ماسوله، جواهری در آغوش جنگلهای گیلان
اگر خودتون رو تو این صفحه میبینین احتمالا به سفر علاقه دارین یا حداقل تصمیم دارین که برای چند روزی هم که شده به سفر برین. از آنجایی که نمیشه تو این شرایط اقتصادی کشور زیاد سفر کرد، لازمه به جایی برین که ارزش هزینه کردن رو داشته باشه. من خودم بیشتر جاهای دیدنی ایران رو دیدم. ولی خیلی از این جاهای دیدنی آنچنان که میگفتن جذاب نبودن. نمیدونم که من سخت پسندم یا اونها اغراق کردن. امروز میخوام درباره یکی از دیدنیترین جاهای ایران یعنی ماسوله ی گیلان صحبت کنم. این جای دیدنی گیلان واقعا ارزش سفر کردن رو داره.
قدمت روستای ماسوله ی گیلان به هزار سال قبل بر میگرده. نمیدونم تا الان روستاهای پلکانی رو دیدین یا نه. بیشتر افراد با اومدن اسم روستا پلکانی یاد اورمانات تخت میفتن. ولی روستا ماسوله همچون که از نامش مشخصه تو گیلان قرار داره. این روستا آنقدر جذابه که سالانه میلیونها همسفر ایرانی و خارجی ازش دیدن میکنن. خیلی از افراد ماسوله گیلان رو به عنوان توریستیترین روستا ایران میدانن. البته من خودم یکی از این افراد هستم، شما هم یک بار ازش دیدن کنین احتمالا همین فکر رو می کنین. میخوام امروز درباره همه جاهای دیدنی ماسوله حرف بزنم تا در سفرتون به این روستا نهایت استفاده رو از زمان ببرین.
ماسوله ی گیلان کجاست؟
یادتونه گفتم روستا ماسوله پلکانیه؟ تقریبا میشه گفت همهی روستاهای پلکانی تو مناطق کوهستانی و پایین کوه قرار دارن. البته جذابیت این مکان به اینه که طرف دیگرش جنگلهای سرسبزه و تو دامنه البرز قرار داره. از نامش مشخصه که روستا ماسوله تو گیلان قرار داره. ماسوله یکی از دیدنیترین جاهای شهر رشت که به دلیل معماری پلکانیاش تو جهان مشهوره. دقیقتر بگم که روستا ماسوله گیلان کجاست: ۳۰ کیلومتری فومن و ۶۰ کیلومتری رشت. این روستا تو ارتفاع ۱۰۵۰ متری از سطح دریا است. در ادامه میتونین ماسوله ی گیلان روی نقشه رو ببینین.
ماسوله گیلان چه مسیری داره؟
این مسیر پر از مناطق دیدنیه و طبیعت خیلی زیبایی داره که میتونه هر کسی رو مجذوب خودش کنه. برخلاف بعضی از مناطق شمال کشور مسیر روستا ماسوله رشت خیلی راحت و همواره. نمیخوام بگم که چجوری از تهران به ماسوله گیلان برین. کافیه گوشیتون (هر و مسیریاب دیگهای) رو در بیارین، اینترنت و جیپیاس رو روشن کنین. بعدش اسم روستا ماسوله ی رشت رو جستجو کنین. برنامه مسیریاب بهترین و سریعترین راه رو بهتون نشون میده.
تاریخچه روستای ماسولهی رشت
قدمت ماسوله گیلان به ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ سال پیش بر میگرده. ولی خانههایی که الان تو این روستا وجود دارن جدید هستن، قدیمیترینشون مربوط به دوره زندیه و قاجاره. روستا ماسوله رشت که الان به یک جای توریستی تبدیل شده تو گذشته مردم توش زندگی میکردن. راستش دلیل کوچ مردم به این روستا تو گذشته معلوم نیست و چند روایتی دربارهش وجود داره. یکی از روایتها مربوط به قرن سوم هجری قمریه که عون بن محمد بن علی از چوپانی خواسته بعد از مرگش در این مکان خاکش کنن.
