اگه به شهر اردبیل سفر کرده باشی می‌دونی این شهر علاوه بر جاذبه‌های طبیعی، جاذبه‌های تاریخی زیادی داره. موزه‌های تاریخی، عمارت‌های قجری وآبگرم‌های طبیعی فقط تعداد کمی از دیدنی‌های این شهره. اگه اطلاعات کمی درباره این شهر داشته باشی می‌دونی که بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی در واقع مهم‌ترین مکان گردشگری این شهر به حساب میاد و خیلی از بناهای مهم دیگه این شهر و اماکن گردشگری اون دور و بر این بقعه ساخته شدن!

در این نوشته می‍خوایم به مقبره پدر شیخ صفی بپردازیم و درباره این جاذبه گردشگری بیشتر باهم گپ بزنیم. این متن به معرفی مقبره شیخ امین الدین جبرائیل یا بقعه کلخوران اختصاص یافته.

تاریخچه مقبره شیخ امین الدین جبرائیل یا بقعه کلخوران

این بنا در روستای کلخوران قرار گرفته به همین خاطر هم هست که به این مقبره بقعه کلخوران هم میگن. بنا بر توصیفاتی که از این بنا توسط جهانگردان در دوره‌های گذشته شده این بنا شکوه و عظمت خاصی داشته و حتی در دوره صفوی دارای فرش‌های بسیار زیبا و پرده‌های نفیس بوده که متاسفانه از اون‌ها در حال حاضر چیزی باقی نمونده. شالوده بنای بقعه مربوط به اوایل سدهٔ ۱۰ ه‍.ق است.

این بنا در محوطه مشجری به ابعاد ۱۵۰ در ۲۰۰ متر قرار گرفته. مقبره چوبی سید امین‌الدین جبراییل که یکی از بززگان اردبیل به حساب میومده به صورت یک هشت ضلعی در وسط باغ قرار گرفته. قسمتی از نمای پاکار بنا از سنگ‌های منتظم ساخته شده که روی آن‌ها دیوارهای جانبی بقعه از آجر بنا شده‌است.

طبق نظر جهانگردان، این بنا در دوره صفوی دارای فرش‌های زیبا و پرده‌های نفیس بوده. البته از این آثار گرانبها دیگه خبری باقی نیست.

 

 

معماری مقبره شیخ امین الدین جبرائیل یا بقعه کلخوران

روی ازاره بیرونی دیوارهای جانبی بقعه آیاتی از قرآن قرار گرفته. این آیات به صورت گچبری درآمدند و نقش زیبایی دارند. در دو طرف شاه‌نشین جنوبی بقعه، دو اتاق شش ضلعی قرار گرفته که دارای سقف مقرنس زیبا و ظریفه. کتیبه‌ای بر روی این درهای چوبی این اتاق‌ها حکاکی شده‌. در دوره مبارزات مشروطه ستارخان در بام این مکان سنگربندی کرده بود. سقف گنبد آن از طلا بوده که در اثر اصابت گلوله‌های توپ در این زمان تخریب می‌شه. شاید برای شما هم سوال پیش بیاد که چه بلایی سر این طلاها میاد، اهالی روستا طلاها در حیات محوطه مدفون می‌کنند و بعد ها به سرقت می‌برند .

سفربازی-مقبره شیخ امین الدین جبرائیل

بیرون بقعه با تزیینات کاشی به صورت تلفیقی کار شده‌. سقف این بقعه مسطحه که در وسط آن گنبد آجری به نسبت بزرگی قرار داره. در ورودی بقعه یک ایوان قرار گرفته که دارای تذهیب کاشیه. در دو طرف در ورودی نقش یک شیر و یک پلنگ کشیده شده‌ که با زنجیر به یکدیگر بسته شدند. با توجه به اینکه سبک نقاشی مربوط به دوره صفوی است، افرادی حدس می‌زنند این بنا در دوران صفویه از اهمیت زیادی برخوردار بوده.

در داخل رواق بقعه گچبری و مقرنس‌کاری بسیار ظریف و زیبایی کار شده‌. در دو طرف رواق دو خواجه‌نشین ساخته شده که به اتاق‌های کوچکی منتهی می‌شن. در آن زمان از اتاق‌ها برای بیتوته زائرین بقعه استفاده می‌شده‌. دیوارهای کناری رواق دارای کاشیکاری معرقه. آثار هنری زیادی در ساخت این بنا استفاده شده، کنده‌کاری و منبت بر روی در و دیگر قسمت‌های مقبره شیخ امین الدین جبرائیل یا بقعه کلخوران قابل مشاهده است.

سفر به اردبیل و تماشای مقبره شیخ امین الدین جبرائیل یا بقعه کلخوران

اردبیل از شهرهای سرسبزه ایرانه که همیشه شلوغه به خصوص در تابستان. در اوج گرمای شهرهای دیگه، این شهر آب و هوای خوبی داره و گردشگران زیادی به این منطقه سفر می‌کنند. اگر به اردبیل رفتی، بعد از تماشای مقبره شیخ امین الدین جبرائیل، دیگر دیدنی‌های طبیعی این شهر مثل دریاچه شورابیل، نئور، موزه شهدا و دیگر جاهای تاریخی رو فراموش نکنین.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۳ از ۵
از مجموع ۲ رای