روستای ایستا طالقان
تو دنیای مدرن امروز، هنوز هم یک مناطقی در گوشه و کنار ایران پیدا میشن که زندگی سنتی خودشون رو حفظ کرده باشن! در نزدیکی همین کرج خودمون، در منطقه طالقان روستایی به نام ایستا وجود داره که مردمش سبک زندگی بسیار عجیبی دارن! منطقه طالقان همیشه بهخاطر طبیعت زیباش مورد توجه بوده، اما روستای ایستا در این منطقه جدا از طبیعت و آبوهوای خوبش، به فرهنگ و رسم و رسوم عجیب مردمش معروف شده. این مطلب رو که بخونی بهطور کامل با روستای ایستا طالقان آشنا میشی.
حالا چرا اسم ایستا؟
حتما میدونی ایستا در لغت بهمعنای توقف و ایست هست. جالبه که این اسم دقیقا به وضعیتی که مردم این روستا دارن مربوط میشه. درواقع، ایستا به این معنی هست که مردم این منطقه دچار ایست فرهنگی شدن! یک نگاه سرسری به زندگی مردم بومی این منطقه کافیه تا به این موضوع پی ببری. این مردم در زمان و فرهنگ گذشته موندن و هیچ تلاشی برای امروزی شدن ندارن. البته، باید بگم که اسم ایستا توسط این مردم انتخاب نشده و حتی خیلی برای اونها خوشایند هم نیست!
شخصی به اسم حسین عسگری درمورد فرهنگ مردم این روستا تحقیق کرده و بر همین اساس اسمش رو ایستا گذاشته. از اسمهای دیگه این روستا میشه به روستای اهل توقف، انتظاریون، آخرالزمانیها، کوی منتظران و فانوسآباد اشاره کرد. اسم فانوس آباد بهخاطر بیبرقی این منطقه براش انتخاب شده. از اونجایی که در این منطقه برق نیست، مردم این روستا از فانوس استفاده میکنن.
چه چیزی باعث عجیب بودن این روستا شده؟
مردم بومی روستای ایستا طالقان افرادی هستن که از عصر پیشرفت و تکنولوژی عقب موندن، دلیلش هم فتوای مرجع تقلید این منطقه هست! این فرد، بهنام میرزا صادق مجتهد تبریزی سالیان ساله که ورود هرگونه وسایل و ابزار آلات جدید به این روستا رو ممنوع کرده! این مردم اعتقاد دارن که باید بهدور از هر وسیله مدرن منتظر ظهور بمونن! واسه همینه که اگه وارد این روستا بشی، هیچ خودرویی در مسیرهای اون نمیبینی! این مردم اعتقاد دارن که استفاده از هر وسیله مدرنیته شده در نظام آفرینش اختلال ایجاد میکنه و مانع ظهور میشه!
یک حقیقت دیگه درمورد این روستا وجود داره که برق از سرت میپرونه: زنان حق ورود به روستای ایستا طالقان رو ندارن! از طرف دیگه، زنان بومی در منزل کار میکنن و حق کار در بیرون از خونه رو ندارن، طوریکه میشه گفت کسی تا حالا دختران و زنان این روستا رو ندیده!
هیچ جشن و عزایی در کار نیست!
اما مسئله فقط خودرو نیست، مردم این روستا حتی آداب و رسومشون رو هم بهصورت سنتی حفظ کردن. شاید باورش برات سخت باشه، اما این مردم از تلویزیون استفاده نمیکنن، عروسی و عزا ندارن و انواع جشنها مثل تولد و سالگرد ازدواج براشون بیمفهومه. هرچقدر که این ویژگیها برای ما عجیب بهنظر میرسه، اما برای خود این مردم یک وضعیت کاملا عادیه!
مردمی که جزو آمار رسمی کشور نیستن!
علاوهبر اینها، مردم این روستا هیچکدومشون شناسنامه ندارن، این یعنی اینکه خودشون انتخاب کردن تا جزو آمار رسمی جمعیت ایران نباشن. درنتیجه خدمات دولتی به اونها ارائه نمیشه. این خدمات شامل لولهکشی، گاز، برق، درمانگاه، ماشینآلات، وسایل ارتباطی و… میشن. این موضوع کمک میکنه تا به فتوای مرجع تقلیدشون برای عدم استفاده از ابزار تکنولوژیک، عمل کنن.
