چند سال پیش تصمیم گرفتم برم باغ فردوس. همینجوری که از باغ فردوس تو خیابون ولیعصر اومدم بیرون، پیاده رفتم سمت تجریش که مترو سوار بشم. قبل از اینکه وارد مترو تجریش بشم، عطر سبزی و ترشی‌های تازه من رو سمت خودش کشید. یکباره خودم رو وسط کلی جمعیت دیدم که از بغل درِ مترو می‌رفتن تو یه کوچۀ باریک. کنجکاو شدم و دنبالشون رفتم. از دیدن اون منظره و بازارچه مربعیِ شبیه تکیه تعزیه‌خونی که دور تا دورش هر خوراکی خوشمزه و وسیله‌ای که لازم داری پیدا می‌شد به وجد اومدم. باورم نشد درست وسط بازار تجریش تهران ایستاده بودم. یادم نیست چقدر اونجا چرخیدم، اما بعدش حالم خیلی خوب شد.

بازارها همیشه مرکزی برای خرید مایحتاج زندگی و وسایل مورد نیاز هستن. اما بازار تجریش رنگ زندگی داره. هر چی دوست داشته باشین و اسمش رو تو تلویزیون و اینترنت شنیده باشین اینجا پیدا می‌شه. امروز قصد دارم تو سفربازی شما رو با جاذبه‌های دیدنی و خاص بازار تجریش تهران آشنا کنم. با من همراه باشین. امیدوارم جواب همه سوالاتون رو آخر مقاله پیدا کنین.

آدرس بازار تجریش تهران

خب همین اول بگم که بازار تجریش خیلی سرراسته. تو میدون تجریش، درست کنار امامزاده صالح می‌تونین این بازار خوش‌رنگ و لعاب رو ببینین. خدایی فکرش رو هم نمی‌کنین که تو کوچه پس کوچه‌های قدیمی تهرون بتونین از شیر مرغ تا جون آدمیزاد رو به معنای واقعی کلمه پیدا کنین. مردمی که تو بازار تجریش بالا و پایین می‌رن، تمام هوش و حواس‌شون تو مغازه‌هاییه که از کنارش رد می‌شن. هر چی از حس لذت‌بخش این بازار بگم کمه.

مخصوصا این روزا که نزدیک عیده هر جوری شده خودتون رو به این بازار برسونین. غیر از مغازه‌هاش، کلی دستفروش کنار خیابون هستن که انواع و اقسام خرده‌ریز رو می‌فروشن. از همون چیزایی که یهو می‌بینی و یادت می‌افته فلان چیز رو واسه خونه لازم داشتی و یادت رفته بود بخری.

یه نکته دیگه که باید بگم فضای سرپوشیده این بازار و بافت سنتی اونه. همین موضوع باعث شده کلی گردشگر خارجی به این بازار بیان و از تمام جزئیات دیدنی اون عکس بگیرن. این بازار حدود ۴۰۰ مغازه و حجره داره که اسم هر کدوم از این مغازه‌ها روی کاشی فیروزه‌ای بالای مغازه نوشته شده.

آدرس بازار تجریش تهران

جنب و جوش بازار تجریش قبل نوروز

غیر از دستفروش‌هایی که نزدیک عید نوروز اونجا جا خوش می‌کنن، حاجی فیروزها هم با اون لباس‌های قرمز و شلیته شلوار، صورت سیاه، دایره زنگی و رقص‌های سنتی دقیقا حال و هوای نوروز رو تداعی می‌کنن. اونا دور مردم می‌چرخن و براشون ترانه‌های روحوضی و قدیمی تهرونی می‌خونن. بهشون شاباش بدین تا حس خوبتون رو به اشتراک بذارین و برکت تا پایان سال از جیبتون نره.

