جاذبه های تاریخی لواسان
در ۱۱ کیلومتری شمال شرق تهران، شهرستان لواسان قرار دارد. در حال حاضر یکی از زیباترین و لاکچریترین مناطق تهران به حساب میآید. شهرداری لواسان در سال ۱۳۴۹ تاسیس شده است ولی آثار باستانی به جا مانده در این شهر به دوره هخامنشیان برمیگردد. معنی لواسان، در زبان پارسی پهلوی، لبه کوهی است که خورشید از آنجا طلوع میکند. “لو” به معنی لبه و تیغه کوه، و “آسان” به معنی برخواستن و بلند شدن میباشد.
اولین بار نام لواسان در سفرنامه ناصرخسرو حدود هزار سال پیش آمده. در این سفرنامه لواسان به قله دماوند اطلاق شده. سپس مشخص کننده منطقه غرب و جنوب غربی دماوند یعنی منطقه لواسانات فعلی بوده است. از جاذبههای گردشگری لواسان برای علاقه مندان به تاریخ و آثار باستانی میتوان به تپه حصارک لواسان، خانه نظام السلطان، قلعه باستانی باغ دره، امام زاده فضلعلی، حمام راحت آباد، تپه باستانی ناظم آباد و تپه باستانی شهروا (شهر آباد) اشاره کرد.
تپه حصارک لواسان
تپه حصارک که به تپه جاج نیز شناخته میشود مربوط به هزاره پنجم تا دوران پس از اسلام میباشد. بر روی این تپه قلعهای وجود داشته است که برای محافظت از شهر باستانی جاج ساخته شده است. این محوطه از دو قله شمالی و جنوبی تشکیل شده. بین این دو قله محوطه نسبتا همواری وجود داشته است. در گذشته و قبل از آبگیری سد لتیان در سال ۱۳۴۶ اهالی منطقه گلندوک در آن کشاورزی میکردهاند. در تپه حصارک لواسان، سفالهای دستساز، خاکستری، سیاه، نخودی و قطعاتی از سفالهای نوع چشمه علی ( شهر ری ) مشاهده شده که اهمیت بیش از حد این مکان را تأیید میکند. این اثر در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۱۳۶۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خانه نظام السطان
در منطقه گلندوک شهرستان لواسان خانه نظام السلطان قرار دارد که قدمت آن به دوره قاجار برمیگردد و متعلق به خاندان خواجه نوریها بوده است. امیر خان خواجه نوری ملقب به نظام السلطان، در قسمتی از زمینهای خود در گلندوک خانهای بزرگ ساخت که یک درخت چنار کهنسال و چشمه آبی در کنار آن وجود داشت. او باغ بزرگ خود که درخت چنار در آن قرار داشت را به مناسبتهای مختلف در اختیار عموم قرار میداد تا مراسمهای خود را در این قسمت برگزار کنند.
بعد از انقلاب جمهوری اسلامی این خانه به قسمتهای ۵۰۰ و ۱۰۰۰ متری تفکیک شد. و به چندین شخص فروخته شد و ساخت و ساز در آن اتفاق انجام شد. در نهایت در سال ۱۳۷۷ خانه نظام السلطان در فهرست آثار ملی قرار گرفت تا از ساخت و ساز در آن جلوگیری شود. اما با گذشت چندین سال از ثبت ملی این مجموعه، نهتنها باغ به وضعیت اول خود برنگشته، بلکه صدها اصله درخت مثمر و غیرمثمر درون آن به دلیل بی توجهی خشک شده و درخت چنار کهن سال، سالهای آخر عمر خود را سپری میکند.
حمام محله سبو کوچک
یکی از مکانهای تاریخی و دیدنی لواسان که برای گردشگران علاقه مند به آثار تاریخی جذاب است حمام محله سبو کوچک میباشد. این اثر باستانی در محله سبو کوچک لواسان قرار دارد و مربوط به دوره قاجار میباشد که در تاریخ ۱۳۸۲ جزء آثار ملی ایران ثبت شده است.
در گذشته شغل بیشتر مردم این محله، کشاورزی و باغداری بوده. بیشتر محصولات این منطقه را گندم و جو، به صورت آبی و دیمی تشکیل داده اند. بخشی از این اراضی به دلیل ساخت و سازها از بین رفته اند. اما محله سبو کوچک و بزرگ، آسیب کمتری از این ساخت و سازها دیدهاند.
حمام راحت آباد لواسان
از آثار تاریخی شهر لواسان میتوان به حمام راحت آباد اشاره کرد. این حمام از آثار تاریخی مربوط به دوره صفویه میباشد. این حمام از سنگ لاشه و ملات گچ ساخته شده است. در داخل حمام یک جوی آب تعبیه شده است. این جوی به دور حمام کشیده شده است و آب گرم را در پیرامون حمام به چرخش در میآورد تا فضای داخلی را گرمتر کند.
حمام راحت آباد در روستای راحت آباد قرار گرفته است. درسال ۱۳۸۲ جزو آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
ایران عزیز ما به دلیل قدمت تاریخی و فرهنگی غنی خود همه ساله گردشگران بسیاری را به جذب خود میکند. لواسان نیز با داشتن آثار باستانی منحصر به فرد خود، نقش برجستهای را در جذب گردشگران ایفا میکند.
برای مشاهده و لذت بردن از این آثار و جاذبهها این نیاز احساس میشود تا اقامتی هرچند کوتاه در این شهر زیبا و خوش آب و هوا را تجربه کنیم که با رزرو و اجاره ویلا در لواسان میتوانیم به بازدید تعداد زیادی از این آثار برویم. سفربازی نیز با ارائه سامانه رزرو آنلاین اقامتگاه، سعی دارد تا گامی بلند در رفع مشکل اقامت در شهرهای کوچک و بزرگ بردارد.
سفربازی همراه لحظههای شما.