توی هیچکدوم از فعالیتهای سیاسی و اجتماعی کشور هیچ ردی از مردم روستای ایستا پیدا نمیکنی. این مردم حتی شیوه زندگی خودشون رو هم تبلیغ نمیکنن. به اعتقاد اونها، بهترین حکومت، در دوران قاجار بوده، به همین خاطره که سبک زندگی بسیار مشابه با این دوران دارن.
حتما این سوال برات پیش اومده که این مردم با چنین زندگی محدودی که دارن چطوری نیازهای خودشون رو برآورده میکنن؟ معمولا این افراد چیز زیادی برای زندگی نمیخوان، اما اگه نیاز به خرید چیزی مثل آهن، شیشه، پارچه و… باشه، به شهر طالقان مراجعه میکنن. برای تمام حرفههای مورد نیاز در این روستا، مثل آهنگری و نجاری، از افراد بومی استفاده میشه تا هیچ فرد از بیرون وارد روستا نشه.
وضعیت تحصیل در ایستا چطوره؟
هیچ مدرسهای در ایستا وجود نداره، اما اگه فکر میکنی مردم برای تحصیل به شهر طالقان میرن سخت در اشتباهی چون این کار رو هم نمیکنن! همونطور که در قدیم مکتبخانه وجود داشته، این مردم هم به مکتبخانه میرن تا دروسی مثل قرآن، فقه، اصول عقاید و خوشنویسی یاد بگیرن. کتابهایی که در این روستا وجود دارن شامل چند جلد مذهبی مثل قرآن، رساله آیتالله مجتهد تبریزی و چند کتاب دینی دیگه میشه.
وضعیت مالی اهالی روستای ایستا
با شرایطی که درمورد مردم روستا ایستا بیان کردم حتما الان فکر میکنی که وضعیت مالی این مردم خیلی داغونه، اما اینطور نیست. درواقع، پدران اهالی این روستا، از مالکان و زمینداران معروف تبریز بودن. از طریق فروش همین زمینها بود که به ثروت رسیدن. البته، راههای دیگه هم بهعنوان منبع درآمد برای اهالی این روستا وجود داره. مثلا اینکه این مردم در زمینهای کشاورزی کار میکنن تا مایحتاج زندگیشون تامین بشه. یکی دیگه از این روشها، پرورش نژاد خاصی از اسب و فروش این حیوانات هست که در این منطقه بسیار رواج پیدا کرده.
ازدواج در روستای ایستا
طبق اعتقادی که مردم ایستا دارن، دختر باید بعد از رسیدن به سن تکلیف به خونه شوهر بره! این فرهنگ از گذشته به جا مونده. در اون زمان دختران در سن ۱۵ یا ۱۶ سالگی ازدواج میکردن. نکته دیگه اینه که ازدواج در روستای ایستا با غریبه انجام نمیشه، یعنی هیچ دختر یا پسری از بیرون ایستا وارد این روستا نمیشه!
آیا امکان بازدید از این روستا وجود داره؟
طبیعت روستای ایستا زیباییهای فراوانی داره اما این اهالی حتی اهل گردش در طبیعت نیستن و این کار رو بیهوده میدونن! اما گردشگرانی که اهل طبیعتگردی هستن خیلی برای بازدید از این منطقه تمایل نشون میدن. از اونجایی که خلق و خوی مردم این اهالی، ۱۸۰ درجه با مردم عادی متفاوته، این سوال بهوجود میاد که آیا اصلا این اهالی اجازه بازدید از این روستا رو به گردشگران میدن؟
این مردم به نوعی خودشون رو مالک این روستا میدونن و دوست ندارن که افراد غریبه وارد ملک شخصی اونها بشه. اما اگه برای بازدید از این روستا مصمم هستی، میتونی با کسب اجازه از این مردم ازش بازدید کنی. فقط یادت باشه که در سفرت به روستای ایستا، به فرهنگ مردم بومی احترام بذاری و شرایطشون رو رعایت کنی. مثلا اگه اجازه ندادن که با خودرو وارد این منطقه بشی، باید از یک روش دیگه استفاده کنی. لازمه دوباره تاکید کنم که ورود بانوان به این روستا ممنوعه.