به غیر از این، تمام مایحتاج سفره هفت سین، از ماهی قرمز، سنبل، سمنو و سنجد گرفته تا لوازم تزیینی، ظروف سفالی، شمع‌های رنگی و هر چیزی که طبق سلیقه شما باشه می‌تونین تو بازار تجریش تهران پیدا کنین. عید نوروز از اون سنت‌های ما ایرانی‌هاست که هیچ اتفاق بدی نتونسته از ما بگیرتش؛ جنگ، قحطی، کرونا و هر چه که در این سال‌ها به ما گذشته، مراسم نوروز ما سر جاش بوده؛ هر چند کوچک اما بوده و تا همیشه هم خواهد بود.

جنب و جوش بازار تجریش قبل نوروز

بازار تجریش محلی برای خرید یا مکان فرهنگی

بافت بازار تجریش تهران به شکلیه که علاوه بر خرید، مرکز فرهنگی اجتماعی خیلی بزرگیه. یه دلیلش وجود امامزاده صالحه که قدمت و احترام خیلی زیادی نزد مردم تهران داره. با اینکه اینجا نمونه کوچک‌تری از بازار بزرگ تهرانه، اما بعد از بازسازی تونسته جایگاه معتبری بین مردم باز کنه. وجود شهرداری، خانه فرهنگ، مسجد و تکیه‌ها این اعتبار رو افزایش داده.

مسیرهای بازار تجریش تهران خیلی پر پیچ و خمه، اما همون طور که گفتیم یه بخشی از اون سکوی مربعی داره که شبیه تکیه‌های زمان قاجاره و قدمتش به اون دوره می‌رسه. این مکان برای عزاداری محرم ساخته شده بود. البته که در حال حاضر به جایی برای فروش تازه‌ترین میوه‌ها و سبزی‌های خاص تبدیل شده. اطرافش هم می‌تونین سمنو، ماهی، ترشی، لواشک و همه چیزای خوشمزه رو پیدا کنین. 

بازار تجریش محلی برای خرید یا مکان فرهنگی

تاریخچه بازار تجریش تهران

حدس می‌زنین عمر بازار تجریش چند سال باشه؟ تو بخش‌هایی از بازار که قدم می‌زنین دیوارهای نقش و نگار داری رو می‌بینین که نشون از بافت قدیمی این بازار داره. شاید باورتون نشه اما عمر این بازار به بیش از یک قرن می‌رسه. صد ساله که مردم و کسبۀ اون تو بازار کار می‌کنن.

در زمان‌های قدیم که این همه ساختمون و برج تو تجریش نبود. شمیرانات تهران فقط امامزاده صالح بود، رودخونه تجریش، همین بازار سنتی و سرپوشیده و کلی باغ میوه. هر کی بخواد یه تصویر از شمرون قدیم بهتون بگه در مورد همه اینا حرف می‌زنه. حالا از بین همه اون باغ‌ها چیزی باقی نمونده و تنها یادگار اون روزا همین بازار و امامزاده صالحه.

در حال حاضر پاساژهای مدرن زیادی تو محدودۀ تجریش ساخته شده که کمی اختلال تو بازار تجریش ایجاد کرده. شهرداری در تلاشه که بافت سنتی بازار و کسب و کار مغازه‌ها به شکل قبل حفظ بشه. 

تاریخچه بازار تجریش تهران

چرخی در مغازه‌های بازار تجریش تهران

همینجوری که دارین به مغازه‌ها سرک می‌کشین، شاید متوجه بشین که نظم خاصی در ردیف مغازه‌ها و حجره‌های این بازار وجود داره. اولین سری از مغازه‌ها که کنار ورودی بازاره انواع بستنی، خوراکی و ساندویچ فروشیه. این روش خوبیه چون از شلوغی و ازدحام تو فضای بازار جلوگیری می‌کنه. سری بعدی مغازه‌هاییه که ترشی و لواشک و خوردنی‌های مورد نیاز هر خونه رو دارن. همینجور که مسیر رو ادامه می‌دیدن به لوازم آرایشی و بهداشتی، لوازم خانگی، اسباب بازی فروشی و بقیۀ ریزه خرده‌ها می‌رسین. خلاصه که وقتی از بازار خارج می‌شین دیگه دستتون جای خالی نداره. 

