دشت لار آمل، دشتی وسیع و دیدنی
اولین بار که اسم دشت لار رو شنیدم مطمئن بودم برمیگرده به شهر لار استان فارس، دیگه از این واضحتر نمیشد برای یه دشت اسم گذاشت. وقت توی گوگل سرچ کردم دیدم دشت لار آمل کلا با اون چیزی که من فکر میکردم فرق میکنه. دشتی در سرسبزترین نقطهی ایران با بهترین آبوهوایی که فکرش رو بکنید. اولین باری که پام رو توی این دشت گذاشتم از خوششانسیم گلهای شقایق هم تصمیم گرفته بودن یه دورهمی بگیرن و سر از خاک درآورده بودن، کوه دماوند هنوز کمی برف داشت و هوا خنکیش رو از همین یه ذره برف وام گرفته بود، سبزی دشت انقدر حیرتانگیز بود که دائم تو رو یاد دشتهایی مینداخت که هایدی توشون میدوید و اون نونای بامزهی کپل رو دستش میگرفت. خلاصه اینکه من دشت لار رو تو بهترین روزاش دیدم و برای همیشه گوشهی قلبم نگهش داشتم.
توی این متن از وبلاگ گردشگری سفربازی میخوام براتون از دشت لار بگم. از زیباییهای این خطه براتون مینویسم، اینکه دقیقا کجا قرار گرفته و برای رسیدن بهش بهتره چه مسیری رو انتخاب کنید. در ادامه از جاهای دیدنی نزدیک این دشت مینویسم. راستی شما هم اگه به دشت لار سفر کردید حتما از تجربهی سفرتون برامون بنویسید.
چرا ما باید حتما دشت لار رو ببینیم؟
دشت لار آمل، ییلاقی زیبا در دامنه کوه دماونده. تو فصل بهار پوششی از شقایقها و زنبقهای وحشی کل این دشت رو پر میکنن و به خاطر همین به دشت شقایقهای وحشی هم معروفه. دشت لار دیدنیهای زیادی داره که آبشارها، رودها، کوهها و تپههای اون جزئی از این طبیعت زیبا هستن. دشت لار، یکی از زیباترین و قشنگترین دشتهای ایرانه که در مرز دو استان تهران و مازندران قرار گرفته. این دشت در طول تاریخ به خاطر داشتن آبوهوای خنک و دلپذیر، مناظر تماشایی با گلهای زرد و شقایقهای قرمز و وجود چشمههای زیاد همیشه مورد توجه بوده و از تفرجگاههای ییلاقی شاهان و حاکمان بوده. قبلا، لار بخشی از ناحیه تاریخی قصران از توابع طبرستان به شمار میرفت و با نام دشت لار قصران شناخته میشد.
برای رسیدن به دشت لار هزار و یک جور زیبایی رو پشت سر میذارید؛ اما به جرات میشه گفت که این جاذبهها با رسیدن به دشت شقایق یا همون دشت لار تازه شروع میشن یا به عبارتی به اوج خودشون میرسن. منظره با شکوه کوه دماوند در امتداد دشت، سرخیِ دلربای شقایقهای رقصان در صحرا و خودنمایی گلهای زرد بین اونا. تنوع پوشش گیاهی توی این منطقه بیشتر از این حرفهاست. در پستی بلندیهای دشت، گیاهان رنگارنگی نگاه شما رو به خودشون جلب میکنن که اکثرا خاصیت دارویی هم دارن.
گیاهانی چون گون، آویشن، گلپر، چای کوهی، شیرین بیان، بارهنگ، خرگوشک و والک که هر کدوم خاصیت و عطر و بوی خاص خودشون رو دارن. در کنار اینها میشه به تنوع جانوری منطقه هم اشاره کرد که تقریبا تمامی گونههایی که در رشته کوه البرز زیست میکنن رو در خودش جای داده. البته اینم بگم که پارک ملی لار یک پارک محافطت شده محسوب میشه و سرتاسرش توسط محیط بانی در کنترله و هرگونه شکار در اون اکیدا ممنوعه.
با گفتن همین چند تا جمله به این فکر نکردید که بهتره حتما یه آخر هفته رو برای دیدن دشت لار برنامهریزی کنید؟ واسه کسایی که تهران هستن دشت لار میتونه حکم جایی رو داشته باشه که یه پیکنیک یه روزه رو توی اون میگذرونن. جایی که میتونه اونا رو از تمام دود و دمهای شهر نجات بده تا ساعتی هم که شده حس کنن واقعا دارن زندگی میکنن. کسایی که تمام هفته رو مثل کلونی مورچههای زیر زمین از این طرف به اون طرف شهر میرن و توی شلوغیها حتی سرشون رو بالا نمیارن تا بغل دستی خودشون رو ببینن.
