کاهش تعداد کمپرها در ۴ دهه اخیر
تعداد کمپرها در ایران از مرز یک هزار دستگاه خودرو گذشته است، مسؤول کلوپ کمپر و کاروانینگ میگوید: این روزها با پول یک «پرشیا» میتوان صاحب یک کمپر شد. با این حال آنچه زندگی در ماشینهای مسافرتی را سخت و چالشبرانگیز کرده، مقررات سختگیرانه و بدون انعطاف پلیس برای تردد کمپرها در جادهها، قوانین معاینه فنی، تعویض پلاک و بیمه است.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایسنا، «سهراب گلبنفش» که از اوایل دهه ۹۰ به جمع کمپرسوارها پیوسته و اکنون مسؤول کلوپ کمپر و کاروانینگ کانون جهانگردی و اتومبیلرانی است، در گفتوگویی که در داخل یک «موتورهوم» انجام شد و با همراهی «صادق داوریفر» ـ مسؤول رسانهای این کلوپ و رادیو کمپر ـ صورت میگرفت، به گوشهای از مزیتها و دشواریهای این شیوه از زندگی و سفر اشاره کرد و گفت: کمپرها از خیلی سال پیش در ایران وجود داشتند، پیش از انقلاب تعداد کمپرها در ایران قابل توجه بود، اما در یک بازه زمانی پس از انقلاب، این علاقهمندی به خاطر شرایط کشور کمتر شد. برای همین کمپرها و خودروهای مسافرتی که وجود داشتند دیگر فرسوده شده بودند و کارایی نداشتند، تا اینکه از اوایل دهه۹۰ دوباره کمپرها رایج شدند.
او ادامه داد: سال ۹۲ زمانی که خودم به این جمع پیوستم متوجه چالشهای آنها شدم. ما علاقه داشتیم زیر نظر مجموعه قویتر باشیم تا بتوانیم آن مشکلات را پیگیری و حل کنیم. کانون جهانگردی و اتومبیلرانی به عنوان مرجع خودروهای مسافرتی در کشور که امسال هشتادوهشتمین سالگرد تاسیس آن است، برای ما گزینه مناسبی بود. کارکرد کانون اتومبیلرانی با فدراسیون اتومبیلرانی نباید یکسان تلقی شود. در کانون هم مسابقه و رالی انجام میشود، در حالی که قوانین و شکل کار با مسابقات رالی و فدراسیون اتومبیلرانی متفاوت است.
صادق داوریفر سپس با طرح این پرسش که «چرا کمپر؟» بحث را ادامه داد و گفت: من از سال ۹۴ به همراه خانواده به جمع کمپرسوارها پیوستم. در رادیو و تلویزیون کار میکردم و همسرم عکاس بود. مستند میساختیم و هفتهها سفر میکردیم. دنبال این بودیم که چطور میشود در سفر محتوا تولید کرد. وقتی در سفر بودیم همیشه در معرض پرسشهای ناتمام مردم قرار داشتیم، سوالها برای ما تکراری و خستهکننده شده بود و ایده راهاندازی ویدیو از همینجا شکل گرفت و نخستینبار در گردهمایی خلیجفارس که با حضور ۳۰۰ ماشین سفری برگزار شد، اولین برنامه این رادیو را اجرا کردیم.
از پزشک تا رادیویی، خواننده و هنرمند
گلبنفش گفت: خیلیها فکر میکنند برای سفر با کمپر و کاروان باید زندگی مرفهی داشت، اما جالب است که بدانید در بین کمپرسوارها همه نوع قشری وجود دارد، از پزشک تا رادیویی، خواننده و هنرمند. خودِ من وقتی این شیوه از زندگی را آغاز کردم یک ماشین ۲۰۶ داشتم که آن را فروختم و یک کمپر خریدم. الان هم میشود با پول یک ماشین ۲۰۶ صاحب یک دستگاه کمپر شد.
او به نقاط قوت کمپرسوارها اشاره کرد و افزود: این گروه به محیط زیست آسیب نمیرساند. ماشینهای ما به دلیل سرعت پایینی و حجم سنگینی که دارند، قابلیت آفرود هم ندارند. سوای این، ما هرازگاهی با حضور جوامع محلی و یا با اجتماع خودمان، برنامههای پاکسازی در طبیعت انجام میدهیم.
انتقال حال خوش به جامعه محلی
داوریفر هم اضافه کرد: باوری در بین کمپریها وجود دارد، این است که فقط ما نیستیم باید از سفر رفتن لذت ببریم، وقتی جایی میرویم باید آن حال خوش را در مردم مقصد ایجاد کنیم. در جمع ما افرادی هستند که تخصصشان آموزش است، شخص کمپرسواری داریم که به میان کودکان سیستانوبلوچستان میرود و با ابزارهای نجوم و بازی سعی میکند با آنها ارتباط و دوستی برقرار کند و در سفر به بچههای مناطق محروم آموزش میدهد.