اگه از صبح به بازار اومده باشین حتما تا ساعت ۲-۳ بعدازظهر حسابی گرسنه شدین. تو بازار تجریش تهران می‌تونین کلی رستوران و چلوکبابی پیدا کنین که دقیقا به شیوه چلوکبابی‌های سنتی تهران هستن. فضای دنج و خاص این رستوران‌ها در کنار کیفیت خیلی خوب غذاها خستگی یک خرید جانانه رو از تنتون در میاره.

مغازه های تجریش

تکیه قدیمی و بازار تجریش

یکی از قدیمی‌ترین تکیه‌های تهران همین تکیه بازار تجریشه که در سال ۸۳ ثبت ملی شده. بخش بزرگی از این تکیه در حال حاضر تبدیل به بازار میوه و سبزی شده، اما با این حال هنوز هم در ماه محرم عزاداری‌های برجسته‌ای توش برگزار می‌شه. تو این تکیه مراسم تعزیه به همون حال و هوای قدیمی برگزار می‌شه و به عنوان یکی از میراث معنوی ثبت شده. 

در کنار این تکیه هم چند مسجد بزرگ تو محدوده تجریش وجود داره. از قدیم رسم بوده که بازار و مسجد رو کنار هم می‌ساختن. این قاعده در مورد بازار تجریش هم اجرا شده. سه مسجد صاحب‌الزمان (مسجد خان)، مسجد اعظم و مسجد سید‌الشهدا در بافت قدیمی بازار ساخته شدن.

بهترین زمان بازدید از بازار تجریش تهران

چنین چیزی بسته به هدف شما از بازار رفتن داره. اگه قصد گشت و گذار و شکم گردی دارین و براتون یه تفریح آخر هفته به شمار می‌ره می‌تونین عصرها و پنجشنبه و جمعه برین. اما اگه قصد خرید دارین بهتره روزهای وسط هفته و همچنین بدون مناسبت رو انتخاب کنین. ایام قبل عید، اعیاد و مراسم مذهبی خیلی شلوغ می‌شه و قطعا نمی‌تونین خرید مطلوب خودتون رو انجام بدین.

موقع محرم و همچنین شب‌های قدر حال و هوای بازار تجریش تهران خیلی دیدنیه. اگه برنامه خاصی ندارین حتما این شبا هم یه سر به تجریش بزنین. 

بازار تجریش همه روزه از ساعت ۹ صبح تا ۱۰-۱۱ شب بازه. اتفاقا غروب‌ها و شب‌ها حال و هوای خیلی بامزه‌ای داره. اگه عاشق شلوغی و بازارگردی شبانه هستین، حتما غروب رو برای رفتن به بازار تجریش تهران انتخاب کنین. 

بهترین زمان بازدید از بازار تجریش تهران

حرف آخر

بازارها هر جای دنیا که باشین همیشه طرفداران خودش رو دارن. در این میان بازارهای سنتی همیشه حال و هوای متفاوتی داره. با اینکه این روزها فضای مدرن و جوان پسند اون بیشتر شده، اما هنوز هم فضای سرپوشیده و بافت سنتی اون تونسته وضعیت خودش رو به شکل سابق حفظ کنه و طرفدارانش رو به این نقطه بکشونه. 

شما هر چی که دوست داشته باشین می‌تونین تو این بازار پیدا کنین. هم فاله و هم تماشا. خرید، شکم گردی، زیارت، چرخیدن لابه‌لای دستفروش‌ها و تهیه مایحتاج خونه جزء چیزهایی که می‌تونه یک روز کامل و پر از انرژی رو براتون مهیا کنه. مطمئنم بعد از گردش در بازار تجریش تهران وقتی به خونه برسین حال دلتون کلی تغییر کرده. ضمنا اگر دوست داشتید، تو نزدیکی تجریش هتل رزرو کنید، رزرو هتل در تهران با سفربازی رو فراموش نکنین. همچنین هتل اسپیناس پالاس، هتل هما، هتل ویستریا و هتل استقلال هم گزینه هایی خوب برای رزرو و اقامت هستن.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۹ رای