آبوهوای خنک دشت لار برای تهرانیها، بههمراه منظرههای زیبا و تماشاییش و همینطور چشمههای آبی که در جای جای این دشت پراکنده شدن، زیبایی خیرهکنندهای محسوب میشه اصلا میتونم بگم براشون خود بهشته. فصل بهار توی این دشت زیباترین صحنهها رو میتونن ببینن، چرا که گلهای رنگارنگ بر پهنه این دشت درست مثل فرشی رنگین خودنمایی میکنن.
حالا با تمام چیزی که گفته شد، دشت لار آمل کجاست؟
دشت لار در شرقیترین قسمتهای شمیرانات تهران، در مرز مازندران و تهران و در دامنه قله دماوند جای گرفته. از نظر تقسیمات کشوری، بخش شمالی و شمال شرقی دشت لار در بخش لاریجان شهرستان آمل در استان مازندران و بخش جنوبی و جنوب غربیش در لواسانات شهرستان شمیران در استان تهرانه. دشت لار از شمال به کوههای شهرستان نور مازندران، از شرق و شمال شرقی به کوه دماوند، از جنوب شرق به ایرا، شهرستان دماوند و پلور مازندران، از جنوب به افجه، امامه، لواسان بزرگ و از غرب به خاتون بارگاه و گرمابدر منتهی میشه.
برای رسیدن به دشت لار چند تا مسیر وجود داره که هرکدومشون از زیباییهای خاصی برخوردار هستن. مثلا شما میتونید جاده آبعلی رو انتخاب کنید. این مسیر از داخل شهر پلور و از مسیر جاده آبعلی شروع میشه و تا ورودی پاسگاه محیط بانی دشت لار در قسمت شرقی این دشت شما رو هدایت میکنه. اینو بدونید که تمام این مسیر تا ورودی دشت آسفالته و راه کم دردسر و آسونی به شمار میره. یا اینکه میتونید از منطقه لواسان به دشت لار برید. این مسیر از سمت تهران و از منطقه لواسان بزرگ شروع میشه. به این ترتیب که بعد از عبور از لواسان و بعدش با پشت سر گذاشتن برگ جهان و نیکنام ده به روستای زیبای ایرا میرسید و بعدش از مسیر این روستا خودتون رو به پاسگاه محیط بانی قوشخانه در قسمت جنوبی دشت لار میرسونید. البته راه دیگهای هم برای رسیدن به ایرا وجود داره که با گذر از کنار سد لتیان و چهار باغ از مسیر روستای کلان شما رو به ایرا میرسونه. در نهایت میتونید مسیر روستای گرمابدر رو انتخاب کنید. این مسیر از روستای گرمابدر در نزدیکی فشم از توابع شهرستان شمیرانات شروع میشه که معمولا راه انتخابی عشایر و ساکنین بومی منطقهاس و شما رو به ورودی غربی پارک ملی لار میرسونه. البته برای گذر از این مسیر باید از پاسگاه شکاربانی گرمابدر مجوز تردد بگیرید. خلاصه اینکه شما میتونید از چندین مسیر به دشت لار برسید و انتخاب با شماست که کدوم رو دوست داشته باشید یا اینکه به محل سکونتتون نزدیک باشه.
آبوهوای دشت لار دقیقا چطوریه؟
دشت لار هوای معتدلی داره ولی خب زمستوناش یه مقدار سرده. کسایی تو زمستون به دشت لار میرن که از سرما خوششون میاد و از اون طرف هم وسایل لازم مثل لباس گرم یا تجهیزات مناسب برای هوای سرد رو دارن. به عبارتی میشه گفت اگه از هوای سرد خوشتون نمیاد لطفا تو فصل سرما دشت لار رو به عنوان مقصد گردشگری خودتون انتخاب نکنید. اما وای از تابستون و بهار، کسایی که شانس اینو داشتن که سیزده به در دشت لار باشن، زیاد از زیبایی وصف ناپذیر این منطقه صحبت کردن. البته هنوز هوای دشت لار توی بهار یا بهتره بگم اوایل بهار یه مقداری خنکه و باید با خودتون لباس گرم داشته باشید. حتی ممکنه بارون هم بیاد و همه جا رو خیس کنه پس چتر هم با خودتون ببرید؛ ولی امان از اواخر بهار و کل تابستون. به قدری هوا مطبوعه که نفس کشیدن توی اون هوا به قدری بهتون میچسبه که همیشه ازش یاد میکنید. سبکی هوا رو توی این دو تا فصل به خوبی میتونید حس کنید.