بعد این اتفاق مردم دور مزارش جمع شدن و همونجا خانه ساختن و کهنه ماسوله رو به وجود آوردن. البته روایت دیگری هم وجود داره که برای من منطقیتر از روایت قبلیه. تو سال ۸۹۰ هجری قمری تو این مناطق زلزله شدیدی اومد. همین هم باعث میشه مردم به دل کوه پناه ببرن و توش خانه بسازن. البته خیلیها میگن به دلیل شیوه بیماری طاعون بوده. کسانی که طاعون نگرفتن برای جلوگیری از ابتلا از روستا قدیمی مهاجرت کردن و تو ماسوله خانه ساختن. البته آن زمان روستا ماسولهای نبود. این افراد آن را ماسوله کردن. هر چی که هست فرقی نداره مهم اینه الان روستای ماسوله ی گیلان یکی از دیدنیترین جاهای ایرانه.
فرهنگ و آداب و رسوم ماسوله
مردم ماسوله گیلان به زبان موسلی صحبت میکنن که شباهت زیادی به زبان تالشی داره. مردم این روستا هم مثل دیگر مناطق گیلان خیلی مهربان و مهماننواز هستن و سنتی زندگی میکنن. البته این روزها مردم غیر بومی تو این روستا زیاد شده. این هم به دلیل رفتن گردشگران زیادی تو ساله. لباسهای زنانه ماسوله هم مثل دیگر مناطق گیلانه و ترکیبی از رنگهای متنوعه. در ادامه میتونین عکس لباس محلی گیلان رو آوردم تا بهتر متوجه شین که دارم درباره چی حرف میزنم. از اونجایی که مردم این روستا زندگی سنتی دارن به اعتقادات خیلی اهمیت میدن. برای همین سالانه مراسم محرم و سفر رو خیلی جذاب برگزار میکنن.
همین باعث شده که تو این ایام افراد زیادی به ماسوله ی گیلان مسافرت کنن. مردم بومی این روستا به غذا علاقه خاصی دارن، حتی زنهایشون به پخت غذاهای خوشمزه محلی معرف هستن. رستورانی تو ماسوله ی گیلان وجود داره که غذای محلی میفروشه. این غذاها را بخرین تا بفهمین چرا زنان ماسوله به پخت غذا معروف هستن. مردم ماسوله ی رشت استعداد زیادی تو ساخت صنایع دستی و عروسک سازی دارن. تو ماسوله ی گیلان مغازه هایی وجود دارن که این صنایع رو میفروشن.
بیشتر مردان این روستا به چموش دوزی و آهنگری مشغول هستن. خانمهای ماسوله گیلان علاوه بر خانه داری، دوخت شال های پشمی، جوراب و چادر سیاه را انجام میدن. تو ماسوله ی رشت عروسک سازی، ساخت ظروف رنگی سفالی، لیف بافی، گلیم بافی، آشپزی در رستورانهای روستا، دامداری و چوپانی هم رایج است. از آنجایی که سالانه مسافران زیادی به این روستا میان و این صنایع ساخته شده را میخرن، اقتصاد خوبی داره.
ماسولهی گیلان چه آب و هوایی داره؟
از آنجایی که این روستا تو دل کوهه، کوهستانی محسوب میشه. برای همین زمستانهای سختی داره و بیشترش یخ بندانه. هوا پایین کمی بهتر است؛ ولی در پاییز باران زیادی می بارد و در عین حال بعضی از روزها سرده. تو تابستان و بهار ماسوله ی گیلان هوا خیلی معتدله. البته تو ماههای اول بهار هنوز رگههایی از سرمای زمستان باقی مونده. ولی هوای تابستان ماسوله خیلی خوبه، به قول دوستم خیلی حقه. چون اصلا گرم نیست و باد خنکی توش جریان داره.
