بهترین روستاهای طالقان رو بشناس!
حتما اسم شهرستان طالقان به گوشت خورده. این منطقه در استان البرز قرار داره و یکی از محبوبترین گزینههای سفر برای افراد ساکنین تهران محسوب میشه. درواقع، با اینکه شهرستان طالقان در یک استان دیگه هست، اما ساکنین پایتخت، این شهر رو ییلاق خودشون درنظر میگیرن! چون بهراحتی میتونن از دود و دم تهران به مقصد طالقان فرار کنن و هوای تازه رو نفس بکشن. البته، با وجود جاذبههای گردشگری و طبیعت فوقالعاده روستاهای طالقان، منطقی بهنظر میرسه که تهرانیها نسبت به اون حس مالکیت داشته باشن! فرقی نمیکنه، ساکن پایتخت باشی یا هرجای دیگه، روستاهای طالقان بهقدری شگفتانگیز هستن که برای تمام افراد جذاب بهنظر میان. اگه میخوای درمورد روستاهای این منطقه بیشتر بدونی، ادامه این مطلب رو از دست نده!
اصلا این طالقان که میگن کجاست؟
طالقان یک منطقه خوش آب وهوا و ییلاقی در شمال غرب استان البرز هست که از شمال به مازندران و الموت و از جنوب به مناطق ساوجبلاغ و فشگلدره راه داره. درواقع، این منطقه یکی از زیباترین مناطق رشته کوه البرزه که در نزدیکی تهران قرار گرفته. فاصله این منطقه تا کرج ۹۶ و تا پایتخت فقط ۱۳۳کیلومتره، پس میتونه یک انتخاب کاملا جذاب برای سفرهای یک یا چند روزه از تهران باشه.
شرقیترین نقطه طالقان، یعنی روستای گراب و گردنه عسلک به جاده چالوس منتهی میشن و غربیترین نقطه اون که روستاهای پرگه و گردنه انگه هستن به الموت و استان قزوین میرسه. از اونجایی که این منطقه ییلاقی محسوب میشه، جمعیت شناوری داره. به عبارت دیگه، جمعیت اون در بهار و تابستون افزایش پیدا میکنه و حتی به بیش از ۴۰۰ هزار نفر میرسه! این درحالیه که در فصلهای سرد، جمعیت این منطقه فقط ۲۸ هزار نفره. جمعیت ثابت این منطقه هم ۲۷ هزار نفر ثبت شده.
بهترین روستاهای طالقان کدومها هستن؟
شاید باورش کمی سخت باشه اما شهرستان طالقان ۸۰ روستای مختلف رو در خودش جای داده که شامل باغهای متعدد، چمنزارهای سبز، چشمهها و آبشارهای زیبا، کوههای سربه فلک کشیده و جاذبههای تاریخی و اماکن مذهبی متنوع میشن. تعداد زیادی از این روستاها در حاشیه رودخونه شاهرود قرار گرفتن و بخش دیگهای از اونها هم در دامنه رشته کوه البرز واقع شدن.
از اونجایی که نمیخوام با معرفی تک تک این روستاها حوصلهات رو سر ببرم، برخی از مهمترین اونها رو در ادامه بهت معرفی میکنم. اینو بدون روستاهایی که معرفی میشن، جزو محبوبترین گزینهها برای گردشگران هستن که مکانهای دیدنی جذابی در اونها وجود داره. پس درمورد روستاهایی که در لیست زیر وجود ندارن نگران نباش!
روستای اورازان طالقان
یکی از پرآبترین روستاهای این منطقه، روستای اورزان هست که در بالا طالقان قرار گرفته و ۱۲ کیلومتر تا این شهرستان فاصله داره. بهخاطر همین هست که از نظر منظره نسبت به روستاهای دیگه خودی نشون میده، تاحدی که برخی از افراد اون رو بهترین روستای طالقان درنظر میگیرن!