دشت لار تابستونای گرمی نداره برای همینم هست که خیلیا توی این فصل به دشت لار میرن تا بتونن از گرمای بخشای دیگه کشور فرار کنن. سفرهای کمپینگی به این منطقه بیشتر تو فصل تابستونه. اونا به دشت میرن جایی دور هم چادر میزن و شب رو توی طبیعت کنار هم میگذرونن. پیشنهاد نمیکنم تنهایی برای چادر زدن به این منطقه برید. سعی کنید با یه تور هماهنگ کنید که امنیتتون هم اینجوری حفظ بشه. قبل از کمپ رفتن هم حتما اصول اون رو بخونید و بدونید که باید چه چیزایی با خودتون ببرید. اینجوری به هیچ عنوان طبیعت نمیتونه سورپرایزتون کنه و خستگی به تنتون نمیمونه.
پس میشه گفت اوج شکوه و چشم نوازی دشت لار در شش ماه اول ساله و خنکی هوا و وجود چشمهسارهایی از آب زیاد، طبیعتدوستان و مسافران بسیاری رو به خودش جذب میکنه. توی شش ماه دوم سال به دلیل سردی و برودت هوا معمولا گردشگری به دشت لار سفر نمیکنه. بهترین زمان بازدید از زیباییهای دشت لار از ۱۵ خرداد ماه تا ۱۵ شهریور ماهه.
دیدنیهای دشت لار چیه و برای دیدن چه چیزی خودمون رو آماده کنیم؟
دشت لار خودش به تنهایی میتونه مقصد شما باشه؛ ولی خب یه سری جاهای دیگه هم هستن که میتونید با رفتن به این منطقه ببینید.
- دریاچه سد لار
سد لار سدی خاکی با هسته رسی در زیر کوهپایه کوه دماوند در شهرستان آمله. این سد در پارک ملی حفاظت شده لار واقع در ۷۰ کیلومتری شمال شرق تهران و ۱۰۰ کیلومتری آمله و تامینکننده آب مصرفی تهران و آب مورد نیاز آبیاریهای کشاورزی منطقه است. البته این آب قبل از رسیدن به تصفیهخانه شهر به منظور تولید برق در نیروگاه کلان و لوارک استفاده میشه که ظرفیتش به طور متوسط سالانه ۱۵۰ هزار مگاوات ساعت انرژی برق آبیه. عملیات ساخت و ساز این سد در سال ۱۳۵۳ شروع و در نهایت در سال ۱۳۶۱ به پایان رسید. از اونجایی که دریاچه سد لار در نزدیکی کوه دماوند و در منطقه دشت لار و دارای آبوهوای خنک و دلپذیر به همراه چشماندازی زیباست، به یکی از گردشگاههای اطراف تهران تبدیل شده که در سالهای اخیر ازش بعنوان مرکز پرورش ماهی قزلآلا استفاده میشه. البته اینم اضافه کنم که ماهیگیری و ورزشهای آبی مثل اسکی روی آب توی این دریاچه بین گردشگران از محبوبیت بالایی برخورداره. اطراف این دریاچه در اردیبهشت ماه پر از گلهای شقایقه که این خودش زیبایی این منطقه رو دو چندان میکنه. این منطقه با داشتن زیباییهای طبیعی بیشماری مثل قلهها و ارتفاعات مختلف، چشمهسارها، آبشارهای فراوان با آب گوارا، دریاچه، گیاهان دارویی و انواع حیوانات وحشی شهرتی وصفناپذیر داره که تو فصل تابستون بهخاطر آبوهوای خوبش گردشگران زیادی رو به سمت خودش میکشونه.
- دریاچه دیو آسیاب
در ارتفاعات شمالی دشت لار و به آسونی و همون پایین پایینا هیچ دریاچهای دیده نمیشه. درواقع، شما برای دیدن دریاچه دیوآسیاب باید یه مقدار سختی رو به جون بخرید و بعد اون همه زیبایی رو ببینید. بدونید که این زیبایی مطلق دو تا آبگیر بزرگ و کوچیک داره و بین رودخونههای دلیچای و سفیدآب قرار گرفته. دریاچهای دایرهای شکل که با قطر ۲۰ و عمق ۲ متر پیش روی شماست. اما زیبایی بینظیرش زمانیه که جوشش آب رو از دو دهانه چشمه میبینید که شما رو محو خودش میکنه. آبی که از این دریاچه سرریز میشه از بین سنگها به پایینترها انتقال پیدا میکنه و در نهایت به رودخانه میرسه.
