کوچه‌هایی باریک و پیچ‌درپیچه که به کوچه‌های آشتی‌کنون معروفه که در بین دیوارهای بلند خونه‌ها قرار گرفتن. دیوارها از اون جهت بلنده که در کوچه‌ها سایه باشه و پیچ‌ها بدلیل شکستن سرعت بادهای تند وجود دارن. همچنین در بخش‌هایی از کوچه‌ها قسمت‌هایی مسقف به اسم ساباط وجود داره که برای ایجاد سایه برای عابران طراحی شده. چطوری به بافت تاریخی یزد بریم؟ بافت تاریخی یزد بخشی از شهر یزد رو دربرمی‌گیره که از معماری با خشت و گل ساخته شده و محله‌هایی خاص رو شامل می‌شه. وقتی خودتون رو به میدان کشاورز برسونید می‌تونید بافت تاریخی رو ببینید.

مسجد جامع یزد فقط یه مسجد ساده نیست

مسجد جامع یزد به شیوه یک ایوان در دل کویره و در طی حدود ۱۰۰۰ سال و سه دوره بنا شده پایه‌های اصلی مسجد در زمان ساسانیان بر روی یک آتشکده گذاشته شد ولی بعد از اسلام در دوره ایلخانی و تیموری بصورت مسجد تکمیل شد. بنای گنبد‌خانه متعلق به دوره ایلخانی و سر در رفیع مسجد متعلق به زمان شاهرخ و دوره تیموریه. این بنا از لحاظ خوابیدگی گنبد، سردر رفیع و بلند و همچنین کاشی‌کاری زیبا و منحصربه‌فرد، شهرت داره.

مسجد جامع در یزد قدیم، داخل حصار شهر قرار گرفته و در سده چهارم ه.ق به حومه شهر نزدیک شد. ۵۰۰ مترمربع از ۹۸۰۰ مترمربع زیربنای مسجد رو، کاشی‌ها و کتیبه‌ها تشکیل می‌دن. طول مسجد ۱۰۴ متر و عرضش ۹۹ مترمربعه. این بنا ۷ ورودی داره که به کوچه‌های اطراف باز می‌شن. چطوری به مسجد جامع یزد بریم؟ مسجد جامع یزد در ضلع غربی خیابان امام خمینی و در یکی از محله‌های قدیمیه. چهارسوق و بازار شاهی یزد، از بناهای تاریخی قرن هشتمی، در انتهای خیابان مسجد جامع و در ضلع جنوب شرقی اون هستن.

آب‌ انبار امیرچخماق جایی با آب خیلی خیلی خنک

آب‌‌انبار امیرچخماق که با نام آب‌‌انبار فاطمه ستی هم شناخته می‌شه، از آب‌انبارهای قدیمی شهر یزده. با قدمتی که به دوره صفویه برمی‌گرده. این آب‌انبار دو در ورودی داره، یکی از این درها در میدان امیرچخماق و اون یکی در کوچه‌ای مجاورش قرار گرفته. از ویژگی‌های این آب‌انبار قدیمی پنج بادگیر خشتی هشت‌وجهی جهت خنک کردن و مخزنی بزرگ برای نگهداری آب با تهویه‌ای طبیعیه. گنبد تخم‌مرغی بنا هم آجریه. در حال حاضر سقفی جدید در وسط مخزن آب‌انبار قرار داره که گنبد آب‌انبار رو از مخزن جدا می‌کنه. ظاهرا در دوره‌ای این آب‌انبار به زورخانه تبدیل شده بوده و ساخت سقف هم در راستای تغییر کاربری بوده. چطوری به آب‌انبار امیرچخماق بریم؟ بدونید که این آب انیار در خیابان امام خمینی، میدان امیرچخماق، جنب بازارچه حاجی قنبر واقع شده.

