گشت و گذار در مناطق قشقایی
ایل قشقایی منطقه وسیعی از ایران را تشکیل داده اند که اصالت چندین ساله را دارند و یکی از اقوام کهن ایرانی به حساب می رود. برای گشت و گذار در مناطق قشقایی با ما همراه باشید.
منطقه جغرافیایی ایل قشقایی
منطقه جغرافیایی ایل قشقایی به مرکزیت استان فارس واقع و ساکن شده است. با توجه به قدمت این قوم، در سایر استان های ایران مخصوصا استان های همجوار فارس دیده می شود. در سایر مناطق ایران، از جمله در بخش هایی از شهرستان گچساران از توابع کهگیلویه و بویراحمد، بخش بروجرد، شهرستان سامان از توابع چهارمحال بختیاری، بخش قلعه تل از استان خوزستان و بخشی از شهر دشتستان از استان بوشهر ساکن هستند. هر کدام از بخش های ایل قشقایی دارای آداب و رسوم منحصر به فردو سنت خاصی هستند.
زبان قشقایی
معمولا استان های ترک یا آذری زبان در شمال ایران واقع بوده و بیشتر استان های اردبیل، ارومیه، آذربایجان شرقی، زنجان و شهر های مجاور این استان ها دارای زبان و فرهنگی ترک هستند. با این همه بخشی از ترک زبانان نیز در مرکز و جنوب ایران ساکن شده اند. این ایل دارای زبانی ترک و گویش محلی هستند. مرکز ایل قشقایی در شهر های استان فارس بوده که به زبان ترکی آذربایجانی صحبت می کنند.
شکل گیری قوم قشقایی
در ادامه گشت و گذار در مناطق قشقایی، به شکل گیری این قوم کهن می پردازیم. اسناد به وجود آمده گویای این است که توسط لشکر تیمور از منطقه ترکستان که بخش وسیعی از جهان امروزی را فرا می گیرد به این منطقه آمده و ساکن شده اند. که ایل امروزی در قدیمی به صورت قبیله ای زندگی می کردند.
یکی از دلایل مهاجرت، وجود آب و هوای گرمسیری و بسیار معتدل منطقه فارس بوده است. همچنین در طول حکومت های مختلفی نیز به این قوم افزوده شده و امروزه پس از مطرح ترین و بزرگترین قوم های ایران به شمار میرود.
این قشقایی در دوران مختلف حکومتی در ایران
این قوم در دوران مختلفی مانند دوران زندیه، قاجار، مشروطه، پهلوی و محمد رضا شاه پهلوی، پستی و بلندی های مختلفی را تجربه کرده است. یکی از بارزترین آن ها در دوران جنگ جهانی دوم و حمله متفقین به ایران بوده است که باعث کوچ بسیاری از ایل به شهر ها شده است.
متاسفانه به دلیل خشکسالی و صنایع مختلفی که در جنوب ایران ساخته شد، سبب مهاجرت بسیاری از ایل قشقایی به شهر های همچون اهواز، آبادان، شیراز و بوشهر شد.
این مهاجرت باعث تغییر سنت این در این منطقه شده است. با از بین رفتن اتحاد قشقایی دیگر به آن سنت باستانی که وجود داشت نمیتوانیم قوم را بیابیم. ولی نوادگان و فرزندان اصیل این قوم در شهر های نامبرده زندگی می کند که سعی در حفظ سنت لباس و فرهنگ خود دارند که از از بارزترین صفات قوم قشقایی ایران می باشد.
مراسمات قوم قشقایی
در گشت و گذار در در منطقه قشقایی به مراسمات و فرهنگ غنی این منطقه می رسیم قشقایی ها به جشن و پایکوبی و موسیقی علاقه دارند. هر سال در اعیاد باستانی و مذهبی اقدام به برپا کردن مراسم های مختلف سنتی با ساز و دهل می کند. همچنین از دیگر موسیقی و ساز های محلی مردم قشقایی می توانیم به موسیقی چنگی که با کرنا نقاره انجام می شود، اشاره کنیم. از دیگر موسیقی های این منطقه و آذربایجان، ایران موسیقی عاشق ها است. این ساز معمولا با نی های مخصوص و تار عاشیق نواخته می شود که در برخی دیگری از این ها نیز از این سازها استفاده می شود.
ییلاق و قشلاق قوم
ایل قشقایی نیز مانند بخشی از عشایر ایران زندگی میکنند و در فصول مختلف اقدام به کوچ و ییلاق و قشلاق می کند. برای مهاجرت از مناطق ییلاقی استان فارس می توانیم به دشت ارژن و مناطق مجاور شهر کازرون این اشاره نماییم. همچنین در قشلاق نیز به مناطق کم ارتفاع و جلگه ای مهاجرت می کند. از مناطق گرمسیری می توانیم به حاشیه دریای خزر و جهرم اشاره نماییم که بازدید و گردش از این مناطق خالی از لطف نیست.
اقامت در منطقه قشقایی
برای تجربه بهتر می توانید در یکی از هتل های مجاور استان فارس اقدام به رزرو هتل و اقامتگاه نمایید. همچنین در زمان سفر می توانید در چادر های ییلاقی و قشلاقی قوم با مردم مهمان نواز ای آشنا شده و به استراحت بپردازید. با بررسی بخش های مختلف این ایل گشت و گذار در مناطق قشقایی داشتیم. امید است مورد رضایت شما قرار گرفته باشد.