بهترین زمان سفر به ماسوله ی گیلان
جواب به این سوال کاملا به سلیقهتون بستگی داره. از نظر من بهترین زمان برای سفر با ماسوله گیلان اواسط اردیبهشت تا آخر شهریوره. البته پاییز ماسوله هم خیلی قشنگه. تو پاییز مه این روستا رو میگیره و بارش باران صحنه خیلی خوشگلی رو به وجود میاره. تو زمستان این روستا خیلی سرده؛ ولی اگر عاشق یخ بندان هستین می تونین به آنجا بروین.
ماسوله ی گیلان چه مناطق دیدنی داره؟
یک ساعته دارم میگم که این روستا خوشگله، جذابه و فلانه؛ ولی دلییلش چیه؟ تو ادامه درباره جاهای دیدنی ماسوله ی رشت صحبت میکنیم تا خودتون دلیلش رو ببینین.
خانههای ماسوله
دیدنیترین چیز ماسوله ی گیلان معماری خاصشه. خانههایی که به صورت پلکانی ساخته شدن و بام هر خانه حیاط خانهای دیگره. مصالحی که تو ساخت این خانهها به کار رفتن کاملا بومی هستن و این آنها رو جذابتر میکنه. این باعث شده که نمای بیرونی این خانهها زرد باشه و تو مه خیلی جذاب به نظر برسه. برای همین آن را بهشتی برای عکاسان میدانن. خانههای ماسوله با گلدانهای رنگارنگ و لوازم تزئینی دیگری اراسته شدن که این روستا ماسوله رشت رو زیباتر از آنچه هست نشان میده. مردم بومی ماسوله روحیه تیمی و اتحاد خاصی دارن. طراحی و معماری خانهها این رو به خوبی نشون میده.
آبشار کوشم
بلندترین و زیباترین آبشار ماسوله که ارتفاعی حدود ۳۰ متر داره در انتهای دره جنگلی ماسوله و بین ارتفاعات قرار داره. این آبشار با شیب ملایمی در امتداد رودخانه و در جهت مخالفش قرار گرفته که این موضوع برای کوهنوردان و گردشگران خیلی جذابه. همچنین این آبشار از بین دو سنگ بزرگ بیرون میاد و به زمین ریخته میشه. البته میگوین که این یک سنگ بوده و در مرور زمان آب باعث ترک خوردنش شده و آن را به دوتا تبدیل کرده.
رودخانه و آبشار ماسوله رودخان
این رودخانه پر آب از چشمهها و برف کوههای اطراف سر چشمه میگیره. جالبیش اینه که این رودخانه از روستا عبور میکنه. این میتونه یکی از دلایل جذابیت ماسوله برای گرشگران باشه. این رودخانه تو منطقه سرایا اسمش به زیگل و لیکوند تغییر میکنه و نهایتا به تالاب انزلی میره. تو غرب این روستا هم آبشاری با ارتفاع ۲۰ متری به همین نام دیده میشود. این آبشار روی رودخانه رودخان و ابتدای جاده ملاجانه. برای دیدنش سمت پارکینگ ماسوله برین و کمی مسیر رودخانه رو دنبال کنین.
آبشار خرم بو (خربو)
در دل جنگلهای ماسوله ی گیلان این آبشار زیبا وجود داره. بهتون پیشنهاد میکنم حتما به این آبشار برین چون مسیرش پر از جاهای دیدنیه. از این جاذبهها میشه به سایت سنگ نوردی، آبشار کوچک خربو، بازار ماسوله و بقعه امام زاده هاشم را دید.