سفربازی - آتشکده بهرام

آتشکده بهرام

آتشکده بهرام که آتش مردم رو برای همیشه تامین می‌کرد

ساختمان اصلی آتشکده روی ارتفاعی حدود یک متر و چهل سانت از زمین و در میان حیاط بزرگی که درختای همیشه سرسبز سرو و کاج اون رو پوشوندن، قرارداره. نگاره فروهر و سرستون‌های سنگی اون زیبایی ویژه‌ای بهش داده و روبروی این بنا حوض آبی قرار داره. اینکه آتشکده‌ها کنار آب باشن از خصوصیت‌های آتشکده‌ها بوده.

سرستون‌های سنگی جلو تالار ساختمان اصلی و سنگ‌های گلدار پای دیوارها کار هنرمندان اصفهانیه. این هنرمندان سنگ‌ها رو در اصفهان تراشیده و بعدش تا یزد بردن. نگار کاشی‌های فروهر بر بالای سردر ورودی، کار هنرمندان کاشی‌کار یزدیه و معماری کل این بنا از معماری آتشکده‌های پارسیان تأثیر گرفته. چطوری به آتشکده بهرام بریم؟ آتشکده زرتشتیان یا بهرام در بلوار شهید منتظر قائم، خیابان آیت‌الله کاشانی قرار گرفته.

سفربازی - آب انبار شش بادگیر

آب انبار شش بادگیر

آب‌انبار شش بادگیر مورد استفاده اقلیت‌های مذهبی

آب‌انبار شش بادگیر مربوط به دوره معاصره و در یزد، محله شش بادگیری، کوچه شش بادگیر واقع شده. این بنا دارای دو ورودی (یکی در شمال و اون یکی در جنوب مخزن)، شش بادگیر و مخزن بزرگی به حجم دو هزار متر مکعبه. این آب‌انبار پنجاه و پنج پله داره. ورودی آب‌انبار در قسمت جنوبیه و بین پله‌های بیست و پنج و بیست و شش اون، از بالا یک هشتی با سنگ‌فرش آجری قرار داره و طاق آب‌انبار بعد از هشتی شروع می‌شه. شیرش هم در قسمت ورودی شمالیه. ورودی شمالی نسبت به مخزن شیر، قرینه ورودی جنوبیه. آب‌انبار گنبد تخم‌مرغی شکل داره.

این آب‌انبار شش بادگیر داره سه بادگیرش از ابتدا ساخته شده و سه بادگیر دیگه بعدها به اون الحاق شده. شش بادگیر آب‌انبار با توجه به شرایط اقلیمی و جهت باد در این منطقه به شکل ۸ وجهی هستن. برای شهرهای کویری مثل یزد ارزش آب بیشتر از هر جای دیگه است. در این شهر بیش از ۷۵ آب‌انبار وجود داره که ۱۸۰سال پیش در دوره قاجاره ساخته شدن. چطوری به آب‌انبار شش بادگیر بریم؟ کافیه بدونید که این آب‌انبار در خیابان دهم فروردین، محله تل یزد، کوچه شش بادگیر قرار گرفته.

دیگر جاهای دیدنی شهر یزد

قطعا این شهر با توجه به تاریخچه‌ای که داره انقدر جای دیدنی در خوشد جای داده که نشه همرو فقط توی یه متن کوتاه نوشت. به همین دلیل در ادامه من لیستی از اونا رو در اختیارتون قرار می‌دم که رد سفر بعدیتون به شهر یزد سردرگم نباشید:

  • قنات زارچ
  • خانه هنر یزد
  • مجموعه زیرزمینی تاریخی دروازه مهریز یزد
  • بازار خان یزد
  • مرکز فرهنگی موزه‌ای نور و روشنایی یزد
  • میدان خان یزد
  • دخمه زرتشتیان یزد
  • میدان ساعت یزد
  • آب‌انبار رستم گیو
  • مجموعه شاهزاده فاضل یزد
  • حمام خان یزد
  • حمام ابوالمعالی یزد
  • خانه لاری‌ها
  • مدرسه ضیائیه (زندان اسکندر)
  • خانه رسولیان یزد
  • بقعه سید رکن‌الدین
  • بازار زرگری یزد
  • بقعه دوازده امام یزد
  • برج و باروهای یزد
  • آرامگاه سید شمس‌‌الدین
  • کنیسه‌ ملا آقا‌بابا
  • بازار مسگرها
سفربازی - اصفهان

