موزه قصر آیینه یزد، عمارتی با اتاقهای شاهنشین و آیینه کاری شده!
بیدلیل نیست که شهر یزد رو مهد تاریخ ایران درنظر میگیرن! چون در این شهر علاوهبر تمام مکانهای تاریخی که وجود داره، ۱۸ موزه در زمینههای مختلف راهاندازی شده. این موضوع بهتنهایی توجه عاشقان فرهنگ و تاریخ رو جلب میکنه تا به این شهر بیان و از موزههای متعدد اون دیدن کنن. در بین تمام گزینههای موجود، یکی از بهترین موزههای شناخته شده، موزه قصر آیینه یزد هست. در این موزه میتونی علاوهبر تماشای اشیا قدیمی و لذت بردن از آثار نگهداری شده در اون، از فضا و معماری زیبای این ساختمان لذت ببری. درواقع، این مکان جایی هست که تو میتونی بهخوبی هنر هنرمندان ایرانی رو درک کنی. اگه برای بازدید از موزه قصر آیینه یزد مشتاق شدی اما اطلاعات زیادی درموردش نداری، من در ادامه تمام اطلاعات لازم درمورد این مکان رو برات آوردم.
موزه قصر آیینه یزد کجاست؟
موزه قصر آیینه درواقع یک عمارتی هست که در گذشته به شخصی به نام صراف زاده اختصاص داشت. صراف زاده یک بازرگان بود که در صرافخانهای که متعلق به پدرش بود کار میکرد. بعد از اینکه در این زمینه مسلط شد، کار خودش رو بهصورت مستقل شروع میکنه و در مدتی کوتاه کلی پول درمیاره. صراف زاده حتی در دورانی بهعنوان وکیل مجلس هم فعالیت داشته! البته، این عمارت از همان ابتدا برای هدف شخصی ساخته نشده بود، چون از اون بهعنوان مهمانسرای خصوصی استفاده میشد. این مکان رو با نام موزه آیینه و روشنایی هم میشناسن. آدرس این موزه به این صورته: استان یزد، شهر یزد، خیابان آیتالله کاشانی، روبهروی پارک هفت تیر.
مشاهده اقامتگاه ها اطراف موزه آیینه نمایش موزه آیینه روی نقشه گوگل مسیریابی موزه آیینه با گوگل
درمورد موزه قصر آیینه یزد
آقای صراف زاده مهمانسرای اختصاصی خودش رو در سال ۱۳۲۰ بنا کرده. این بنا، عمارتی با وسعت ۸۳۷ مترمربع هست که در باغی به وسعت ۸۱۷۴ متر قرار داره. نکته جالب توجه اینه که در ساخت بنای اصلی این عمارت، سعی شده تا کوچیکترین آسیبی به این باغ وارد نشه. موزه آیینه قصر یزد، در محل کوشکی که دقیقا در وسط این باغ ساخته شده، در سال ۱۳۷۷ راهاندازی شده. این محوطه شامل یک ساختمان بسیار زیبا، یک حیات بسیار بزرگ با استخر وسیع میشه.
قدمت این عمارت به دوران صفویه و قاجاریه برمیگرده پس نمیشه گفت که قدمت بسیار کهنی داره. اما به دور از قدمتش، معماری و تزئین فضای این بنا باعث شده تا در بین عمارتهای قدیمی بسیار مورد توجه قرار بگیره. فضای داخلی این عمارت، شامل اتاقهای گچبری و آیینه کاریشده میشه که این ویژگی اون رو از بسیاری از موزههای دیگه متمایز میکنه. از ویژگیهای دیگهای که با وارد شدن به این مکان نظرت رو جلب میکنن میشه به استخر، راهروهای تودرتو و حوضخانه اشاره کرد.
بنایی که آقای صراف زاد در دوران پهلوی اول بنا کرد، بعد از انقلاب اسلامی مصادره شده و به بنیاد مستضعفان تحویل داده شد. همچنین، در سال ۱۳۷۷ این مکان بهعنوان یکی از جاذبههای یزد در فهرست گردشگری مسافران ثبت شده. در سال ۱۳۷۸ بود که این مکان در فهرست آثار ملی ایران هم به ثبت رسید.
معماری موزه قصر آیینه یزد چطوریه؟
معماری موزه قصر آیینه یزد تلفیقی از سبکهای اروپایی و سنتی هست. همانطور که قبلتر گفتم، این عمارت شامل بخشهای مختلفی میشه. تمام اتاقهای اون، رو به استخری که در وسط حیات قرار داره ساخته شدن. بخشهای دیگه این عمارت شامل یک نشیمن بهاری، اتاق خواب، شاهنشین و حوضخانه میشه. فضای داخلی این بنا از درها و پنجرههای چوبی و مشبک دارای شیشههای رنگی ساخته شده. قاب برخی از پنجرهها با رنگهای متنوع تزئین شده. از اونجایی به این مکان لقب آیینه و روشنایی رو اختصاص دادن که سقفها و دیوارهای اون بهصورت آیینه کاری هست. این ویژگی باعث میشه که نور در فضای داخلی بیشتر بشه و به تمام نقاط موزه منتشر بشه.
بزرگترین اتاق این مجموعه بخش حوض خانه اون هست و البته باید بگم که در بخش معماری، جذابترین بخش هم محسوب میشه. اگه به این قسمت بری، متوجه تفاوت اون با بخشهای دیگه میشی. این بخش از موزه قصر آیینه یزد، سالیان سال هست که محل برگزاری نمایشگاههای مختلف مثل نمایشگاههای عکس، خط و نقاشی هست. تصاویری که برروی دیوارها و سقف این مکان بهنمایش گذاشته میشه کاملا فضای تاریخی و فرهنگی ایجاد میکنه. بهخاطر وجود حوض سنگی وسط این اتاق هست که نام اون رو حوض خانه گذاشتن.
چه آثاری در این موزه نگهداری میشن؟
گنجینههایی که در موزه قصر آیینه یزد وجود داره شامل دست نوشتههای قدیمی،کتاب، سکه، تمبر، اسلحه و چندین شی برنزی میشن. همچنین، چندین نمونه از دهنه اسب هم در این مکان به نمایش گذاشته میشه که متعلق به هزاره دوم قبل از میلاد هستن. از سال ۱۳۷۷ تا الان، انواع آیینه هم به متعلقات این موزه اضافه شدن. درحال حاضر، انواع ابزار و وسایل روشنایی نظیر گونههای مختلف پیهسوز و چراغهای قدیمی، انواع کبریت، قلمدان و طپانچه در این مکان پیدا میشن. لازم به ذکره که بخش مربوط به آثار روشنایی این موزه از جذابترین بخشهای اون هست.
چطوری از تهران تا موزه قصر آیینه یزد بری؟
اگه میخوای برای بازدید از موزه قصر آیینه یزد از تهران اقدام کنی، باید بدونی که مسیری بهاندازه ۵۷۰ کیلومتر رو باید بگذرونی. در طی این مسیر، از شهرهای قم و کاشان گذر میکنی و از میبد به یزد میرسی. درصورتیکه خودروری شخصی نداری و میخوای با حمل و نقل عمومی به این شهر برسی، میتونی از اتوبوس، خطوط ریلی و هواپیما استفاده کنی.
چه جاذبههای دیدنی اطراف این موزه پیدا میشه؟
قصر آیینه یزد روبهروی پارک هفتم تیر این شهر واقع شده، پس در بازدید از این موزه میتونی بهراحتی به دیدن این پارک هم بری. جدا از موزه قصر آیینه و پارک هفتم تیر، خیابانی که این مکانها در اون واقع شدن، یعنی خیابان کاشانی، پر از مکانهای دیدنی و جذاب هست. یکی دیگه از جاذبههای معروف این شهر که تو این خیابان قرار داره، آتشکده زرتشتیان هست. در این آتشکده، آتشی وجود داره که برای ۱۵۰۰ سال خاموش نشده. بدون شک، با ورود به این مکان تاریخی و جذاب، سبک معماری هخامنشیان در ذهنت تداعی میشه.
در بازدید از موزه قصر آیینه چه نکاتی رو رعایت کنیم؟
در بازدید از موزه قصر آیینه یزد باید به ساعت کاری این مکان توجه داشته باشی. ساعت بازدید از این موزه هشت صبح تا هشت یا نه شب هست. برای ورود به این مکان باید مبلغی بهاندازه ۳ هزار تومان بپردازی، البته این مبلغ برای سال ۱۴۰۰ هست. نکته جالب درمورد بازدید از این مکان اینه که جدیدا شرایط بازدید برای افراد نابینا هم فراهم شده. چون توضیحاتی که برروی دیوارهای این موزه اومده به خط بریل هم ترجمه شده تا این افراد هم بتونن از این موزه بازدید کنن. این نکته رو هم درنظر داشته باش که برای بازدید از این مکان با خیال راحت، باید دو ساعت زمان بذاری، پس اگه میخوای در سفرت به یزد برنامهریزی کنی، حداقل دو ساعت برای بازدید از این موزه زمان بذار.
اگه به موزه قصر آیینه یزد سفر کردی و نکته دیگهای تو ذهنت هست که در بازدید از این مکان باید رعایت بشه، حتما برای من بنویس تا دیگران هم از تجربهات استفاده کنن. در صورتی که هنوز به این موزه تاریخی سفر نکردی، برای من بنویس که کدام یک از ویژگیهای این موزه برای تو جذابیت داره؟