منارجنبان اصفهان، مرتعشترین سازه جهان
بچه که بودم از مادرم شنیده بودم که تو اصفهان یه بنایی با دو مناره وجود داره که وقتی یکی از اونها رو تکون بدی، مناره مقابلش که هیچ اتصالی هم به این بنا نداره تکون میخوره. تو ذهن داستان پردازم کلی قصه در موردش ساخته بودم و ذهن کودکانهم تصویری جادوگرمآبانه از این سازه داشت. بعدها فهمیدم که این بنا واقعا وجود داره و دقیقا همین کار رو انجام میده و این موضوع برای قرنها هم بازدیدکنندگان و هم محققان را مجذوب خودش کرده. با این مثال بهتره بریم تا بیشتر در مورد منارجنبان اصفهان و علت به وجود اومدن این اتفاق بدونیم.
ویژگیهای منارجنبان اصفهان
منارجنبان اصفهان یک بنای تاریخی معروفه و به دلیل ویژگی منحصر به فرد معماریاش با نام «مناره تکاندادنی» شهرت داره. این بنا از یک مسجد یا مقبره کوچک با دو مناره باریک تشکیل شده که ویژگی خاصی دارن: اگر یکی از منارهها تکان بخوره، مناره دیگر نیز به طور هماهنگ میلرزه، با وجود اینکه این دو از نظر فیزیکی از هم جدا هستند.
تاریخچه و هدف ساختاری منارجنبان
منارجنبان در زمان ایلخانیان در قرن چهاردهم حدود سال ۱۳۱۶ میلادی ساخته شد. این بنا در ابتدا به عنوان مقبره یک عارف صوفی به نام عمو عبدالله کارلدانی، درویشی که در اون منطقه زندگی میکرد، ساخته شد. این بنا هم به عنوان مکان مذهبی و هم محل استراحت این عارف بود.
دلیل ساخت این بنای خاص عمدتاً احترام به درویش کارلدانی بود، اما گنجاندن دو مناره که همزمان میتونستن تکون بخورن، مشخصه بارز این بنا شد. استدلال دقیق یا معنای نمادین پشت این طرح معماری همچنان مورد بحثه. برخی گمان میکنن که این نمایشی از نبوغ معماران در مهندسی و نمایش دانش پیچیده اون زمان در مورد رزونانس و ایده نوسان برجها بود.
ویژگیهای معماری منارجنبان
ساختار اصلی این بنا نسبتاً کوچکه و از یک ایوان مرکزی (تالار یا فضای طاقدار) تشکیل شده که به عنوان ورودی مقبره عمل میکنه. در بالای ایوان دو مناره باریک به ارتفاع حدود ۱۷ متر (۵۶ فوت) قرار دارن که به صورت متقارن در دو طرف ایوان قرار گرفتن.
تکان دادن منارهها قابل توجهترین ویژگی این برجه که اگه یک مناره با دست تکون بخوره (فرآیندی که اغلب مسئولان اونجا به گردشگران نشون میدن)، مناره دیگه به طور همزمان شروع به لرزیدن میکنه. این پدیده به رزونانس (با وقوع پدیده رزونانس، ارتعاش ضعیف در یک جسم، میتواند منجر به ارتعاش قوی در جسم دیگری شود) ایجاد شده در معماری ساختمان این مناره نسبت داده میشه. مواد به کار رفته و نحوه اتصال منارهها به سازه باعث میشه ارتعاشات بین دو برج حرکت کنن.
از دیگر ویژگیهای این بنا میتوان به ارتفاع ایوان تقریباً ۱۰ متری و فاصله بین دو مناره که حدود ۹ متره اشاره کرد. داخل بنا سنگ قبر عمو عبدالله کارلدانی قرار داره.
سبک معماری منارجنبان اصفهان ترکیبی از معماری ایلخانی و مغول است که از ویژگی اون میشه به آجرکاری ظریف، نقشهای پیچیده و تزئینات کاشیکاریها اشاره کرد. خود منارهها از آجر ساخته شده و با کاشیهای آبی و فیروزهای به نقوش سنتی ایرانی تزیین شدن.
پدیده رزونانس یا لرزش
لرزش منارهها سالها دانشمندان و معماران رو متحیر کرده. این پدیده رو میتوان از طریق اصول فیزیک مرتبط با رزونانس مکانیکی توضیح داد. هنگامی که نیرویی به یک مناره وارد میشه، نوساناتی ایجاد میکنه که از طریق سازه به مناره دیگه منتقل میشه. کل سازه به طور هماهنگ میلرزه، حتی اگه هیچ عنصر اتصال قابل مشاهدهای بین منارهها در سطح سازه وجود نداشته باشه. به دلیل همین ویژگی منحصر به فرد، این بنا یکی از محبوبترین جاذبههای گردشگری در ایران به شمار میره.
جاذبههای گردشگری اطراف اصفهان
اصفهان به خاطر مکانهای تاریخی زیبای خود شهرت داره و چندین مکان دیدنی مهم در نزدیکی منارجنبان واقع شدهاند که این منطقه رو به یک مقصد فرهنگی و تاریخی غنی تبدیل کرده است. برخی از جاذبههای نزدیک منارجنبان اصفهان عبارتاند از:
میدان نقش جهان (میدان امام)
این میدان که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده، یکی از بزرگترین فضاهای عمومی در جهانه و چندین بنای مهم مانند مسجد شاه (مسجد امام)، مسجد شیخ لطف الله، کاخ عالی قاپو و بازار قیصریه در اون قرار داره. هنگام بازدید از جاذبههای گردشگری و تاریخی در اصفهان شگفتی و عظمت رو در گوشه و کنار این شهر زیبا مشاهده خواهید کرد.
کاخ چهل ستون
این کاخ یکی از آثار عظیم دوران صفویه است که در چند کیلومتری منارجنبان قرار داره، از دلایل مشهور شدن این کاخ با این نام ۲۰ ستونیست که در یک حوض منعکس شده و توهم ۴۰ ستون رو ایجاد میکنه. اطراف کاخ رو باغهای زیبای ایرانی احاطه کرده و جلوهای زیبا به اون بخشیده.
سی و سه پل
این پل نمادین یکی از آثار بی بدیل از دوران صفویه است که یکی از مشهورترین بناهای دیدنی اصفهانه. این پل هم یک شگفتی معماری و هم محل تجمع مردم محلی و گردشگران در این شهر به شمار میره.
کلیسای وانک
کلیسای وانک که در محله ارامنه نشین اصفهان (جلفا) قرار داره، یکی از زیباترین کلیساهای ایران از نظر معماری و تزیینات داخلی اونه. این بنا که در قرن هفدهم ساخته شده، ترکیبی از سبک معماری مسیحی ارمنی و اسلامیست. فضای داخلی با نقاشیهای دیواری خیرهکننده تزئین شده است.
کاخ هشت بهشت
یکی دیگه از کاخهای دوران صفویه، هشت بهشته که به خاطر طراحی پیچیده و باغهای زیبای اطرافش شهرت داره. نام این کاخ به خاطر شکل هشت ضلعیاش «هشت بهشت» ترجمه میشود و نمونهای عالی از معماری در بین باغهای ایرانی به شمار میره.
کوه صفه از جاهای نزدیک به منارجنبان اصفهان
کوه صفه که در حومه اصفهان قرار داره، مناظری پانوراما از شهر رو برای گردشگران ارائه میده. این کوه یک مکان محبوب برای پیادهروی و پیکنیک به شمار میره، چندین رستوران و امکانات تفریحی در اطراف کوه صفه وجود داره که این کوه رو به یک مکان گردشگری دیدنی تبدیل میکنه.
مسجد جامع اصفهان
مسجد جامع یکی از قدیمیترین و بزرگترین مساجد ایرانه که قدمتی بیش از هزار سال داره. سبکهای مختلف معماری از دورههای سلجوقی، ایلخانی، تیموری و صفوی رو به نمایش میذاره.
منارجنبان اصفهان بنای منحصر به فرد
منارجنبان یک مکان معماری و تاریخی جذاب در اصفهانه که به خاطر منارههای لرزانش که درک پیچیدهای از ارتعاش سازهای و مهندسی معماران ایران باستان رو نشون میده، شهرت داره. علاوه بر ویژگیهای منحصر به فرد خود، بخشی از چشمانداز تاریخی بزرگتر اصفهانه که توسط برخی از معروفترین جاذبههای فرهنگی و معماری ایران احاطه شده. بازدیدکنندگان منارجنبان میتونن از تاریخ غنی و منحصر به فرد شهر لذت ببرن و نقاط دیدنی اطراف رو که بخشی از میراث فرهنگی باورنکردنی اصفهان هستن، کشف کنن.
بهترین هتل های شهر اصفهان
اگر عازم سفر به اصفهان هستید، می توانید به راحتی یکی از ۱۰ هتل زیر را برای اقامتی آسوده و راحت انتخاب نمایید:
- هتل سهروردی
- هتل پیروزی
- هتل طاووسیه
- هتل پارسیان کوثر
- هتل آرماندیس
- هتل مجلل چهارباغ
- هتل پارسیان عالی قاپو
- هتل عباسی اصفهان
- هتل آسمان
- هتل سفیر