مشکل معرفی غار کتلهخور با سرمایهگذار خصوصی رفع میشود؟
کتلهخور طولانیترین غار ایران در جنوب شهرستان خدابنده است و تقویت زیرساختهای آن با سرمایهگذاری بخش خصوصی نویدبخش روزهای پررونق گردشگری در استان خواهد بود.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایرنا، استان زنجان ظرفیتهای بیبدیل و منحصربهفردی در حوزههای مختلف بهویژه گردشگری دارد که در صورت توجه و سرمایهگذاری لازم میتواند شکوفایی و رونق این صنعت مهم را در استان بیش از گذشته فراهم کند.
یکی از جاذبه های بکر استان، غار کتلهخور است که عنوان طولانیترین غار ایران را با خود یدک میکشد و ۱۲ هزار و ۸۶۰ متر طول دارد.
کتلهخور، دومین غار مهم توریستی ایران به شمار میآید که در سال ۱۳۳۰ به ثبت رسیده و کاوشهای آن در سال ۱۳۶۵ انجام شده است.
این غار شگفتانگیز و بینظیر در ۱۵۵ کیلومتری جنوب زنجان، ۸۰ کیلومتری جنوب شهرستان خدابنده و ۱۷۳ کیلومتری شمال همدان، در نزدیکی شهر گرماب واقع شده و مسیر متداول برای بازدید از این جاذبه طبیعی، جاده زنجان به خدابنده (قیدار) در امتداد زرینآباد به گرماب است.
این جاذبه طبیعی و منحصربهفرد، در طول ۱۲۰ میلیون سالی که از عمرش میگذرد دستخوش تغییر و تحولات بسیاری شده است که برخی طبیعی و برخی هم مصنوعی بوده اما از تغییرات طبیعی این غار میتوان شکستگیهای حاصل از زمینلرزهها، گسلخوردگیها، لغزشها و ریزشها را نام برد.
بازدید از این غار زیبا نظر هر بینندهای را به خود جلب میکند، هرچند مسافت رفتوبرگشت حدود سه کیلومتری آن خستگی دارد، اما مشاهده بخشهای مختلف آن از قبیل میدان شیر خوابیده، میدان بیستون، میدان چهلستون، سهراهی کوهی، میدان پنجشیر، تالار عروس، تونل قندیلی، اتاق عقد، پای فیل، شتر با جهاز، عروس و داماد، میدان شمع، ۲ جادوگر، نخل سوخته و میدان مریم مقدس جذابیتهای خاص خود را دارد.
از دیگر ویژگیهای بارز این غار میتوان به وجود قندیلهای زیبا و شفاف آهکی و استالاکتیتهای گل کلمی (کانی مخروطی شکل نوک تیز رو به پایین) اشاره کرد که بسیار زیبا و جذاب هستند.
از طرفی وجود چشمههای آب بسیار زلال در اطراف این غار و حفرههای متعدد طبیعی هم از ویژگیهای منحصربهفرد این غار به شمار میرود.
علاوهبر تمامی این مسایل در غار کتلهخور میتوان تجمعهای متفاوتی مشاهده کرد که یکی از این تجمعهای زیبا و جالب، استالاگمیتهایی (کانی مخروطیشکل نوک تیز رو به بالا) است که بسیار شبیه عروس و داماد هستند و حتی به همین اسم نامگذاری شدهاند.
یکی دیگر از عجایب و زیباییهای این غار هم تعدد طبقات آن است که اینگونه غارها در جهان بسیار کمنظیر هستند. گفته میشود که این غار دارای هفت طبقه بوده که البته تاکنون تنها سه طبقه آن کشف شده است.
نکته قابلتوجه اینکه حدود ۷۰۰ متر اولیه غار قطری حدود ۷۰ سانتیمتر دارد به طوری که رهنوردان اولیه غار این مسیر ۷۰۰ متری را سینهخیز طی کرده و مسیر خود را با علامتگذاری مشخص کردهاند، ۱۰۰ متر ابتدای غار محل زندگی انسانهای نخستین بوده که این موضوع را اسکلت ۸۰ انسانی که در این محل پیدا شده است، تایید میکند.
با تمامی جاذبههای بینظیری که در خصوص غار کتلهخور زنجان گفته شد، لزوم توجه و تقویت زیرساختهای گردشگری این منطقه لازم و ضروری به نظر میرسد موضوعی که مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استانی نیز به آن اشاره میکند.
کتلهخور، نامی ناآشنا در بین ایرانیها
سعید صفوی با بیان اینکه این غار ۸۰ سال پیش شناسایی شد، افزود: متاسفانه نه تنها زنجانیها بلکه بسیاری از ایرانیها آنگونه که باید و شاید از این غار شگفتانگیز اطلاعی ندارند.
وی هدف از واگذاری این مجموعه به بخش خصوصی را معرفی ظرفیتهای فرهنگی بومی، شناساندن مولفههای تاریخی و ایجاد محرک برای توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی این منطقه ذکر کرد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان زنجان ادامه داد: تلاش میشود با ورود سرمایهگذار بخش خصوصی این مکان بهتر از گذشته به گردشگران معرفی شود که فعلا به این مرحله نرسیدهایم.
وی با بیان اینکه اقداماتی اثرگذار به ویژه نورپردازیهای خوبی در مسیر غار کتلهخور انجام گرفته است، اظهار داشت: در بیرون از غار نیز زیرساختهایی از قبیل سوئیتهایی وجود داشت اما رها شده بود که اکنون در حال تکمیل مجموعه هستیم.
این مسئول ادامه داد: در تلاش هستیم از مجموعه چشمه طبیعی و تفریحی بالیخلی بولاغی «چشمه ماهی» گرماب تا غار کتله خور را که حدود ۲.۵ کیلومتر است با همکاری دستگاه های متولی امر به بلوار تبدیل کنیم، به این جهت که گردشگر تا ورودی غار کتلهخور، زمان بیشتری را برای ماندگاری صرف کند.
در تلاش هستیم از مجموعه چشمه طبیعی و تفریحی بالیخلی بولاغی «چشمه ماهی» گرماب تا غار کتلهخور را که حدود ۲.۵ کیلومتر است با همکاری دستگاههای متولی امر به بلوار تبدیل کنیم.
صفوی با تاکید بر اینکه این مسیر یاد شده میتواند زمان ماندگاری گردشگر را در این منطقه افزایش دهد، افزود: هنوز روشنایی و گازرسانی آن انجام نگرفته است که اقدام بزرگی به شمار می آید و امیدواریم با کمک دیگر مدیران استانی این مهم تحقق یابد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان زنجان ادامه داد: قصد داریم با انجام کارهایی متفاوت در غار کتلهخور و سپس تبلیغات وسیع، گردشگران و مسافران را برای بازدید از این مکان دعوت کنیم که هدف افزایش میزان ماندگاری و اقامت آنان در منطقه است.
وی با تاکید بر اینکه تعداد سوئیتهای واقع در غار متناسب با حضور ظرفیت گردشگران است و میتواند افزایش یابد، اضافه کرد: سرمایهگذار باید بتواند علاوهبر هزینهها سود لازم را دریافت کند و مطمئن هستیم در دوره واگذار شده با برنامههایی که ارائه خواهد کرد با نظارت این ادارهکل موفق خواهد بود.
رونق گردشگری با ۲ بانده شدن مسیر گرماب تا غار
جواد تاراسی، فرماندار خدابنده نیز با تاکید بر اینکه با فعالیت بخش خصوصی زیرساختهای اقامتی و پذیرایی و همچنین اقدامات لازم در غار کتلهخور، بیش از گذشته توسعه خواهد یافت، اظهار داشت: طبق برنامهریزی انجام گرفته، مسیر شهر گرماب تا غار کتلهخور با پیمانسپاری، ۲ بانده خواهد شد که امسال این کار مهم نیز به پایان خواهد رسید که اقدامی مهم در جذب گردشگر خواهد بود.
طبق برنامهریزی انجام گرفته، مسیر شهر گرماب تا غار کتلهخور با پیمانسپاری ۲ بانده خواهد شد که امسال این کار مهم نیز به پایان خواهد رسید که اقدامی مهم در جذب گردشگر است.
این مسئول خاطرنشان کرد: عید امسال شمار گردشگران نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایشی بود که امیدواریم مجموعه اقدامات صورت گرفته به رونق گردشگری این مکان و حتی منطقه منتهی شود.