- آبشار سفیدآب
آبشار قو یکی از جاذبههای طبیعی استان مازندرانه که در میانه مسیر قدیمی رودبار قصران به بلده واقع شده. این آبشار برخی اوقات با نام آبشار سفید آب هم شناخته میشه. آبی که از این آبشار روانه، تقریبا انتهای دشت خنکه و به دلیل شیب زیاد آب به رنگ سفید از کوه سرازیر میشه و یه مسیر پیادهروی رو به بالا داره که از کنار رودخانه عبور میکنه و تا پای آبشار میشه رسید. از بالای آبشار یه نمای زیبا به دشت لار دارین که چشم هر بینندهای رو مات خودش میکنه. محوطه بالای آبشار خیلی دیدنیه و اگه دوست داشتین آب تنی اون بالا واقعا حال میده؛ البته با رعایت نکات ایمنی! تو راه رسیدن به آبشار جاهای دیدنی زیادی وجود داره مثل چشمه دو برار که در راه رسیدن به آبشار و مسیری خاکیه، ولی با پل هوایی که جدیدا رو رودخونهها زدن با ماشین سواری هم میشه رفت. آبشار قو دشت لار در استان مازندران قرار داره. آبشار دشت لار، در نزدیکی دریاچه سد لار و در انتهای دره سفیدآب دیده میشه. این دره محل قشلاق دامداران و عشایره. همچنین این جاذبه سوژه مناسبی برای عکاسیه.
- جاده هراز
هراز یکی از زیباترین جادههای منتهی به استان مازندرانه. این جاده حدود ۱۸۳ تا ۲۰۰ کیلومتر طول داره که از شرق تهران و دماوند شروع شده و به آمل و محمودآباد منتهی میشه. در این جاده حدود ۱۴ تونل به چشم میخوره و به شهرهای شرقی حاشیه دریا بسیار نزدیکه. از اونجایی که این جاده از کوتاهترین راههای رسیدن به آمله، بسیاری از گردشگران این جاده رو برای سفر به شمال کشور انتخاب میکنن. پیچ و خم این جاده مثل جاده چالوس زیاد نیست و سفر خاطرهانگیزی رو براتون درست میکنه. با رفتن به این جاده میتونید از جاذبههایی مثل آبعلی، آب اسک، گزنک، شاهاندشت، آبگرم رینه لاریجان و پلور دیدن کنید.
- جنگل الیمستان
دشتهای پرگل و مناظر چشمگیر جنگل الیمستان ازجمله دلایل طبیعتگردان برای سفر به روستای الیمستانه. این منطقه برای کمپینگ و پیکنیک فوقالعاده مناسبه و میتونه یک روز خاطرهانگیز براتون باشه. عکاسای زیادی برای گرفتن عکسهای ناب و بینظیر طبیعت به روستا و جنگل الیمستان میرن. شما هم میتونید در بازدید از جنگل و روستای الیمستان عکسهای یادگاری زیبایی بگیرید.
طبیعت جنگل و روستای الیمستان در فصلهای بهار و پاییز رنگهای محشری داره و تمام بازدیدکنندگان رو متحیر و مسحور میکنه. منطقه بکر جنگل الیمستان برای یک روز طبیعتگردی و فاصله گرفتن از ازدحام و شلوغی شهر مناسبه و از طرف گردشگران و طبیعتگردان بسیار موردپسنده. این که به خودتون یک روز فرصت برخورداری از طبیعت شگفتانگیز، آبوهوای پاکیزه و استراحت و آرامش در جنگل و روستای الیمستان رو بدید، لطف بزرگی در حق خودتون میکنید و تا مدتها تاثیرش رو در زندگی احساس میکنید.
- پارک جنگلی میرزا کوچک خان
پارک جنگلی میرزا کوچک خان، پارکی تفریحیه که بهخاطر وسعت زیاد و انبوه درختاش، اون رو پارک جنگلی میگن. این محوطه بزرگ، به خوبی تامینکننده نیازهای روزانه افراده و تقریبا تمامی امکانات مورد نیاز رو در خودش جای داده. البته این پارک تنها پارک جنگلی آمل نیست و پارکهای متعدد دیگهای هم وجود داره، دلیل مشهور بودن پارک جنگلی میرزاکوچکخان، وسعتشه که از پارکهای بزرگ جنگلی ایرانه. این پارک همزمان میتونه مکان مناسبی برای تفریح و گذروندن اوقات فراغت باشه و هم محوطهای بسیار زیبا و خوش آبوهوا، برای افراد ورزشکار. جادهها و راههایی که در بین درختان کشیده شده، برای هر فردی مناسبه.