طبق اطلاعات مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا ۱۶۵ نفر اعلام شده. در دل اون، یک چشمه وجود داره که در تمام فصلها جوشانه. این چشمه یکی دیگه از ویژگیهای مهم این روستا محسوب میشه که گردشگران بهخاطرش این روستا رو برای بازدید انتخاب میکنن. علاوهبر چشمه، آبشارهای جذاب زیادی هم در این روستا پیدا میشن، از معروفترین اونها میشه به آبشار حیاط، آبشار خشکه چال، آبشار سرخ بند آبشار وری ید و آبشار سیاه بند اشاره کرد.
قدمت این روستا به ۴۰۰۰ سال میرسه، از همین رو، تپههای باستانی زیادی در اون وجود داره. امامزاده سید علاءالدین و سید شرف الدین از نوادگان امام باقر (ع) هم جزو مکانهای مذهبی این منطقه محسوب میشن که در دامنه کوهی این روستا واقع شدن. یک نکته جالب دیگه که درمورد این روستا وجود داره این هست که جلال آل احمد در اون متولد شده! ایشون حتی برای احترام به محل تولدش کتابی بهنام این روستا منتشر کرده. این کتاب درمورد آداب و رسوم و زبان مردم این روستا توضیح میده.
روستای گوران
یکی دیگه از روستاهای طالقان که نسبت به اورازان در فاصله کمتری از این شهرستان قرار گرفته (۱۰ کیلومتر تا طالقان)، روستای گوران هست. این روستا جزو نقطههای سرسبز و بانشاط این منطقه محسوب میشه که با جاذبههای طبیعی و بهخصوص صخرههایی که داره، دل هر گردشگری رو میبره!
البته، اگه میخوای بین تمام روستاهای طالقان، از این منطقه دیدن کنی باید توجه داشته باشی که مسیر اون نسبت به مناطق دیگه کمی دشواره. تاحدی که شاید طی کردن اون برای کودکان و سالمندان کار آسونی نباشه. درواقع، مسیر دسترسی به این روستا باعث شده که یک انتخاب محبوب برای تورهای گردشگری باشه. هرساله، افراد زیادی در قالب تور برای پیادهروی در این منطقه از اون بازدید میکنن.
دربند گوران هم مکانی هست که دربین روستای گوران و روستای اورازان قرار گرفته. باوجود صعبالعبور بودن مسیر این مکان، افراد زیادی به سمت اون میرن تا از هوای دلنشینش لذت ببرن. در آخر مسیر دربند گوران، با انبوهی از درختان مواجه میشی که شگفتزدهات میکنن!
روستای کرکبود
یک روستای دیگه که در بالا طالقان قرار داره، روستای کرکبود هست. مهمترین ویژگی این روستا، درختان بلند و سر به فلک کشیدهاش هست، البته نباید از آبشاری که در این روستا جاریه غافل شد! آبشار کرکبود یکی از مهمترین آبشارهای طالقان محسوب میشه. علت نام گذاری این آبشار هم به کوههای اطراف اون برمیگرده که به رنگ کبود هستن. این آبشار در بین صخرههایی با ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ متر قرار گرفته. باوجود اینکه ارتفاع ابشار کرکبود فقط ۵ متر هست اما سرعت و حجم جاری شدن آب بهقدری زیاده که عظمت خیرهکنندهای ایجاد میکنه. در پایین این آبشار حوضچههای پرآبی تشکیل شده که بسیاری از گردشگران در اون آب تنی میکنن.
برای بازدید از این روستا دیگه لازم نیست بهمدت طولانی پیادهروی داشته باشی. وقتی به این منطقه رفتی، فقط سه دقیقه پیادهروی لازمه تا به آبشار معروفش برسی. البته، علاوهبر این آبشار دو چشمه معروف دیگه هم بهنامهای جوهرچشمه و اشکس وجود داره که بازدید از اونها خالی از لطف نیست.
