بازار قیصریه اصفهان مجللترین بازار دوره صفویه
باورتون میشه تو ایران یه بازار داشته باشیم که هنوز همون شغلها و حجرههای ۴۰۰ سال پیش توش وجود داشته باشن. این مشاغل تا به امروز شکل و شمایل ۴۰۰ سال قبل خودشون رو حفظ کرده باشن. دارم در مورد بازار قیصریه اصفهان حرف میزنم؛ بازار قیصریه یکی از معروفترین و پر جنب و جوشترین بازارهای سنتی ایرانه که در شهر تاریخی اصفهان واقع شده. این بازار خیره کننده فقط یک بازار نیست بلکه یک موزه زنده فرهنگ، هنر و تاریخ ایرانی به شمار میره. قدم گذاشتن در بازار قیصریه مانند ورود به قطار زمانه، جایی که گذشته با زمان حال ترکیب شده و روح صنعتگری ایرانی در میان مغازهها و غرفههای چند صد ساله زنده میمونه.
تاریخ و اهمیت فرهنگی بازار قیصریه اصفهان
بازار قیصریه در دوران حکومت سلسله صفویه در اوایل قرن هفدهم به دستور شاه عباس اول ساخته شد. ساخت اون مصادف بود با ظهور اصفهان به عنوان پایتخت ایران، شهری که شاه عباس اون رو قلب امپراتوری خودش نامگذاری کرد. این بازار رو با توجه به نام شهر قیصریه در ترکیه امروزی «قیصریه» نام نهادند که نماد عظمت و جلال اون شهر رو تداعی میکرد.
بازار قیصریه رو به اسم بازار شاهی هم میشناسن و تقریبا ۵۰۰ سالشه. این بازار جذاب توسط استاد علی اکبر، یکی از معماران مشهور اصفهانی ساخته شده. این بازار زیبا با معماری خاص و ترکیبی از معماری دوره صفوی و سلجوقی بنا شده و دارای ۶ بخش سردر، کاروانسرای شاهی، ضرابخانه، نقارخانه، چارسو و راسته های بازار قیصریه هست. تنوع اجناس توی این بازار اینقدر زیاده که میتونه هر سلیقهای رو مجاب به خرید کنه و یه تجربه گشت و گذار منحصر به فرد رو بهت هدیه بده.
این بازار روزگاری به عنوان یکی از مهمترین مراکز بازرگانی امپراتوری صفویه بود، به گونهای بود که بیشتر تجار جهان به این بازار رفت و آمد داشتن. بازار قیصریه اصفهان مهد فروش کالاهای مجلل مانند ابریشم، فرش و ادویهجات بود و شریان حیاتی در شبکه اقتصادی جاده ابریشم به شمار میرفت. امروزه در حالی که بازار قیصریه همچنان به عنوان یک بازار شلوغ شناخته میشه، بیشتر به دلیل شکوه معماری و غنای فرهنگی خود مورد توجه قرار میگیره تا اهمیت اقتصادی این بازار.
شگفتیهای معماری بازار قیصریه اصفهان
بازار قیصریه به دلیل معماری خیرهکنندهاش که نشانی از عظمت دوران صفویه رو به رخ میکشه، شهرت داره. این بازار بخشی از میدان نقش جهانه، که از میراث جهانی یونسکو به شمار میره. بازار قیصریه به عنوان دروازهای به شروع پیچ و خم طاقها و دالانهای طاقداره که بیش از دو کیلومتر امتداد داره.
یکی از بارزترین ویژگیهای بازار قیصریه ورودی اصلی اونه که به دروازه قیصریه معروفه و در ضلع شمالی میدان نقش جهان قرار داره. این دروازه با کاشیهای معرق پیچیده و نقاشیهای دیواری نفیس که صحنههای شکار و تصاویر شاه عباس رو به تصویر میکشه، آراسته شده و هنر کاشیکاری ایرانی رو به نمایش میذاره. بالای در ورودی، برج ساعت بزرگی قرار داره که نمادی از مدرنیته در زمان ساخت اون به شمار میرفت.
در داخل بازار، هزارتویی از سقفهای طاقدار رو مشاهده میکنین که هر کدوم برای به حداکثر رسوندن نور طبیعی و در عین حال خنک نگه داشتن فضای داخلی، حتی در آب و هوای گرم بیابان طراحی شدهاند. تزئینات آجرکاری و گچبری داخلی بازار نمونه شگفتانگیزی از معماری سنتی ایرانیه. سقفهای بلند و گنبدی شکل، فضایی از نور و آرامش رو ایجاد میکنه و تجسم ملایمی از رنگها رو در داخل بازار به وجود میاره. همون طور که در راهروها پرسه میزنین، نمیتونین از مقرنسهای پیچیده که طاقها رو تزئین کردن، شگفتزده نشید.
