رامسر یکی از پرآب‌ترین شهرهای ایران محسوب میشه که علاوه‌بر مجاورت با دریای خزر، رودخونه‌های زیادی رو در خودش جای داده. تمام این رودخونه از سمت جنوب به شمال جاری میشن و درنهایت به دریای خزر می‌رسن. مهم نیست که مسافت و طول این رودخونه‌ها چقدر باشه،‌ میزان بارندگی این شهر در فصل‌های سرد باعث میشه که آب اونها طغیان کنه و در برخی مواقع، آسیب‌های شدید به‌بار بیاره. یکی از چندین رودخونه‌های رامسر که چنین خاصیتی داره، ترک رود هست. درادامه این مطلب علاوه‌بر بررسی رودخونه‌های رامسر به معرفی ترک رود می‌پردازم.

 

 

در رامسر چه رودخونه‌هایی پیدا میشن؟

تمام رودخونه‌هایی که در رامسر جاری هستن، از قله‌های کوه‌های شمالی سرچشمه می‌گیرن و درنهایت، چه به‌تنهایی و چه با ترکیب شدن با سایر رودخونه‌ها،‌ به دریای خزر می‌ریزن. درمجموع،‌ مهم‌ترین رودخونه‌هایی که در رامسر وجود دارن شامل این موارد میشن:

سفربازی - رودخانه‌های رامسر

رودخانه‌های رامسر

  • صفارود: احتمالا نام بوستان جنگلی صفارود به گوشت خورده،‌ اسم این پارک جنگلی از یک رودخونه که در نزدیکیش جاری هست گرفته شده. رودخونه صفارود از ارتفاعات جواهرده و جنت رودبار سرچشمه می‌گیره. این رودخونه،‌ از چندین آبادی و روستا می‌گذره، با چندین رودخونه دیگه ترکیب میشه و درنهایت به دریای خزر می‌رسه. آبی که از صفارود جاری میشه، هرچند سال یک بار طغیان می‌کنه و چوب و گل و لای رو همراه خودش به دریای خزر می‌کشونه.
  • نسارود یا نیاسه رود: رودخونه نسارود از ارتفاعات جولابن که پایین‌تر از گرسماسر قرار دارن سرچشمه می‌گیره. پس منبع اصلی این رودخونه هم روستای جنت رودبار هست. نسارود بعد از گذشتن از باغ‌های مرکبات و زمین‌های کشاورزی به دریای خزر می‌رسه.
  • چالکرود یا چَلکرود: اسم رودخونه چالکرود از چهارکوه رود گرفته شده که بزرگترین رود شهر رامسر رو به‌وجود آورده. موقعیت جغرافیایی این رودخونه دقیقا در هفت کیلومتری شرق رامسر و هفت کیلومتری غرب تنکابن هست و به‌عنوان مرز بین این دو شهر عمل می‌کنه. چالکرود از کوه‌های جنت رودبار سرچشمه می‌گیره، از روستاهای گالش محله و شوستا عبور می‌کنه و درنهایت از یک پل آهنی می‌گذره و به دریا می‌رسه. این رودخونه جزو مهم‌ترین رودخونه‌های شمال کشور محسوب میشه،‌ تاحدی که در گذشته‌های دور به‌عنوان لنگرگاه کشتی‌ها استفاده می‌شد.

 

 

معرفی ترک رود رامسر

از بین تمام رودخونه‌هایی که در شهر رامسر وجود دارن،‌ یک گزینه دیگه وجود داره که بهش ترک رود میگن. این رودخونه از ارتفاعات هالگام پُشته و اَرباچالان نشات می‌گیره و مثل سایر رودخونه‌های شهر رامسر، هراز گاهی طغیان به‌پا می‌کنه و باعث خرابی و خسارت میشه. طغیان‌های این رودخونه به باغ‌های مرکبات و مزارع برنج خسارات سنگینی وارد می‌کنه.

سفربازی - معرفی ترک رود رامسر

ترک رود رامسر

ترک رود با نشات گرفتن از کوه‌های البرز،‌ از روستاهای تنگ دره، شل محله و حیدر محله گذر می‌کنه و وارد دریای خزر میشه. علت اینکه اسم این رودخونه رو ترک رود گذاشتن دقیقا مشخص نیست. اصلی‌ترین باور درمورد نام‌گذاری این رودخونه، این هست که به‌خاطر طغیان‌های شدید اون،‌ نام تورک رو بهش اختصاص دادن. تورک درواقع، به‌معنای دیوانه هست و در گذر زمان، به ترک تغییر پیدا کرده. درنتیجه، نام ترک رود از طغیان‌های شدید اون در فصل‌های بارندگی گرفته شده. همچنین، شیلات رامسر در کنار این رودخونه قرار گرفته.

اهمیت ترک رود رامسر درگذشته رو نباید نادیده گرفت. یک زمانی این رودخونه، مثل چالکرود جزو مهم‌ترین رودخونه‌ها بوده و کشتی‌های زیادی در اون لنگر مینداختن. حتی بعضی از تاجران معروف شهر رامسر (سخت‌سر اون زمان) در این رودخونه کومِله یا انبار بزرگ کالا داشتن. یکی از این اشخاص معروف مرحوم عبدالرحیم معروف به حاج آقا جان (جد خاندان رحیمیان محله رامسر) هست. علاوه‌بر اون‌،‌ کشتی‌های کوچک متنوعی معروف به نَوید (کشتی‌های کوچک باری با ظرفیت حدودا سیصد تن) و کشتی‌های ترکمنی (کشتی باری با ظرفیتی کمتر از نوید) در اون بارگیری میشدن و هزاران تن برنج و مرکبات رو به خارج از ایران صادر می‌کردن.

 

 

اگه به ترک رود رامسر سفر کردی، حتما خنک بودن و تمیزی اون توجهت رو جلب می‌کنه. اما در بازدید از اون توجه داشته باش که آبش بسیار طغیان‌گره، پس اگه کودکی همراهت هست، اجازه نده که نزدیک این رودخونه بشه. به‌نظرت دیگه چه خصوصیاتی درمورد ترک رود وجود داره که گردشگران رو به خودش جذب می‌کنه؟ اگه به این رودخونه سفر کردی، حتما تجربه خودت رو برای من به اشتراک بذار.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای