چشمههای آبگرمهای مازندران راهی برای توسعه گردشگری آبی
چشمههای آبگرم معدنی در غرب مازندران ظرفیتی طبیعی برای توسعه صنعت گردشگری به ویژه گردشگری سلامت است که شکوفایی این جاذبههای منحصربهفرد به گفته کارشناسان امر نیازمند تهیه نقشه راه علمی، گردشگری و سرمایهگذاری است.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایرنا، چشمههای آبگرم معدنی از جمله مقصدهای تفریحی و گردشگری در فصول مختلف سال است اما در پاییز و زمستان هواخواه بسیاری دارد که به گفته فعالان حوزه گردشگری و کارشناسان امر باید از این فرصت نیز برای رونق اقتصادی و اشتغالزایی منطقه نهایت بهره را برد.
در دامنههای سلسله جبال البرز حوالی غرب مازندران بیشترین چشمههای آبگرم معدنی وجود دارد که اغلب آنها به روش سنتی اداره میشود و کمترین امکانات و خدمات مربوط به مسافران و گردشگران را دارد که با راهبرد توسعه صنعت گردشگری در تضاد است.
شهرستانهای غرب مازندران ظرفیتهای فراوان دیگر گردشگری نظیر دریا، جنگل و کوهستانهای مناسب طبیعی کمنظیری دارد و درهمآمیزی آن با چشمههای آبگرم در واقع یک بسته کامل گردشگری است که باید برای شکوفایی آن نقشه راه علمی تهیه و تدوین کرد تا سالانه به تدریج راهبردهای مربوط را عملیاتی کرد.
کافی است بدانید که بیشترین چشمههای آبگرم که حدود ۲۰ رشته است در پیرامون هتلها و کاخ رامسر از دل زمین میجوشد و پس از کانالکشی و شبکهگذاری برای استفاده مراکز آبگرم این شهر قرار میگیرد.
بنا به گفته پزشکان و متخصصان طب سنتی مجموعه چشمههای آبگرم غرب مازندران دارای خواص طبی و درمانی متفاوت شامل حرارتدرمانی، آبدرمانی، روان درمانی، تسکیندهنده دردهای ناشی از شکستگیهای مزمن است و برخی از بیماریهای پوستی و دردهای عضلانی را تسکین میدهد.
رامسر و لاویج میزبان گردشگران چشمهها
بر اساس آمار رسمی شهرستانهای گردشگرپذیر غرب مازندران سالانه پذیرای میلیونها مسافر و گردشگر داخلی و خارجی است که بخش اعظم آنها نیز مجذوب چشمههای آبگرم منطقه میشوند.
بنا به گفته کارشناسان میزان دمای آبگرمهای از جمله رامسر و لاویج شهرستان نور حدود ۴۲ درجه سانتیگراد است که از دل کوههای البرز مرکزی سرچشمه میگیرد و پس از جریان به قسمتهای پایین دست منطقه از زمین خارج میشود و بوی آن قابل استشمام است.
علی مرادی یکی از مسافران تهرانی در بازدید از چشمه آبگرم ساداتشهر رامسر گفت: با توجه به خواصی که آب معدنی این منطقه دارد سالی یکبار به همراه خانواده از این چشمههای آبگرم استفاده میکنیم اما از لحاظ خدماتدهی باید برنامهریزی اصولی صورت گیرد.
وی اظهارداشت : مسوولان امر باید نسبت به شکوفایی این ظرفیت طبیعی نقشهراه تهیه کنند و همچنین بیشتر شناسانده شود چرا که بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی از این منطقه مطلع نیستند، این چشمهها درمانکننده بیماریها هستند و هم میتوانند به اقتصاد منطقه کمک کنند.
