کنیسه ملا آقا بابا، نیایشگاه یهودیان یزد
مردم شهر یزد ادیان مختلفی دارن، در زمانهای قدیم بخش عظیمی از این مردم زرتشتی بودن که با گذشت زمان تعداد اونها بهشدت کم شده اما با این حال هنوز که هنوزه پیروان این دین بناهای خاص خودشون رو در شهر یزد دارن. یکی دیگه از دینهایی که در شهر یزد وجود داره، یهودیت هست. یهودیان شهر یزد یه بنای تاریخی برای خودشون دارن به اسم کنیسه ملا آقا بابا. این بنا تو دوره قاجار ساخته شده و توی سال ۱۳۷۹ به دلیل ساختار خاص و تاریخی خودش به ثبت آثار ملی ایران در اومده. اگه توی شهر یزد دوست داشتی یه جای متفاوت رو ببینی پیشنهاد میکنم که حتما به این جاذبه دیدنی سر بزنی.
معرفی کنیسه ملا آقابابا
کنیسه ملا آقا بابا در بافت تاریخی یزد قرار گرفته و مراسمات دینی زیادی رو در خودش دیده. این مکان علاوه بر ارزش زیارتی، ارزش تاریخی هم داره. در ساخت این کنیسه از معماری سنتی استفاده شده، به طوری که بر روی سقفهای اون گچبریهای زیبایی بهشکل سنتی به چشم میخورن. در این بنا دو در ورودی وجود داره که در کوچههای جنوبی و غربی قرار گرفتن. دو حیاط مجزا هم برای استفاده در مواقع زمستان و تابستان در محوطه این کنیسه بهوجود اومده. حیاطی که به اصطلاح به آن حیاط زمستانخانه میگن به صورت سرپوشیده ساخته شده تا عبادتکنندگان از باد و سوز سرما در امان بمونن.
در این کنیسه یک اتاق مخصوص برای مناجات و روشن کردن شمع توسط عبادتکنندگان وجود داره. با ورود به اون با یک تصویر از حضرت موسی (ع) مواجه میشی که یک طومار به نام ده فرمان در دستش قرار داره. درکل، بنای کنیسه ملابابا شامل ۴ بدنه قرینه و ۳ صفه هست. صفهها ایوانهایی با تالارهای سرپوشیده هستن که طاق دارن. در قسمت شرقی شبستان کنیسه، یک فضای آجری ساخته شده که این قسمت رو به صورت یک نیمطبقه برای بانوان جدا میکنه. در این شبستان ۹ چشم طاق وجود داره که با چند ستون و دیوارهای آجری به ارتفاع یک متر و دیوارهای بیرونی کاهگلی ساخته شدن.
ملاآقا بابا کی بوده؟
یهودیا یه مقام بزرگی دارن به اسم خاخام، ملاآقا بابا یکی از خاخامهای بزرگ یهودی در یزد و نتیجه هاراو اور شرگا بوده که در زمان فتحعلیشاه قاجار زندگی میکرده. اگه شجرهنامه ایشون رو بررسی کنیم به اروپا برمیگرده. درواقع، در زمان یهودستیزی در اروپا، خانوادههای یهودی مجبور به ترک زادگاهشون میشن که جد ملا آقا بابا هم یکی از این خانوادهها بود.
پدر جد ایشون، ربی کیاس (قیاث) به ایران مهاجرت کرد و ادامه زندگی خودش رو در شهر سبزوار گذروند. اما اونجا هم نتونست از قوانین علیه یهودیان در امان باشه. بهمرور زمان در دوره صفویه که این قوانین بیشتر و بیشتر شدن، اجداد اور شرگا و یک سری از یهودیان دیگه از شمال شرق به مناطق کویری مثل یزد مهاجرت کردن. در فرهنگ عبری کلمه اور به معنای نور روشنایی و کلمه شرگا به معنای چراغ هست. به طورکلی این اسم به نور لایزال تورات مقدس اشاره داره.
از دلایل محبوبیت و مشهوریت این فرد میشه به این موضوع اشاره کرد که صد و سی و پنجمین نواده حضرت داوود شناخته میشه. در دوازده سالگی عنوان خاخام به او داده شده و در جوانی مسئولیت رهبری جامعه یهودیان یزد رو برعهده گرفته. این فرد با همسرش ملکا، ازدواج میکنه که از اون صاحب دو پسر میشه. پسران اور شرگا هم مانند خودش به درجات عالیه روحانیت یهود دست پیدا میکنن. مقبره این فرد و پسرانش در یک باغ بزرگ در قبرستان یهودیان یزد واقع شده. هرساله در زمان وفات او افراد یهودی زیادی از مقبرهاش زیارت میکنن.
آدرس کنیسه ملا آقا بابا
کنیسه ملا آقا بابا یک جاذبه تاریخی-مذهبی جالب در یزد هست که بازدید از اون ارزشش رو داره. برای بازدید از این کنیسه این آدرس رو در پیش بگیر: یزد، خیابان مسجد جامع، محله چهارسوق، کنیسه ملا آقا بابا.
اگه قبلا از این کنیسه دیدن کردی حتما در مورد حس و حالت از بازدید از این مکان برای من بنویس. در غیر این صورت به من بگو که آیا برای بازدید از کنیسه ملا آقا بابا مشتاق هستی؟ کدوم ویژگیها درمورد این کنیسه بیشتر از همه نظرت رو جلب کردن؟