اصفهان

شهر اصفهان ضلع شمالی مثلث گردشگری ایران و جاهای دیدنی این شهر

اصفهان، یکی از کلان‌شهرهای تاریخی در مرکز ایران و مرکز استان اصفهان و شهرستان اصفهانه. شهری پر جنب‌وجوش که در امتداد رودخانه‌ای دیدنی با سه میراث جهانی یونسکو، معماری باستانی اسلامی، پل‌های باشکوه و مکان‌های پنهان زیاد برای کشف قرار داره. این شهر سومین شهر پرجمعیت ایرانه. توی این شهر هر چه به سمت جنوب و کوه‌های جنوبی شهر بریم لوکس‌تر می‌شه و خونه‌های گرون‌تری توی این مناطق پیدا می‌شن.در کل، جنوب زاینده‌رود بهتر از بخش شمالیشه. شهر اصفهان کلان‌شهری بوده که اسمش همیشه در کنار رودخونه زاینده‌رود میاد. تاریخ اصفهان به دوران باستان بر‌می‌گرده. پل‌های زیبا از رودخونه ساده‌اش عبور کرده و صدها گنبد و مناره خط افق رو برجسته می‌کنن. در معرفی شهر اصفهان از جاذبه‌ها، شرایط آب‌وهوایی و… نباید غافل شد.

میدان نقش‌جهان

میدان نقش‌جهان

کجای دنیا اثری مثل میدان نقش‌جهان می‎‌شه دید

میدان نقش‌جهان، یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری و میدان مرکزی شهراصفهانه. توی این میدان تعدادی دیگه از بناهای تاریخی و باستانی هم قرار گرفته. این میدان در شمال شهر اصفهانه. سالانه گردشگران بسیار زیادی از این میدان دیدن می‌کنن. پیش از سال ۱۳۵۷، به این منطقه میدان شاه هم گفته می‌شد. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، نقش جهان به طور رسمی میدان امام اصفهان شد. نقش جهان در طول تاریخ با نام‌های میدان اصلی، میدان بزرگ، میدان قصر، میدان سلطنتی و میدان نو هم شناخته می‌شد. پیش از دوره صفویه، توی این میدان یک باغ زیبا به نام نقش‌جهان وجود داشت. نقش جهان نام شهری در کشور آذربایجان بود که امروزه به نخجوان تغییر پیدا کرده.

 

 

توی این منطقه یک باغ بزرگ وجود داشت. بخش مرکزی میدان، کوشک نامیده می‌شد. توی این منطقه بناهای نظامی از دوره آق‌قویونلوها و تیموریان قرار گرفته. با از بین رفتن این باغ، الان این قسمت در بخش غربی میدان قرار داره و عمارت عالی قاپو در اون قرار گرفته. در دوره سلجوقیان جشن‌ها و عیدهای بسیار مهمی در این میدان برگزار می‌شد. چطوری به میدان نقش‌جهان بریم؟ میدان نقش‌جهان در شمال شهر اصفهانه و سه تا محور داره: محور شمالی – جنوبی اون مسجد امام رو به دروازه قیصر متصل می کنه. محور شرقی – غربی هم از عمارت عالی‌قاپو تا مسجد امام در نظر گرفته می‌شه. محور شرقی – غربی دوم هم از راستای کاخ چهل‌ستون تا ساختمان‌های نزدیک زاینده‌رود ادامه داره.

