دریاچه سقالکسار، پاکترین دریاچه گیلان!
یکی از جذابترین مکانهای دیدنی رشت که در سفرت به این شهر نباید از دستش بدی، روستای سقالکسار و دریاچهای هست که در این روستا به وجود اومده. طبیعت اطراف این مکان به قدری حیرتانگیزه که نه تنها گردشگران ایرانی، بلکه گردشگران خارجی هم مجذوب این جاذبه طبیعی شدن. نکتهای که دریاچه سقالکسار رو به یک مکان فوقالعاده تبدیل میکنه این هست که لقب پاکترین دریاچه گیلان رو به خودش اختصاص داده! آبی زلال سقالکسار با جنگلی که در اطراف اون پوشیده شده، یک منظره بهشتی در این مکان ایجاد کرده. با مطالعه این مطلب، اطلاعات کاملی درمورد دریاچه سقالکسار، تفریحات این مکان و مسیرهای دسترسی به اون دریافت میکنی.
روستا و دریاچه سقالکسار کجاست؟
روستای سقالکسار (سالکه سار) یک روستای کم جمعیت در اطراف بخش مرکزی رشت هست که در دهستان لاکستان قرار داره. مردم این روستا به کارهای کشاورزی، ماهیگیری و دامپروری مشغول هستن. همین موضوع باعث میشه که با ورود به این روستا عطر خوش شالیزارها به مشامت برسه. این عطر با منظره زیبای سقالکسار ترکیب میشه و یک تجربه به یاد موندنی برای گردشگران ایجاد میکنه.
در روستای سقالکسار، یک سد خاکی با همین نام احداث شده که دریاچه زیبای سقالکسار رو به وجود آورده. این دریاچه در حال حاضر یکی از زیباترین مکانهای دیدنی رشت هست که علاوه بر افزایش جذابیت مناظر این روستا، باعث رونق کسب و کار مردم محلی هم شده.
داستان شکلگیری دریاچه سقالکسار
آقای جعفر خوشحال یکی از کشاورزان این روستا هست که با تلاشهای فراوان اقدامات لازم برای احداث سد خاکی سقالکسار رو پیش برد. درنتیجه تلاشها و پیگیریهای ایشون، با احداث سد خاکی سقالکسار در سال ۱۳۶۲، دریاچه سقالکسار با وسعت ۱۵ هزار هکتار به وجود اومد. این دریاچه ۶۰۰ متر طول و ۵۰۰ متر عرض داره و در ارتفاع ۶۰ متری از سطح دریا قرار گرفته. درواقع، در گذشته مردم این روستا از خشکی و کم آبی رنج میبردن و این معضل دردسرهای زیادی برای اونها به وجود آورده بود. تنها راهحل موجود هم احداث یک سد خاکی بود تا گره از کار این مردم وا بشه. هنگام ورود به این دریاچه اگه خوب دقت کنی، تندیسی از آقای خوشحال میبینی که برای تشکر از ایشون ساخته شده.
احداث سد خاکی سقالکسار، استارتی برای ایجاد این دریاچه بود. درحال حاضر، چشمههای اطراف و بارشهای فراوان شمالی، آب این دریاچه رو تقویت میکنن. درنتیجه، در فصلهای کم آب، انتظار میره که آب این دریاچه کمتر باشه.
از چه مسیرهایی میشه به دریاچه سقالکسار رسید؟
اگه میخوای از تهران به سمت دریاچه سقالکسار حرکت کنی، باید در مرحله اول از طریق آزادراه تهران – کرج، کرج – قزوین و قزوین – رشت خودت رو به این شهر برسونی. بعد از اینکه از عوارضی رشت و پلیس راه گذشتی، نرسیده به این شهر، در تقاطع روگذر بهسمت فومن حرکت کن. حدودا ۱۴ کیلومتر در این جاده رانندگی کن تا به بقعه آقاسید شریف برسی. در این نقطه، به سمت چپ بپیچ تا وارد روستای سقالکسار بشی. این جاده رو ادامه بده و به تابلوهای طی مسیر دقت کن، طولی نمیکشه که به سد خاکی سقالکسار میرسی.