از شرایط ورود به این روستا باید بگم که بازدیدکنندگان نباید هیچگونه گوشی یا دوربین همراه خودشون داشته باشن. تو این روستا حتی عکاسی حرامه! اگه میخوای از مردم این روستا عکس بگیری، میتونی درحالیکه به پشت دوربین ایستادن عکست رو ثبت کنی چون این مردم هنگام عکسبرداری به دوربین نگاه نمیکنن!
اقامت در روستای ایستای طالقان
شاید مردم روستای ایستا اجازه ورود به این منطقه رو بهت بدن، اما قطعا دوست ندارن که بخوای اونجا اقامت کنی! درکل این مردم با غریبهها میونه خوبی ندارن، به همین دلیل هیچ مسافرخانه، هتل یا اقامتگاهی در این منطقه پیدا نمیکنی. گرچه به گفته یکی از اهالی، دو خانه خالی در این روستا وجود داره که میتونه اقامتگاه گردشگران بشه. اما این مردم هیچ علاقهای به وجود یک فرد غریبه در منطقه روستاییشون ندارن.
بهتره چه زمانی به ایستا سفر کنیم؟
آب وهوای روستای ایستای طالقان بسیار ییلاقی و دلپذیره، پس حتی در گرمترین روزهای سال هم میتونی به این منطقه سفر کنی و لذت ببری. اگه بخوام بهترین روزها رو برای سفر به روستای ایستا بگم، روزهای بهاری بهخصوص در اردیبهشت ماه بهترین زمان برای سفر به این روستا هستن. دشتهای اطراف این منطقه در اردیبهشت پر از گلهای شقایق میشن و منظرهای بینظیر ایجاد میکنن.
در اطراف روستای ایستا چه دیدنیهایی وجود داره؟
روستای ایستا در طاقان واقع شده و این منطقه پر از دیدنیه. دیدنیهای اطراف روستای ایستا شامل این گزینهها میشن:
- ارژنگ قلعه: این دیدنی در جنوب روستای میناوند قرار داره قدمت اون به سال ۵۴۴ هجری قمری برمیگرده. از ویژگیهای خاص این منطقه میشه به راهروهای زیرزمینی که با تونل به هم وصل میشن اشاره کرد.
- آبشار کرکبود: این آبشار در فاصله ۷۰۰ متری روستایی به همین نام قرار داره. باوجود ارتفاع کم این آبشار، بهعنوان یک جاذبه گردشگری محبوب شناخته میشه. آب این آبشار درنهایت به رودخانه شاهرود میریزه.
- روستای دیزان: این روستا طبیعت منحصر بهفردی داره که در هیچ جای دیگه پیدا نمیکنی. نام این روستا از دژهایی که از دوران حکومت اسماعیلیه بهجا موندن گرفته شده. این نام درابتدا دژان بوده اما با گذشت زمان به دیزان تغییر پیدا کرده.
- روستای اورازان: با بازدید از این روستا میتونی از طبیعت و آبشاری که در این منطقه هست لذت ببری. این آبشار بسیار معروفه و چشمانداز بسیار زیبایی داره.
روستای طالقان کجاست؟
برای بازدید از روستای ایستا طالقان باید این آدرس رو در پیش بگیری: استان البرز، شهرستان طالقان، ۱۵ کیلومتری جاده طالقان، روستای ایستا. این روستا در ۱۲۰ کیلومتری شمال غرب تهران قرار گرفته. برای رسیدن به اون از تهران باید چیزی حدود دو ساعت تو راه باشی.
سفر به روستای ایستا طالقان چطوریه؟
اگه از مکانهای جدید و عجیب خوشت میاد، قطعا بازدید از روستای ایستا میتونه خیلی جذاب باشه. اما یادت باشه که برای ورود به این روستا باید از اهالی این منطقه اجازه بگیری. اگه این اجازه رو دریافت کردی، حتما شرایط ورود به این روستا رو درنظر بگیر تا با مشکل مواجه نشی. حالا که این مطلب رو خوندی، به من بگو نظرت درمورد روستای ایستای طالقان چیه؟ اگه اجازه ورود به این روستا رو داشته باشی واقعا دوست داری به این منطقه سفر کنی؟