دریاچه سراگاه گیلان، سبز مخملی فراموش نشدنی
دریاچه سراگاه گیلان، جایی که وقتی از دور بهش نگاه میکنی فکر میکنی یه پارچهی مخملی خوشگل پهن شده روی زمین و حالا فقط منتظر قدمهای شماست. چه چیزی شعفبرانگیزتر از سبزی و خنکی و آبی دریاچه؟ واقعا اگر قرار باشه بهشتی در دنیایی دیگه منتظر ما باشه، قظعا بخشی از بهشت درست مثل دریاچه سراگاه گیلان میتونه باشه. انقدر اجزای زیبایی با مهارت در کنار هم قرار گرفتن که حس میکنی خداوند زمان خلقت اینجا، پازلی میچیده از تمام حیرتبرانگیزهای دنیا.
دریاچه سراگاه گیلان
شاید اگر تا قبل از نوشتن در مورد طبیعت کسی از من میپرسید به نظرت زیباترین نقطهی دنیا کجاست؟ میگفتم فکر نمیکنم من دیده باشمش، چون قطعا توی ایران نیست. منم مثل خیلیهای دیگه به نظرم مرغ همسایه غاز بود و هر جای قشنگی قطعا خارج از این مرزها بود. من این شانس رو داشتم که شروع کنم در مورد طبیعت و زیباییهای ایران بنویسم، پس کلی عکس میدیدم، در موردشون میخوندم، امکانات تفریحیشون رو با هم مقایسه میکردم و در نهایت یه روز از همین روزا به این نتیجه رسیدم که ایران، این سرای زیبایی، خارقالعادهترینه. نمیدونم چقدر اون حس میهنپرستی من در این نتیجهگیری تاثیر داشت، ولی میدونم که زیباییهای این خاک و تنوع آبوهواییش رو هیچجایی نداره.
توی این متن از مجله گردشگری سفربازی میخوام براتون از دریاچه سراگاه گیلان بگم. اول از همه در مورد خود دریاچه و ویژگیهاش میخونید، بعد از اون براتون مینویسم که چطور خودتون رو به این دریاچه برسونید. البته اینم بگم که در ادامه متن از تمام جاهایی براتون حرف میزنم که میتونید در کنار دریاچه سراگاه گیلان، اونجاها رو هم ببینید، آخه به هم نزدیکن. راستی، شما تا حالا به این دریاچه سر زدین؟ میشه برام بنویسید لحظهای که اونجا رو از نزدیک دیدید، چه حسی داشتید؟ برای ما خیلی مهمه بدونیم. پس بنویسید برامون.
ما چرا باید حتما حداقل یکبار در زندگی دریاچه سراگاه گیلان رو ببینیم؟
روستای سراگاه یکی از روستاهای سرسبز و خوش آبوهواییه که در نزدیکی استان تالش قرار گرفته. زیبایی خیرهکننده دریاچه سراگاه گیلان، سالانه در فصول مختلف سال، گردشگرای بسیار زیادی رو به سمت خودش جذب میکنه تا اوقاتی خوش، زیبا و دلچسب رو در کنار این طبیعت زیبا تجربه کنن. رنگای جادویی و چشمنواز و مسیری سرسبز و پوشیده از انبوه درختای جنگلی، در میان کوههای پوشیده از پوشش سبز مخملی، گردشگران رو به یه طبیعتگردی هیجانانگیز و پرآرامش دعوت میکنه.
منظرههای بینظیر این دریاچه، نگاه هر بینندهای رو به خودش خیره میکنه، چرا که انعکاس طبیعت زیبای اطراف دریاچه سراگاه گیلان از جمله درختای بلندی که اون رو محصور کردن، توی آینه شفاف آب، در هر فصل، ترکیبهای رنگی متفاوتی رو از رنگهای آرام سبز و نیلی و بنفش گرفته تا پیرنگهای آتشین پاییز با جلوهای روحنواز ایجاد میکنه. توی جنگلای اطراف دریاچه سراگاه گیلان، درختای میوه مثل آلوچه، زردآلو، ازگیل وحشی و تمشک وجود داره و قسمتی از دور اون رو باغای بزرگ کیوی پر کرده که شما میتونید در حین بازدید از این آبگیر، از میوههای درختای این باغا هم استفاده کنید.
فک کنم دیگه به خوبی درک کرده باشید که چرا باید حداقل یه بار توی زندگیتون به دریاچه سراگاه گیلان سر بزنید. واقعا کیه که بتونه از این همه زیبایی بگذره و اونو نادیده بگیره؟
پرورش ماهی مردم روستای سراگاه در این دریاچه یعنی بوی ماهی تازه و غذای محلی شمالی
مردم روستای سراگاه، در دریاچه سراگاه گیلان به پرورش ماهی مشغول هستن و از این راه برای خودشون کسب درآمد میکنن. البته یه موضوعی هم هست اونم اینه که وجود ماهی در این سد خاکی باعث شده تا در طول گذر زمان مرغای ماهیخوار به سمت دریاچه سراگاه گیلان بیان. این دریاچه در حقیقت آبگیری کوچکه که در استان گیلان قرار داره و به صورت سهراهگاه هم نوشته میشه.
البته نمونههای مشابه زیادی از این دریاچه در استان مازندران هم وجود داره ولی خوب بازم این دریاچه حرفی و سخنی دیگره. مردم محلی منطقهی سراگاه به دریاچهی سراگاه، سد خاکی هم میگن واسه همینم تو قسمت بالا یه این عنوان اشاره کردم. آخه به نظر اونا اینجا یه آبگیره که خوب چند سالیه که به خاطر استقبال و بازدید انبوه گردشگران از این منطقه، به دریاچه سراگاه گیلان معروف شده.
پس میشه گفت، این دریاچه یه آبگیر کوچیک بوده و جالبه بدونید که توسط یک نفر ساخته شده و خصوصیه. به همین علته که عمر این آبگیر حدودا ۴۰ ساله و پس از اون از بین می ره. محلیهای روستا به خاطر این به دریاچه سراگاه آبگیر میگن چون آب در اونجا جمع شده و مثل یه سد به جایی نمیره و فقط داخل خودش در جریانه. البته لازمه به این نکته هم اشاره کنم که، مالک اون با مهموننوازی و لطف خودش اجازه بازدید از اون و گردش در اطراف دریاچه سراگاه گیلان رو به گردشگران و مسافرانی که تالش رو برای سفر انتخاب میکنن، داده. آب این آبگیر از چشمههای زیرزمینی، طبیعی که در بستر دریاچه قرار دارده، تامین می شه که بسیار زلال و شفافه.
چطور خودمون رو به دریاچه سراگاه گیلان برسونیم؟
دریاچه سرآگاه تالش در روستای سراگاه در ۱۰ کیلومتری شمال غربی تالش قرار داره. این دریاچه با اسامی دریاچه سراگاه هشتپر، سد خاکی سرآگاه و آبگیر سراگاه هم شناخته میشه. هشتپر نام قدیم شهر تالش در قبل از انقلابه و عبارات سد خاکی و آبگیر به دستساز بودن دریاچه اشاره داره.
/
پس اگه خودتون رو به تالش رسوندید و دیدید کسی با این نامها دریاچه سراگاه گیلان رو صدا میزنه، فکر نکنید داره آدرس اشتباهی بهتون میده. اون داره با اسمای محلی این دریاچه رو نام میبره و خوبه که شما هم با این نامهای محلی به خوبی آشنا بشید. چون گاهی ممکنه توی جستوجوهاتون به این اسما بربخورید و حس کنید نکنه مسیر رو دارید اشتباهی میرید. خلاصه اینکه این دریاچه به خاطر شرایط ساخته شدنش، حسابی اسم و رسم داره واسه خودش.
به دریاچه سراگاه گیلان رفتیم، دیگه کجاها رو میتونیم ببینیم؟
این لیستی که من بهتون میدم به شما کمک میکنه تا توی سفرتون به تالش و دیدن دریاچه سراگاه گیلان، اگر نمیدونید از کدوم کوه و جنگل بازدید کنید و در کنار کدوم آبشار بساط پیکنیکتون رو پهن کنید، مسیر رو براتون روشن میکنه و شرایطی رو ایجاد میکنه که بتونید راحت خودتون رو به این مناطق برسونید. آخه قرار نیست حالا که تا تالش رفتیم فقط دریاچه سراگاه گیلان رو ببینیم، توی مسیر هم میتونیم کلی جای دیدنی ببینیم و لذت ببریم.
آبشار ویسادار، سومین آبشار مرتفع در گیلان
آبشار ویسادار در گیلان در منطقه رضوانشهر قرار گرفته و به دلیل ارتفاعی که داره از اون به عنوان سومین آبشار مرتفع گیلان یاد میشه. شکل خاص دیوارهی صخرهای این آبشار، ویژگی منحصر به فرد اونه که در کمتر آبشاری دیده میشه. فضای اطراف آبشار و دسترسی راحت به اون، امکان خلق یه روز خوب رو به خانوادهها میده.
به زبان تالشی، کلمهای به نام ویسادار وجود داره که معنای اون سایه درخت بیده. به منظور رسیدن به آبشار ویسادار باید از جنگلی عبور کنید که پر از درختان درخت بید سر به فلک کشیدهاس. مطابق با اون چیزی که کارشناسان بیان کردن، هیچ قطعیتی بابت این موضوع وجود نداره و نمیتونیم با قطعیت تمام بگیم علت نامگذاری این آبشار به همین دلیل بوده. حدود ۲۰ دقیقه باید در این جنگل حرکت کنید که به آبشار ویسادار در گیلان برسید. حضور در این جاده، میتونه روحتون رو تلطیف کنه و انرژیهای منفی رو از شما دور کنه.
آبشار ورزان، آبشاری سرازیر از صخرههایی عظیم
آب تماشاییای که در این رودخونه به چشم میخوره و از صخرههای عظیم سرازیر میشه، حاصل امتداد مسیر رودخونهی ورزانه. این رودخونه در اصل یکی از شاخههای اصلی رودخونهای به اسم لیساره. سرچشمهی اون هم از چشمههای بالا دستی ییلاق اونجاست. ارتفاعش بیش از ۱۰۰ متره و در فصل بهار به پرآبترین حالت ممکن خودش میرسه.
اگه بخوام موقعیت مکانی این آبشار که یکی از جاهای دیدنی تالشه رو برای شما بنویسم باید بگم که از شمال غرب شهر تالش ۳۶ کیلومتر فاصله داره، از جنوب دریاچه نئور اردبیل ۲۲ کیلومتر فاصله داره و در ارتفاع ۱۹۰۰-۱۹۷۰ متری از سطح دریا قرار داره. البته دسترسی به این آبشار از سمت دریاچه نئور با استفاده از ماشینهای خاص و مناسب، امکانپذیره. این آبشار تا شهرک سوباتان حدود ۴ کیلومتر فاصله داره و در روستای ورزان در ضلع شمال غربی سوباتان واقع شده. اگه با حوصله دل به پیادهروی بدید، میتونید با یه ساعت پیادهروی از سوباتان به آبشار ورزان برسید.
آبشار زمرد، دوقلوی معروف شهر تالش
آبشار زمرد در شهر حویق قرار داره. این شهر فقط ۴ هزار نفر جمعیت داره و یکی از بخشهای شهرستان تالش محسوب میشه. به همین دلیله که مردم اون تالشی صحبت میکنن. حویق در واقع از ترکیب دو روستای حویق و چوبر به شهر تبدیل شده. ویژگی فوقالعاده این منطقه وجود طبیعت بینظیر اونه. دامنههای کوهستانی که از جنگلهای انبوه پوشیده شدن، به شما حس آرامشبخشی هدیه میکنن.
برای بازدید از آبشار زیبای زمرد باید از دل طبیعت دست نخورده عبور کنید. بهتره لباس و کفش مناسب همراهتون باشه، چون پیادهروی نسبتاً سختی رو خواهید داشت. وقتی وارد شهر حویق شدید به سمت جنوب شهر در مسیر کوهستان قرار بگیرید. از مردم محلی آدرس زمرد محله رو بپرسید. بعد از رسیدن به زمرد محله شما مجبور به پیادهروی ۳۰ دقیقهای در داخل جنگل هستید. متأسفانه در کل مسیر هیچگونه تابلو راهنمایی وجود نداره. برای همین بهتره که یک فرد راهبلد یا محلی همراه شما باشه. البته با پرسیدن هم میشه راه رو پیدا کرد. به هر حال شما باید مسیر رودخانه رو پیش بگیرید. سعی کنید همیشه رودخانه در سمت راست حرکت شما قرار بگیره.
نیایشگاه باستانی اسپیمزگت، مربوط به دورههای سلجوقی و صفوی
واژه ایسپیه مزگت به معنای مسجد سپید به زبان تالشی (اسپید)ه. واژهی مسجد در زبان عربی هم برگرفته از همین واژهی کهن ایرانیه. نیایشگاه باستانی اسپیمزگت مربوط به دورههای سلجوقی و صفویهاس و در ۸۰ کیلومتری باختر شهر رشت و ۲۲ کیلومتری جنوب شهر تالش، در دهستان دیناچال پرهسر در حاشیه باختری رودخونهی دیناچال جای داره. این اثر در تاریخ ۱۶ مهر ۱۳۷۹ با شمارهی ثبت ۲۷۹۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده. امروزه تنها ورودی اصلی بنا، نیمی از شبستان و چند دیوار مجاور اون سالم مونده. ورودی اصلی شامل طاق بلند شاخص معماری دوره سلجوقیه.
