روز اسپاگتی یا روز ماکارونی رو باید به پدران به شکلی ویژه تبریک گفت
تو خونهی شما هم باباهاتون از ماکارونی بدشون میاد؟ خونه ما که اینجوری بود. مامان هم چون نمیتونست دو جور غذا درست کنه معمولا ماکارونی انقدرا توی خونهامون درست نمیشد. واسه همینم دعای روز و شب ما این بود که حتی واسه یه روز در هفته هم که شده بابا ماموریت باشه و مامان برامون از اون ماکارونیهای خوشمزه پرملاتی درست کنه که وقت دم انداختن، بوش کل فضای خونه رو پر میکرد. از اونایی که تهدیگ قرمز سیبزمینی یه جوری دوستانه کنار اون تهدیگای ماکارونی نشستن و روغن بینشون جلزولز میکنه. همون ماکارونیها که تو پلوپز قدیمی پارسخزر مامان درست میشد و عین یه کیک گنده، برمیگشت تو سینی. خلاصه اینکه توی خونه ما، ماکارونی یه هوری سخت دستیافتنی بود و عین چراغ جادوی علاءالدین هر بار که میاومد سعی میکردیم از غولش، قول ماکارونی دفعه بعد رو هم بگیریم. من روز اسپاگتی یا روز ماکارونی رو به باباهای بیسلیقه ایرانی خیلی تبریک میگم که نذاشتن ما با دل راحت، هفت روز هفته ماکارونی بخوریم و اینجوری آرزو به دل این غذای بهشتی نمونیم
توی این متن از مجله گردشگری سفربازی میخوام براتون از روز اسپاگتی یا روز ماکارونی بگم. در ادامه از تفاوتهاش با اسپاگتی و پاستا میگم و ته داستان هم براتون میگم اگه میخواید یه ماکارونی خوشمزه بخورید بهتره به کدوم رستورانای کدوم شهرها سری بزنید. چیزی که از شما میخوام اینه که یه خاطره از کودکیتون در مورد ماکارونی خوردن بنویسید برامون تا ما هم با خوندن اون چیزی که شما نوشتید لذت ببریم.
ماکارونی که بود و چه کرد؟
از اون عنوانای معلم تاریخطوری نوشتم اونم زمانی که معلوم بود اصلا حوصله طرح سوال نداشتن. باید روز اسپاگتی یا روز ماکارونی کمی با تاریخچه ماکارونی آشنا بشیم ببینیم اصلا از کجا اومد و چطوری وارد ایران شد.
وقتی اسم ماکارونی میاد همه میگن خوب مشخصه دیگه قطعا از ایتالیا اومده و واسه این موضوع یه شوخی رایج هم بین ایرانیا هست که اگه یه ایتالیایی ببینه تو اون ماکارونیهای جذاب رو دم میندازی قطعا خودکشی میکنه. ولی باید با کمال تاسف بگم که ماکارونی مال ایتالیاییها نیست و بخوایم دقیق بگیم از چین کشور دوست و همسایه اومده. تعجب کردین؟ خوب به هر حال تعجب هم داره چون ما معمولا خوشمزهترین پاستاهارو تو ایتالیا یا رستورانهای ایتالیایی خوردیم به خاطر همینم تصورمون اینه که خوب اونا که انقدر خوب پاستا رو درست میکنن خودشونم اختراعش کردن دیگه. روز اسپاگتی یا روز ماکارونی، همین که فهمیدین ماکارونی اول از چین اومده نه ایتالیا خودش یه کشف بزرگه.
