بازارها غیر از اینکه مرکزی برای خرید به شمار می‌رن، جزء آثار تاریخی و دیدنی شهرها هم هستن. بازار سنتی کرمانشاه یکی از جاهای دیدنی کرمانشاه به شمار می‌ره که در ۱۷ خرداد ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی ثبت شده. به این مکان تاریکه بازار هم می‌گن. قدمت این بازار به دوران زندیه می‌رسه و در زمان خودش طولانی‌ترین بازار سرپوشیده در خاورمیانه بود. این بازار در اوایل دوران قاجار بازسازی شد و پیشرفت زیادی کرد. بازار سنتی کرمانشاه همواره پویایی خودش رو حفظ کرده و نقش مهمی تو اقتصاد این منطقه داره.

بازارها یکی از بخش‌های جذاب در سفر به شمار می‌رن. به قول قدیمی‌ها هم فاله هم تماشا؛ اینکه شما هم می‌تونین به گشت و گذار و دیدن آثار تاریخی بپردازین و هم خرید کنین، جذابیت سفر شما رو چند برابر می‌کنه. دیدن لباس‌های سنتی و رنگی رنگی مردم کرمانشاه، در کنار زیورآلات و کالاهای تزیینی که برق و جلای خاصی دارن، می‌تونه رنگ و بوی سفر شما رو تا حد زیادی تغییر بده. با ما در سفربازی همراه باشین.

بازار کرمانشاه

بازار سنتی کرمانشاه کجاست؟

آدرس: استان کرمانشاه، شهر کرمانشاه، میدان انقلاب، خیابان مدرس 

این بازار در بافت سنتی شهر قرار گرفته و جزء آثار تاریخی این شهر به شمار می‌ره. بازار سنتی کرمانشاه از چوب‌فروش‌ها در منطقه رشیدی تا پارک شیرین امتداد داره. 

بازار کرمانشاه مانند دیگر بازارها در جهت طولی ادامه داره و دکان‌ها و حجره‌ها در دو طرفش قرار دارن. نظمی که در بازار وجود داره با توجه به نقش هر صنف در ارتباط با اصناف دیگه به مرور زمان شکل گرفت و در طول زمان با هم هماهنگ شدن. برای سفر به این شهر تاریخی و زیبا می‌توانید پیش از سفر، از رزرو هتل کرمانشاه مطمئن شوید و سفر خود را شروع کنید.

بازار سنتی کرمانشاه

ساعت کار بازار سنتی کرمانشاه

اگه دوست دارین به بازار سنتی کرمانشاه برید، بهترین زمان از ۸ صبح تا ۹:۳۰ دقیقه شبه. تعطیلات و جمعه‌ها این بازار نیمه تعطیله ولی از ۱۰ صبح تا ۷ عصر می‌تونین سری به بازار بزنید و از حجره‌ها و مغازه‌هایی که باز هستن خرید کنین. برای رزرو هتل خود می توانید سری به صفحه سفربازی بزنید.

 

راه های دسترسی به بازار سنتی کرمانشاه

بازار سنتی کرمانشاه در خیابان نوابی، محله فیض‌آباد قرار داره که از محله‌های قدیمی کرمانشاه به شمار می‌ره. اگه دوست دارید راحت‌تر به این بازار قدیمی برسید، می‌تونین از خیابون مدرس در میدون انقلاب خودتون رو به این بازار برسونید. بهتره که از وسایل نقلیه عمومی مثل تاکسی و اتوبوس استفاده کنین، چون ممکنه اون اطراف به راحتی جای پارک پیدا نکنید.

راه های دسترسی به بازار سنتی

تاریخچه بازار سنتی کرمانشاه

همان طور که گفتیم قدمت این بازار به دوران زندیه می‌رسه. با اینکه این بازار در دوران قاجار تکمیل شد و رونق گرفت اما شروع و شکل‌گیری اون در دوران زندیه بود. این بازار با معماری کهن خود فعالیت‌های تجاری زیادی رو در بر می‌گیره و می‌شه اون رو با بازارهای بزرگی همچون ری، اصفهان، شوش و تبریز مقایسه کرد.

تا پیش از دوران قاجار کرمانشاه هرگز نتونست به قطب تجاری و اقتصادی کشور تبدیل بشه و همیشه تحت سلطه همدان بود. در دوران قاجار بود که با گذاشتن گمرک غرب کشور در کرمانشاه امتیاز ویژه‌ای از لحاظ تجاری و اقتصادی برای این شهر به دست آمد.

تاریخچه بازار سنتی کرمانشاه

بخش‌های مختلف بازار سنتی کرمانشاه 

در این بازار بخش‌های مختلفی وجود داره. به غیر از راسته بازار که هر کدوم مخصوص یه صنف و حجره‌های مختلفه، بخش‌هایی مانند حمام و مساجد و سراهای تاریخی داره که وابسته به راسته بازارها هستن.

راسته، مسیری برای حجره‌ها

راسته اصلی بازار کرمانشاه بر اساس شغل‌هایی که در این راسته قرار دارن نام‌گذاری شدن که عبارت‌اند از: بازار بزازها، بازار صندوق سازها، بازار بنکدارها، بازار آهنگرها، بازار زرگرها، بازار حوری آباد، بازار کلوچه‌پزها، بازار حلبی‌سازها، بازار صحاف‌ها، بازار مسگرها، بازار سراج‌ها، بازار علافخانه، بازار ترک‌ها، بازار کلیمی‌ها، بازار چال حسن خان، بازار توپخانه.

انواع شیرینی‌های سنتی کرمانشاه رو می‌تونین از راسته کلوچه‌پزها بگیرین.