جاذبههای گردشگری بازار قیصریه اصفهان
بازار قیصریه مقصدی شگفت انگیز از نظر گردشگری به شمار میره و افرادی که اصفهان رو برای سفر و حتی خریدهای خود انتخاب میکنن، حتما از این بازار دیدن خواهند کرد. برخی از دلایلی رو که این بازار رو به یک مقصد گردشگری جذاب تبدیل کرده براتون آوردهایم.
صنایع دستی و سوغات
در این بازار کارگاهها و مغازههای بیشماری وجود داره که صنایع دستی ایرانی از جمله نقاشیهای مینیاتوری، فلزکاری، گلدوزی، سرامیک و البته قالیهای معروف ایرانی رو میفروشن. صنعتگران درست در مقابل شما روی خلاقیتهای خودشون کار میکنن و نگاهی اجمالی به تکنیکهای قدیمی دارن که در طول نسلها منتقل شدهاند.
کارگاههای قالیبافی
فرشهای ایرانی بهخاطر طرحهای پیچیده و صنایع دستی زیبا در سراسر جهان شهرت دارن. بازار قیصریه اصفهان چندین کارگاه قالیبافی را در خود جای داده که بازدیدکنندگان میتونن استادان بافنده رو در عمل تماشا کنن و از روند دقیق خلق این آثار هنری جاودانه مطلع بشن.
ادویهها و عطرها
یکی از رنگارنگترین بخشهای بازار جاییه که تاجران محلی طیف وسیعی از ادویهها، گیاهان و عطرها رو به فروش میرسونن. هوای معطر از رایحه زعفران، هل، گلبرگهای گل رز و لیموترش خشک شده پر شده. این بخش از بازار برای کسانی که به دنبال تجربه حسی ایرانی هستن عالیه.
چایخانهها در بازار قیصریه اصفهان
در مسیرهای پر پیچ و خم بازار، چایخانههای سنتی ایرانی وجود داره، جایی که مردم محلی و گردشگران برای استراحت و نوشیدن چای زعفرانی یا شربت معروف اصفهان، با طعم گلاب گرد هم میآن. این مکانهای دنج مکانی عالی برای استراحت چند دقیقهای و تماشای فضای این بازار پر جنب و جوش خیلی خوبه.
بناهای تاریخی اطراف
به عنوان بخشی از میدان نقش جهان، بازار قیصریه توسط برخی از نمادیترین بناهای اصفهان احاطه شده. پس از خرید، بازدیدکنندگان به راحتی میتونن مسجد باشکوه شاه، مسجد شیخ لطف الله و کاخ عالی قاپو رو که همگی در فاصله کمی از این بازار قرار دارن، از نزدیک ببینن.
نمایشهای فرهنگی
بازار قیصریه اصفهان هر از گاهی به محلی برای اجرای موسیقی سنتی ایرانی و تئاتر خیابانی تبدیل میشه و فضای شاد و پرنشاط بازار رو بیشتر میکنه. این اجراها نگاهی اجمالی به جنبه هنری فرهنگ ایرانی داره و لذتی غیرمنتظره برای بازدیدکنندگان به وجود میاره.
سفری در طول زمان
بازدید از بازار قیصریه چیزی فراتر از یک خریده. این سفری همه جانبه به تاریخ و فرهنگ ایرانی به شمار میره. معماری بازار بازدیدکنندگان رو به دوران صفویه میبره و هر گوشه اون چیزی در مورد میراث غنی ایران آشکار میکنه. چه از علاقهمندان به معماری باشید، چه عاشق تاریخ و یا صرفاً یک مسافر کنجکاو، بازار قیصریه تجربهای فراموش نشدنی مملو از رنگ، صدا و زیبایی رو ارائه میده.
بازارها یکی از معدود مکانهایی در ایرانه که گذشته و حال رو بهطور یکپارچه به هم وصل میکنه. گشت و گذار تو کوچهها و دالانهای باریک، صنعتگرانی که در هر گوشه از بازار مشغول قلم زنی و … هستن، مردمی که در هر گوشه با هم حرف میزنن و در مورد تجارت بحث میکنن، همه و همه در کنار هم بخشی از یک سنت چند صد ساله رو تداعی میکنه که امروزه هم همچنان به رشد خودش ادامه داده.
در قلب اصفهان، بازار قیصریه نه تنها گواهی بر تسلط معماری ایرانی رو فریاد میزنه، بلکه یادآور نقش این شهر به عنوان یک چهارراه فرهنگی و اقتصادیه. برای گردشگران، این مکانیه که در اون تاریخ به شدت ملموسه، زیبایی در همه جا حاضره و در هر گوشه داستانی در انتظار کشف وجود داره.
بهترین هتل های شهر اصفهان
اگر عازم سفر به اصفهان هستید، می توانید به راحتی یکی از ۱۰ هتل زیر را برای اقامتی آسوده و راحت انتخاب نمایید:
- هتل سهروردی
- هتل پیروزی
- هتل طاووسیه
- هتل پارسیان کوثر
- هتل آرماندیس
- هتل مجلل چهارباغ
- هتل پارسیان عالی قاپو
- هتل عباسی اصفهان
- هتل آسمان
- هتل سفیر