موزه سه دوره تاریخ و تمدن ایران برگزار میشود
رئیس بنیاد ایرانشناسی از برگزاری موزه و نمایشگاه سه دوره تاریخی و تمدنی ایران خبر داد.
به گزارش سفربازی، به نقل از روابط عمومی بنیاد ایرانشناسی، محمدحسین رجبیدوانی گفت: این نمایشگاه بزرگ بر محور سه دوره تاریخی و تمدنی «ایرانِ باستان، پیش از اسلام»، «ایرانِ دوره اسلامی» و «ایرانِ انقلاب اسلامی» خواهد بود.
همزمان با روز بزرگداشت ابوعلی سینا، سومین همایش ملی ایرانشناسی استانها با موضوع تاریخ، فرهنگ و هنر استان همدان، به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.
در این همایش، رئیس بنیاد ایرانشناسی گفت: طبق اساسنامه بنیاد ایرانشناسی، معرفی و شناخت بیشتر ایران و جنبههای تاریخ و تمدن آن، از وظایف اصلی بنیاد است از همینرو تاریخ و تمدن عظیم ایران، در حوزههای گوناگون بررسی و معرفی خواهد شد؛ این برنامه با محوریت سه دوره «ایران باستان- پیش از اسلام»، «ایران دوره اسلامی» و «ایرانِ انقلاب اسلامی» است که با همکاری بنیاد و شعبههای آن در سراسر کشور انجام میشود.
به گفته رجبیدوانی، در همین راستا یک موزه بزرگ و نمایشگاهی در رابطه با این سه دوره تاریخی و تمدنی ایران برگزار میشود.
هگمتانه یا اکباتان؛ قدیمیترین شهر ایران
او در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به روز همدان، گفت: همدان، یا به عبارتی هگمتانه یا اکباتان، قدیمیترین شهر ایران و یکی از قدیمیترین شهرهای جهان است. در دوره ایرانباستان که مادها نخستین سلسله ایرانی را در این سرزمین تاریخی تشکیل دادند، همدان به عنوان نخستین پایتخت ایران از سوی مادها انتخاب شد. در دوران هخامنشی، اشکانی و ساسانی نیز این شهر خوش درخشید. در دوره هخامنشیان به مدت کوتاهی و در دوره اشکانیان به مدت قابل توجهی شهر همدان مجدد پایتخت بوده و از این حیث شهری قابل اهمیت است، که سابقه تمدنیِ دیرینهای در ادوار مختلف تاریخی دارد.
به گفته رئیس بنیاد ایرانشناسی، همدان در دوره اسلامی، در فتوحات اولیه اعراب مسلمان فتح میشود و مردمانش به اسلام میگروند و در دوران علویان که از جور و ظلم عباسیان به ایران پناه آورده و در طبرستان حکومت تشکیل داده بودند، گروهی از آنها از طبرستان به همدان آمدند و با استقبال مردم همدان دولتی شیعی و از سادات علوی را در این شهر و مناطق اطرافش مدتی تشکیل دادند.
او افزود: پس از آن و در دوران درخشان تمدن اسلامی- ایرانی و شیعی، که عصر آل بویه است دوباره شاهد انتخاب همدان به عنوان پایتخت از سوی سلاطین و امرای آلبویه هستیم و در همین دوران است که ابنسینا، دانشمند برجسته جهان، اسلام و شیعه در همدان وزیر شمسالدوله دیلمی و در این شهر مستقر میشود و از دنیا نیز میرود.
همدان شهر دانشمندان و ادیبان برجسته
رجبیدوانی با بیان اینکه ابنسینا افتخار بزرگ ایرانیان است و همدان نیز افتخار حضور و مدفن این دانشمند را دارد، توضیح داد: از دیگر دانشمندان، ادیبان و شاعران برجستهای که از همدان برخاستهاند، میتوان به بدیعالزمان همدانی و بابا طاهر اشاره کرد.
او در بخش دیگری از سخنان خود به حمله مغول اشاره کرد و گفت: در حمله مغول شاهد مقاومت ۱۰ ساله همدان در مقابل یورشهای وحشیانه این قوم هستیم و با اینکه شهر کامل ویران میشود و تلفات زیادی میدهد، اما تسلیم یورشهای این قوم خونریز و مهاجم نمیشوند و مقاومت ۱۰ ساله این شهر در برابر هجوم مغولان افتخار بزرگی است.
رئیس بنیاد ایرانشناسی یادآور شد: همدان یکی از قدیمیترین شهر ایران است که با تصویب چند سال پیش مجلس به عنوان پایتخت فرهنگ و تمدن ایران نام گرفت و توانست بیش از گذشته در عرصه فرهنگ و تمدن ایران بدرخشد.
محمد بهرامزاده، دبیر علمی همایش نیز با گرامیداشت روز ابنسینا، به لزوم پرداختن به جوانب گوناگون سرزمین همدان یا هگمتانه و اهمیت شناخت شایستهتر این خطه پرداخت و توضیح داد: در این همایش، ۵۰ مقاله در سه محور اصلی تاریخ و باستانشناسی، جغرافیا و فرهنگ، به دبیرخانه همایش ارسال شد که از این تعداد، ۳۱ مقاله برگزیده شد و ۲۰ عنوان مقاله در مجموعه مقالات همایش به چاپ خواهد رسید و از این مقالات تعداد ۶ مقاله جهت ارائه در روز همایش به صورت سخنرانی «وبینار آنلاین و حضوری»، مورد تأیید کمیته علمی و کمیته داوران همایش قرار گرفت.