ماکارونی چطوری درست شد؟
داستان از این قراره که یه روز یه خانوم خیلی زیبای چینی داشته توی خونه چوبیش با اون کفپوشای چوبی نون درست میکرده. بلند میشه و شروع میکنه به خمیر کردن و این حرفا. همین حین یه هو یه آقای خیلی خوش سیمایی در خونه رو میزنه و میاد داخل و نگم براتون دیگه اینا مشغول صحبت کردن میشن. خانوم چینی داستان ما انقدر غرق صحبت میشه که کلا یادش میره خمیر کرده بوده که نون درست کنه. اون خمیر هم که بهش مخمر زده شده بود پف میکنه میاد بالا و از ظرف میزنه بیرون و از میز آویزون میشه و این آویزون شدنش به صورت رشته رشته میشه و چون باز خانوم بیحواس ما یادش نبوده پنجره رو ببنده، آفتاب میزنه به این خمیر و خمیر به صورت رشتهای خشک میشه. چیزی که ما امروز به صورت رشته آشی یا نودل میبینیم، یه چیزی تو همین مایهها بوده. وقتی کارشون نه ببخشید صحبتشون تموم میشه خانوم چینی داستان میاد و میبینه ای دل غافل خمیر سر رفته و آقای جذاب هم که دیگه خونه رو ترک کرده و رفته. اینم میاد یه مشت غر میزنه که اومد و فقط باعث شد خمیرم خراب شه و نذاشت نون درست کنم و حالا چی بخورم، به فکرش میرسه که اون خمیرای خشک رو دوباره بریزه تو آب تا نرم بشن. وقتی اون خمیرا میرن تو آب انقدر شکل جذابی پیدا میکنن که میشن همین نودلای امروزی. البته نمیدونم اون خانوم اون روز انقدر بعد صحبت طولانی حواسش بوده ادویه و نمک بزنه یا نه، ولی اگه زده باشه دیگه نشون میده خیلی خوشسلیقه بوده.
حالا چی شد که اسم این رشتههای هولکی شد اسپاگتی؟ به این خاطر که اسم اون آقای جذاب اسپاگتی بوده و از قضا ایتالیایی بوده.
به نظر میرسه که خانوم چینی وقتی میبینه حاصل حواسپرتی قبلیش یه غذای نابی شده بوده، دفعه بعدی برای تشکر از آقای اسپاگتی بهش زنگ میزنه و میگه بیا خونه که این دفعه در کنار گفتوگو میخوام یه غذای خوشطعم هم بهت بدم. آقا میگه غذا؟ چه غذایی اینم میگه حالا بیا فعلا اسم نداره بعدا فک کنیم ببینیم واسش چه اسمی بذاریم. آقای اسپاگتی تشریف میارن و در کنار شب زیبایی که داشتن خانوم آینده آقای اسپاگتی اون خمیرای ریش ریش رو میریزه توی آبجوش و بهش ادویه و این چیزا هم واسه خوشرقصی اضافه میکنه و خلاصه دل آقای اسپاگتی رو میبره. آقای اسپاگتی انقدر از اون غذا خوشش میاد که سریعا همون شب از خانوم چینیمون خاستگاری میکنه.
البته این وسط یه زرنگی هم کرده اونم این بود که اسم رشتهها رو گذاشت اسپاگتی. فک کنم به خانومه گفت تو اسمت یه مقدار سخته دنیا خیلی سخت میتونن اسم تو رو تلفظ کنن، اسپاگتی اسم راحتتریه. ای جلب.
البته ماکارونی همیشه رو همین روال نموند، بعدها تغییرات خیلی داشت واسه همین در ادامه میریم در مورد فرق بین ماکارونی و اسپاگتی و پاستا بخونیم. این خیلی خوبه که به بهانه روز اسپاگتی یا روز ماکارونی به این تفاوتها هم اهمیت بدیم و ببینیم این اسما دقیقا از کجا اومدن.
تفاوت بین ماکارونی و اسپاگتی دقیقا چیه؟
ماکارونی از نظر تکنولوژی، جزء فرآوردههای گروه پاستا و در ردیف اسپاگتی، ورمیشل، نودل، لازانیا و راویولیه و اختلاف این فرآوردهها در شکل و حالت فیزیکی اوناست اما در عین حال مشهورترین و سهلالوصولترین اونا فعلا ماکارونیه. ماکارونی از جمله راحتترین و رایجترین غذا در کشور ما و تقریبا همه کشورهای دنیا است که اگرچه گفته میشه خوراک مورد علاقه کوکان و نوجووناست با این حال بعضی از بزرگسالان هم علاقه وافری بهش دارن.
اگرچه ماکارونی در زمره خوراکیهای ساده محسوب میشه اما با این حال به خاطر ترفندها و خلاقیتایی که در به عمل آوردن اون به کار میره، نحوه تهیهاشنشون دهنده میزان هنرمند بودن آشپزه.
اسپاگتی و ماکارونی هردو از زیر شاخههای پاستا هستن و از آرد سمولینا ساخته میشن. برای ساخت اسپاگتی خمیر رو به شکل رشتههای دراز در میارن ولی ماکارونی بر حسب منطقه و کشور دارای معنای مختلفیه و برخی از اشکال اون به صورت لولههای کوچیک توخالی، حلزونی، مارپیچ، پاپیونی و غیره هم توی بازار هست.
