قلعه کرشاهی آران و بیدگل، دژ محکم به جا مانده از قاجار
آران و بیدگل در کاشان جزو شهرهای قدیمی کشور محسوب میشه. حتی در قسمتی از کتابهای تاریخی مرتبط از دوران صفویه حرف این شهر در میان بوده. خیلیها آران و بیدگل رو با مشاهیر معروفی که داره میشناسند، درصورتیکه قدمت این منطقه به ۹۰۰۰ هزار سال قبل برمیگرده و به همین علت بناهای تاریخی زیادی رو در خود جا داده. بر اساس باور بسیاری از مورخان این شهر در اثر هجر به وجود اومده. زمانی که انسانها استفاده و ساخت وسایل با سنگ رو آموخته بودند.
یکی از بناهای به جامانده در طی این سالها، قلعه کرشاهیه که در زمان ساختش محبوبیت زیادی داشته. این بنا طی این چند سال به علت رسیدگی نادرست دچار آسیب شده و حتی در قلعه فرو ریخته، اما هنوز پابرجاست و بعد از ارگ بم بزرگترین بنای خشتی ایران محسوب میشه. امروز قراره با سفربازی بریم آران و بیدگل و از قلعه کرشاهی دیدن کنیم. از گذشتههایی بگیم که همه چیز قشنگتر بود.
تاریخچه کوتاهی از قلعه کرشاهی
این قلعه زمانی در اواخر دوران قاجار و اوایل دوران پهلوی اول محل تجمع سپاه نایب حسین کاشی بوده، نایب حسین کاشی آن زمان در این قلعه به شورش میپرداخته که در نهایت توسط رضا شاه کشته میشه. ان فرد از شورشیان و راهزنان قدر اون دوران بود. قلعه خشتی که بسیار وسیعه، مساحتش به بیش از بیش از ۴۰۰۰ متر مربع میرسه. خیلیها فکر میکنند بنای اصلی قلعه در زمان قاجار برای جلوگیری از ورود راهزنان ساخته شده، اما قدمتش به بیش از اسلام برمیگرده. حتی در زمان حمله مغولها یکی از کاملترین و مستحکمترین قلعهها برای حفاظت بوده.
این قلعه به علاوه خشت از گل ساخته شده. بعد از گذشت سالها هنوز هم محکمه و اگر از بیرون به قلعه نگاه کنید اثری از انفجار و جاهای شلیک گلوله مشاهده خواهید کرد.
علت استفاده از قلعه کرشاهی
همانطور که اشاره کردیم علت اصلی ساخت این بنا دفاع از مردم بوده و در زمان حمله مغول یکی از مهمترین پایگاههای مبارزه در برابر یورش وحشیانه دشمن بوده. این قلعه در دل کویر ساخته میشه تا از پیشروی دشمن جلوگیری کنه. در اون زمان افراد از قسمت شرق یا غرب به کشور حمله میکردند و بعد از ورود قصد رسیدن به نواحی مرکزی ایران رو داشتند که با مبارزه هوشمندانه مردم در قلعه کرشاهی نقشه شومشون به خاک مینشست و در همونجا زمینگیر میشدند.
دو ردیف دیواره چینهای بلند و ستبر دور تا دور قلعه قرار گرفته، بین این دیوارهها خندقی عمیق طراحی شده دشمنان حتی اگه دیوارهها رو رد کنند با این خندقها رو به رو میشن. بعد از حمله مغولها کرشاهی بارها مورد استفاده حاکمان، راهزنان و شورشیان قرار میگیره.
زمانی که میخواستند این قلعه رو بسازند درست جایی رو انتخاب کردند که خاک اون قسمت آبخیزتر نسبت به نواحی دیگر بود. در کرشاهی حوض بزرگ میانی وجود داره که اگه پر آب نباشه، همیشه مرطوبه. این قسمت از زمین نسبت به موقعیتهای دیگر کویری منطقه ضخامت کمتری داره و پوستهاش نازکتره. خیلی از افراد سالها بعد به این منطقه مهاجرت کردند چون از آب موجود در این قلعه میتونستند فعایتهای کشاورزی انجام بدن. چه بسا افرادی اعتقاد دارند، کرشاهی همون کاریز شاهیه. به معنای قناتی که منسوب به شاه است. برای همین میتوان وجود مزرعه و قنات که موجبات کشت و زرع را فراهم میآوره رو در این منطقه اثبات کرد.