برای بازدید از این روستا در فصل تابستون، از نظر جو آب وهوا با هیچ مشکلی مواجه نمیشی چون تابستونهای معتدلی داره. اما در فصل پاییز و زمستون باید آگاهانه به این روستا سفر کنی، چون آب وهواش در این فصلها کاملا سرده و در بیشتر اوقات بارون میباره. این روستا ۸۲ نفر از کل جمعیت شهرستان طالقان رو در خودش جای داده. با بازدید از اون، قطعا خانههای قدیمی خشت و گلی و کوچه باغهای زیباش نظرت رو جلب میکنن. از ویژگیهای مهم دیگه این منطقه میشه به یخچالهای طبیعی اطراف روستا، امامزاده زید ابراهیم و حمامهای تاریخی اشاره کرد.
روستای ایستا طالقان
اگه میخوای در بازدید از شهرستان طالقان یکم ماجراجویی داشته باشی، من بهت روستای ایستا رو پیشنهاد میکنم. چون این روستا یکی از رمزآلودترین مناطق این شهرستان محسوب میشه! درگذشته به این منطقه فانوس آباد یا ترک آباد هم گفته میشد.
نکته جالب درمورد این روستا این هست که افراد بومی اون، از میرزا مجتهد تبریزی پیروی میکنن. طبق فتوایی که ایشون صادر کرده، استفاده از هرگونه تکنولوژی در این منطقه غیرمجاز هست. پس ساکنین این منطقه، دقیقا مانند دوره قاجار زندگی میکنن، چون در اون هیچ خبری از برق، اتومبیل، ماشین آلات کشاورزی و وسایل ارتباطی نیست! تازه برخی از این مردم اعتقاد دارن که ورود بانوان به این منطقه ممنوعه! این قضیه برای هر دو طرف صدق میکنه، یعنی تا حالا کسی از دنیای بیرون با بانوان این منطقه مواجه نشده!
شاید همین سبک عجیب زندگی مردم در این روستا باعث شده تا فضای بسیار رمزآلود و عجیب غریبی داشته باشه. فکرش رو بکن، مردم این روستا بدون استفاده از ابزارها و ماشین آلات کشاورزی مدرن، در این منطقه به دامپروری، کشاورزی و پرورش اسبهای گران قیمت مشغول هستن.
روستای زیبای میر
روستای میر همون طبیعت بکر و دست نخوردهای هست که بسیاری از گردشگران بهدنبالش هستن! این روستا در پایین طالقان واقع شده و یکی از زیباترین و محبوبترین مقاصد در این شهرستان هست. طبق آماری که در سال ۱۳۹۵ جمعآوری شده بود، جمعیت این منطقه ۲۹۰ نفره. آب وهوای این منطقه هم مشابه با روستاهای دیگه اون، در تابستون معتدل و در زمستون سرد و برفی هست.
از ویژگیهای این روستا میشه به چشمههای آب گوارا، مزارع کشاورزی، باغهای سرسبز، کوههای بلند، آب وهوای خنک و عاری از هرگونه آلودگی اشاره کرد. علاوهبر تمام این موارد که بهعنوان ویژگی مثبت این روستا شناخته میشن، مهماننوازی اهالی این روستا نسبت به گردشگران هم یکی دیگه از مواردی هست که باعث جذب مسافران به این منطقه میشه. برای دسترسی به این روستا باید به انتهای رودخونه شاهرود و قسمت انتهایی طالقان برسی. این روستا در ۴۰ کیلومتری این شهرستان واقع شده. آب مورد نیاز این منطقه، از همین رودخونه تامین میشه.
روستای میناوند
در بین قسمت بالایی و پایینی طالقان، جایی که به میان طالقان معروفه، روستایی وجود داره بهنام میناوند. این روستا در یک منطقه کوهستانی با دشتهای سرسبز و وسیع قرار گرفته. گرچه طبیعت این روستا کاملا فوقالعاده هست، اما ویژگی که باعث معروفیت و محبوبیت این روستا شده، یک مکان تاریخی جذاب بهنام قلعه ارژنگ هست. این قلعه در گذشته بهخصوص در زمان اسماعیلیان اهمیت بالایی داشته و یکی از باارزشترین بناهای تاریخی این منطقه محسوب میشه.