بین ما ایرانیا مدل دراز اون خیلی متداولتره چون اولین نوعی که وارد ایران شد همین مدل بود. از همون موقع هم روش خاص خودمون یعنی دم انداختن رو انتخاب کردیم. پس میشه نتیجه گرفت ما ایرانیا بیشتر عاشق اسپاگتی هستیم و از مدل شکلی، یعنی ماکارونی بیشتر واسه سالاد و پیشغذا استفاده میکنیم. هر چند که امروز بچهها ماکارونی رو بیشتر دوست دارن واسه همینم هست که میبینیم برخلاف قدیم انواع و اقصام اشکال ماکارونی توی سوپرمارکتها هست و حسابی دست خریدار توی خرید بازه. من شخصا نوع اسپاگتی رو بیشتر دوست دارم خصوصا وقتی اونو با تهدیگ سیبزمینی درست میکنم احساس میکنم که بهشت روی میز نهارخوری منتظر نشسته تا میزبان ما باشه. اون مدلای بلند و دراز اسپاگتی حس نوستالژی قویتری هم ایجاد میکنن.
تفاوت بین ماکارونی و پاستا دقیقا چیه؟
پاستا یا خمیراک به ایتالیایی به معنی خمیر، یه اصطلاح عمومی برای گونههای مختلف ایتالیایی رشته فرنگی (نودل)، درست شده از خمیر آرد، آب یا تخم مرغ گفته میشه. پاستا حدوداً به ۳۵۰ شکل مختلف موجود توی دنیا وجود داره. چند شکل معروف پاستا اسپاگتی، ماکارونی، فوسیلی، شلز، پنه، لینگوئینی، تالیاتله، تورتلینی، راویولی و لازانیا (به صورت ورقهای) هستن. متوجه شدید؟ پاستا تمام انواع ماکارونی اسپاگتی و نودل رو در برمیگیره و یه مجموعه بزرگتری از اوناست. میشه در نهایت اینجوری نتیجه گرفت که بیشتر شکل پاستاهاست که اونارو به دستههای مختلفی تقسیم میکنه.
بهترین ماکارونیها رو کجا بخوریم؟
بیاید فکر کنیم به اینکه شما انقدر ذوق زندگی دارید که تصمیم گرفتید روز اسپاگتی یا روز ماکارونی دست خانواده رو بگیرید و با خودتون به یه رستوران ببرید که ماکارونی سرو میکنه. درسته که میشه خوشمزهترین ماکارونی رو توی خونه درست کرد ولی بد نیست گاهی هم پا از خونه بیرون بذاریم و بریم ببینیم بقیه مردم دارن چی میخورن یا اینکه کیفیت غذای بیرون چجوریاست.
توی این قسمت چند تا رستوران خوب بهتون معرفی میکنم که هم میتونید خودتون به اونا سر بزنید و ماکارونی رو به صورت حضوری بگیرید هم اینکه میتونید توی خونه بشینید و سفارش غذا داشته باشید.
رستوران آقای ماکارونی بندر عباس با تنوعی از ماکارونی، اسپاگتی و پاستا
اگر به بندرعباس سفر کردید و پسر نوجوونتون هوس ماکارونی کرد اصلا نگران نباشید چون آقای ماکارونی با انواع و اقسام ماکارونیها در خدمت شماست. شما حتی روز اسپاگتی هم میتونید به این رستوران سر بزنید و دلی سیر کنید. حتی اگر دوست داشتید توی هتل بمونید و بیرون نیاید میتونید نوع ماکارونی یا اسپاگتی خودتون رو مشخص کنید و اونو به صورت آنلاین سفارش بدید تا خیلی راحت بیارن و در هتل بهتون تحویل بدن.
روز اسپاگتی یا روز ماکارونی توی بندرعباس باشی و توی اون هوای مطبوع ماکارونی هم سفارش بدی نشون میده یکی از بندههای خاص خداوندی.
رستوران دون چیله تهران هم ماکارونی و اسپاگتیهاش تعریفیه
اگه تهران بودین یا اینکه به تهران سفر کردین اونم تور روز اسپاگتی یا روز ماکارونی یا حتی روز اسپاگتی، اگر که رسیدن به ولنجک براتون زیاد سخت نبود و یه جورایی نزدیک به اون منطقه بودید حتما یه سر به رستوران دونچیله بزنید چون ماکارونی و اسپاگتیهای خیلی خوشمزهای منتظر شماست که قراره یه ظهر یا حتی شب قشنگ رو براتون رقم بزنه.
خیلی سختگیری نداشته باشید که حالا تا اینجا اومدیم یه چیز دیگه سفارش بدیم، تو روز اسپاگتی یا روز ماکارونی یا روز اسپاگتی، چیزی غیر اینا رو خوردن خیلی ذوق ندارهها از ما گفتن.
رستوران خانه ماکارونی شهر قم هم خیلی واستون سورپرایز دارهها
روز اسپاگتی یا روز ماکارونی یا روز اسپاگتی سری به شهر قم زدین و حالا حسابی خسته و کوفته بچهها دارن غر میزنن که دوست ندارن به یه رستوران سنتی برن و کباب بخورن؟ اشکالی نداره اونا رو به خانه ماکارونی ببرید تا انقدر کیف کنن که فقط خودتون ببینید از چشماشون ببینید. اینجوری از سفر کردن به شهر قم هم خاطره خوبی دارن و دفعات بعدی که بخواید به این شهر سفر کنید با آغوش باز همراهیتون میکنن. چون میدونن بعد از اینکه خیابونارو کلی راه رفتن میتونن به یه رستوران خوب برن و غذایی رو نوش جان کنن که خیلی دوست دارن. دیدن بچهها اونم در حالی که یه بشقاب بزرگ ماکارونی یا اسپاگتی جلوی صورتشون داره برق میزنه و چشماشون که پر از قلب شده واسه اون ظرف نارنجی چیزیه که پدر و مادرا از صمیم قلب دوست دارن ببینن. اصلا دیدن غذا خوردن بچهها اونم با ولع برای هر پدر و مادری لذتبخش و دوستداشتنیه. کافیه که بلد باشیم کجا بریم که بتونه خاطره خوبی بسازه. همین کافیه.
روز اسپاگتی یا روز ماکارونی اومدم شیراز و میخوام پاستا نوشجان کنم، کجا برم؟
رستوران لاویا شیراز یکی از رستورانایی که تونسته تا الان دل خیلی از پاستادوستها رو ببره. البته اینو بگما من اینجا بر اساس تجربیان کاربران اینترنت هست که مینویسم و خودم خیلی از رستورانها رو تا حالا نرفتم و امتحان نکردم. حالا لازمه اینم بگم که استثنا رستوران لاویا رو خودم رفتم و پاستای آلفردوش رو خیلی دوست داشتم. فکر میکنم شما هم اگه تصمیم گرفتید روز اسپاگتی یا روز ماکارونی یا روز اسپاگتی اونم توی شیراز به یه رستوران برید، لاویا انتخاب درستیه. البته بگما، اگر تو انتخاب خیلی سختگیر باشید.
رستوران عشق پاستا هم که از اسمش معلومه اصفهانیا رو اسیر کرده
من میگم شما به اصفهان سفر کن وعده اول رو یه بریون بخور بعد که حسابی سیر شدی واسه وعده دوم به فکر خوردن و نوشجان کردن یه پاستای توپ باش. یه پاستا با سس فوقالعاده که قراره نظرت رو در مورد هر پاستایی که تا حالا توی زندگیت خوردی عوض کنه. روز اسپاگتی یا روز ماکارونی یا روز اسپاگتی توی اصفهان بودن خودش شانس بزرگیه حالا یه رستوران خوب هم پیدا کردن و کیف کردن از غذا دیگه شانس روی شانسه. اصفهان زیبا منتظر شماست که قدمرنجه کنید و تشریف بیارید.
در نهایت اینکه
روز اسپاگتی یا روز ماکارونی حال فرقی هم با هم ندارن ولی معمولا وقتی از یه ایرانی میپرسی فرق بین ماکارونی و اسپاگتی و پاستا چیه قطعا بهت میگه ماکارونی رو میهش دم انداخت و درازه، اسپاگتی رو بیشتر تو سالاد ماکارونی استفاده میکنن و شکلیه پاستا هم که معلومه دیگه یه سس شل و ول داره. ولی اینجوری نیست بدونید که هم ماکارونی و هم اسپاگتی زیرمجوعه پاستاها هستن. کلا هر چیزی که با خمیر درست شه بهش میگن پاستا، حالا این وسط اگه دراز و رشتهای بود اسمش میشه اسپاگتی اما اگه شکلی بود میشه ماکارونی. خوبه که اینارو بدونیم.