چگونگی دسترسی به قلعه کرشاهی
این قلعه در قسمت شمال شرقی شهر ابوزیدآباد از روستاهای آران و بیدگل واقع شده. برای دسترسی به کرشاهی باید از ابوزیدآباد عبور کنید تا به روستایی به نام قاسمآباد برسید. پس از ورود به روستا و گذر از آن، راه خاکی به سمت شمال وجود داره که بعد از گذشت سی کیلومتر، قلعه خودش رو به شما نشون میده. در مسیر دوم میتونید بعد از رفتن به شهرستان آران و بیدگل، خودتون رو از سمت شهر بادرود به روستای متین آباد برسونید و از شمال آن در راه خاکی که پیش روتونه عبور کنید و به کرشاهی میرسید. مسیرهای دیگهای هم وجود دارند مثل عبور از کویر مرنجاب، اما باید با ماشین شاستی بلند برید تا گیر نکنید پس این دو راه مسیر آسانتری برای دسترسی به قلعه کرشاهیه.
جاذبههای نزدیک به قلعه کرشاهی
- کوه یخآب: این قلعه در نزدیکی ارتفاعات کوه یخآب در استان اصفهان قرار گرفته. این کوه با ارتفاع ۱۸۰۰ متر از سطح دریا، از جاذبههای آران و بیدگل محسوب میشه. خیلی از گردشگران برای کوهنوردی و صعود به کوه به این منطقه سفر میکنند.
- سیازگه: کرشاهی واقع در جنوب کویر سیازگه است، این پهنه گسترده در دامن ریگزارهای شمال ابوزیدآباد و دروازه ورود به پناهگاه حیات وحش یخاب قرار گرفته.
- بند ریگ: یکی بیابانهای بزرگ مرکزی ایرانه و سه ناحیه کویر مرنجاب، پشت ریگ، ریگ بلند به صورت جمعی در بند ریگ قرار گرفته. ماسههای روان این بیابان معروفه و همچنین اگر عکس این بیابان را در فضا بگیرند به شکل نعل اسب است.
- دریاچه نمک: این دریاچه در ۳۵ کیلومتری این آران و بیدگل و در دل کویر مرنجاب قرار گرفته است. فاصله قلعه تا دریاچه نمک کوتاهه و شما میتونید بعد از بازدید از کرشاهی این دریاچه زیبا و طبیعی رو مشاهده کنید. لازم به ذکره در غرب این دریاچه نمک، کوههای سفیدآب، سیاه کوه و منطقه پارک ملی کویر قرار گرفته.
محل اقامت در آران بیدگل در نزدیکی قلعه کرشاهی
بوتیک هتل باران آران و بیدگل یک اقامتگاه دنج و مناسب برای مسافرانه. این بوتیک هتل دارای هشت اتاق اقامتیه. با اقامت در این بوتیک حس و حال گذشته رو تجربه میکنید چون قدمتش به دوره قاجار برمیگرده و اولین بانک شهر آران وبیدگل در این بنا تاسیس شده. قسمت دوم بوتیک هتل باران مربوط به دوره پهلوی اوله. در این سالها بارها بازسازی شده و تمام امکانات و خدمات رفاهی کافی رو برای مهمانان داره.
آدرس بوتیک هتل باران: آران و بیدگل، خیابان محمد هلال، هلال ۲۰(عصاری)
سفر به آران بیدگل و تماشای زیباییها
فصل بهار زمان سفر به کاشانه. گلابگیری در این فصل شهرت خاصی داره و خیلی افراد از نقاط مختلف کشور به روستاهای این شهر سفر میکنند. آران و بیدگل شاید مثل قمصر و نیاسر شهرت خاصی در گلابگیری نداشته باشه، اما دیدنیهای زیادش میتونه مهمترین عامل سفر باشه. اگه به بهانه گلابگیری به شهر کاشان رفتید به آران و بیدگل سر بزنید و از دیدنیهای تاریخی این منطقه غافل نشید. برای انتخاب محل اقامتتون هم نگران نباشید. چون میتونید روی سفربازی حساب کنید.