قلعه صلصال و چشماندازی زیبا بر ساحل دریای خزر و دشت سرسبز تالش
در بیشتر ساختار قلعههایی که قدمت دیرینه دارن و باستانی هستن، چاهها و یا چشمههایی پیشبینی میشده تا ساکنان اون از منظر آب در مضیقه نباشن. این قلعهها به غیر از کاربرد نظامی، گاهی برای اسکان حکام و فرماندهان شهرها هم مورد استفاده قرار میگرفتن. قلعه صلصال تالش از دو منظر گردشگران رو به سمت خودش جذب میکنه. ابتدا از این جهت که ارزش تاریخی بالایی داره و دیگری هم از این رو که قلعه صلصال در تالش واقع شده و بسیاری از علاقمندان طبیعت هم به سمت اون جذب میشن.
این قلعه دارای قدمت بسیار دیرینهاس که به بیش از ۱۰۰۰ سال میرسه و به دورهی سلجوقیان برمیگرده و همونطور که گفته شد از قلعههای باستانی و ارزشمند استان گیلانه. موقعیت مکانی قلعه صلصال در روستای قلعه دوش لیسار، که از روستاهای اطراف تالش به شمار میره، هست. ارتفاع این قلعه از سطح زمین ۱۰۰ متره که ۵۰۰ متر مربع از مساحت روستای لیسار رو به خودش اختصاص داده.
در اطراف قلعه صلصال آبهای روانی از جمله هره و چشمه حاج آقا بلاغی و چشمه آقا دابلاغی که چشمههایی بسیار پرآب و مشهور در تالش هستن، واقع شدن. شما توی این قلعه میتونید علاوهبر لذت بردن از آبوهوا و بازدید ساختار باستانی، منظرهی دشتهای سرسبز و دریای خزر رو هم مشاهده کنید.
ییلاقات سوباتان در ارتفاعات کوههای تالش
این ییلاق زیبای سوباتان در ارتفاعات کوههای تالش قرار داره؛ تعجب نکنید اگه هنگام ورود به این منطقه احساس کردید زمان متوقف شده. سکوت بینظیر، هوای تمیز و چشم اندازهای زیبا نفس شما رو در سینه حبس میکنن. در ییلاقات سوباتان خبری از ترافیک، شلوغی، بوی دود و صدای بوقهای مکرر نیست؛ کافیه یه نفس عمیق و از تهدل در تپههای ساکت سوباتان بکشید تا احساس کنید که بال در آوردید و مثل یه پرنده آزاد و رها در حال پرواز بر فراز دشتهای سبز و بیپایان هستید.
سرسبزی درختان، رقص عاشقانه گلهای رنگارنگ در بین دشتهای بیانتها، کلبههای چوبی، کوههای پوشیده از برف و قدم زدن آزادانه حیوانات در دشتها، مناظر بینظیری رو به وجود آوردن که از تماشای اون سیر نمیشید. به هرجایی از سوباتان که نگاه بندازید دستای هنرمند خداوند رو میبینید که طبیعت رو در کمال زیبایی و سلیقه نقاشی کرده و قدرت آفرینش خودش رو به انسان یادآور میشه.
برخی از بومیان منطقه معتقدن که نام این منطقه ییلاقی از زبان ترکی میاد. سوباتان در زبان ترکی به معنای فرود و ریزش آبه و از اونجایی که توی این منطقه حفرههای طبیعی زیادی برای جمع شدن سیلابهای حاصل از بارش باران و برف وجود داره، سوباتان نامیده شده. از سوی دیگه، برخی گمان میکنن که وجه تسمیه سوباتان به رویش زیاد گلپر در این منطقه اشاره داره و دلیل اصلی اون رو باید در زبان محلی مردم تالش بررسی کرد. در زبان محلی تالشی به گلپر “سو” و به روییدن “وتون” میگن. از اونجا که بوی گلپر رو در این منطقه میشه استشمام کرد؛ به اون سووتون میگفتن که درگذر زمان به سوباتان تبدیل شده.
پارک جنگلی گیسوم و لمس زیباییهای جنگل و ساحل
برای رسیدن به یکی از زیباترین پارکهای جنگلی ایران کافیه از رشت به سمت آستارا حرکت و از منطقه پره سر عبور کنیم. کمکم به پارک جنگلی گیسوم میرسیم که وسعت اون به ۸۰ هکتار میرسه؛ جایی که دریا و جنگل در فاصله کمی از هم قرار دارن. بد نیست بدونید که نام این پارک جنگلی از روستایی به همین نام در منطقه میاد. گیسوم، روستایی از توابع بخش اسالم شهرستان تالش در استان گیلانه که در ۱۸ کیلومتری جاده تالش به انزلی قرار داره. منطقهای که امروزه با عنوان پارک جنگلی گیسوم شناخته میشه در حدود پانزده سال پیش با سرمایهگذاری شهرداری تالش به یه مقصد جذاب تبدیل شد و امروزه به عنوان یکی از قطبهای گردشگری استان گیلان از اون یاد میشه. بخشی از پارک جنگلی دکتر درستکار هم قسمتی از جنگلهای گیسوم رو در برگرفته و طبیعتی بسیار زیبا داره.
کار اجباری تمام مردم و ساخت کاخهای سردار امجد
سردار امجد یکی از حکام محلی گیلان بود که در دوران قاجار و از اواسط دوره ناصرالدین شاه تا زمان انقلاب مشروطه بر منطقه گرگان رود تالش، حکومت میکرد. او از جمله حاکمان پرنفوذ و و قدرتمند گیلان به شمار میاومد. او تصمیم گرفت ساختمونی رو برای پذیرایی از درباریان قاجار و بزرگان کشور، بنا کنه. به همین خاطر تصمیم ساخت کاخ گرفت. کاخی که امروزه بسیاری از مردم اون رو با نام کاخ نصرتاللهخان میشناسن. برخی دیگر از مردم هم این عمارتها رو با نامهای کاخ ییلاقی و کاخ قشلاقی میشناسن.
در واقع، هدف اصلی او از ساخت این دو بنا، خودنمایی نزد اشراف و درباریان قاجار بود. کاخ ییلاقی سردار امجد در روستای آق اولر (آقولر) در منطقه تالش (هشتپر) بنا نهاده شده و کاخ زمستانی یا کاخ قشلاقی نصرتاللهخان در میدان مرکزی تالش ساخته شده. در بیرون کاخ زمستونی نصرتاللهخان، هشت در بزرگ وجود داشته. در زبان تالشی به در، “پر” میگن به همین خاطر این منطقه در گذشته با نام هشتپر شناخته میشده. با وجود اینکه سالهاست این منطقه به تالش تغییر نام داده، اما باز هم عدهی زیادی اون رو با نام هشتپر میشناسن.
در هنگام ساخت کاخهای سردار امجد، تمامی مردم به اجبار به کار گرفته شدن و در واقع از اونا بیگاری گرفته شده. حتی کودکان و زنان سالخورده هم مجبور به همکاری شده بودن. افرادی که خوب کار نمیکردن با تنبیههای شدید بدنی مواجه میشدن. بنا بر روایات، تعداد زیادی از مردم در هنگام ساخت این کاخها دچار آسیب جسمی شدید شدن و یا حتی مردن. برای آوردن سنگهای مورد نیاز برای ساخت کاخها، هر خانواده مجبور بود تعداد زیادی سنگ رو از ارتفاعات تالش به محل ساخت کاخ با خود به همراه بیاره.
با خوندن این پیشینه به نظرم ارزشش رو داره که حتما به این قلعه سر بزنید و ببینید دست کار آدما چقدر زیباست.
کرگانرود پرآبترین رودخانهی غرب گیلان در شهرستان تالش
رودخانه کرگانرود از ارتفاعات ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ متری کوههای تالش در امتداد البرز غربی سرچشمه میگیره. این رودخانه دارای ۳ سرشاخه اصلی ییلاقات شکردشت ، طول و ریکه که هر کدوم از این سه سرشاخه اصلی خودشون از به هم پیوستن چند شاخه فرعی تشکیل میشن. سرشاخههای اصلی شکردشت و طول در روستای کیشونبن به هم میپیوندن و حدود سه کیلومتر پایینتر در روستای ماشینخانه سرشاخه اصلی ریک به جمع اون دو تا میپیونده و رودخانه کرگانرود رو تشکیل میده. طول شاخه اصلی رودخانه ۴۲٫۵ کیلومتر و طول انشعابات فرعی ۸۳٫۲۵ کیلومتره. این رودخانه به جز در ماههای خرداد تا مهر که کمآب میشه، بقیه فصلها میتونید از مسیر پرآبی که راهی رو در میان جنگل باز کرده، لذت ببرید. البته در اینجا شاهد انواع ماهی از جمله ماهی سفید و آزاد نیز هستید.
شیله وشت در فاصله ۲۸کیلومتری شمال شرقی تالش(هشتپر) در امتداد رودخانه کرگانرود قرار داره. برای رسیدن به روستای شیلهوشت باید به ترتیب روستاهای ریک، ماشینخانه،کیشونبن،تنگاب، نونبلاغ و در نهایت دکلییان(در مجاورت روستای زربیل) رو پشت سر بذارید و در ادامه روستای شیلهوشت، به روستای سینههونی، مریان، آق اولر و …. و در نهایت به روستاهای خلخال برسید. لازم بذکره که تردد وسایل نقلیه در مسیر فوق در تمام فصول سال جریان داره. این مسیر تقریبا ۳۵کیلومتر آسفالته و مابقی مسیر خاکیه و فقط ماشینهای شاسی بلند قادر به تردد در اون هستن.
آبشار شیلهوشت
آبشار شیلهوشت آبشاری بسیاز زیبا در سه طبقه در کنار روستائی به همین نام از توابع تالش قرار داره. برای رسیدن به هر آبشار راههای متفاوتی وجود داره که میبایست از راهنمایان محلی برای رسیدن به آبشارها استفاده کرد. در فصل تابستون اهالی روستا، کنار رودخونه تا آبشار رو طنابکشی کردن که با گرفتن مسیر طناب و ادامه اون میشه به آبشار رسید. مسیر دسترسی به این آباشر هم، شهر تالش و حرکت به سمت کوهپایه و گذر از روستاهای ریک و کیش دیبی و رسیدن به سهراهی شیله وشت حدود ۲۵ کیلومتر و از سهراهی تا روستا حدود ۲/۵ کیلومتره که کل مسیر آسفالت و کوهستانیه. پس از پارک خودرو تا آبشار حدود ۲۰ دقیقه پیادهروی سبک دارید.
پاییز و بهار به پارک جنگلی سیاهداران بروید و گوزنها را از دور ببینید
این پارک در جنوب غربی تالش قرار گرفته که در سالهای اخیر توسط شهرداری این شهر به یه مکان تفریحی و گردشگری تبدیل شده. با درست کردن پله و ساخت مسیر مناسب این مکان به تفریگاهی مناسب و دیدنی مبدل شده که امکاناتی هم چون آلاچیق، رستوران و سرویس بهداشتی رو هم داره. علت نامگذاری این منطقه اینه که در گذشته روستای سیاهداران دارای درختای بزرگ بلوط بوده که وجود توده عظیمی از این درختان مانع ورود افراد به روستا میشده و به همین دلیل بعدها این منطقه به منطقه پوشیده شده از درختان سیاه معروف شد که بعد از سکونت ییلاقنشینها به سیاهداران تبدیل شد.
اگر قصد سفر به این منطقه رو دارید با در نظر گرفتن این موضوع برای سفر اقدام کنید که پاییز و بهار هوای مطبوعی داره. در تابستان گوزنهای این منطقه هم در روز چرا نمیکنن و این کار در نزدیکی غروب انجام میشه. پس بهترین زمان برای سفر ابتدای بهار و اوایل پاییزه. آبوهوا در ماههای فروردین، اردیبهشت و مهر و آبان برای این منطقه مناسبتر از تابستانه. در زمستان هم میتونید برای سفر اقدام کنید ولی به دلیل هوای سرد ممکنه نتونید زیباییهای مناظر اطراف رو به خوبی تماشا کنید.
حالا که به دریاچه سراگاه گیلان سفر کردین و این همه جای دیدنی رو هم از نزدیک دیدین، لازمه بدونید توی همون منطقه دریاچه هم کلی چیز واسه لذت بردن هست.
جاذبههای دیدنی اطراف دریاچه سراگاه گیلان
دریاچه سراگاه گیلان تفریحات خیلی عجیبوغریب یا جدید نداره. اما اگه طبیعتگرد حرفهای باشید، خوب میدونید که هیچ طبیعتی نیاز به تفریح خاص نداره؛ طبیعت بهتنهایی زیباست و لذت از اون در قیدوبند هیچ محدودیتی نیست.
هر چند که برخی از تفریحات از جمله آبتنی، شنا و ماهیگیری در این منطقه ممنوعه، اما جاذبههای گردشگری متنوعی داره که میتونن خاطراتی خوش و به یاد ماندنی رو برای شما بسازن. قدم زدن، کمپینگ، دورهمیهای خانوادگی و دوستانه، همه و همه در اطراف این محیط طبیعی دنج لذتی دو چندان پیدا میکنه. در اطراف این دریاچه هیجانانگیز و دیدنی، جاذبههای تفریحی و گردشگری و اماکن دیدنی زیادی وجود داره و باعث جذب گردشگران و مسافران به این نقاط میشه که تو قسمت قبلی تلاش کردم همرو با جزئیات براتون بنویسم.. الان میخوام به تفریحاتی اشاره کنم که شاید اولش فکر کنید چندان لذتبخش نیست ولی با انجام اونا میبینید که چقدر حالتون رو خوب میکنه.
- عکاسی
- پیادهروی
- پیکنیک
- طبیعتگردی
توی گشتوگذارتون اصلا سورتمه چالش رو فراموش نکنید
اگه به دنبال یک تفریح هیجانی در دل جنگلهای انبوه منطقه تالش در شمال ایران هستید، ما به شما سورتمه فوقالعاده تالش رو پیشنهاد میکنیم. این سورتمه به طول حدودی ۱ کیلومتر و با همکاری یه شرکت آلمانی در منطقه کوهستانی سیاهداران ساخته شده و از نظر کیفیت و مهندسی ساخت، بسیار قابل توجه. سورتمه تالش در کنار یه مجموعه به نام بام تالش قرار گرفته که به شکل یه سکو ساخته شده و اگه روی اون قرار بگیرید، چشمانداز بسیار زیبایی از منطقه تالش رو در زیر پای خودتون ببنید؛ اما اون چیزی که بیشتر بازدیدکنندگان رو به این منطقه میکشونه سورتمه هیجانانگیز مجموعهاس.
این سورتمه از دل جنگلهای انبوه تالش گذشته و سرعت اون تا ۴۰ کیلومتر هم زیاد میشه و به شما یه تجربه بسیار هیجانانگیز رو هدیه میکنه. از دیگر نقاط قوت مجموعه، قرارگیری اون در کنار پارک جنگلی سیاهداران بوده که در اون، گونهی خاص مرال ( گوزن قرمز ایرانی یا خزری) نگهداری میشه که در مسیر رسیدن به ایستگاه سورتمه میتونید اونا رو تماشا کنید، اما توجه داشته باشید که به هیچ عنوان به اونا غذا ندید. برای رفاه حال بازدیدکنندگان امکانات دیگهای نظیر آلاچیقهای کوچک، سرویس بهداشتی، بوفه مواد خوراکی و … هم در این مجموعه وجود داره و همچنین پارکینگی با هزینه ورودی ۸ هزار تومان.
نکات مهم برای بازدید از دریاچه سراگاه گیلان
اگه قصد دارید از دریاچه سراگاه گیلان دیدن کنید و زمان خودتون رو در اطراف اون بگذرانید، سعی کنید در تمام طول سفر خودتون نکات زیر رو رعایت کنید تا به بهترین شکل سفر رو به اتمام برسونید.
اولین و مهمترین نکتهای که باید در سفر خودتون به اون توجه کنید، به همراه داشتن یه کیسه زباله بزرگ. شما حق ندارید چیزی رو در طبیعت جا بذارید یا به عنوان زباله اونو توی طبیعت رها کنید. همونطوری که خونه شما براتون ارزشمنده و مهمون حق نداره بیاد و اونجارو آلوده کنه، طبیعت هم خونه حیوونا و گیاههاست شما حق ندارید این مناطق رو آلوده کنید.
نکات مهم آب و هوایی
آب هوای این ناحیه مدام تغییر میکنه و ابرهای باران زا در این مناطق سریع شروع به باریدن میکنن. لذا سعی کنید لباس و کفش مناسب برای تعویض همراهتون داشته باشید. کلا همه به خوبی میدونیم که شمال حسابی هوا غیرقابل پیشبینیه. پس سعی کنید با خودتون لباس مناسب داشته باشید که اگه خیس شدید مجبور نباشید برید داخل ماشین و بقیه سفر رو از دست بدید.
از اونجا که آنتندهی این ناحیه ضعیفه، در صورت نداشتن بروشور یا اینترنت حتما برای مسیریابی از افراد بومی این منطقه کمک بگیرید. سعی نکنید خودتون دنبال مسیر باشید چون اکثر مسیرها به هم شبیه هستن و یه هو به خودتون میآید و میبینید فقط دارید دور خودتون میچرخید. اینجوری زمان رو از دست میدید و آذوقهای هم ندارید. پس ریسک کردن رو کنار بذارید.
اگه قصد کمپ کردن در اطراف فراخین دارید بهتره تجهیزات لازم رو نیز برای این کار به همراه داشته باشید. کمپ کردن برخلاف چیزی که همه بهتون میگن اصلا کار راحتی نیست. باید با کسی برید که قبلا تجربه کمپ رو داشته یا اینکه میدونه باید شما رو به کجا ببره که آسیبی نبینید.
نکات مهم کمپ
از به پا کردن آتش در طبیعت جدا خودداری کنید تا به سلامت پوشش گیاهی آسیب وارد نکنید. کافیه یه منقل با مقدار کافی زغال به همراه داشته باشید. تو بعضی مناطق هم جا برای آتیش محیا شده پس فقط از اون قسمتا استفاده کنید و به طبیعت آسیب وارد نکنید.
سعی کنید در هنگام رسیدن به مقصد با گوش کردن به آهنگ با صدای بلند مزاحم طبیعت و افراد دیگر نشوید. این چه عادت زشتیه که وارد طبیعت میشید آهنگتون رو زیاد میکنید. واقعا بقیه هیچ لذتی نمیبرن آهنگای شما رو بشنون. اونا اومدن که به صدای طبیعت گوش بدن.
در هنگام رانندگی حواستون به ماشینهای دیگه توی جاده باشه و از مسیرهایی که در طبیعت مناسب عبور و مرور نیست با ماشین از وسط اون گذر نکنید تا به طبیعت آسیبی وارد نشود. جاهایی که رد لاستیک داره رو دنبال کنید و بقیه جاها رو بذارید دستنخورده باقی بمونه.
دریاچه یا همون آبگیر سراگاه یه ملک خصوصیه و هماوطور که گفته شد برای پرورش ماهیهای ختلف از اون استفاده میشه پس هنگامی که به بازدید اونجا میرید توجه داشته باشید که به هیچوجه نمیتونید در این مکان ماهیگیری کنید زیرا ماهیها پرورشی هستن و از منابع کسب درآمد روستاییان به حساب میان همچنین به علت وجود ماهیها و خطرات دیگه، شنا و آبتنی کردن در آب این دریاچه ممنوعه و به هیچ عنوان امکان قایقسواری در سد سراگاه وجود نداره.
بهترین زمان بازدید از دریاچه سراگاه گیلان
با توجه به اینکه دریاچه سراگاه تالش در استان گیلان قرار گرفته و آبوهوای این منطقه معتدل و مرطوبه، بهترین زمان برای بازدید از این دریاچه دیدنی فصل بهار و تابستانه. در شش ماه اول سال، آبوهوای معتدل، سفرتون رو لذتبخش میکنه و دریاچه و طبیعت سرسبز اطرافش منظرهای چشمنواز پیش چشمانتون به نمایش میذاره. از طرفی اگه بارون رو دوست دارید، میتونید فصل پاییز رو با برگریزان زرد، قرمز و نارنجی انتخاب کنید.
به دریاچه سراگاه گیلان رفتیم، کجا بخوابیم؟
بهطورکلی دو گزینه برای اقامت در دریاچه سراگاه گیلان وجود داره که انتخاب هرکدوم بستگی به علاقه و امکانات شما داره. اولین گزینه یا گزینه راحتتر برای گردشگران، استفاده از خانهها یا کلبههای چوبی روستاییان اطراف دریاچهاس. ولی یه مورد خاص هم کمپینگه. به نظرم خوبه که به این نکات در مورد کمپینگ توجه داشته باشید. چند نمونه وسایلی که در بازدید و سفر به دریاچه سراگاه گیلان قطعا مورد نیازتون میشه اینا هستن، وجه نقد، کفش کوهنوردی، زیرانداز، عینک و کلاه آفتابی، کولهپشتی، آب آشامیدنی، هیزم، آتشافروز، پاور بانک، وعدههای غذایی، سوخت خودرو.
در نهایت اینکه
دریاچه سراگاه گیلان هم درست مثل بقیه جاهای دیدنی ایران باید مورد حفاظت قرار بگیره. همونطوری که توی متن خوندید این منطقه روزی مردم روستا رو داره فراهم میکنه، پس شما حق آلوده کردن اون رو ندارید. سعی کنید مثل یه انسان رفتار کنید و منطقه رو همونطوری که تحویل گرفتید تحویل بدید.