کاخ عالی‌قاپو درست یه نگین برجسته روی انگشتر میدان نقش‌جهانه

کاخ عالی قاپو که یکی از زیباترین جاهای دیدنی اصفهانه در ضلع غربی مجموعه تاریخی نقش‌جهان درست روبروی مسجد شیخ لطف‌الله قرار داره. بنای باشکوه کاخی که بعد از گذشت بیش از ۴۰۰ سال همچنان استوار و پابرجاست. اون چیزی که در نگاه اول در ذهن هر بیننده نقش می‌بنده اینه که کاخی که الان بی هیچ چلچراغ و پرده‌ای و تزیینات و لوازمیه چه روزگارانی بر خودش دیده. چه کسانی در این کاخ رفت‌وآمد داشتن و بر اونا چه گذشته.

در محوطه نقش‌جهان وقتی روبروی کاخ هستید کاخ دو طبقه به نظر میاد. اما عالی قاپو ۶ طبقه‌اس و ۴۸ متره. ایوان بلند کاخ با ستون‌های زیبا از جنس درخت چنار به خوبی به چشمتون میاد و جلوه‌گری می‌کنه. به طور کلی می‌شه گفت طبقات عالی قاپو دارای بخش‌های عمومی و خصوصی بودن. به این ترتیب که طبقه اول به عنوان ورودی کاخ، عمومی و در دسترس افراد مختلف بوده. طبقه دوم تدارکات، طبقه سوم هم عمومی و در اختیار میهمانان پادشاه و محل پذیرایی بوده؛ مابقی طبقات جزو حریم خصوصی پادشاه بوده. عالی قاپو اصفهان ۵ درب ورودی داره. یک درب به سمت دروازه دولت و در شمال درب شاهی باز می‌شه. درب مغرب، درب اندرونی و درب آشپزخانه هم از دیگر درب‌های این کاخ باشکوهه.

  • چطوری به عالی‌قاپو بریم؟

برای دیدن عالی‌قاپو باید خودتون رو به میدان نقش‌جهان برسونید. آدرس این میدان رو تو قسمت قبلی به صورت کامل گفتم.

سفربازی - پل خواجو

پل خواجو

پل خواجو، پلی که دو سمت شهر رو به هم وصل کرده

احتمالا عکس‌های پل خواجو رو زیاد دیده باشید، اما دیدن بعضی مکان‌ها از نزدیک بسیار دلنشینه، مخصوصا که این پل به اسرارآمیز بودن مشهوره. روی زاینده‌رود چندین پل احداث شده که پل خواجو هم یکی از اوناست و البته یکی از زیباترین‌هاش. این پل که در شرق سی‌وسه پل قرار داره و با معماری چشم‌نوازش مثل یه نگین می‌درخشه، به دستور شاه عباس دوم صفوی روی خرابه‌های پل حسن‌بیک در دوره تیموری ساخته شده و در زمان ترکمان‌ها تعمیر شده. پل خواجو در دوران صفویه به اوج شکوه خودش رسید و به خاطر معماری خاص و تزئینات کاشیکاریش جزو زیباترین پل‌های جهان به شمار میاد. چطوری به پل خواجو بریم؟ برای این کار کافیه خودتون رو به زاینده‌رود برسونید بعد از سی‌وسه پل می‌تونید پل خواجو رو ببینید.

سفربازی - کلیسای وانک

کلیسای وانک

نقاشی بهشت و جهنم رو در کلیسای وانک ببینید

با ورود به این کلیسا دو اتاق مختلف می‌بینید که قبلا از اونا برای پذیرایی از مهمانان کلیسا استفاده می‌شده، اما با گذر زمان حالا یکی از اونا به‌عنوان فروشگاه و اون یکی به‌عنوان اتاق نگهبانی استفاده می‌شن. توی این کلیسا دو گنبد هم می‌بینید که یکی کوچک و دیگری بزرگ‌تره. گنبد کوچک در محل اجتماع مردم و گنبد بزرگ رو هم در بالای محراب کلیسا بنا کردن. ظاهر گنبدهای کلیساها مخروطیه، اما گنبد بزرگ این کلیسا به‌صورت گرد طراحی شده و روی اون نقاشی‌هایی از آدم‌وحوا و ماجرای خوردن سیب توسط حوا خودنمایی می‌کنه.