داوریفر ادامه داد: یکی از اصلیترین مشکلات کمپرها و کاروانینگها در ایران، تردد در جاده است. به دلیل محدودیت در قانون پلیس این ماشینها را که روی کارت بعضی از آنها «کامیونت» نوشته، بهراحتی در جاده متوقف میکند و حتی با وجود حضور خانواده به پارکینگ منتقل میکند، چون توقع دارد این ماشین، بار حمل کند. البته خیلی از پلیسها چون اعتقاد شخصی دارند و علاقهمندند با ما همراهی کردهاند. موردی هم بوده که کانون جهانگردی و اتومبیلرانی کمکهایی کرده است، اما این نگرانی همیشه وجود دارد، چون ما با خانواده سفر میکنیم و سفرها اکثرا طولانی است و اگر پلیس ماشین ما را که خانه ما است، متوقف کند معلوم نیست چه میشود. یکی از کمپردارها به پلیس گفته بود ایراد ندارد ماشینمان را به پارکینگ انتقال دهید، ولی چون اینجا خانه و زندگی ماست ما را هم همراه آن به پارکینگ انتقال دهید.
او اضافه کرد: کانون جهانگردی و اتومبیلرانی بارها با پلیس راهور در اینباره صحبت کرده و حتی پلیس از این اتومبیلها بازدید کردهاند، اما یکسری قوانین دستوپاگیر وجود دارد که بهراحتی میتواند این قوانین را تغییر دهد.
محدودیتهای قانونی و عدم امکان تعویض پلاک
داوریفر با اشاره به قوانین دستوپاگیر معاینه فنی، تعویض پلاک و بیمه برای خودروهای مسافرتی، یادآور شد: این صنعت در دنیا در حال رشد است، علاوهبر این میتواند آورده اقتصادی خیلی خوبی داشته باشد، ولی مسأله این است که محدودیتهای قانون حتی این اجازه را به ما نمیدهد که ماشینهایمان را به آسانی بفروشیم، چون خریدار نمیتواند تعویض پلاک کند، باید تمام وسایل ماشین را تخلیه کرد تا خودرو به ماهیت اولیه خود برگردد و این یعنی خراب کردن ماشین مسافرتی.
او همچنین درباره مهمترین تفاوت سفر کمپری با دیگر سفرها، گفت: ما وقتی سفر میرویم معلوم نیست چه زمان برمیگردیم، برای همین باید از جوامع محلی خرید کنیم و به این شکل جوامع محلی از حضور ما نفع میبرند.
داوریفر ادامه داد: دختر من از سه سالگی سفر را شروع کرده است، تجربه نشان میدهد در سفر نیاز تمام اعضاء و همسفران را باید درنظر گرفت، وگرنه دفعه بعد که پیشنهاد شود کسی حاضر نیست همراه شود. یک بار در جاده قدیم دامغان یک قهوهخانه دیدیم که دختری همسن دختر من، آنجا مشغول بازی بود و ما چهار روز در آنجا ماندیم چون لذت میبردیم. زندگی ما در سفر و توقفهای ما بیشمار است.
سفر با کمپر با هزینه زندگی ثابت خیلی فرقی ندارد
گلبنفش، مسؤول کلوپ کمپر و کاروانینگ کانون جهانگردی و اتومبیلرانی، درباره هزینههای سفر و زندگی به این شکل، گفت: هزینه سفر با کمپر، با هزینه زندگی ثابت خیلی فرقی ندارد، نمیگویم معادل هزینه یکجانشینی است چون هزینه خودرو و سایر وجود دارد، وقتی یک ماشین صدها کیلومتر برود به هر حال هزینه دارد. البته بعضی از دوستان که کلا زندگیشان در سفر میگذرد، هزینه آب و برق و این مسایل را ندارند، ولی شخصی مثل من که خانه دارد، قطعا هزینه زندگی به اضافه هزینه سفر اضافه میشود. به طور کل هزینههای این شیوه از سفر و زندگی خیلی بستگی به میزان درآمدمان دارد، گاهی پیش میآید که یک ماه سفر نمیرویم.
داوریفر به علاقهمندان این سبک از سفر و زندگی پیشنهاد کرد: اول از همه با هر وسیلهای که دارند سفر کنند، کسی که میتواند بالای سه ماه در سال سفر کند، سراغ کمپر و این سبک از زندگی بیاید.
گلبنفش نیز گفت: اولین کار این است که ماشینی را متناسب با نیاز تهیه کنند. نوع سفر مشخص باشد، خارج از جاده است یا شهرگردی میکنند، با درنظر گرفتن این شاخصها کمپر تهیه کنند. خوشبختانه خیلیها الان کار تجهیز کمپر انجام میدهند و متناسب با قیمت شما، ماشین را تجهیز میکنند. بعد از اینکه ماشین را تهیه کردند با ۱۵۰ میلیون تومان هم میتوانند ماشین خود را تجهیز کنند.