البته، برای دسترسی به این مکان چندین مسیر وجود داره. یکی دیگه از این مسیرها از سمت میدان گاز هست. بعد از اینکه به این میدان رسیدی، به جاده لاکان وارد شو و ده کیلومتر از این مسیر رو پیش برو. در انتهای این مسیر، به جاده فومن وارد شو و چهار کیلومتر رو طی کن تا به بقعه آقا سیدشریف برسی. در مسیر سمت چپ، روستای سقالکسار رو پیدا میکنی. مسیر دیگهای هم که برای این مکان وجود داره، از سمت رشت فلکه رازی هست. از این فلکه وارد جاده شیون فومنی بشو و سپس به جاده جیرده برو تا به سقالکسار برسی.
درمورد جادههای دسترسی به این روستا هم نیازی نیست که نگران باشی، چون، خبری از مسیرهای خاکی و ناهموار نیست. همچنین، فاصله بین روستا و دریاچه سقالکسار فقط ۱۵ کیلومتر هست. در طی مسیر اگه به مشکل برخوردی یا نتونستی این دریاچه رو پیدا کنی، میتونی از اهالی این روستا کمک بخوای. این مردم گیلک هستن و با گویش شیرین گیلکی و با روی باز، به گردشگران جواب میدن.
اصلا سقالکسار یعنی چی؟
احتمالا اولین سوالی که با شنیدن نام دریاچه سقالکسار از خودت میپرسی این هست که اصلا سقالکسار یعنی چی؟ در پاسخ به این سوالت باید بگم که نظریههای زیادی در مورد وجه تسمیه این اسم وجود داره. یکی از این نظریهها میگه که واژه سقالکسار از سه واژه جداگانه شامل سقا، لک و سار تشکیل شده. سقا به معنای محل آبخوری و لک و سار نام دو پرنده زیبا هستن که از این دریاچه آب مینوشن. براساس این نظریه ترجمه این اسم به فارسی میشه محل آبخوری لک و سار. از اونجایی که در گذشته پرندگان سار زیادی مثل لکلک و سیتی در این دریاچه وجود داشتن، به نظر میاد که این نظریه کاملا درست باشه.
اما یک نظریه دیگه هم وجود داره که میگه سقالک معرب شده «سیالخ» بهمعنای خار سه پهلو هست. در اینجا، سار به سر معنا شده. درنتیجه، سقالکسار بهمعنای سرِ خار سه پهلو هست. نظریه سوم هم میگه که سقالک به معنی تپه هست و ترکیب اون با «ار» معنای بالای تپه رو ایجاد میکنه.
در سفر به دریاچه سقالکسار شب رو کجا بمونیم؟
معمولا گردشگرانی که به دریاچه سقالکسار سفر میکنن، ترجیح میدن که برای اقامت شبانه، در اطراف این دریاچه کمپ بزنن. اما اگه تو جزو اون دسته از افرادی هستی که با کمپ زدن شبانه کنار نمیان، گزینههای زیادی پیش روت هست. این گزینهها را رو درادامه بررسی میکنم.
هتل شاه بلوط
در فاصله کوتاهی از دریاچه سقالکسار، در جاده این روستا هتل شاه بلوط قرار گرفته که یکی از زیباترین و مجهزترین اقامتگاهها در این نواحی هست. این هتل شامل یک رستوران و یک کافیشاپ با چشمانداز طبیعت میشه که انواع غذاهای محلی گیلان رو سرو میکنن. برای کسانی که در این هتل اقامت میکنن، صبحونه رایگان هم درنظر گرفته شده.
