توجه به ظرفیتهای گردشگری بهجای هتلسازی میلیاردی
استاندار سمنان با بیان اینکه دولت کمک میکند تا شرکتها و بخش خصوصی از تسهیلات تبصره ۱۸ و ۱۶ و همچنین تسهیلات ویژه شرکتهای دانشبنیان بهرهمند شوند، بیان کرد: ضروری است که بسترهای لازم برای حضور سرمایهگذاران خارجی در استان به صورت کامل از طریق فضای مجازی، سامانههای نوین، پرتالهای اینترنتی و بهرهگیری از راههای ارتباطی و اطلاعرسانی مؤثر فراهم شود.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایرنا، چانگ هوآ، سفیر جمهوری خلق چین در جمهوری اسلامی ایران که ماه گذشته در سمنان حضور داشت در هنگام عقد قرارداد نامزدی سمنان به عنوان نماینده ایران در کنسرسیوم گردشگری راه ابریشم صحبتهای جالبی را مطرح کرد. هوآ در این نشست گفت: بیش از ۲۰ کشور در این ائتلاف تاکنون مشخص شدهاند که این امر سبب خواهد شد تا همکاریها تقویت شود.
باید نگاهمان را به گردشگری تغییر دهیم
او با بیان اینکه ظرفیت خوبی در خصوص صنعت و کشاورزی در استان سمنان وجود دارد که میتواند موجب همکاری بیشتر ما دو کشور شود، تاکید داشت: پیشبینی میشود تأسیس این ائتلاف نهتنها باعث میشود که شهرهای عضو در زمینه گردشگری همکاری کنند، بلکه شهرهای مختلف در سطح فراتر همچون اقتصادی و تجاری نیز مشارکت خواهند کرد.
یک کارشناس گردشگری با بیان اینکه نگران این هستیم که مسئولان ما بهدرستی اهمیت این رویداد یگانه و مهم را درک نکرده باشند، گفت: اگر میخواهیم از این ظرفیت به خوبی بهرهمند شویم باید نگاهمان را به گردشگری تغییر داده و به فکر برنامهریزی مدون باشیم.
محسن کاظمی با بیان اینکه نگاه ما به گردشگری تاکنون بودجهمحور بوده یعنی ما همیشه نگاه کردهایم که چقدر پول داریم و با این پولها میتوانیم چند ابنیه را مرمت یا چند نمایشگاه برگزار کنیم و مثلاً یک خانه تاریخی را در سمنان مرمت کنیم، بیان کرد: حالا زمان آن رسیده که نگاه ما به مسئلهمحوری تغییر کند یعنی بدانیم که مسئله امروز سمنان در بعد گردشگری عضویت در این کنسرسیوم است و برای حضور پرقدرت و بهرهگیری از آن باید چه کرد؟ این نگاه متأسفانه سالهاست که در میراث فرهنگی وجود ندارد.
او با بیان اینکه دومین مشکل ما فقدان برنامهریزی مبتنی بر مزیتشناسی است، افزود: ما دو ایراد بزرگ در گردشگری داریم نخست اینکه به صورت کلی همهچیز را ظرفیت گردشگری میدانیم مثلاً میگوئیم که شهمیرزاد یا بیارجمند قطب گردشگری است در حالی که گردشگری دهها رسته و رشته دارد که هیچ دوتایشان مزیت یکسانی ندارند و این نگاه کلیگرا همیشه ما را از برنامهریزی دقیق در زمینه مزیتسنجی اقتصادی استان دور کرده است.
مزیتهای گردشگری را جزبهجز شناسایی کنیم
این کارشناس گردشگری با بیان اینکه گردشگری رستههای مختلفی مانند طبیعی، درمانی، ورزشی، علمی، پژوهشی، کشاورزی، معدنی، گردشگری آب، گردشگری اکوتون، پرندهنگری، عکاسی و … دارد بیان کرد: اگر امروز بتوانیم بگوییم که روستا به روستا منطقه به منطقه حتی محله به محله شهر سمنان چه نوع مزیت گردشگری دارد راحتتر میتوانیم برنامهریزی کنیم و در نتیجه اقداماتمان هم هدفمند میشود اما بدون مزیتشناسی و با توسل به کلیگویی تنها تیری در تاریکی شلیک میکنیم که شاید به هدف بخورد و گردشگری را هم جذب کند.
کاظمی با بیان اینکه دومین ایراد ما این است که از بالا برنامهریزی میکنیم و از پایین اجرا میخواهیم یعنی در تهران و سمنان دور میزها در جلسات مینشینیم و برای سنگریها و بیارجمندیها و مجنیها طرح گردشگری میدهیم و از آنها اجرا میخواهیم، ابراز کرد: یک بار هم که شده بهتر است جغرافیای تصمیمسازیمان را تغییر داده و از درون زیستبوم به بیرون برنامهریزی کنیم تا بتوانیم مزیتهای گردشگری را جزبهجز شناسایی کنیم.
نمیدانیم توریست از ما چه میخواهد
او با بیان اینکه امروز وقتی ما ندانیم که کدام منطقه ما چه مزیتی دارد نمیتوانیم به صورت هدفمندتری برای آن ظرفیتها گردشگری راهی کنیم، افزود: ما هنوز نمیدانیم توریست از ما چه میخواهد بنابراین فکر میکنیم که همچنان باید هتل بسازیم تا گردشگر در لابی آن قهوه بخورد! به جای هتلسازی میلیاردی باید ظرفیتهای زیستبوم گردشگری را تقویت کنیم چه ایرادی دارد که گردشگری ما در چادر سنگسریها و رضا آبادیها حضور پیدا کند؟ یکی از مسایلی که باعث شده ما تا این میزان از گردشگری در استان سمنان عقب باشیم ادارهکل میراثفرهنگی است ادارهکلی که در پنج سال اخیر چهار مدیرکل و سرپرست عوض کرد و از آن بدتر اینکه برخی از این مدیران هیچ سابقهای نیز نداشتند بنابراین این موضوع سمنان را از داشتههای خود در گردشگری عقب انداخت.