آبشار توریشوم
روستای ماسوله ی گیلان کلی آبشار داره. یکی دیگر از این آبشارها توریشومه که تو فاصله یک کیلومتری ماسوله و تو دامنه قله تریشوم قرار داره. البته اب این آبشار در بیشتر روزهای سال سرده چون از برف کوههای اطراف تشکیل شده. ولی تو روزهای تابستانی و آفتابی میتونین تو این آب شنا کنین. برای رسیدن به این آبشار لازمه دو بار از رودخانه عبور کنین. پس خودتون رو برای عبور از رودخانه آماده کنین. همچنین تو روزهای بارانی بیشتر احتیاط کنین.
آبشار لارچشمه
بین درختان و جنگلهای شمال ایران و نزدیکی روستای ماسوله رشت یکی از دیدنیترین آبشارهای ایران قرار داره. این آبشار با ارتفاع ۶ متر تو کنار روستای ماسوله و جاده فومن قرار داره. به واسطه داشتن حوضچههای کوچک در بین گردشگران محبوبه. تو کنار این آبشار قهوهخانه و استراحتگاههای زیادی برای دادن خدمات به گردشگران ساخته شده.
پارک جنگلی ماسوله
این پارک اب و هوای خنک با چشم انداز کوهستانی داره. پوشش گیاهی این پارک خیلی متراکمه و درختان بلندی داره. تو این پارک میتون درختان فندق، راش، ممرز، آزاد، توسکا و گیاهان دارویی و علفی رو ببینین. این پارک بیشتر شبیه یک جنگله چون ۲۴۰۰ هکتاره. تو این پارک آلاچیق، رستوران و دکههای زیادی وجود داره که به گردشگران خدما میده. از رایجترین خوردنیهای این پارک آش دوغه که بهتون توصیه میکنم حتما آن را بخورین.
قله شاه معلم (ماسوله داغی)
از مرتفعترین قلههای استان گیلان، قله شاه معلمه. این قله حدود ۳۰۵۰ متر ارتفاع داره که دومین قله بلند استان گیلان محسوب میشه. رفتن به بالای این قله خیلی خسته؛ ولی در عین حال مسیر زیبایی داره و میتونین تو قله شاه معلم کل منطقه دیدنی ماسوله رو ببینین. مردم بومی به اقله ماسوله دلغی میگن. داغی تو ترکی به معنی کوه است. ولی بعد از اینکه عابدی به نام شاه معلم سالهای زیادی رو برای عبادت به این قله رفت بهش گفتن قله شاه معلم.
موزه مردمشناسی ماسوله
یکی از موزههای شخصی ایران که تو سال ۱۳۸۱ توسط فرهاد شرفی ماسولهای ساخته شده تو این شهر قرار داره. موزه ماسوله ی گیلان تو ورودی این روستا قرار داره. این موزه ۳ بخش داره که هر کدامش از اشیای فرهنگی مردم روستای ماسوله هستن.
بقعه عون بن علی
روستای ماسوله ی شمال به جز جاذبههای طبیعی و تاریخی، جاذبه مذهبی هم داره. یکی از جاذبههای مذهبی ماسوله امام زادا عون بن محمد حنیفه بن علی(ع) است. باورها بر این است که این بقعه مربوط به نوه امام علی است. قدمت این امام زاده به قرن دوم و سوم بر میگرده. همین باعث شده شک کنم که چجوری ایشان نوه حضرت علی(ع) بوده و ۳۰۰ تا ۲۰۰ سال بعدش بعد از ایشان از دنیا وداع کرده است. یکم غیر منطقیه به نظرم. این امام زاده تو وسط ماسوله قرار داره و نمای زیبایی داره که از کندهکاریهایی سنگ قبر و عمارت هشت ضلعی میتوان نام برد. کنار این بقعه، موزه این امام زاده رو هم میتونین مشاهده کنین که حاوی اشیائ دوره تیموریان و صفویانه.
امامزاده هاشم (ع)
این امام زاده دارای دیوارهای کاهگلی، درب چوبی رنگ و رورفته و پنجرههای ارسی با شیشههای رنگی تو دیوار شرقیه. این بقعه تو یک قبرستان پایین کوهی به نام قلعه بن قرار داره.