تلفن: ۰۹۱۱۶۱۴۱۶۱۸
آدرس: استان گیلان، شهرستان رشت، دهستان لاکان، روستای سقالکسار
اقامتگاه بومگردی کتام
اقامتگاه بومگردی کتام، یک خانه بومی به سبک روستایی هست که به رنگ آبی تزئین شده. این خونه شامل دو ایوان در دو طبقه میشه که گردشگران میتونن برای تفریح و استراحت به اونجا برن و از محیطش لذت ببرن. این اقامتگاه شامل چهار سوئیت مجزا هست که هرکدام از اونها به اندازه ۸ نفر ظرفیت دارن. این سوییتها امکاناتی مثل اینترنت، سرویس بهداشتی ایرانی و فرنگی، حمام اختصاصی، تلویزیون، یخچال، سیستم سرمایشی و گرمایشی (اسپیلیت و شوفاژ) رو در اختیارت میذارن.
در این مکان آشپزخانه به صورت مشترک استفاده میشه. تو میتونی هنگام اقامت در کتام، خودت در اشپزخانه این مکان آشپزی کنی، یا اینکه با مدیریت اون هماهنگ کنی تا از بیرون برات غذا بیارن. حتی در این اقامتگاه یک فروشگاه صنایع دستی هم وجود داره. این فروشگاه یک اتاق رنگارنگ هست که محصولات ساخته شده توسط اهالی روستا در اون فروخته میشن. این مغازه میتونه بهترین مکان برای خرید سوغاتی باشه.
تلفن: ۲۳۶۸ ۱۳۶ ۰۹۱۱
آدرس: استان گیلان، شهرستان رشت، دهستان لاکان، روستای سقالکسار
مجتمع توریستی اقامتی سقالکسار
مجتمع توریستی اقامتی سقالکسار یکی دیگه از گزینههای اقامتی در این مکان هست. این مجتمع توسط برادران غمزه، در فضایی بهاندازه دو هکتار ساخته شده. با اقامت در این مکان میتونی از امکاناتی مانند فصای باز و آلاچیقهای جداگانه، زمین بازی، باغ، قایق سواری و ماهیگیری، پارک تفریحی و رستوران و کافیشاپ با سرو انواع غذاهای محلی و چلوکبابها، انواع آبمیوه بستنی و فالوده و انواع نوشیدنی گرم و سرد استفاده کنی.
تلفن: ۷۸۳۶ ۹۳۳ ۰۹۱۱
آدرس: استان گیلان، شهرستان رشت، دهستان لاکان، روستای سقالکسار، نرسیده به بازارچه.
اقامتگاه بوم گردی مهدیزاده
اقامتگاه مهدیزاده شامل دو واحد هست که در هرکدام از اونها دو سوییت ۴۰ متری (۲۰ متر سوییت و ۲۰ متر تراس) قرار گرفته. درمجموع، این اقامتگاه ظرفیت پذیرایی از ۲۰ گردشگر رو داره. در این اقامتگاه انواع غذاهای محلی و سنتی با هماهنگی قبلی با پرسنل سرو میشن. از امکانات دیگه این مکان میشه به مواردی مثل پارکینگ اختصاصی بدون سقف، راهنمای محلی، سیستم گرمایش بخاری گازی و شوفاژ و سیستم سرمایش اشاره کرد.
تلفن: ۷۳۴۹ ۳۳۱ ۰۹۱۱
آدرس: استان گیلان، شهرستان رشت، سقالکسار.
در سفر به سقالکسار چه لوازمی همراه خودمون داشته باشیم؟
اگه قصد پیادهروی در فضای دریاچه سقالکسار رو داری، حتما کفش راحتی همراه خودت داشته باش. از اونجایی که این فضا طبیعت بکری داره، بهت پیشنهاد میکنم که درصورت حساس بودن به نیش حشرات، داروهای مخصوص در این زمینه رو همراه خودت داشته باشی. لوازم دیگهای که باید همراه خودت ببری، بستگی به این داره که تو بخوای شب رو اونجا کمپ بزنی یا در هتلها و خانههای بومگردی اقامت کنی. این مکانها تمام لوازم مورد نیاز رو دراختیارت میذارن، فقط اگه حساس هستی بهتره که روبالشتی و ملافه رو همراهت ببری.