گردشگر دیگری بعد از استفاده خانوادگی از آبگرم منطقه لاویج چمستان شهرستان نور خود را مهین صادقی، اهل سبزوار معرفی کرد و گفت: آبگرم این منطقه بسیار عالی و درمانکننده است اما از راه دسترسی گرفته تا خدماتدهی به مسافران آن باید اصولی و مثل طبیعت منطقه جاذبه داشته باشد، شکوفایی این ظرفیتهای طبیعی مدیریت علمی و کارآمد را میطلبد.
غفلت مسوولان از رونق اقتصادی منطقه
صادقی خاطرنشان کرد: این چشمههای آبگرم یک فرصت برای ایجاد رونق اقتصادی منطقه هستند که برنامهریزان امر باید به آن توجه ویژه داشته باشند و حتی همایشی در این ارتباط در هر شهرستانی در استان مازندران و یا حتی در استانهای مختلف کشور برگزار کنند.
در همین پیوند، استاد رشته گردشگری دانشگاه های مازندران و گیلان گفت: بحث آبگرمهای معدنی یکی از سرفصلهای گردشگری سلامت در هر کشوری است چون در کنار گردشگری پزشکی مطرح میشود.
محمدرضا اورمزدی افزود: هماکنون خیلی از کشورهای همسایه ایران درآمدهای بیشماری از سرفصلهای گردشگری دارند مثل آبدرمانی، آبگرم درمانی، لجندرمانی و مهدرمانی و نظیر این پدیدههای طبیعی که در استان مازندران بهویژه در غرب مازندران زیاد است.
آبگرمهای معدنی در رامسر، کتالم و ساداتشهر
وی تصریح کرد: در غرب مازندران هم آبگرمهای معدنی متعددی داریم که بیشتر آن در رامسر، کتالم و ساداتشهر وجود دارد که مقصد گردشگری سلامت هستند، آنها برای امراض پوستی، روماتیستی و بیماریهای متعدد دیگر کاربردهای درمانی دارد.
این استاد گردشگری یادآور شد: خیلی از کشورهای جهان از این ظرفیتهای طبیعی بهره وافر میبرند و مسوولان امر باید برای شکوفایی این ظرفیتها بستر سرمایهگذاری ویژه را فراهم کنند و ستادی نیز برای این مهم تشکیل شود.
اورمزدی اضافه کرد: استان مازندران در زمینه گردشگری سلامت سابقه خوبی دارد و در سال ۹۳ کنفرانس گردشگری سلامت در این استان با محوریت رامسر با حضور مهمان خارجی ۷۰ کشور برگزار شد که ظرفیتهای گردشگری سلامت در ایران را بررسی کردند؛ که باید همایشهای تخصصی مربوط به صنعت گردشگری استمرار داشته باشد.
وی افزود: در مجموع فعالیتهای گردشگری سلامت در استان و بهویژه در غرب مازندران ظرفیتی بینظیری است که مغفول مانده است یعنی از دید کارشناسان حوزه پزشکی و طبابت و اقتصاد گردشگری میتواند با توسعه این چشمههای آبگرم برای بیماریها کارساز باشد و هم درآمد اقتصادی و ارزی داشته باشد و هم توسعه پایدار ایجاد کند.
فعالیت سنتی در چشمههای آبگرم
معاون گردشگری ادارهکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری مازندران نیز گفت: چشمههای آبگرم معدنی در حقیقت زیرمجموعه گردشگری آبی است که در بیشتر نقاط استان مازندران از جمله رامسر، لاویج نور، لاریجان آمل و آبگرم لاروسر چالوس چنین ظرفیتی وجود دارد که نقش بسیار مهمی هم در حوزه گردشگری سلامت و درمان پزشکی دارد.
مهران حسنی افزود: از آنجایی که بیشتر این چشمههای آبگرم معدنی بهصورت خصوصی فعالیت دارد سبک فعالیتشان به صورت سنتی است و نمونه آن را میتوان به چشمه آبگرم معدنی در پشت هتل رامسر اشاره کرد؛ سالهای سال این مجموعه در قالب یک خزینه است و باید با ساخت مجتمعهای آبدرمانی در این زمینه سرمایهگذاری شود.