وقتی به بخش ورودی کلیسای وانک نزدیک می‌شید، یک برج ناقوس هم می‌بینید که ۳ طبقه داره و در طبقه وسطش ساعتی بزرگ با وزن ۳۰۰ کیلوگرم نصب شده. وقتی این ساعت به همراه ناقوس‌ها به صدا در میاد، صدایی دلنواز و زیبا در تمام محله جلفا به گوش می‌رسه. این ناقوس ۳۸ سال از ساخت بنای اصلی کلیسای وانک، در این مکان قرارگرفته و اون رو با نام برج ساعت هم می‌شناسن. چطوری به کلیسای وانک بریم؟ کلیسای وانک در محله جلفا، خیابان نظر شرقی، کوچه کلیسای وانک واقع شده.

سی‌وسه پل، پلی که آیین‌ها و مراسم زیادی رو به خودش دیده

سی و سه پل طولانی‌ترین پل در بین پل‌های اصفهان و بزرگ‌ترین بنای روی آب در ایرانه که طول کلش ۲۹۷ متر و عرضش ۱۳۷۵ متره و بخش‌های بالایی و پایینی خیابان چهارباغ رو به هم متصل می‌کنه. این پل طولانی‌ترین پل اصفهانه که حدود ۲.۲ برابر طولانی‌تر و ۳.۵ برابر عرض پل خواجوئه. سی‌وسه در فارسی به معنای تعداد طاق‌هاییه که سطح اول پل رو تشکیل می‌دن. سطح دوم مسیر عابر پیاده با دیوار داره که از مسافران در برابر باد و سقوط در آب محافظت می‌کنه.

این پل از آجرهای زرد رنگ و سنگ آهک که مصالح معمولی سازه‌های عصر صفویه، ساخته شده. طاقچه‌های تشکیل شده توسط طاق‌ها برای نشستن و گپ زدن در حین لذت بردن از منظره شهر عالی هستن. یکی از طاق‌ها مدتی میزبان چایخانه بود اما بعدا بسته شد. چیدمان دهانه‌ها در این پل و عظمتش بسیار چشم‌نوازه. این پل ترکیبی از روش‌های مهندسی به همراه هنرهای معماریه. چطوری به سی‌وسه پل بریم؟ برای این کار کافیه خودتون رو به زاینده‌رود برسونید. اولین پل در امتدا چهارباغ بالا همین سی‌وسه پله.

دیگر جاهای دیدنی شهر اصفهان

شهر اصفهان به‌خاطر وسعتی که داره جاهای دیدنی زیادی رو توی خودش جا داده که در ادامه لیست اونارو در اختیارتون گذاشتم:

  • مسجد امام اصفهان
  • مسجد جامع اصفهان
  • مسجد شیخ لطف الله
  • کاخ چهلستون اصفهان
  • بازار قیصریه
  • باغ پرندگان اصفهان
  • چهارباغ عباسی
  • محله جلفا
  • کلیسای بیت‌ اللحم
  • آرامگاه صائب تبریزی
  • کاخ هشت ‌بهشت
  • مدرسه چهارباغ
  • منارجنبان اصفهان
  • کوه صفه
  • حمام شیخ بهائی

در نهایت اینکه

مثلث گردشگری ایران سه شهری رو در خودش جای داده که هم از نظر تاریخی و هم طبیعی بسیار غنی هستند. شاید با سفر به این شهرها ساحلی رو از نزدیک نبینید ولی بناهای تاریخی اونا می‌تونن رنج ندیدن ساحل رو براتون کمرنگ کنن.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۳ از ۵
از مجموع ۶ رای