انواع شیرینی‌های سنتی کرمانشاه

دالان، فضای بین دو راسته

معمولا برای آنکه نقشی بین فضای بیرونی و درونی بازار ایجاد کنن از دالان‌ها کمک می‌گیرن. این دالان‌ها از یک سو به کاروانسراها و از سوی دیگر به راسته‌ای دیگر مربوط می‌شن.

چهارسوق

در تقاطع راسته بازار مسگرها، پارچه فروش‌ها، صحاف‌ها و زرگرها چهارسوقی ایجاد شده که گنبدش تزیینات و نقش و نگارهای زیادی داره. این مکان به نقطه‌ای دیدنی در بازار کرمانشاه بدل شده.

قیصریه

در راسته بازار صندوق‌سازها، قیصریه عمادالدوله قرار گرفته که محل کار صنعتگران و پیشه‌وران ظریف‌کار مانند بزازان و سوزن‌دوزان بوده است.

قیصریه عمادالدوله

تیمچه

معمولا سرایی که برای فروش کالاهای گران قیمت مانند فرش ارائه می‌شد، با نام تیمچه ازش نام می‌برن. تیمچه سید اسماعیل واقع در راسته بازار علافخانه از این دست به شمار میان.

سرا و کاروانسرا (خان)

کاروانسرا یا سرا از مهم‌ترین فضاهای معماری طراحی شده در بازار سنتی کرمانشاه به شمار می‌رن که از طریق راسته اصلی در دسترس هستن. این کاروان‌سراها به‌دلیل محدودیت طول راسته بازارها و تعدد کاروان‌ها ساخته می‌شدن. سرای وکیل‌‌الدوله، سرای کاشانی، سرای حکیم‌الدوله از جمله سراهای این بازار هستن که تا زمان حال باقی موندن.

سرای وکیل‌الدوله از زیباترین و معروف‌ترین بخش‌های بازار سنتی کرمانشاه به شمار می‌ره. این سرا چهار حیاط و یه دالان داره. دو طرف دالان دو حیاط کوچک و یه حیاط بزرگ با حوضی به شکل کشکول قرار گرفته. دو طرف این دالان حجره‌های این سرا قرار گرفته. معماری این سرا به صورت متقارنه و کاشی‌کاری‌های آبی فیروزه‌ای در اون جای گرفته.

سایر بخش‌های بازار

سایر بخش‌های بازار

قهوه‌خانه‌ها هم از فضاهایی هستن که در هر بازاری دیده می‌شن. گرچه در زمان حال، مثل قبل رونق ندارن، اما هنوز هم مکانی برای جمع شدن کاسبان بازار به شمار می‌رن. امکانات دیگری مانند حمام شهباز خان، آب‌انبار، سقاخانه، شترخان و نقاط دیدنی دیگر در بازار سنتی کرمانشاه خودنمایی می‌کنن.

مسجد جامع شافعی

جاذبه‌های گردشگری اطراف بازار کرمانشاه

کرمانشاه یکی از شهرهای تاریخی و دیدنی کشورمون به شمار می‌ره که جاذبه‌های گردشگری فراوانی رو در خودش جا داده. غیر از اینکه بازار کرمانشاه خودش یکی از دیدنی‌های اصلی این شهره، اطرافش هم کلی جای دیدنی قرار گرفته. نزدیک بازار اصلی این شهر، مجموعه‌ بزرگی از جاذبه‌های تاریخی و اماکن باستانی قرار داره که از آن جمله می‌توان به بازار مسگرها، تکیه بیگلربیگی، تکیه معاون‌الملک، مسجد جامع کرمانشاه، مسجد جامع شافعی و کلی جای دیدنی دیگه اشاره کرد.

سایر بخش‌های بازار کرمانشاه

نکات بازدید از بازار سنتی کرمانشاه

حتما وقتی به بازار می‌رید، دنبال خرید سوغاتی‌های جذاب اون شهر هستین. باید بگم که در تاریکه بازار می‌تونین انواع سوغاتی‌های کرمانشاه از نان برنجی و کاک بگیر تا پارچه‌های سنتی و بدلیجات کردی رو در این بازار بخرین. هر روز از ساعت ۸ صبح تا ۲۱:۳۰ این بازار بازه و جمعه‌ها از ۱۰ صبح تا ۱۹. می‌تونین در این بازار مردم محلی رو ببینین و باهاشون گپ بزنین.

از جاهای دیدنی نزدیک بازار سنتی کرمانشاه تکیه بیگلربیگی (موزه پارینه‌سنگی زاگرس و موزه خط و کتابت)، مسجد جامع کرمانشاه، تکیه معاون‌الملک و مسجد جامع شافعی نام داره که دیدن اون‌ها خالی از لطف نیست.

تکیه بیگلربیگی

سخن آخر در مورد بازار سنتی کرمانشاه

همان طور که گفتیم بازارهای سنتی علاوه بر اینکه مکانی برای خرید باشن جزء آثار تاریخی هم به شمار می‌رن که برای گردشگری بسیار مناسب هستن. تاریکه بازار یکی از مکان‌های دیدنی در کرمانشاه به شمار می‌ره که از دوران زندیه قدمت داره. دیدن این بازار و بخش‌های مختلف اون کمک می‌کنه بافت و معماری تاریخی این شهر رو بهتر بشناسین. 

همچنین اگر در طول سفر مشکلی براتون پیش اومد می‌تونین از پشتیبانی ۲۴ ساعته کارشناسان ما در سفربازی بهره‌مند شوید.

آیا این مطلب مفید بوده؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای