سرریز مسافران بیکیفیت با لغو روادید کشورهای همسایه
فعال حوزه گردشگری و سفر خواستار برقراری مجدد صدور روادید بین ایران و عراق شد و گفت: سالانه بیش از ۵۰۰هزار تا یک میلیون مسافر عراقی به ایران سفر میکنند که میتواند بازار بزرگ درآمدی برای صنعت گردشگری و نفسی تازه برای صنف گردشگری ایران باشد.
به گزارش سفربازی، به نقل از ایلنا، مدتی پیش عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در نشست با جامعه تورگردانان ایران، از پیشنهاد لغو ویزای ایران برای بیش از ۵۰ کشور خبر داد؛ همچنین معاون گردشگری گفت «لغو روادید، گردشگری ایران را از خود تحریمی نجات میدهد.» هرچند ضرغامی بیان کرده است: «روی اینکه با کدام کشور باید لغو روادید انجام شود برنامهریزی کردیم، جلسات کارشناسی گذاشتیم و نظرات افراد مختلف احصا شده و دلایل اقدام برای لغو روادید با هر کشور را مشخص کردیم» اما؛ برخی کارشناسان حوزه گردشگری و سفر معتقد هستند، عمدتا لغو ویزا به معنی رونق در صنعت گردشگری نیست و گاها موجب سرریز مسافران بیکیفیت میشود که لطمات زیادی به زیرساختهای گردشگری وارد و گاها شاهد انحطاط اخلاقی میشویم.
لغو ویزا، شاید یکی از شاخصهای افزایش سفر باشد که به کاهش هزینه سفر منجر میشود اما؛ ویزای دو طرفه و لغو ویزا با کشورهایی که گردشگر فرست هستند از اولویت برخوردار است و برای لغو آن باید المانهای مختلفی را در نظر گرفت که به نفع صنعت گردشگری ایران باشد.
در حال حاضر روادید سفر به ایران برای شهروندان کشورهای جمهوری آذربایجان، بولیوی، ترکیه، سوریه، لبنان، گرجستان، ارمنستان، ونزوئلا، مصر، مالزی و چین لغو شده است و اتباع این کشورها بدون روادید میتوانند برای مدت مشخصی به ایران سفر کنند.
لغو روادید برای کشورهایی که از لحاظ اقتصادی بالاترند
اما نکته قابل تامل این است در حال حاضر میزان مسافران خروجی ایران در مقایسه با میزان گردشگران ورودی از کشورهایی که ایران با آنها لغو روادید دارد، یکسان نیست و میزان گردشگران ورودی به کشورمان از این کشورها بیشتر است و این میزان اگر با اخذ ویزا همراه شود گاها برای صنعت گردشگری در این شرایط رکود، ضروری به نظر میآید.
محسن قادری، فعال و مدیرعامل یک گروه گردشگری و درمانی با اشاره به طرح وزارت میراث فرهنگی که لغو روادید با کشورهای مختلف را در دستور کار داده، گفت: لغو روادید برای کشورهایی بهتراست اتفاق بیافتد که از لحاظ رتبه اقتصادی در سطحی بالاتر باشد، یک گردشگر اروپایی بهطور متوسط دو هزار تا دو هزار و ۵۰۰ یورو برای پرواز، تورو…هزینه میکند و سهم قابلتوجهی هم به خرید سوغات و صنایعدستی اختصاص میدهد، در حالی که معمولا یک مسافر عراقی نمیتواند چنین هزینهای را انجام دهد.
او گفت: برقراری مجدد روادید بین ایران و عراق با تردد سالانه بیش از ۵۰۰هزار مسافر میتواند در صورت پرداخت هزینه ویزا، به پویایی دفاترخدمات مسافرتی و تورآور منجر شود و قطعا رزرو هتل یا اقامتگاه رسمی، حمل و نقل زمینی، پرواز داخلی و بینالمللی انجام میشود و اگر به صورت زمینی سفرکنند ترانسفر و لیدر هماهنگ میشود، دراین صورت در اقتصاد گردشگری تاثیرداشته و چرخه فعالیت این صنعت فعال میشود.
قادری با اشاره به اینکه عراقیهایی که به ایران سفر میکنند بیشتر به استفاده از زیرساختهای گردشگری ایران بدون تاثیر مالی در این صنعت میپردازند، توضیح داد: به دلیل کاهش ارزش ریال، سفر به کشور ما برای عراقیها ارزان و مناسب است و به طبع برای ما سفر به عراق، سفر گرانی است. از طرف دیگر میزان خروجیهای ما با ورودیهایمان از کردستان عراق و عراق یکسان نیست.
تاثیر اقتصادی ورود عراقیها به ایران بررسی نمیشود
او افزود: در حال حاضر که مرز زمینی و هوایی برای عراقیها باز است هیچ گونه پایش و ارزیابی برای تاثیراقتصادی این تعداد ورودی انجام نمیشود! مثلا نمیدانیم چه تعداد از گردشگران عراقی از هتل، شرکتهای تورگردان ایرانی، خودروهای توریستی، راهنمایان گردشگری و حتا رستورانها استفاده میکنند. این سوالات از حیث آمار گردشگری و درآمدزایی مهم است. لغو روادید به دلایل مختلف باید دررونق صنعت گردشگری تاثیرگذار باشد. در حال حاضر بسیاری از عراقیها در خانههای شخصی و اقامتگاههای غیر مجاز سکونت میکنند، هزینه ویزا نمیپردازند، از پکیجهای سفر دفاتر مسافرتی و راهنمایان گردشگری استفاده نمیکنند و کمتر از مراکزپذیرایی و رستورانها استفاده میکنند، بیشتر از مواد غذایی و امکانات سوبسیددار کشور بهرهمند میشوند و آنهایی که زمینی وارد میشوند چون در ایران بنزین ارزانتر است بعضا با باک خالی بنزین وارد میشوند و باک خود را پر میکنند و به گشت و تفریح میپردازند و برای بازگشت دوباره باک بنزین خود را پر میکنند، این مسائل قابل تامل و آسیبزا است.
آسیبهای لغو روادید بین ایران و عراق
قادری با برشمردن دیگر آسیبهای لغو روادید بین ایران و عراق متذکر شد: در حال حاضر نوعی دیگر از گردشگری نیز در پایانههای مرزی وجود دارد، چنانکه افراد صبح به ایران میآیند و بعدازظهر خودرو خود را پر از ارزاق سوبسیددارکشور میکنند و برمیگردند؛ بدون اینکه هزینه ویزا و یا عوارض یا گمرکی پرداخت کنند.
او در بخش دیگری از صحبتهایش به گردشگران سلامت و درمان عراقی اشاره و گفت: در دوره کرونا برای عراقیها به بهانه گردشگری سلامت و درمان فقط ویزا صادر میشد، متاسفانه این موارد پایش نشد و بسیاری برای گردشگری و تفریح آمدند. بیتردید علاوه بر عدم تاثیر منطقی در اقتصاد گردشگری بعضا معضلات اجتماعی، فرهنگی و یا اخلاقی بوجود آمده ناشی از عدم استفاده ازخدمات شرکتهای گردشگری، هتلها، مراکز پذیرایی، راهنمایان مجاز در شهرهای مرزی، زیارتی و شمال کشور از موضوعات مهمی است که ضرورت بررسی عوامل تاثیرگذار و تجدید نظر درلغو روادید صورت گرفته و حمایت ازنقش آفرینان بخشهای مختلف گردشگری، سبب رونق واقعی صنعت گردشگری کشور، افزایش کیفیت خدمات گردشگران مذکور و کاهش بسیاری از معضلات اجتماعی پیرامون آن خواهد بود.