بهترین زمان برای بازدید از این مکان کی هست؟
دریاچه سقالکسار در هر فصلی از سال زیباییهای خودش رو داره پس نمیشه گفت که چه فصلی بهترین زمان برای بازدید از این مکان هست. درادامه ویژگیهای این دریاچه در فصلهای مختلف رو بررسی میکنم تا تو خودت بهترین زمان رو انتخاب کنی:
- در فصل بهار: در فصل بهار در اطراف دریاچه سقالکسار شاهد جوانه گلها و شکوفهها هستیم که زیبایی این منطقه رو دو چندان میکنن. در این زمان هوای این منطقه کاملا مطبوع و معتدل هست. البته، باید بارندگیهای شدید و ناگهانی رو هم درنظر داشته باشی.
- در فصل تابستان: آب و هوای دریاچه سقالکسار در فصل تابستان کاملا گرم و شرجی هست. با این حال این دریاچه در این فصل بیشترین میزان گردشگر رو دریافت میکنه. با وجود شرجی بودن، اگه در کنار این دریاچه بایستی نسیم خنک و دلچسبی حس میکنی.
- درفصل پاییز: در فصل پاییز منظره زیبای دریاچه سقالکسار با رنگهای زرد و نارنجی درختان ترکیب میشه و تصویر بسیار فوقالعادهای ایجاد میکنه. در این زمان بارانهای پاییزی گردشگران رو غافلگیر میکنن.
- در فصل زمستان: اگه میخوای منظره این دریاچه رو پوشیده از برف ببینی، در فصل زمستان به سمت اون برو. عکاسی از سقالکسار در این فصل جذابیت خاصی داره.
حکایت کلبه قرمز اسرار آمیز وسط این دریاچه چیه؟
یکی از ویژگیهای دریاچه سقالکسار که سوالات زیادی برای گردشگران ایجاد میکنه، کلبه قرمز رنگی هست که دقیقا وسط آب این دریاچه قرار گرفته. بخش زیادی از این کلبه در آب فرو رفته و فقط شیروانی سرخ رنگش خودنمایی میکنه. البته، گاهی که عمق آب دریاچه کم میشه، بخش بیشتری از این کلبه معلوم هست. داستانهای زیادی درمورد این کلبه عجیب وجود داره. اما داستان واقعی درمورد اون، این هست که صرفا جهت جذابیت بخشیدن به نمای دریاچه ساخته شده.
چطوری این دریاچه لقب پاکترین دریاچه گیلان رو دریافت کرده؟
بسیاری از مکانهای دیدنی و جاذبههای طبیعی در طول سالها توسط انسانها دچار آسیب میشن، تا حدی که سلامت و چهره زیباشون رو از دست میدن. اما مسئولین عزم خودشون رو جزم کردن که چنین بلایی سر دریاچه سقالکسار نیاد. بر اساس مصوبه شورای اسلامی روستای سقالکسار، بازدیدکنندگان دریاچه هنگام ورود به این منطقه گردشگری باید مقداری پول پرداخت کرده و سپس یک کیسه زباله دریافت کنن. در صورتی که هنگام بازگشت از دریاچه سقالکسار، بازدیدکنندگان کیسه زباله را پر تحویل بدن، یعنی زبالههای خودشون یا زبالههای ریخته شده روی زمین رو جمع کرده باشن، بخش زیادی از مبلغی که پرداخت کردن رو دریافت میکنن.
تفریحات و امکاناتی که در بازدید از این دریاچه میتونی داشته باشی!
گرچه بعضی از تفریحات مثل شنا و ماهیگیری در دریاچه سقالکسار ممنوع هستن، اما تفریحات متنوع زیادی در این فضا وجود دارن که در ادامه لیستی از اونها رو آوردم.
- قایق سواری در محوطه سد خاکی سقالکسار: یکی از جذابترین تفریحات این منطقه قایقسواری هست. گردشگران میتونن با قایقهای موتوری و پدالی که در این منطقه فراهم شده، به دل این دریاچه بزنن و معنای واقعی آرامش رو تجربه کنن. قایق موتوری برای اونهایی که به دنبال هیجان هستن انتخاب مناسبی هست.
- پیادهروی دور دریاچه و در فضای جنگلی: دور تا دور دریاچه سقالکسار میتونه مسیر جذابی برای پیادهروی باشه. در طول این مسیر میتونی تمام زیباییهای این دریاچه رو کشف کنی و با حیوانات مختلف روبهرو بشی.
- پیک نیک و عکاسی: اطراف دریاچه سقالکسار بهترین مکانها و سوژهها رو برای پیکنیک و عکاسی در اختیارت میذاره.
امکاناتی که در این فضا برای گردشگران فراهم شده شامل بوفه، سرویس بهداشتی و یک نمازخانه کوچک میشن. این امکانات برای کمپ زدن یا بازدید یک روزه از این منطقه کفایت میکنن. اما اگه میخوای چند روز رو در کنار این دریاچه بگذرونی، میتونی آلاچیقها و ویلاهایی که در این فضا ساخته شدن رو اجاره کنی.
اطراف این دریاچه چه مکانهای دیدنی وجود داره؟
رشت پر از مکانهای دیدنی جذابه، پس اگه به دریاچه سقالکسار رفتی، نباید جاهای دیدنی نزدیک به اون رو از دست بدی. در سفرت به این دریاچه پیشنهاد میکنم که این مکانها رو هم در نظر داشته باشی.
تالاب اژدراک
در نزدیکی دریاچه سقالکسار، تالابی به نام اژدراک وجود داره. از اونجایی که این مکان هنوز اونقدر شناخته شده نیست، فضای بسیار دنج و آرومی داره. برای رسیدن به این مکان میتونی از مردم روستای سقالکسار آدرس بپرسی.
روستای نارنجکل
در مسیر روستای سقالکسار، روستای نارنجکل وجود داره. این روستا با داشتن جمعیت کم، یک مکان فوقالعاده برای لذت بردن از طبیعت بکر محسوب میشه. فاصله این روستا از سقالکسار ۴ کیلومتره که معادل با ۱۰ دقیقه رانندگی میشه. برای رسیدن به این روستا این آدرس رو در پیش بگیر: استان گیلان، شهرستان رشت، دهستان لاکان.
چشمه آب شور لاکان
در روستایی بهنام بالاشیخان و در نزدیکی بقعه آقا دانا پیر، چشمه خروشانی به نام آب شور لاکان وجود داره. این چشمه در شرق روستا در دل جنگلهای لاکان قرار گرفته و آب اون دارای مقادیر بسیار زیادی املاح نمک و گوگرد هست. مردم محلی آب این چشمه رو شفابخش میدونن و برای درمان بیماریهای پوستی از اون استفاده میکنن. از اونجایی که مسیر دسترسی به این چشمه کمی دشواره، گردشگران زیادی به سمت اون نمیرن. اما این جاذبه جزو بکرترین مکانهای رشت محسوب میشه.
آبگیر فشتام
در فاصله ۱۶ کیلومتری از سقالکسار، آبگیر فشتام با ۱۸ هکتار وسعت واقع شده. این آبگیر در جاده سراوان بهسمت جاده سیکل ترکیبی در روستای فشتام در دهستان اسلام آباد قرار داره. سطح این آبگیر از گلهای صورتی نیلوفر آبی پر میشن که نمای بسیار جذابی ایجاد میکنن.
ساعت بازدید و قیمت ورودی دریاچه سقالکسار
برای بازدید از دریاچه سقالکسار باید بگم که محدودیتت ساعتی سفت و سختی وجود نداره. تقریبا از زمان طلوع خورشید تا هشت شب میتونی وارد این منطقه تفریحی بشی. اگه بهصورت پیاده وارد محوطه سقالکسار بشی، نیازی نیست پول پرداخت کنی. اما درصورتی که با ماشین وارد این فضا میشی، باید هزینه ورودی ۵ هزار تومان برای هر نفر رو در نظر بگیری.
با توجه به نکاتی که در مورد دریاچه سقالکسار در این مطلب خوندی، برای من بنویس که نظرت در مورد این دریاچه چیه؟ آیا تا حالا به این دریاچه سفر کردی؟ اگه نه، مشتاق هستی که به دریاچه سقالکسار بری؟