محوطه باستانی ماسوله
تو ۶ کیلومتری شمال غرب ماسوله فعلی محوطه باستانی کهنه ماسوله ی گیلان قرار داره. مردم بومی اول تو این منطقه زندگی کردن و بعدها به جایی که الان ماسوله قرار داره مهاجرت کردن. چیزهایی تو این منطقه پیدا شده که تاریخ غنی این منطقه رو نشون میده.
ماسوله ی گیلان و کاروان سراها
به دلیل قرار گرفتن تو مسیر اصلی ارتباطی، در آن کاروان سراهای زیادی برای مسافران ساخته شده. قسمت زیادی از این کاروانسراها نابود شدن و فقط تو بعضی از مناطق میتونین قسمتی از مناطق آن رو ببینین. یکی از قدیمیترین کاروانسراهای ماسوله، میرزایی نام داره که لیست آثار ملی ایران قرار داره.
ماسوله ی گیلان چه سوغاتی و خوراکی داره؟
مهمترین سوغاتیهای خوراکی این شهر لواشک، رب انار، میوههای خشک، سبزیهای محلی و گلپره. مهمترین غذای محلی ماسوله ی گیلان میرزا قاسمیه. دلیل نام گذاریش این است که برای اولین بار تو سال ۱۸۶۰ میلادی قاسم خان که والی منطقه ماسوله بود آن را پخت. دیگر غذاهای محلی این منطقه شامل کباب ترش، ترش واش، آش دوغ، باقلا قاتوق و شامی کباب است.
ماسوله ی گیلان و رستورانهایش
رستورانهای زیادی تو این منطقه برای ارائه خدمات به گردشگران وجود داره. این رستوران ها خیلی از غذاهای ایرانی رو دارن. همچنین همه غذاهای محلی ماسوله رو دارن. همچنین مغازههایی وجود داره که شیرینیهای محلی رو به فروش میرسانه. بیشتر رستورانهای ماسوله تو دل طبیعت زیبای این منطقه هستن. همین باعث میشه خوردن غذا تو این رستورانها هیچ وقت فراموش نشدنی باشه.
مراکز خرید در ماسوله
ماسوله ی گیلان دو مرکز خرید به اسم بازار قدیم و اصلی داره. تو این دو بازار میتونین سوغاتی و صنایع دستی این روستا رو ببینین و بخرین. این بازار ۴ سطح مختلف داره که همیشه و حتی تو رزوهای تعطیل هم بازه.
دیگر مناطق دیدنی ماسوله
- ییلاق کوربار ماسوله
- ییلاق للندیز
- ییلاق آندره
- چشمه آب معدنی علی زاخونی
- موزه حیات وحش
- موزه میراث فرهنگی
نکاتی درباره ماسوله ی گیلان
- آب و هوای این منطقه همیشه ۵ درجه سردتر از مناطق اطرافش است پس خودتون رو برایش آماده کنین.
- تو بهار، پاییز و زمستان هر لحظه احتمال بارش برف و باران وجود داره، پس آب و هوار رو چک کنین بعد وارد مسیرش شوین.
کلام آخر
شما دوست دارین برای سفر کجا برین؟ جایی که آبشار داشته باشه؟ قدیمی باشه، معماری و طراحی خاصی داشته باشه؟ طبیعتی زیبا با جنگلهای سر سبز رو میخواین؟ یا به تاریخ اهمیت میدین و دنبال موزه و آثار باستانی هستین؟ دنبال جاهای دیدنی مذهبی هستین؟ فرقی نمیکنه کدوم رو میخواین. همهش رو میتونین تو ماسوله ی گیلان پیدا کنین. امروز این منطقه رو بررسی کردم و مکانها دیدنیاش رو گفتم. ولی هیچ وقت گفتن مثل دیدن نمیشه، باید خودتون ببینین تا بفهمین چه مکان زیبایی است.