- ییلاق خوشواش
ییلاق خوشواش مازندران منطقهای در ارتفاعاته که کوههای بلندی رو شامل میشه. جایی که میتونید منظره دریا، جنگلهای انبوه، درهها و نمایی از شهر رو با هم ببینید. گاهی هم این همه زیبایی با دریایی از ابر که در زیر پای شما قرار گرفته، همراه میشه. وقتی این همه مناظر دیدنی رو یکجا داشته باشید، بهشت رو در کنار خودتون احساس میکنید. در مکانی که حضور دارید شهرهای آمل، محمودآباد، فریدونکنار، بابل، قائمشهر و ساری رو از این ارتفاع میتونید ببینید. حالا شاید بتونید حدس بزنید که چقدر به آسمان نزدیک شدید. تصور کنید در صورتی که ابر مانع نمیشد چطوری میتونستید ستارههای آسمان رو از یک طرف و از طرفی دیگه نور شهرهایی که زیر پاتونه رو ببینید. رویایی که به واقعیت پیوسته و بهشتی که به تازگی اون رو کشف کردید الان پیش پای شماست.
- پارک جنگلی هلومسر
از یک پارک جنگلی که به عنوان منطقه نمونه گردشگری ازش یاد میشه، باید توقع امکانات و خدمات رفاهی مطلوبی رو داشت و به همین دلیل، در پارک جنگلی هلومسر امکانات جذابی وجود داره که شامل آلاچیقهای کوچک و بزرگ در تمام نقاط پارک، مسیرهای آسفالت در برخی از نقاط پارک برای دسترسی راحتتر گردشگران با خودروی شخصی، چندین رستوران و کافیشاپ، سطل زبالههای بسیار در همه جای پارک برای حفظ طبیعت، زمینهای بازی مجهز برای کودکان و غیره نام برد. در نظر داشته باشید بخشهای دیگهای از پارک جنگلی هلومسر در حال توسعه هستن تا این پارک به منطقهای بسیار جذاب و توریستی تبدیل بشه.
- منطقه گل زرد
دشت گل زرد در پلور و شمال روستای منظریه قرار داره و از جاهای دیدنی آمل در استان مازندرانه. ۶۵ کیلومتر بعد از تهران، در سمت چپ، جادهای خاکی رو میبینید که شما رو به دشت زیبایی هدایت میکنه. در اردیبهشت ماه هر سال فرشی از گلهای زرد اون منطقه رو میپوشونه و برای اقامت در اون تنها باید چادر بزنید.
- دشت آزو
دشت آزو در استان مازندران، بخش لاریجان، ارتفاعات رشتهکوه البرز و جنوب شرق روستای نوا قرار گرفته. این دشت بهعنوان یکی از جاهای دیدنی آمل و مهمترین و معروفترین جاذبه طبیعی اطراف روستای نوا شناخته میشه. فاصله این روستا تا مرکز شهر آمل حدود ۸۵ کیلومتر و تا تهران حدود ۱۲۰ کیلومتره. گردشگران با حدود یک ساعت پیادهروی از روستای نوا به دشت سرسبز و چشمنواز آزو میرسن.
دشت آزو با حدود ۳۵ هکتار وسعت در ارتفاع ۲۶۰۰ متری از سطح دریا قرار داره. مسیر دسترسی دو کیلومتری از روستای نوا تا دشت آزو پاکوب و خاکیه و از کنار رودخونه میگذره. پیمودن این مسیر سخت نیست و حتی سالمندان و کودکان هم به شرط سلامت میتونن اون رو طی کنن. منظره جناح شرقی و جنوب شرقی قله دماوند در یک سوی دشت آزو و قله پاشوره در طرف دیگه، شکوه منطقه رو چند برابر کرده. قله ۳,۹۵۰ متری پاشوره از قلل مورد توجه گروههای کوهنودی محسوب میشه و مسیر دسترسی به اون از دشت آزو میگذره.
بهترین هتل های شهر آمل
اگر عازم سفر به آمل هستید، می توانید به راحتی یکی از ۴ هتل زیر را برای اقامتی آسوده و راحت انتخاب نمایید: