آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی، جاذبهای ارزشمند در شهر رشت
اگه اهل گردشگری تو شهرهای ایران باشین، حتما میدونین که رشت یکی از زیباترین شهرهای ایرانه که علاوه بر وجود مردم خونگرم و مهمان نوازش، جاذبه های گردشگری زیادی داره. یکی از این مکانها که علاوه بر جاذبه گردشگری اهمیتی ویژه برای مردم این سرزمین داره آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی است. این مکان و معماری عجیبش باعث شده که از دیگر آرامگاههای اطرافش متمایز باشه. امروز با سفربازی به شهر زیبای رشت سفر میکنیم. بعد از گذشت از میدان شهرداری، خودمون رو به آرامگاه این مرد بزرگ و شجاع ایران یعنی میراز کوچک خان جنگلی میرسونیم که قهرمان مردم گیلک هم به شمار میره.
سرگذشت میرزا کوچک خان جنگلی
میرزا کوچک خان جنگلی از رهبران مبارز نهضت جنگل بود. نام واقعی او میرزا یونس بود که به میرزا کوچک معروف شده بود، او در سال ۱۲۵۷ هجری شمسی در محله قدیمی استادسرای شهر رشت در خانواده مذهبی و متوسط به دنیا اومد. مردی قوی بود که با حرف زور مخالفت میکرد. از نظر اجتماعی مردی با ادب، فروتن، خوشبرخورد، مومن بود و اگر مظلومی در شهر میدید به کمکش میرفت. او به عنوان مبارز چپگرا در دورهٔ انقلاب مشروطه مشغول به کار بود. همچنین از سرداران معروف گیلانی به شمار میومد.
اما پس از مقاومت چشمگیر جنبش جنگل در مقابل قزاقها، جنبش میرزا کوچ خان جنگلی مجبور به عقبنشینی شد. بعد از عقبنشینی، میرزا کوچک خان به سمت کوههای خلخال اردبیل فرار کرد اما گرفتار طوفان و بوران شد و در حالی که یکی از یاران وفادارش رو بر دوش کشیده بود، از پا در اومد. آرامگاه میرزا کوچک خان در جنوب شهر رشت قرار داره و از جمله مکانهای تاریخی و دیدنی این شهر به شمار میاد.
اطراف آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی
در اطراف قبر میرزا کوچک خان ، مجاهدان و یارانش به خاک سپرده شدن و نام اونها بر روی سنگ قبرها حک شده. بعد از گذشت سالها چگونگی دفن سردار جنگل مشخص نشده؛ تا بعد از انقلاب هم قبر میرزا کوچک خان شامل این بنای یادبود نمیشده. یک سنگ قبر ساده بوده در میان آرامگاههای یارانش. در سال ۱۳۶۰ برای اولین بار بازسازی آرامگاه این بزرگ مرد مطرح شد. طرح مقبره با توجه با اصول معماری سنتی توسط دفتر فنی حفاظت آثار باستانی گیلان تهیه شد. بعد از اون به مرور به اجرا درآمد. در نهایت در سال ۱۳۷۱ توسط میراث فرهنگی گیلان، دیوارکشی و احداث سردری شایسته مقام میرزا انجام شد.
معماری بنای یادبود میرزا کوچک خان جنگلی
بنای یادبود میرزا با توجه به اصول معماری سنتی ایرانی و با الهام از معماری استان گیلان ساخته شده. این مقبرهی ساده و در عین حال زیبا به شکل هشت ضلعی که از اشکال هندسی رایج در معماری قدیم بوده، ساخته شده. مساحتی ۴۰ متری و ارتفاع ۹ متری به این بنا اختصاص داده شده. مصالح بومی مختلفی از جمله آجر، سفال، کاشی و چوب در ساخت این بنا نقش داشتن. معماری بسیار ساده است، اما برای رشتیهای بسیار قابل احترامه.
چه زمانی به بازدید از بنای یادبود میرزا کوچک خان برویم
رشت از اون شهرهاییه که همیشه خوش آب و هواست. با این وجود تابستانهاش کمی گرم و شرجیه. اگر از شهرهای دیگه برای بازدید از این بنا به رشت میرید، بهتره اوایل فصل بهار و پاییز به این شهر سفر کنید. البته باید گفت پاییزهای شهر یه چیز دیگه است. برای دیدن این بنا نیاز به پرداخت هزینه هم نیست. تماشا رایگانه و نیاز نیست بلیت تهیه کنید. با توجه به اینکه در محیط عمومی قرار گرفته بازدید از مزار میرزا کوچک خان در تمام ساعت روز امکانپذیره.
دیگر دیدنیهای اطراف آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی
در اطراف بنای میرزا کوچک خان جنگلی بناهایی قرار گرفته که میتونید بعد از تماشای این محل در زمان کوتاهی به دیگر دیدنیهای تاریخی رشت دست پیدا کنید. در ادامه به معرفی نمونهای از این دیدنیها میپردازیم.
بازار رشت: مگه میشه رشت رفت و بازارش رو ندید؟ بازار این شهر به حدی شهرت داره که افراد بعد از ورود به شهر تصمیم میگیرند بازار رو از نزدیک ببینند. این بازار حدود سه کیلومتر با مزار میرزا کوچک خان فاصله داره.
آدرس بازار رشت: خیابان بازار ماهی فروشان، خیابان بازار بزرگ
موزه مردمشناسی رشت: ۷۰ ساله که موزه مردم شناسی رشت که در نزدیکی سبزه میدان رشت قرار گرفته و توجه مردم رو به سمت خودش میکشونه. بر اساس باورها این ساختمان به یکی از یاران میرزا کوچک خان به نام میرزا حسین خان کسمائی تعلق داشته. البته وزارت فرهنگ و هنر در دوره پهلوی دوم این خانه رو میخره و به موزه تبدیل میکنه. در سال ۱۳۶۷ طبق نظارت اداره میراث فرهنگی کشور مجدد شروع به فعالیت میکنه. فاصله این بنا تا آرامگاه میرزا کوچک خان حدود سه کیلومتره.
آدرس موزه مردم شناسی رشت: خیابان فرهاد، خیابان سعدی،بلوار معلم، خیابان طالقانی
خانه میرزا کوچک خان جنگلی
مگه میشه سر مزار میرزا کوچک خان رفت و به خانه قدیمیش که حالا شبیه موزه شده سر نزد؟ خانه میرزا کوچک خان جنگلی نمایشگر معماری بومی خطه شمالی ایرانه. یونس استاد سرایی متولد ۱۲۵۷ در چنین خانهای به دنیا اومد. از لحاظ موقعیت جغرافیایی، این خانه در ضلع شمالی میدان شهرداری رشت واقع شده. مساحت این خانه ۳۰۰ متر مربعه. بعد از ورود به این بنا شما با خانه ۲۰۰ ساله مواجه میشید. در این خانه تمام وسایل و آلات منسوب به میرزا کوچک خان و یارانش قرار گرفته و در اختیار شهرداری رشت است.
شاید جالب باشه بدونید در این محله، افراد بزرگی مانند هوشنگ ابتهاج، محمود نامجو و مشاهیر دیگر زندگی میکردند. محل زیست میرزا کوچک خان جنگلی تا آرامگاه ابدیش تنها سه کیلومتر فاصله داره.
آدرس خانه میرزا کوچک خان: رشت، فرهاد، میدان معلم، خیابان استاد سرا
سفر به رشت و بازدید از آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی
ایران قهرمان کم نداره و این رو مردم در طول این سالها بارها نشون دادند. یکی از عواملی که باعث میشه هویت ملیمون یادمون باشه خواندن زندگینامه قهرمانان قدیمیه که برای آزادی هر کاری که از دستشون برمیومده انجام دادند و حتی جونشون رو فدا کردند. یکی از قهرمانان ملی که همه حداقل یک بار اسمش رو شنیدن میرزا کوچک خان جنگلیه. با اینکه سالها از زمان مرگ این فرد میگذره اما غیرتش همیشه مثال زدنیه. کسی که تا آخرین لحظه زندگی دست از کمک به دیگران برنداشت و در نهایت زیر فشار سرما و برف در روز جمعه ۱۱ آذر ۱۳۰۰، درحالی که هوشنگ از یارانش رو به کول گرفتهبود، در اطراف کوههای تالش از پای دراومد و فوت کرد. همون محل آرامگاه امروزیه میرزا کوچک خانه که خیلی از افراد در سفر به رشت سر میزنند.
هتلهای معروف اطراف میدان شهرداری رشت کدومها هستن؟
- هتل اردیبهشت، در فاصله ۱۵۰ متری از میدان شهرداری،
- هتل پارک رشت، در فاصله ۷۵۰ متری از میدان شهرداری،
- هتل کادوس، در فاصله ۳ کیلومتری از میدان شهرداری
- هتل شبستان، در فاصله ۳٫۲ کیلومتری از میدان شهرداری
از بهترین مکانها برای اقامت هستن که تو میتونی در سفرت به رشت ازشون استفاده کنی.