گورستان پارتی، گورستانی ترکیبی در استان همدان
استان زیبای همدان دارای جاذبههای گردشگری، باستانی و طبیعی متعددی هست و به همین خاطر هرساله توریستها و گردشگران زیادی رو از سراسر دنیا مجذوب خودش میکنه. هرکدوم از این دیدنیها، جذابیت و طرفداران خاص خودشون رو دارن و همدان بعنوان کلکسیونی از جاذبههای متنوع، پاسخگوی تمامی سلیقههاست!
درباره گورستان پارتی
یکی از آثار تاریخی و دیدنی این استان، گورستان پارتی هست که در جنوب شرق دامنه تپه مصلی، محوطهی سنگ شیر واقع شده. این گورستان که قدمتی دیرینه به اندازهی دوره اشکانیان داره جز آثار ملی ایران به ثبت رسیده. به دنبال کشف اتفاقی یک تابوت سفالی در این محل، عملیات کاوش توسط هیئت باستانشناسی ایران در سالهای ۱۳۵۳ و ۱۳۵۴شروع شد. آثار کشف شده در این عملیات نشانگر وجود یک گورستان اسلامی و یک گورستان مربوط به دوره ساسانی بود. جالبه که بدونی در بخش گورستان اسلامی بخاطر عمق زیاد گورهای حفر شده، بقایای گورهای قدیمی از بین رفته بود. اگه تو هم علاقمند به آثار تاریخی و قدیمی هستی میتونی در سفرت به این استان زیبا، از گورستان پارتی دیدن کنی! این گورستان در دو فصل حفاری شد.
در فصل اول حفاری ۱۴ تدفین مشتمل بر ۷ تدفین در تابوتهای سفالی، ۴ تدفین درون خمره، دو تدفین طاقباز و یک تدفین چمباتهای بدون تابوت به دست اومد. تابوتهای استفاده شده، در نوع شمال شرقی همگی بیضی شکل با پوششی از تختهسنگهای نازم و فرم تابوتهای نوع جنوب غربی منطبق با خطوط بدن اجساد بود و پوشش آنها از تخته سنگهای نازک متفاوت با گروه قبل یا پوشش سفال و سنگ به صورت توأم بود.
در فصل دوم کاوشهای این گورستان در سال ۱۳۵۴ شمسی، جمعاً ۵۱ گور کاوش شد که ۳۱ نوع تدفین طاقباز بدون تابوت، ۱۱ تدفین چمباته، ۵ تدفین در تابوت و ۲ تابوت سفالی و یک تدفین بدون تابوت در هر یک دو اسکلت قرار داشت. کشف دو سکه از مهرداد یکم حدود ۱۷۵ پیش از میلاد و فرهاد دوم ۱۲۹ میلادی ثابت کرد که برخی از این تدفینها مربوط به اوایل دوره اشکانیه.
وضعیت تاریخ گذاری گورستان شیر سنگی همدان به شکل زیر است:
تدفینهای چمباتهای مربوط به حدود ۴۰۰ پیش از میلاد اواخر دورهٔ هخامنشی.
تدفینهای با تابوت، بدون تابوت یا با پوشش خمرهای که سر اجساد در جنوب غربی قرار دارند، مربوط به دوران سلوکی.
تدفینهای با تابوت، بدون تابوت یا با پوشش خمرهای که سر اجساد در شمال شرقی واقع شده مربوط به نیمهٔ اول دوران اشکانی.
بدین ترتیب این گورستان به مدت ۲۰۰ سال مورد استفاده بوده و این سه روش تدفین بیانگر به وجود آمدن و گسترش سه جریان مذهبی متفاوته که طی این دو سده جامعهٔ آن روز همدان رو متأثر ساختهبود.