میتونم بگم که این روستا قلب تاریخی شهرستان طالقان شناخته میشه، چون علاوهبر قلعه ارژنگ یک مکان تاریخی ارزشمند دیگه هم در اون وجود داره. غار پنجعلی یکی از بزرگترین غارهای طالقان هست که در بخش شمالی این روستا قرار گرفته. درحال حاضر، این غار در لیست آثار تاریخی کشور به ثبت رسیده.
جدا از مکانهای تاریخی این روستا، یک ویژگی دیگهای که اون رو از سایر روستاها متمایز میکنه، اتحاد و همبستگی اهالیش هست. جمعیت این روستا ۱۸۶ نفر گزارش شده. وجود کوهها و چشمههای زیبا در اطراف این روستا باعث شده تا یکی از محبوبترین مقاصد برای ورزشکاران و کوهنوردان باشه.
احتمالا دفعه اولی که نام این روستا رو آوردم، یک جرقه آشنا تو ذهنت اتفاق افتاد. درسته، مهرداد میناوند فوتبالیست مشهوری هست که نام خانوادگیش رو از روستای محل تولدش یعنی میناوند طالقان گرفته. این افراد از مردمان ترک زبان طالقان محسوب میشن و آیینهای جالبی دارن. مثلا در عروسیها، تمامی اهل روستا دعوت هستن و داماد مجبوره که از اول تا آخر مجلس به احترام مهمانها روی پاهاش وایسه!
روستای دیزان
تمام روستاهایی که تا الان معرفی کردم یک طرف، روستای دیزان از نظر منظره یک طرف دیگه! این روستا یکی از زیباترین و خوش آب وهواترین روستاهای شهرستان طالقان محسوب میشه که در اون مراتع سرسبز، دشتهای بزرگ و زیبا و چشمههای آب متعددی وجود دارن. فضای این روستا کاملا آرومه و برای گردشگران این امکان رو فراهم میکنه تا یکی از آرامشبخشترین تجربههای سفرشون رو داشته باشن.
روستای جوستان
اگه از اون دسته آدمهایی هستی که از مکانهای مذهبی حس خوبی دریافت میکنی، بهتره در بین روستاهای مختلف طالقان روستای جوستان رو برای بازدید انتخاب کنی. یکی از معروفترین امامزادههای این منطقه در این روستا قرار داره. امامزاده هارون گرچه بارگاه کوچیکی داره اما قدمت اون به سالهای کهن برمیگرده.
روستای کولج
در فاصله ۱۵۰ کیلومتری از استان تهران، روستای کولج قرار داره که نزدیکترین روستا به شهر طالقان محسوب میشه. این روستا از شمال، جنوب، شرق و غرب به ترتیب با روستای حسنجون، شهر طالقان، روستاهای خسبان و میراش همسایه هست. درکل این روستا رو به دو بخش بالا کولج و پایین کولج تقسیم میکنن که روی هم رفته جمعیتی به اندازه ۴۴۰ نفر و ۱۴۰ خانوار دارن.
بومیان این روستا اینطور نقل میکنن که داستان بالا و پایین تقسیم شدن این روستا به داستان اختلاف دو برادر برمیگرده. این دو برادر از قزوین به این منطقه مهاجرت میکنن و بهدلیل اختلافی که بینشون بهوجود میاد، از همدیگه جدا میشن. یکی از اونها به بالا کولج میره و برای منطقه خودش نام کوله رو انتخاب میکنه. اون یکی دیگه هم به همون نقطهای که الان به روستای کولج معروفه میره و اونجا ماندگار میشه. هر دو بخش این روستا شامل مسجد هستن و در مراسم عزاداری از دستههای همدیگه استقبال میکنن.
از اونجایی که در این روستا ظرفهای سفالی به رنگهای نخودی و سرخ پیدا شده، قدمت اون تا زمان دوره قاجاریه حتمی هست. اما یک سری شواهد دیگه هم وجود دارن که میگن قدمت این روستا تا دوره سلجوقیه برمیگرده.
روستای گلیرد
روستای گلیرد در طالقان از اون دسته روستاهایی هست که بافت و معماری کاملا سنتی داره. این روستا در بالا طالقان و در فاصلله ۱۴ کیلومتری از مرکز این شهرستان قرار گرفته. حدود ۱۰۰ نفر در این روستا زندگی میکنن که جمعیت اونها در فصل تابستون به ۱۰۰۰ نفر هم افزایش پیدا میکنه.
از مکانهای مهم در این روستا میشه به خانه آیت الله طالقانی اشاره کرد که امروزه به شکل موزه دراومده و به یکی از مهمترین جاذبههای دیدنی این منطقه تبدیل شده. یک حمام تاریخی هم در این روستا وجود داره که بسیار مورد توجه گردشگران قرار گرفته.
قدم زدن در معابر این روستا میتونه خیلی جذاب باشه چون کوچه پس کوچههای اون از باغهای زیبا و چشمه های جوشان پوشیده شدن. سوغات این روستا شامل خوراکیهای لذیذ مثل خشکبار، لواشکهای محلی و گردو و انواع صنایع دستی مثل محصولات چوبی، بخاریهای سنتی و تولیدات کرباس، گلیم، جاجیم، جوراب و دستکش و شال گردن میشن. باتوجه به یافتههایی که در این روستا پیدا شده، قدمت این منطقه به بیش از ۶۰۰ سال پیش برمیگرده.
روستای باریکان
در مسیر اصلی دسترسی به سد طالقان در میان طالقان روستای باریکان وجود داره. قدمت این روستا به دوران مادها برمیگرده اما چیزی که امروزه از اون بهجا مونده، به دوره افشاریه مربوط میشه. این روستا در ارتفاع ۲۰۵۰ متری از سطح دریا واقع شده و آب و هوایی کوهستانی داره. طبق آمارگیری سال ۱۳۹۵ جمعیت اون ۲۰۹ نفر برآورد شده.
از ویژگیهای مهم این روستا میشه به چشمههای آب و باغهای میوه و مناظر طبیعی فوقالعادهاش اشاره کرد. علاوهبر مناظر طبیعی زیبا، در این روستا آثار تاریخی هم وجود داره که از گذشتههای دور بهجا موندن. براساس نظر باستان شناسان، قدمت این روستا به شاهک نشین باریکانو در سرزمین ماد یا مادستان برمیگرده. برخی افراد اعتقاد دارن باریکان همون روستایی هست که کوروش پدر بزرگ مادیش رو به اونجا تبعید کرد.
تا همین ۲۰ سال گذشته زمینهای زراعی مناسبی در این روستا وجود داشتن. مردم این منطقه به گلهداری و باغداری مشغول بودن و باغهای میوه زیادی در سراسر اون به چشم میخورد. اما در سالهای گذشته با افزایش بازدید گردشگران به این منطقه بخش زیادی از این زمینها تخریب شدن و اون منظره قدیمی رو ندارن. در این روستا یک رودخونه اصلی هم وجود داره که در تمام فصلها پرآب و خروشانه.
روستای فشندک
روستای فشندک ازجمله روستاهایی هست که جمعیت زیادی از طالقان رو در خودش جای داده. این روستا در فاصله ۱۱ کیلومتری از منطقه شهرک قرار داره. یک ویژگی مهم این روستا درختی هزارساله هست که بهعنوان نماد این منطقه عمل میکنه. این روستا هم شامل دو بخش میشه که با نامهای محمود کلایه و شهرک غرب شناخته میشن. روی هم رفته جمعیت این منطقه ۴۲۰ نفر گزارش شده.
بخش محمود کلایه در ابتدای این روستا قرار داره که آلاچیقهای متعددی در اون احداث شدن. این آلاچیقها در باغهای میوه قرار دارن و یکی از محبوبترین مقاصد گردشگران محسوب میشن. باغهای محمود کلایه فشندک سرشار از درختان سیب، گیلاس، آلبالو، آلو و گردو هستن.
برای افرادی که دوست دارن در طالقان ویلا بسازن، این روستا یکی از بهترین انتخابهاست. همچنین، این روستا محل تولد بسیاری از افراد سرشناس هست. برای مثال، شادروان استاد پرویز کلانتری در این منطقه بهدنیا اومده. یک مرداب زیبا هم در این منطقه قرار داره که آب اون به باغهای محمودکلایه جاری میشه. این مرداب تا همین چند سال پیش بدون حصار بود و مسافران میتونستن تا نزدیکی اون برن. اما تخریبهای اخیر باعث شده تا مسئولین دور این مرداب رو فنس بکشن تا باغها و درختان اطراف اون در امان بمونن.
روستای زیدشت
روستای زیدشت بهعنوان دروازه شهرستان طالقان شناخته میشه. این روستا در فاصله ۵ کیلومتری از مرکز طالقان واقع شده و فضایی کاملا کوهستانی داره. باتوجه به سرشماری که در سال ۱۳۹۵ انجام شده جمعیت این روستا ۸۱۶ نفر هست. با این حساب میشه گفت یکی از پرجمعیتترین مناطق طالقان همین روستا هست.
از ویژگیهای مهم این روستا میشه به کوههای استوار، دامنههای زیبا و سرسبز و مناظر فوق العادهاش اشاره کرد. زیبایی فضای این روستا در فصل بهار به اوج خودش میرسه. در این فصل، فضای این روستا از مراتع، چمنزارها و گلهای رنگارنگ مثل شقایق و آویشن پوشیده میشه.
روستای کش
یکی دیگه از روستاهای طالقان که در منطقه پایین آن، در میان درهای بسیار زیبا قرار گرفته، روستای کش هست. این روستا که یکی از زیباترین مناطق طالقان شناخته میشه، با سد طالقان فقط ۵ کیلومتر فاصله داره. کش از سمت شمال به کوه وجین، از جنوب به روستای روشنابدر، از شرق به روستاهای کشرود و سوهان و از غرب به روستای لهران محدود میشه. طبق آمار سال ۱۳۸۵، جمعیت این روستا حدود ۱۸۶ نفر گزارش شده که نسبت به روستاهای دیگه، مقدار کمی بهنظر میرسه.
روستای کویین
در بخش بالا طالقان روستایی وجود داره که به اون کویین علیا میگن. این روستا، در ارتفاع ۲۴۳۰ متری از سطح دریا واقع شده و در کنار اون روستاهای مرجان و نویز قرار دارن. جمعیت این روستا حدود ۶۶ نفر هست که شامل ۲۵ خانوار میشن. مناظر دیدنی که بهخاطر ارتفاع بالای این منطقه وجود داره، اون رو در تمام فصلهای سال به یک مقصد جذاب و دیدنی تبدیل میکنه.
به کدوم یک از روستاهای طالقان سفر کنی؟
درمجموع، طالقان شهرستان بسیار جذابیه که منظرههای طبیعی فوقالعادهای به نمایش میذاره. اما همانطور که گفتم، تعداد روستاهای این منطقه خیلی زیاده، تاحدیکه آدم میمونه باید به کدوم یک از اونها سفر کنه! من در این مطلب سعی کردم که مهمترین روستاهای این منطقه رو، با مشخصات و دیدنیهاشون برات شرح بدم. حالا نوبت تو هست که لیست روستاهای مورد علاقهات از طالقان رو برای من بنویسی. اگه به هرکدوم از روستاهایی که بالاتر معرفی کردم بازدید کردی، حتما درمورد تجربهات از سفر به اون روستا برای من بنویس.
-
بهترین روستای طالقان بدون شک (انگه)